Connect with us
Data: 05/12/2024
.

Actualitate

Cod portocaliu de ploi, vijelii și grindină, valabil până miercuri dimineața

Publicat

pe

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică, de ploi torențiale, vijelii și grindină, valabil în intervalul 30 august, ora 10:00 – 31 august, ora 10:00, inclusiv în județul Hunedoara. În cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei, local la munte, în Moldova și în nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40-60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70-80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.

De asemenea, a fost emisă și o atenționare Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină, valabil în același interval de timp. În intervalul menționat, local în sud-vestul, sudul, nordul și nord-estul teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25-40 l/mp, iar izolat vor fi vijelii și grindină.

Perioade cu instabilitate atmosferică vor fi până la sfârșitul acestei săptămâni în majoritatea regiunilor.

Grupa operativă a ISU Hunedoara, activată

Având în vedere avertizările primite, la nivelul ISU Hunedoara s-a activat Grupa Operativă, pentru a se monitoriza permanent situația din teren. De asemenea, pentru gestionarea eficientă a potențialelor intervenții generate de Codul Portocaliu de furtună, ISU Hunedoara a dispus: prealertarea la nivelul fiecărei subunități de intervenție a unei ture de serviciu, ridicarea nivelului de operaționalizare și pregătirea tehnicii din dotare, specifică tipurilor de risc posibile în urma avertizărilor meteorologice primite; înștiințarea autorităților din cadrul unităților administrativ teritoriale vizate de Codul Portocaliu pentru punerea în aplicare a măsurilor proprii prevăzute de planurile în vigoare în astfel de situații de urgență, precum și alte autorități cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență;

„Reamintim cetățenilor că în astfel de situații este important să respecte următoarele măsuri pentru a nu își pune în pericol viața. În cazul în care este iminentă o furtună se întrerupe orice activitate în aer liber. Intră în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism. Deşi s-ar putea să fii rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina, ești mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior. Închide bine ferestrele şi uşile. Evită folosirea apei și duşurile ori sălile de baie. Apa și conductele instalaţiilor pot cauza electrocutare (trăsnet, scurt circuit). Utilizează telefoanele cu fir doar în situaţii de urgenţă. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare. Deconectează de la priză aparatele şi alte echipamente electrice (tv, computere, aparatele de aer condiţionat etc.). Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.În timpul unei furtuni, dacăești într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcaţiune pe apă), așază-te ghemuit, pune mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi. Fă-te o ţintă cât mai mic posibilă și redu cât poți de mult contactul cu pământul. Nu te întinde pe pământ! Evită obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în zonă deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc. Dacă te afli în pădure, căută adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi. Dacă ești într-o zonă deschisă, mergi spre o zonă joasă, precum o vale. Dacă ești pe un lac, ajungi la mal de urgenţă şi adăpostește-te imediat. Evită drumurile inundate (mers, șofat)! Un curent de apă adânc de doar 15 cm te poate dezechilibra, iar unul adânc de peste 30 cm poate lua un autoturism”, au informat reprezentanții ISU Hunedoara.

Mai multe informații despre modul în care trebuie să vă comportați în astfel de situații, găsiți pe platforma www.fiipregatit.ro

Advertisement

 

 

Actualitate

Bucuria celor mici. Seara în care copiii își lustruiesc ghetuțele. La noapte, vine Moș Nicolae

Publicat

pe

Redactat de

Copiii își lustruiesc ghetuțele, în această seară, în așteptarea lui Moș Nicolae. Cei cuminţi vor găsi dulciuri şi jucării, iar cei obraznici nuieluşe. Se spune că, în fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moş Nicolae vine, punctual, lăsându-le celor mici în cizmuliţe daruri. Spre deosebire, de Moş Crăciun, acesta nu se arată niciodată. Povestea darurilor împărţite pe furiş în noaptea de Sfântul Nicolae începe din vechime.

 

Născut în jurul anului 280, în localitatea Patara Lichiei, și trecut la cele veșnice în jurul anului 345, în localitatea Mira (astazi Kocademre, Turcia), Sfântul Nicolae este cel mai cunoscut și iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe.

Legendele povestesc despre dragostea lui pentru copii, despre bunătatea lui şi despre miracolele pe care le-a făptuit. Probabil, cea mai cunoscută poveste este aceea care dă ştire despre felul în care a ajutat trei surori. Se spune că, Sfântul Nicolae a ajutat trei fete sărmane din oraşul său, aducându-le dar de zestre, noaptea, fără să fie văzut. Cele trei fete trăiau într-o sărăcie lucie, motiv pentru care tatăl lor plănuia să le vândă, crezând că astfel se va îmbogăţi. Plânsetele şi rugăminţile fetelor nu l-au înduplecat pe bătrânul cu suflet hain. Sfântul Nicolae a aflat despre suferinţa lor şi noaptea, pe furiş, el a aruncat o pungă plină cu galbeni în odaia fetei celei mai mari. Astfel, ea a reuşit să se mărite. La fel a făcut Moşul şi în următorii doi ani, iar celelalte două fete au reuşit să se aşeze şi ele la casele lor.

Povestea lui a ajuns şi în «Ţara lui Moş Crăciun»

Advertisement

Cu şase sute de ani mai târziu, ţarul rus Vladimir a vizitat Constantinopolul şi auzind de toate aceste poveşti frumoase despre episcopul Nicolae a decis să-l proclame sfântul Rusiei. Poveştile au ajuns chiar şi până în Laponia, la oamenii care călătoresc cu saniile trase de reni. Cei trei saci cu aur, pe care i-a dăruit Nicolae celor trei surori, l-au făcut să ajungă în atenţia comercianţilor din Italia de Nord. El era reprezentat în statui şi imagini, ţinând în mâini cei trei săculeţi cu aur, iar mai târziu, când a devenit sfântul comercianţilor, sacii au devenit mingi de aur, care îi reprezentau pe cămătari.

Dacă în ghetuţele copiilor cuminţi, Moş Nicolae lasă dulciuri şi jucării, micuţii neastâmpăraţi găsesc şi câte o nuieluşă. Ideea nuieluşei care pedepseşte are la bază un episod din viaţa marelui ierarh din secolul al IV –lea, la sinodul de la Niceea când blândul Nicolae l-a pălmuit pe ereticul Arie, poate chiar cu mâna aflată astăzi în biserica Sfântul Gheorghe cel Nou, din Bucureşti. Palma Sfântului Nicolae este închipuită în zilele noastre în tradiţionala nuieluşă.

Citeste mai mult ...

Actualitate

“Ecouri medievale “ – expoziție personală a artistei Inga Edu, la Castelul Corvinilor

Publicat

pe

Redactat de

Lucrări realizate de talentata artistă Inga Edu vor putea fi admirate la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Expoziția, intitulată „Ecouri medievale”, va fi vernisată mâine după-amiază.

“Vineri, 6 Decembrie, ora 15:00, vă invităm cu drag la vernisajul expoziției “Ecouri medievale “ realizată de artista Inga Edu. Pe pânzele etalate în Castelul Corvinilor veți regăsi o serie de peisaje medievale transilvănene și nu numai, surprinse de ochiul sensibil al artistei. Vă așteptăm cu drag!”, au transmis reprezentanții Muzeului Castelul Corvinilor.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Corvinul, pe FRF TV

Publicat

pe

Redactat de

De vineri și până marți se dispută meciurile etapei a XVI-a din Liga de fotbal. Runda debutează vineri, 6 decembrie, cu partidele FC Bihor (locul XVIII, cu 11 puncte și golaveraj – 7 din 14 jocuri) – Chindia Târgoviște (XIV, 16 p, 14j), de la ora 13:30, și FCU Craiova (XII, 20p, – 2, 14j) – AFC Câmpulung (XX, 7p, 14 j).

Joacă la Slatina

Singura reprezentantă a județului nostru în competiție, Corvinul Hunedoara, locul VI, de play-off, care, din 14 jocuri, a adunat 24 de puncte (golaveraj + 3), va juca pe terenul celor de la CSM Slatina (XIII, 19p, 14 j). Meciul este programat sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 11:00, și poate fi urmărit, în direct pe online, pe FRF TV. În aceeași zi și de la aceeași oră mai sunt programate meciurile CSC Dumbrăvița (XV, 15p, 15j) – CS Afumați (VIII, 23p, + 2, 15j), CSM Focșani (XIX, 11p, – 11, 15 j) – CSC Șelimbăr (XVII; 13p, 14j) și Concordia Chiajna (XI, 20p, – 1, 14j) – CS Mioveni (XXI, 6p, 14j). Este de menționat că echipa din Mioveni, care este în pragul desființării, a fost penalizată cu 2 puncte. Tot sâmbătă, dar de la ora 12:00, este programat meciul ACSM Reșița (V, 27p, 15j) – FC Voluntari (VII, 23p, + 7, 14 j). Duminică, 8 decembrie, de la ora 11:00, sunt programate alte două întâlniri, respectiv Metalul Buzău (IX, 22p, + 5, 15j) – Ceahlăul Piatra Neamț (X, 22p, + 4, 14 j) și Steaua București (II, 31p, 15j) – Unirea Ungheni (XVI; 14p, 14j). Runda, penultima programată în acest an și una în care stă FC Argeș (V, 24p, + 5, 15j) din cauza retragerii celor de la Viitorul Târgu Jiu, se încheie marți, 10 decembrie, de la ora 17:00, cu meciul AFKC Miercurea Ciuc (I; 35p, 14j) – Metaloglobus București (III, 29p, 14j).

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate