Actualitate
Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, pe parcursul zilei de joi
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de tip Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă și pentru județul Hunedoara, astăzi, 25 mai, în intervalul orar 12:00 – 23:00.
Potrivit ANM, în intervalul menționat local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice și averse torențiale în Oltenia, dealurile Banatului, Crișanei, în Transilvania, Muntenia, Moldova și Dobrogea. “Va cădea grindină, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Intensificări ale vântului, cu rafale în general de 50…70 km/h și vijelii se vor semnala mai ales în estul și sud-estul teritoriului”, a informat ANM.
ANM notează că astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în celelalte regiuni.
Actualitate
Copiii din medii defavorizate au descoperit lumea pietrelor în Parcul Central din Deva
Aproape 30 de copii din medii defavorizate, cu vârste între 4 și 15 ani, au participat în Parcul Central din Deva la programul „Natură pentru lectură,” organizat de Asociația „Centrul de Resurse pentru Acțiunea Locală” (CRAL).
Programul a avut ca scop promovarea cunoașterii mediului și dezvoltarea abilităților de comunicare, improvizație și lucru în echipă. Tema principală a întâlnirii a fost dedicată pietrelor, copiii învățând despre diferite tipuri de roci și utilitatea acestora prin jocuri și povești.
La eveniment au participat reprezentanți ai Primăriei Deva și ai „Consiliului Copiilor Deveni”.
”Aproape 30 de copii, cu vârste între 4 și 15 ani, proveniți din medii defavorizate, s-au întâlnit în Parcul Central din Deva, cu voluntari ai Asociației „Centrul de Resurse pentru Acțiunea Locală”, în cadrul unui program desfășurat sub genericul „Natură pentru lectură”, care își propune să promoveze cunoașterea și protejarea mediului înconjurător, oferind, în același timp, participanților și șansa de a-și dezvolta abilitățile de comunicare, respectul reciproc, improvizația și lucrul în echipă. La eveniment a fost prezent și reprezentantul Compartimentului Local pentru Romi al Primăriei Deva, alături de părinți ai copiilor, dar și de un reprezentant al „Consiliului Copiilor Deveni”, înființat în cadrul unui proiect derulat de UNICEF România și administrația publică locală. Întâlnirea cu voluntarii CRAL a avut ca temă principală pietrele. Cu ajutorul poveștilor și jocurilor creative, copiii au aflat care sunt principalele tipuri de roci, în funcție de modul de formare a acestora, dar și detalii despre rolul și utilitatea lor. În plus, fiecare participant și-a putut alege piatra preferată dintr-o colecție de roci oferită de organizatori ca material didactic. Și pentru că jocul este cea mai importantă metodă care-i atrage pe copii spre învățare, voluntarii CRAL i-au provocat pe și la un joc al numelui. Pornind de la ideea că numele este primul cuvânt pe care copilul învață să-l scrie, toți participanții au fost invitați să-și îmbunătățească vocabularul încercând să găsească diferite cuvinte care încep cu prima literă a numelui lor. Copiii au fost activi și au participat cu interes la fiecare activitate. Timp de 90 de minute, și-au folosit imaginația și fantezia, iar atunci când n-au știut răspunsul corect, au pus întrebări. La finalul întâlnirii, efortul tuturor a fost răsplătit. Acţiunea desfășurată miercuri face parte dintr-o serie de activităţi care vor fi organizate, lunar, de Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală și Direcția de Asistență Socială Deva, în beneficiul copiilor și adulților care aparțin grupurilor vulnerabile”, informează reprezentanții Direcției de Asistență Socială Deva.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
Actualitate
Parcul Național Retezat redevine membru EUROPARC: Noi oportunități pentru conservarea biodiversității
Parcul Național Retezat a redevenit membru al Federației EUROPARC, rețea internațională care sprijină schimbul de bune practici în conservarea și gestionarea ariilor protejate.
Apartenența la EUROPARC oferă parcului acces la experți și resurse pentru dezvoltarea strategiilor de protejare a biodiversității.
”Toamna se adună bobocii și aduce vești bune din Parcul Național Retezat National Park, care a redevenit recent membru al Federației EUROPARC The EUROPARC Federation! Această rețea internațională joacă un rol crucial în schimbul de bune practici privind conservarea și gestionarea durabilă a ariilor protejate. Apartenența la EUROPARC oferă parcului acces la o comunitate vastă de experți și resurse, sprijinind dezvoltarea unor strategii eficiente de protejare a biodiversității”, informează reprezentanții Parcului Național Retezat.
FOTO: FACEBOOK THE EOROPARC FEDERATION
Actualitate
Recomandări pentru un trafic rutier în siguranță
Pentru a preveni accidentele rutiere, polițiștii recomandă respectarea strictă a regulilor de circulație, adaptarea vitezei la condițiile de drum și meteo, și informarea asupra stării traseului.
Conducătorii auto trebuie să mențină o distanță de siguranță, să evite manevrele riscante și să nu blocheze intersecțiile. În trafic aglomerat și condiții meteo nefavorabile, este important să păstreze calmul și să asigure vizibilitatea înainte de a efectua depășiri.
”Pentru a evita implicarea în evenimente rutiere, polițiștii le recomandă participanților la trafic să respecte cu strictețe regulile de circulație, să adapteze permanent viteza la condițiile de drum și să se informeze cu privire la condițiile meteo și la tronsoanele de drum pe care le vor parcurge. Conduceți cu prudență, măriți distanța de siguranță în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante. În condițiile unui trafic aglomerat, condițiile meteo nefavorabile pot determina apariția unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitați de politețea rutieră și nu blocați intersecțiile! Nu vă angajați în depășirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate și efectuați fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare. Nu consumați alcool și nu conduceți dacă simțiți că sunteți obosiți! Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceți, iar pentru a comunica folosiți sistemele hands-free. Pietonii sunt rugați să își ia toate măsuri de precauție pentru a fi siguri că sunt observați în trafic de către șoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric și numai după ce sunt siguri că intenția lor de a traversa a fost observată de către șoferi!”, informează reprezentanții IPJ Hunedoara.
FOTO: ARHIVĂ
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Vandalism la „Vaporașul” din Șoimuș. Sunt căutați făptașii
-
Actualitatecu 3 zile in urma
PNL Hunedoara a dat startul campaniei de strângere de semnături pentru alegerile prezidențiale și parlamentare
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Bărbat prădat de două ori, în zona gării din Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Lucrări de reparații în zona Coșevița
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Hunedoreanul Lucian Heiuș, vicepreședinte al Curții de Conturi a României, decorat de șeful statului cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Locuințe pentru tineri, recepționate de ANL, în comuna Sântămăria – Orlea
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Microbuz cu șapte persoane, implicat într-un accident rutier, la Merișor. A fost activat Planul Roșu de Intervenție
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Sensei Mircea Popa deschide un nou an de pregătire pentru tinerii karateka: oportunități pentru sportivii dedicați