Actualitate
Comisia Europeană anunță câștigătorii ediției din 2020 a concursului european pentru inovare socială
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2020/11/Untitled-2.jpg)
Un total de 200 000 EUR a fost acordat unui număr de patru proiecte de inovare socială. Concursul are ca obiectiv găsirea într-un stadiu incipient a unor soluții scalabile la problemele cele mai presante ale Europei.
Astăzi, Comisia Europeană anunță câștigătorii ediției din 2020 ai concursului european pentru inovare socială. Cele trei proiecte câștigătoare în urma concursului „Reimaginarea Modei” din 2020 vor primi fiecare câte 50 000 EUR pentru inovarea care a demonstrat un potențial remarcabil de schimbare a comportamentelor pentru o modă durabilă. Câștigătorii din 2020 sunt:
- resortecs® (Belgia)
O întreprindere nou-înființată, care a dezvoltat fire de cusut dizolvabile și capse termo-demontabile, contribuind la simplificarea procesului de reutilizare și de reciclare a produselor textile.
- Snake (Croația)
O platformă de comerț digital care permite utilizatorilor să poarte un număr nelimitat de haine în realitatea augmentată, contribuind astfel la schimbarea modului în care moda este consumată.
- WhyWeCraft: Cultural Sustainability in Fashion (România)
Un mecanism de sprijin juridic destinat artizanilor și creatorilor de modă. Proiectul îi ajută pe cei care păstrează practici tradiționale, dându-le acces la concepte juridice complexe.
Cei trei câștigători din 2020 au fost selecționați de un juriu format din experți, dintr-un total de 766 de candidați din întreaga Europă. În iulie, 30 de semifinaliști au participat la Academia Digitală Europeană pentru Inovare Socială – un program de formare intensivă și de coaching conceput pentru dezvoltarea inițiativelor acestora.
Premiul „Impact”
Premiul „Impact” este obiectivul concursului european pentru inovare socială. Premiul „Impact” din 2020 a fost deschis tuturor semifinaliștilor din ediția precedentă a concursului european pentru inovare socială. Acesta recompensează inovarea care a demonstrat rezultatele cele mai semnificative din punctul de vedere al impactului social în cursul ultimelor 12 luni în cadrul temei „Problema deșeurilor din plastic”.
Premiul „Impact” 2020, în valoare de 50 000 EUR, a fost decernat:
Empower (Norvegia)
Empower a fost fondată având ca obiectiv capacitarea cetățenilor pentru a crea o lume mai curată și mai bună. Acest proiect se bazează pe ideea utilizării noilor tehnologii pentru a permite o economie circulară. Proiectul a dezvoltat un sistem digital de colectare a deșeurilor de plastic, prin care deșeurile de plastic pot fi depozitate și colectate în schimbul unei recompense financiare.
Toți câștigători ediției din 2020 au fost anunțați în cadrul unei ceremonii virtuale de decernare a premiilor care a avut loc cu ocazia evenimentului digital Dialoguri europene privind economia socială.
Juriul concursului
Concursul european pentru inovare socială selecționează un nou juriu în fiecare an. În calitate de grup, acești jurați oferă o bogată experiență și cunoștințe privind inovarea socială și antreprenoriatul, precum și o expertiză tehnică care este în concordanță cu tema anului. Prin vocea lor colectivă, aceștia examinează candidaturile și stabilesc care dintre participanți sunt reținuți pentru etapele ulterioare ale concursului, întâi ca semifinaliști, apoi în calitate de finaliști și, în cele din urmă, în calitate de câștigători. Juriul din fiecare an revine în anul următor pentru a examina candidaturile pentru premiul „Impact”. A se vedea mai jos lista completă:
Anita Hrast, IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti (Slovenia), Anna Fiscale, Progetto Quid (Italia), Bert Van Son, MUD Jeans (Țările de Jos), Carrie Ann Moran, NCBI (Irlanda), Federica Massa Saluzzo, EADA Business School (Spania), Fredrik Timour, Swedish Fashion Council (Suedia), Jaan Aps, Stories for Impact (Estonia), John Pitsakis, 3QUARTERS (Grecia), Jonas Eder-Hansen, Global Fashion Agenda (Danemarca), Pavlína Louženská, Consultant (Republica Cehă), Pirjo Kääriäinen, Aalto University (Finlanda), Sebastian Thies, NAT-2 (Germania).
Jurații pentru premiul „Impact” în 2020:
Carolien Kernkamp, Finest Ventures Holding & Just Strategies Consultancy (Țările de Jos), Esra Tat, Zero Waste Europe (Belgia), Fabrizio Barbiero, City of Torino (Italia), Johannes Kisser, alchemia-nova (Austria), Ladeja Godina Košir, Circular Change (Slovenia), Luis Amado, B Lab (Portugalia), Milena Glimbovski, Original Unverpackt (Germania), Mircea Ilie, IKEA (România), Dr. Sarah Miller, The Rediscovery Centre (Irlanda).
Lansat în memoria pionierului inovării sociale, Diogo Vasconcelos, concursul european pentru inovare socială este un concurs cu premii organizat de Comisia Europeană în toate statele membre ale UE și în țările asociate la programul Orizont 2020. Acum, cu ocazia celei de a 8-a ediții, concursul reprezintă un reper pentru inovatorii sociali din Europa, utilizând o metodologie dovedită de sprijinire a ideilor într-un stadiu incipient și de facilitare a unei rețele de inovatori radicali care modelează societatea pentru o lume mai bună. În fiecare an, concursul abordează o problemă diferită cu care se confruntă Europa. În acest an, tema concursului este: Reimaginarea modei.
Concursul este organizat de Comisia Europeană cu sprijin din partea Nesta, Kennisland, Ashoka Spania, European Network of Living Labs și Scholz & Friends.
Pentru informații privind edițiile anterioare și proiectele câștigătoare, vizitați:
Eventualele întrebări despre concurs pot fi trimise la adresa: info@socialinnovationprize.eu
Urmăriți concursul pe Twitter: @EUSocialInnov #diogochallenge
Abonați-vă la buletinul informativ privind concursul aici: https://eusic.challenges.org/subscribe/
Actualitate
Aproape 400 de infracțiuni informatice, instrumentate anul trecut, în creștere cu 12 la sută față de 2023
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/646x404.jpg)
Aproape 400 de infracțiuni informatice au fost instrumentate de polițiști, pe parcursul anului trecut, în creștere cu 12 procente față de 2023.
“Domeniul criminalității informatice a cunoscut, în ultimii ani, un trend ascendent. Faptele incriminate de Codul Penal pe acest segment au crescut cu circa 12%”, arată reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Polițiștii din structurile de investigații criminale, cei care au competența să cerceteze astfel de fapte, atrag atenția și asupra infracțiunilor de înșelăciune, comise în mediul on-line. Fiecare utilizator al internetului, în special tinerii și persoanele în vârstă, ar trebui să acționeze cu mare atenție și responsabilitate atunci când vine vorba despre datele personale.
Activități dedicate promovării siguranței în mediul on-line
Anual, la data de 11 februarie, este marcată „Ziua Siguranței pe Internet”. În acest sens, polițiștii hunedoreni au desfășurat, în cursul zilei de marți, mai multe activități dedicate promovării siguranței și responsabilității în mediul on-line.
Două dintre activitățile educative s-au desfășurat la școlile gimnaziale din localitățile Brănișca și Vețel. Scopul a fost ca minorii să conștientizeze pericolele online, precum cyberbulliyng, furtul de date personale și expunerea la materiale ilegale sau cu conținut dăunător.
Pentru a nu ajunge victime în mediul online, polițiștii vă recomandă următoarele măsuri: utilizarea unor parole puternice, cu un nivel ridicat de complexitate; evitați folosirea termenilor uzuali și schimbați periodic parolele; asigurați-vă că aplicațiile și programele antivirus sunt actualizate, pentru a preveni vulnerabilitățile; atenție la e-mailurile și mesajele suspecte; nu deschideți link-uri din surse necunoscute, primite pe e-mail sau prin SMS, prin intermediul comunicărilor de pe social media ori prin platformele de tip chat (WhatsApp, Telegram etc.); evitați partajarea informațiilor personale pe rețelele de socializare și setați nivelurile de confidențialitate corespunzătoare; verificați sursele de informare, pentru a combate dezinformarea; fiți atenți la mesajele care par să vină din partea băncilor; unitățile bancare nu solicită prin SMS date confidențiale, cum ar fi datele cardurilor, parolele de access sau coduri PIN. “În situația în care ați fost înșelați sau ați furnizat datele bancare altor persoane, vă sfătuim să anunțați imediat banca la care aveti conturile, precum și cea mai apropiată unitate de poliție. Prin educație și măsuri de precauție, internetul poate deveni mai sigur!”, mai transmit reprezentanții IPJ Hunedoara.
Actualitate
ASOCIAȚII DE PROPRIETARI. Administratorii ale căror atestate expiră, notificați de DAS Deva
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/Foto-Deva-1.jpg)
Administratorii asociațiilor de proprietari din municipiul Deva ale căror atestate au expirat sau urmează să expire în cursul anului 2025 au fost notificați de către Direcția de Asistență Socială Deva cu privire la reînnoirea documentelor, în cel mai scurt timp.
Conform legislației care reglementează activitatea asociațiilor de proprietari, atestatul este actul care dovedește calitatea de administrator de imobile (condominii).
Documentul este valabil timp de 4 ani de la data emiterii și poate fi reînnoit în aceleași condiții în care a fost emis.
Expirarea atestatului determină imposibilitatea exercitării activității de administrare a imobilelor, iar legea prevede amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru administratorii care își desfășoară activitatea fără să dețină un atestat valabil.
Atestatul pentru dobândirea calității de administrator de condominii se eliberează pe baza unei cereri scrise, care se depune la Direcția de Asistență Socială Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etaj 1 – Registratură), însoțită de următoarele documente:
– act de identitate
– acte de stare civilă (certificat de naștere, certificat de căsătorie – unde este cazul)
– certificat de calificare profesională pentru ocupația de administrator de condominii, conform Legii nr. 196/2018, cu modificările și completările ulterioare
– cazier judiciar
– cazier fiscal
– adeverință medicală, eliberată de medicul de familie, din care să rezulte că solicitantul este apt din punct de vedere medical pentru a îndeplini funcția de administrator de condominii
– declarație pe propria răspundere, din care să rezulte că solicitantul nu se află în curs de urmărire penală sau de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni
Persoanele fizice din municipiul Deva care solicită emiterea atestatului de administrator de condominii vor plăti o taxă specială de 110 de lei, conform prevederilor Hotărârii Consiliului Local nr. 379/2024 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, precum și a taxelor speciale pentru anul 2025.
Mai multe detalii cu privire la emiterea atestatului pot fi consultate pe pagina de internet a Direcției de Asistență Socială Deva – https://dasdeva.ro, Secțiunea Locuințe și Asociații, de unde poate fi descărcat și formularul de cerere.
INFORMAȚII SUPLIMENTARE se pot obține la numerele de telefon 0755.878.637 și 0254.218.030 / Tasta 7 (Compartimentul Asociații de Proprietari), după următorul program: luni – joi, între orele 8.00 – 16:30 și vineri, între orele 8:00 – 14:00.
În municipiul Deva, funcționează 456 de asociații de proprietari, în care își desfășoară activitatea un număr de 79 de administratori, conform evidențelor Compartimentului Asociații de Proprietari.
Aproape o treime dintre administratori au obligația să-și reînnoiască atestatele în anul 2025. De la începutul anului, doar 9 dintre aceștia au solicitat eliberarea unui nou document.
Sursa: Direcția de Asistență Socială Deva
Actualitate
Klaus Iohannis și-a încheiat mandatul. Ilie Bolojan – președintele interimar al țării. „Să aveți grijă de România!”
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/original_ceremonie_de_incheiere_mandatului_de_presedinte_al_romaniei-3.jpg)
Klaus Iohannis și-a încheiat mandatul de președinte al României, după un deceniu în fruntea țării. Ilie Bolojan a preluat funcția de președinte interimar al statului. Ceremonia de încheiere a mandatului s-a desfășurat astăzi, începând cu ora 12:00, la Palatul Cotroceni.
Klaus Iohannis l-a întâmpinat pe Ilie Bolojan, care a preluat interimatul, la Palatul Cotroceni, cei doi având o scurtă întrevedere.
„Domnule președinte interimar, vă urez succes și să aveți grijă de România! Mulțumesc!”, i-a spus Klaus Iohannis lui Ilie Bolojan.
Pe Platoul Marinescu, la ceremonia de final de mandat, s-a intonat Imnul Național al României, iar Garda de Onoare i-a prezentat onorul pentru ultima oară în calitatea sa de președinte al țării.
Sursa foto: presidency.ro
Ceremonia de plecare a avut loc în prezența a numeroși angajați ai Administrației Prezidențiale și jurnaliști. „Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a spus Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis și-a anunțat luni demisia din fruntea țării, în contextul în care, în Parlament, se pusese în mișcare procedura de suspendare a sa din calitatea de șef al statului, “un demers inutil pentru că, oricum, peste puține luni plec din funcție după alegerea noului Președinte”, a spus Klaus Iohannis.
“Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de Președinte al României. Voi pleca din funcție (…) pe 12 februarie”, a transmis, luni, Klaus Iohannis. În ziua următoare, marți, Curtea Constituțională a României (CCR) a constatat vacantarea funcției de președinte al României și a stabilit ca Ilie Bolojan, președinte al Senatului, să preia, din 12 februarie, interimatul la Palatul Cotroceni.
Klaus Iohannis a fost șef al statului timp de două mandate, prelungite cu încă aproape două luni, după ce CCR a decis anularea alegerilor prezidențiale din 2024.
Ilie Bolojan va asigura interimatul funcției de președinte al României, până la alegerile prezidențiale din luna mai. Primul tur de scrutin va avea loc pe 4 mai, iar cel de-al doilea, pe 18 mai. Ilie Bolojan s-a suspendat din calitatea de președinte al Partidului Național Liberal și de membru al PNL, pentru a prelua funcția de președinte interimar al României.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Va intra la finanțare stadionul de la Hunedoara?
- Actualitatecu o zi in urma
Vizită educativă la Centrul Integrat 112 Deva: Conștientizarea importanței apelurilor corecte de urgență
- Actualitatecu 2 zile in urma
Final fericit în cazul cățelușei găsită de polițiștii hunedoreni pe stradă. „Lassie s-a întors acasă!”
- Actualitatecu o zi in urma
Casa Județeană de Pensii, anunț pentru cei care primesc pensiile pe carduri
- Actualitatecu 2 zile in urma
Ordin de protecție provizoriu emis de polițiști, ca urmare a proferării de amenințări la adresa fostei concubine
- Actualitatecu o zi in urma
Intervenție rapidă a pompierilor din Brad pentru salvarea unei case din Târnava de Criș, după un incendiu izbucnit la o anexă
- Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferi prinși conducând sub influența alcoolului
- Actualitatecu o zi in urma
Instructor auto prins sub influența băuturilor alcoolice