Actualitate
Clubul Sportiv CFR Simeria a sărbătorit 110 ani de activitate
Simerienii au sărbătorit, zilele trecute, 110 ani de sport în oraș. Evenimentul a debutat în sala de spectacole a Centrului de Afaceri din Simeria cu prezentarea imnului oficial al clubului, compus de Alexandru Bari, și cu lansarea și unui volum în care a fost prezentată istoria sportului simerian. Gazde ale acestui eveniment au fost primarul orașului, Emil Ioan Rîșteiu, un susținător înfocat al sportului precum, și președintele clubului CFR Simeria, Vasile Hrițac. Între invitați s-au numărat și celebrii Miodrag Belodedici și Jean Vlădoiu, care au reprezentat Federația Română de Fotbal și au transmis un mesaj din partea președintelui Răzvan Burleanu.
Prezenți la această aniversare au fost și antrenori emeriți precum Ioan Mătăsaru și Ștefan Beregszaszy sau venerabilul Gheorghe Baciu, fost sportiv și președinte al CFR Simeria, decanul de vârstă al manifestării, care au urcat pe scenă pentru a transmite mesaje sportivilor simerieni.
La evenimentul de sâmbătă au mai fost prezenți și directorul executiv al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Hunedoara, Lorincz Szell, președintele Asociației Județene de Fotbal Hunedoara,Cristian Petrean, fostă sportivă în cadrul clubului, Maria Cosma, de la FC CFR 1907 Cluj, Silviu Bogdan, reprezentant al CS U Craiova și fost fotbalist la CFR Simeria, Florinel Luță, fostul arbitru FIFA, Ioan Danciu, și foști președinți ai clubului sau secțiilor de performanță de la CS CFR Simeria. După lansarea de carte, sportivii și invitații s-au deplasat la baza sportivă din localitate unde au avut loc întreceri sportive între echipele CS CFR Simeria și CFR Cluj, U11 și U13.
„Asociația sportivă, care se numea la acea vreme Piski Vasutas Sport Egylet (PVSE), a luat ființă în 28 mai 1909, cu sprijinul înaintașilor de la CFR Cluj, când a avut loc și primul meci de fotbal dintre cele două echipe din Simeria și Cluj, care s-a încheiat cu scorul de 4 – 0, în favoarea CFR Cluj. La 110 ani de activitate a acestui club ne-am propus să aducem în fața iubitorilor de sport un volum, în care să fie prezentată istoria sportului la Simeria, și am fost surprinși să aflăm că în urmă cu peste 100 de ani se practicau aici sporturi precum scrima sau luptele greco-romane. Cu ocazia evenimentului a fost lansat și un imn al clubului, iar în cartea de onoare a clubului personalitățile prezente la eveniment, între care și Miodrag Belodedici, o legendă a fotbalului românesc, au lăsat mesaje pentru sportivii noștri”, a declarat președintele CS CFR Simeria, Vasile Hrițac.
Surpriză, pentru sportivii simerieni, de la oaspeții clujeni
Din partea delegației clujene, clubul simerian a primit în dar un tricou al lui Kamora, jucătorul de Liga I, campion al României, cu semnăturile tuturor jucătorilor de la echipa de seniori a CFR Cluj.
De asemenea, în deschiderea competiției sportive, un avion de mici dimensiuni a survolat zona purtând un banner pe care era inscripționat mesajul: CFR Simeria – 110 ani de activitate. Invitaților le-au fost înmânate diplome aniversare și însemne cu sigla clubului simerian, iar celor prezenți la eveniment le-au fost oferite insigne aniversare și alte obiecte promoționale, precum și câte un exemplar din cartea lansată cu această ocazie.
Întrecere sportivă câștigată de echipele clubului simerian
Acțiunile dedicate împlinirii a 110 ani de existență a Clubului Sportiv CFR Simeria au continuat la stadionul din localitate cu două partide de fotbal susținute de către echipele U11 și U13 a gazdelor în compania celor de la CFR 1907 Cluj, campioana României la seniori. Echipa U11, a reușit să câștige în fața oaspeților cu scorul de 5-2, în timp ce echipa U13 a remizat, scor 1-1. La finalul evenimentului au fost acordate medalii, trofee și alte premii componenților celor două echipe, antrenorilor, tehnicienilor, precum și sportivilor participanți la concursul #110(șut și gol, procedee la karate, coșuri marcate, aruncări etc.), dar și unor suporteri care, prin voluntariat, susțin mișcarea sportivă din orașul Simeria. De asemenea, celor mai tineri 110 sportivi din cadrul clubului li s-a predat, în mod simbolic, ștafeta performanței, pentru li se aminti că ei reprezintă viitorul și au obligația de a continua tradiția sportivă la Simeria.
„Sportul, pentru mine, reprezintă o componentă importantă din educația unei persoane, mai ales în rândul copiilor cu vârste de până la 18 ani. Cred cu tot sufletul că sportul te învață să fii competitiv, dar, în acelaşi timp, corect şi onest. Și mai cred fără rețineri că sportul este cel care te antrenează să îmbini competitivitatea cu integritatea. Fiind unul dintre cele mai vechi cluburi sportive din județul Hunedoara, CFR SIMERIA ne motivează şi ne obligă deopotrivă să continuăm ceea ce s-a început în urmă cu 110 ani. Din istoria clubului a rezultat încă de la început necesitatea practicării sportului de masă. Susțin prin toate mijloacele: învăţământul, cultura şi sportul din oraşul Simeria pentru a ne asigura viitorul pe termen lung”, a declarat Emil Rîșteiu, primarul orașului Simeria.
„Îmi doresc ca sportul simerian să se dezvolte atât la nivel de amatori, cât și pe segmentul de performanță. Am văzut recent un studiu potrivit căruia 63 la sută din populația României nu practică mișcare sportivă, comparativ cu vecinii noștri sârbi, spre exemplu, unde 80 la sută din populație face mișcare începând de la mersul pe jos până la alte activități sportive. Mișcarea înseamnă sănătate și îi încurajez pe oameni să practice orice sport doresc pentru a rămâne sănătoși la trup și minte” – președintele CS CFR Simeria, Vasile Hrițac.
Actualitate
Senatorul PNL Călin Petru Marian: „Investițiile în domeniul energiei, un pilon important de dezvoltare pentru viitorul economic al României”
Bugetul Ministerului Energiei este mai mare comparativ cu anul trecut, iar majoritatea fondurilor este alocată pentru investiții. Senatorul PNL de Hunedoara Călin Petru Marian a subliniat însemnătatea investițiilor în domeniul energiei, „un pilon important de dezvoltare pentru viitorul economic al României”.
„Investițiile în domeniul energiei reprezintă un pilon important de dezvoltare pentru viitorul economic al României și îl felicit pe ministrul liberal Sebastian Burduja nu doar că a înțeles pe deplin acest aspect, ci mai ales pentru că îl aplică! Într-o perioadă în care viitorul energetic al României este esențial pentru dezvoltarea sustenabilă a economiei naționale, 85% din bugetul Ministerului Energiei este alocat pentru investiții. Banii provin din fonduri naționale și europene, iar direcția este de a crește siguranța energetică a țării și de a sprijini producția de energie mai curată și mai eficientă. Acest buget este un semnal clar că investițiile sunt fundamentul dezvoltării. Față de anul trecut, bugetul este cu 150% mai mare, demonstrând implicarea față de un viitor energetic sustenabil, axat pe dezvoltare”, a declarat senatorul PNL de Hunedoara, Călin Petru Marian.
Acesta a adăugat că fiecare megawatt în plus în sistemul energetic național contribuie la independența energetică a țării și înseamnă, totodată, și șansa unor facturi mai mici pentru români și companiile românești. “Cu fiecare megawatt nou adăugat în sistemul energetic național, nu doar că creștem eficiența producției de energie, dar oferim românilor și companiilor românești șansa unor facturi mai mici și mai predictibile. Energia nu este doar un sector, ci un motor al economiei naționale. Astăzi, mai mult ca niciodată, viitorul nostru energetic este un pilon al dezvoltării economice sustenabile!”, a mai declarat senatorul PNL Călin Petru Marian.
Actualitate
18 tone de trufe, recoltate ilegale. Amenzi de 80.000 de lei, aplicate de Garda Națională de Mdiu
Garda Națională de Mediu a aplicat amenzi, în valoare de 80.000 de lei, pentru 18 tone de trufe recoltate ilegal.
Garda Naţională de Mediu, în baza Planului de Control, realizat în colaborare cu ANAF-Direcția Generală Antifraudă Fiscală Bucureşti şi Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara, prin structurile specializate ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (S.I.C.E.), a verificat două societăți comerciale ce au ca obiect de activitate, colectarea plantelor și fructelor din flora spontană, respectiv prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor.
“Verificările comisarilor au scos în evidență faptul că o societate a recoltat în anul 2024 o cantitate de aproape 18 tone de trufe, fără să solicite autorizație de recoltare/achiziție și comercializare a plantelor din flora spontană, astfel fiind eludată legislaţia specifică protecției mediului. Pe lângă lipsa autorizaţiilor, cazul de față reprezintă un risc de supraexploatare a potențialului biologic de regenerare. În consecinţă comisarii GNM au aplicat amenzi în valoare totală de 80.000 lei”, a informat Garda Națională de Mediu.
Sursa foto: Garda Națională de Mediu/Facebook
Actualitate
Cetatea Devei, iluminată în roșu de Ziua Europeană 112
Peste o sută de clădiri și obiective turistice din țară, printre care și Cetatea Devei, vor fi iluminate în roșu, de “Ziua Europeană a Numărului Unic 112”, marcată în 11 februarie.
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a invitat, şi în acest an, instituţiile publice şi organizaţiile private din România să se alăture campaniei de conştientizare a apelării responsabile a numărului de urgenţă 112.
„Astfel, în data de 11 februarie a.c., cu ocazia Zilei Europene a Numărului de Urgenţă 112, peste 100 de sedii ale autorităţilor publice, instituţii financiare şi de cultură, obiective turistice şi clădiri ale unor companii private din Bucureşti şi din 30 de judeţe din ţară vor fi iluminate în roşu, simbolizând importanţa şi necesitatea utilizării corecte a acestui serviciu vital dedicat cetăţenilor. Prin acest demers vizual simbolic, STS doreşte să atragă atenţia asupra rolului esenţial al numărului unic de urgenţă şi să încurajeze cetăţenii să îl folosească responsabil. Apelarea abuzivă a 112 poate periclita intervenţia rapidă a echipajelor specializate acolo unde este cu adevărat nevoie”, se arată într-un comunicat al STS.
Printre obiectivele iluminate cu ocazia „Zilei Europene a Numărului de Urgenţă 112” se va afla și Cetatea Devei.
În anul 2024, ca urmare a demersurilor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale împreună cu agenţiile de intervenţie (Poliţie, ISU-SMURD, Ambulanţă, Jandarmerie şi Salvamont), alături de parteneri guvernamentali şi operatorii privaţi de telecomunicaţii, numărul apelurilor non-urgente a scăzut cu aproape un milion comparativ cu anii anteriori. Operatorii STS din cadrul Serviciului de urgenţă 112 au preluat 9.763.443 de apeluri, dintre care 60,45% au reprezentat urgenţe. Cu toate acestea, peste 3,8 milioane de apeluri nu au necesitat intervenţia agenţiilor: Ambulanţă, Poliţie, ISU-SMURD, Jandarmerie sau Salvamont.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Razie de amploare în Hunedoara și în alte două localități ale județului. Sute de persoane și mașini, verificate de polițiști
- Actualitatecu 2 zile in urma
Șapte incendii de vegetație uscată, într-o singură zi. Pompierii reamintesc că arderea miriștilor este interzisă
- Actualitatecu o zi in urma
Pompierii hunedoreni se luptă cu incendii de vegetație uscată: 13 arderi necontrolate, în ultimele ore. Peste 33 de hectare de teren afectate
- Actualitatecu 2 zile in urma
Recital de excepție, oferit publicului din Deva de soprana Leontina Văduva şi pianistul Cătălin Răducanu
- Actualitatecu 2 zile in urma
Au început înscrierile la preselecția Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală a Cântecului Popular Românesc „Drăgan Muntean”
- Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO| Căsuțe pentru pisicile fără stăpân, montate în orașul Călan
- Actualitatecu 2 zile in urma
„Târgul Mărțișorului” la Deva, în Piața Unirii și Piața Victoriei – din 25 februarie
- Actualitatecu 2 zile in urma
Percheziții în județele Hunedoara și Gorj, într-un dosar de trafic de droguri