
Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică, de ploi torențiale, vijelii și grindină, valabil în intervalul 30 august, ora 10:00 – 31 august, ora 10:00, inclusiv în județul Hunedoara. În cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei, local la munte, în Moldova și în nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40-60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70-80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.
De asemenea, a fost emisă și o atenționare Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină, valabil în același interval de timp. În intervalul menționat, local în sud-vestul, sudul, nordul și nord-estul teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25-40 l/mp, iar izolat vor fi vijelii și grindină.
Perioade cu instabilitate atmosferică vor fi până la sfârșitul acestei săptămâni în majoritatea regiunilor.
Grupa operativă a ISU Hunedoara, activată
Având în vedere avertizările primite, la nivelul ISU Hunedoara s-a activat Grupa Operativă, pentru a se monitoriza permanent situația din teren. De asemenea, pentru gestionarea eficientă a potențialelor intervenții generate de Codul Portocaliu de furtună, ISU Hunedoara a dispus: prealertarea la nivelul fiecărei subunități de intervenție a unei ture de serviciu, ridicarea nivelului de operaționalizare și pregătirea tehnicii din dotare, specifică tipurilor de risc posibile în urma avertizărilor meteorologice primite; înștiințarea autorităților din cadrul unităților administrativ teritoriale vizate de Codul Portocaliu pentru punerea în aplicare a măsurilor proprii prevăzute de planurile în vigoare în astfel de situații de urgență, precum și alte autorități cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență;
„Reamintim cetățenilor că în astfel de situații este important să respecte următoarele măsuri pentru a nu își pune în pericol viața. În cazul în care este iminentă o furtună se întrerupe orice activitate în aer liber. Intră în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism. Deşi s-ar putea să fii rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina, ești mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior. Închide bine ferestrele şi uşile. Evită folosirea apei și duşurile ori sălile de baie. Apa și conductele instalaţiilor pot cauza electrocutare (trăsnet, scurt circuit). Utilizează telefoanele cu fir doar în situaţii de urgenţă. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare. Deconectează de la priză aparatele şi alte echipamente electrice (tv, computere, aparatele de aer condiţionat etc.). Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.În timpul unei furtuni, dacăești într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcaţiune pe apă), așază-te ghemuit, pune mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi. Fă-te o ţintă cât mai mic posibilă și redu cât poți de mult contactul cu pământul. Nu te întinde pe pământ! Evită obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în zonă deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc. Dacă te afli în pădure, căută adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi. Dacă ești într-o zonă deschisă, mergi spre o zonă joasă, precum o vale. Dacă ești pe un lac, ajungi la mal de urgenţă şi adăpostește-te imediat. Evită drumurile inundate (mers, șofat)! Un curent de apă adânc de doar 15 cm te poate dezechilibra, iar unul adânc de peste 30 cm poate lua un autoturism”, au informat reprezentanții ISU Hunedoara.
Mai multe informații despre modul în care trebuie să vă comportați în astfel de situații, găsiți pe platforma www.fiipregatit.ro