Connect with us
Data: 16/05/2024
.

Actualitate - Eveniment

Componenta socială, importantă pentru administrația din Băița

Publicat

pe

Băiţa este una dintre cele mai mari localităţi rurale ale judeţului Hunedoara, fiind, în acelaşi timp, şi o importantă aşezare din Ţara Zarandului. Comuna Băiţa are în componenţă, pe lângă localitatea de reședință omonimă, satele Barbura, Căinelu de Sus, Crăciuneşti, Fizeş, Hărţăgani, Lunca, Ormindea, Sălişte şi Trestia.

Onorați de prezența Episcopului Devei și Hunedoarei

Cele 11 sate ale comunei Băița se întind pe o suprafață de peste 110 kilometri pătrați, iar aici trăiesc aproximativ 3.700 de oameni, așezarea fiind una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara. Autoritățile din Băița, pe lângă investițiile în infrastructură, au în atenție și componenta socială a vieții de zi cu zi. În acest sens, un eveniment, recent a avut loc un eveniment cu o încărcătură emoțională și spirituală aparte. „Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, ne-a onorat cu prezența sa, săvârșind Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Hărțăgani, ocazie cu care a fost sfințită și capela din sat, recent finalizată . Această ceremonie spirituală înălțătoare a fost îmbogățită de prezența soborului de preoți și diaconi, precum și de răspunsurile liturgice emoționante oferite de Corala preoțească „Sacerdotes”. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Episcop Nestor ne-a împărtășit cuvinte de învățătură despre viața și credința neclintită a Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, un model de urmat în devotamentul și fidelitatea față de slujirea lui Hristos. Finalizarea și sfințirea capelei mortuare marchează nu doar un moment de profundă spiritualitate, ci și o etapă importantă în dezvoltarea comunității noastre, oferind un spațiu de pace și reculegere pentru toți cei care trec prin momente de încercare”, a declarat Damian Diniș, primarul comunei hunedorene Băița.

Spectacol de Ziua Internațională a Femeii

Administrația publică locală din Băița se gândește și la evenimentele fericite din viață, iar unul dintrte acestea va avea loc chiar mâine, sâmbătă, 9 martie. „Căminul cultural din Băița va găzdui sâmbătă, 9 martie, cu începere de la ora 17:30, un eveniment dedicat Zilei Internaționale a Femeii. La această acțiune sunt așteptate să participe toate doamnele și domnișoarele din comuna noastră. Atmosfera va fi susținută de către Bogdan Toma și formația Hunedorenii, iar cu această ocazie se vor acorda mai multe premii speciale, precum Cea mai Serioasă, Cea mai Sexy, Cea mai Romantică, Cea mai Bună Dansatoare şi Cea mai Elegantă dintre doamnele și domnișoarele prezente la acest eveniment. De asemenea, nu vor lipsi delicatesele culinare și licorile alese. În plus, participantele vor avea parte și de alte surprize, precum o tombolă prin care se pot câștiga lucruri trebuincioase pentru doamne și domnișoare”, a precizat primarul din Băița, Damian Diniș.

Revine fotbalul

Și domnii din Băița au motive de bucurie. Echipa locală de fotbal Șoimul Băița, un brand al comunei, alături de Calcarele de la Crăciunești, mănăstirea, biserica cu ceas și moderna școală din localitatea de reședință, revine în competițiile oficiale. „Duminică, 10 martie, de la ora 13:00, echipa noastră va juca în optimile de finală ale Cupei României, pe terenul celor de la Zarandul Crișcior. Apoi pe 16 martie vom avea primul meci din acest an din Liga 4, urmând a juca, tot în deplasare, la Sântămăria Orlea. Primul meci de pe teren propriu va fi pe 24 martie, când vom întâlni pe Minerul Lupeni. Sper să câștigăm meciul din Cupă iar în campionat să avem o evoluție cât mai bună, a spus Damian Diniș, primarul din Băița.

Reduceri la plata taxelor și impozitelor

Edilii din Băița mai vin cu o veste bună pentru locuitorii comunei, fiind vorba despre bonificațiile acordate la plata taxelor și impozitelor locale. „Taxele și impozitele locale rămân aceleași ca anul trecut. Acestea, însă, au fost ajustate, conform legii, cu rata inflației de anul trecut. Totuși, avem și o veste bună pentru contribuabilii care își plătesc taxele și impozitele până pe 31 martie. Astfel, cetățenii care vor plăti taxele și impozitele până la finalul primului trimestru al anului în curs vor avea o reducere de zece procente din totalul datorat la achitarea acestora. Pe această cale le mulțumesc concetățenilor mei pentru modul în care, în cursul anului trecut, au înțeles să își achite obligațiile fiascale, dar și pentru că, imediat după intrarea în 2024, au început să plătească taxele și impozitele locale datorate conform legii”, a precizat primarul comunei hunedorene Băița, Damian Diniș.

Actualitate

De 50 de ani, împreună la bine și la greu! Cuplurile de aur din Deva, premiate de administrația locală

Publicat

pe

Redactat de

Ceremonie emoționantă la Restaurantul „Casina” din Deva. Cuplurile de seniori care au împlinit cinci decenii de căsătorie, atât din oraș, cât și din localitățile aparținătoare municipiului, au fost premiate de administrația publică locală, cu bani, diplome aniversare și flori. Festivitatea de premiere a avut loc ieri, chiar de „Ziua Internațională a Familiei”, sărbătorită, în fiecare an, pe data de 15 mai.

Un număr de 104 perechi de seniori, din municipiul Deva, dar și din localitățile aparținătoare, care au împlinit cinci decenii de căsătorie, au fost premiate de Primăria şi Consiliul Local Deva, în cadrul festivității organizată ieri.

Îmbrăcați eleganți, doamne și domni, cu tâmplele albite și cu o vastă experiență de viață, au asistat la momente pline de emoție. Fiecare a „scris” o poveste de viață. Au reușit să își respecte jurămintele rostite împreună, în urmă cu jumătate de veac. Cu dragoste, înțelegere, răbdare și respect au împărțit și bune și rele pe drumul vieții. Au găsit maturitatea de a iubi, de a experimenta și de a învăța să trăiască în doi.

Primarul municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea, a înmânat premiile pregătite cuplurilor cu vârste respectabile. Fiecare pereche de seniori a primit, din partea Primăriei Municipiului Deva și a Consiliului Local, o diplomă de fidelitate, un premiu simbolic de 500 de lei și flori pentru doamne, edilul -șef al reședinței de județ felicitându-i pe fiecare în parte. S-au oferit strângeri calde de mână și s-au făcut fotografii.

Primarul Nicolae-Florin Oancea: ,,Este frumos și emoționant să sărbătoreşti o jumătate de secol de viaţă trăită împreună”

,,Este frumos și emoționant să sărbătoreşti o jumătate de secol de viaţă trăită împreună. Se spune că abia la 50 de ani, căsnicia îşi dovedeşte cu adevărat rezistenţa în timp şi, tocmai de aceea, se sărbătoreşte cu aur. Le doresc încă o dată sărbătoriţilor noștri, mulţi şi fericiţi ani împreună, în armonie şi sănătate. Să ne revedem bucuroşi la ,,Nunta de Diamant”!”, a declarat primarul muncipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea.

Advertisement

La eveniment a participat și prefectul județului Hunedoara, Florina Doris Visirin, care, la rândul său, a felicitat perechile de seniori, urându-le viață lungă și un sincer și călduros „La mulți ani!”. „Celebrăm „Ziua Internațională a Familiei”, o ocazie specială pentru a reflecta asupra importanței pe care familia o are în viața noastră și în societate. Familia este nucleul de bază al oricărei comunități, oferindu-ne sprijin, iubire și un sentiment de apartenență. În această zi deosebită, doresc să îmi exprim recunoștința față de toate familiile care, prin solidaritate și înțelegere, contribuie la dezvoltarea și bunăstarea societății noastre. Fiecare familie este unică și valoroasă, iar diversitatea lor reprezintă o forță ce ne îmbogățește comunitatea. La mulți ani tuturor familiilor!”, a transmis prefectul județului Hunedoara, Florina Doris Visirin.

Familiile premiate au domiciliul în municipiul Deva şi în localităţile aparţinătoare (Archia, Bârcea Mică, Cristur, Sântuhalm) şi au depus cerere înregistrată la Compartimentul Stare Civilă Deva.

Administraţia locală deveană acordă premii şi diplome de fidelitate cuplurilor care sărbătoresc „Nunta de Aur” începând din anul 2000. Fondurile destinate premierii sunt alocate de la bugetul local, prin hotărâre de CL.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Să se știe-n toată țara: Cupa e la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Corvinul Hunedoara a obținut cea mai mare performanță din istoria sa de peste un secol. Jucând la Sibiu, în finala Cupei României, Corvinul, divizionară secundă, a învins, după un meci dramatic, decis la lovituri de departajare, pe Oțelul Galați, din primul eșalon, cu scorul de 5-4!

Gălățenii au deschis scorul în minutul 27, prin Rusevic, cu un gol în vinclu, din marginea careului mare, dintr-o lovitură liberă ușor acordată. Corvinul nu resimte șocul și egalează, în minutul 39, când, la o centrare a lui Pîrvulescu, Zivulic are un semiluft iar Coman, cu un șut puternic, înscrie din 8 metri, 1-1 fiins scorul cu care s-a intrat la pauză.

În repriza a doua tot cei de la Oțelul înscriu primii, prin același Rusevic, care a transformat un penalty discutabil acordat de arbitrul Marcel Bîrsan. Hunedorenii revin, și de această dată, și în minutul 74, Manolache egalează cu un „lat” precis de la 16 metri și, în ciuda unei dominări toate a Corvinului pe final, la sfârșitul timpului regulamentar de joc tabela arăta 2-2 și s-a intrat în prelungiri.

În cele două reprize de prelungiri nu s-a mai înscris și, astfel, s-a ajuns la lovituri de departajare. Iar loteria nu a început deloc bine pentru hunedoreni, întrucât gălățeanul Cisotti transformă, iar șutul lui Coman este respins de Pap, portarul Oțelului.

Vine rândul lui Lefter, portarul Corvinului să se evidențieze, scoțând șutul lui Gaitan, pentru ca Manolache să restabilească egalitatea.

Lefter continuă minunile în poartă și respinge și șutul Lameira, iar Bradu aduce Corvinul în avantaj! Ghiocel trage pe lângă, iar Pîrvulescu poate aduce trofeul la Hunedoara, dar șutul său este respins de Pap!

Advertisement

Înscrie Silva și restabilește egalitatea, dar execuția lui Hergheligiu aduce, în premieră, Cupa României la Hunedoara, iar Corvinul va evolua în UEFA Europa League!!!

Citeste mai mult ...

Actualitate

Cuiburi artificiale pentru păsări, în Parcul Natural Lunca Mureșului

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului, sub egida R.N.P. ROMSILVA, a inițiat un proiect ambițios în cadrul căruia au fost montate 120 de cuiburi artificiale pentru păsări, într-o încercare de a sprijini conservarea biodiversității locale. Acest demers a fost posibil cu ajutorul finanțării europene, subliniind importanța colaborării internaționale în protejarea mediului înconjurător.

„Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului a montat în aria naturală protejată 120 de cuiburi artificiale pentru păsări, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană.

Cele mai multe dintre ele, este vorba despre 100 de cuiburi, au fost montate pentru păsări insectivore, iar 20 de cuiburi au fost montate pentru păsări răpitoare de zi: 10 pentru Acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) și 10 pentru Codalb (Haliaeetus albicilla).
De remarcat, că perimetrele în care au fost montate cuiburile au fost marcate corespunzător, cu vopsea și plăcuțe de avertizare”, arată Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului.

Un aspect important al proiectului îl constituie marcarea corespunzătoare a perimetrelor în care au fost instalate cuiburile artificiale. Prin utilizarea vopselei și plăcuțelor de avertizare, s-a asigurat atât protecția habitatului păsărilor, cât și siguranța vizitatorilor umani în acele zone.

FOTO: Parcul Natural Lunca Mureșului

Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate