Connect with us
Data: 25/11/2024
.

Comunitate

Comuna Lelese, în pas cu tehnologia modernă

Publicat

pe

Comuna Lelese este așezată în partea de Sud-Vest a județului, la o distanță de aproximativ 45 de kilometri față de municipiul Deva. Este situată în ținutul pitoresc al pădurenilor, care cuprinde ramificațiile de Est ale Munților Poiana Ruscă, mărginit la Nord de Valea Mureșului, la Sud de Țara Hațegului, iar spre Est se oprește brusc în Valea Cernei, pe linia Nandru, Teliuc, Hunedoara.

Model pentru alte UAT-uri din țară

Comuna are în componență patru sate, respectiv Lelese, Cerișor, Runcu Mare și Sohodol. Multe dintre locuințe, în care trăiesc mai puțin de 400 de oameni, sunt destul de răsfirate, iar distanța între sate este destul de mare, fiind 41 de kilometri între prima și ultima casă, dar drumurile de legătură între ele sunt mai mult decât decente. Și, deși se află într-o zonă relativ izolată, comuna Lelese ține pasul cu noile tehnologii. “Avem rețea de apă în toate satele, fiind printre primele comune în care s-a aplicat sistemul de telegestiune privind funcționarea pompelor. De asemenea, sunt ani buni de când avem Internet prin fibră optică. În mod firesc, avem și un releu de telefonie mobilă, așa că nu sunt probleme cu semnalul. În plus, am reușit să finalizăm cadastrarea terenurilor și, în acest scop, avem o aplicație telefonică prin care oricine este intersat de acest subiect poate primi datele necesare, precum proprietarul terenului, categoria de folosință sau vecinătățile acestuia. Și, nu în ultimul rând, am devenit model național pentru implementarea proiectului finanțat prin PNRR, intitulat “Ruta satelor cu arhitectură tradițională”, care prevede reabilitarea și introducerea în circuitul turistic a opt case din Runcu Mare. Investiția este într-un stadiu avansat de execuție și, deși nu am fost primii care l-au pornit, datorită eficienței de care am dat dovadă în implementarea lui am fost luați ca model în toată țara, mai fiind 15 astfel de proiecte”, a declarat Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese.

Urmează înscrierea într-un registru electronic național

O altă acțiune care arată că Lelese, deși departe de oraș, este în pas cu tehnologia modernă, este în derulare. “În prezent se află în dezbatere publică un proiect ce prevede înscrierea comunei în Registrul Electronic Național al Nomenclaturilor Stradale (RENNS), la finalizarea termenului legal urmând a fi propus spre aprobare în Consiliul Local, unde sunt convins că va trece. Toți cei interesați pot afla mai multe informații la sediul Primăriei comunei Lelese, ori pot trimite un mail pe adresa primarialelese@yahoo.com sau mă pot contacta telefonic, la numărul 0788.140.658 sau pe viceprimar, la 0788.791.240. Prin această lucrare tehnică se vor renumerota casele, iar străzile vor fi redenumite, însă altceva este cel mai important. Mai exact, după validarea propunerii de Hotărâre în Consiliul Local și finalizarea operațiunilor propriu zise, toate noile date vor fi încărcate în RENNS și vor fi disponibile pe toate aparatele de tip GPS. În plus, toate aceste noutăți vor intra și în baza de date de la Poliție, salvare, Pompieri, firme de curierat și altele, care vor avea, astfel, locația exactă unde trebuie să ajungă”, a spus primarul comunei hunedorene Lelese Ciprian Gheorghe Achim.

Actualitate

Vești bune din comuna Zam

Publicat

pe

Redactat de

Situată pe Valea Mureșului, comuna Zam, cu o populație de circa 1.500 de locuitori, este una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara de dimensiune medie la acest capitol. Comuna Zam, însă, se întinde pe o suprafață mare, de peste 160 de kilometri pătrați, și, în afară de localitatea de reședință omonimă, mai are în componență alte 12 sate, respectiv Almaș Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.

Pentru un mediu curat

Mai menționăm că aceia care trec prin comuna Zam pot vizita mai multe locuri interesante. Mai exact, pe raza administrativ teritorială a comunei Zam întâlnim șase biserici declarate monumente istorice, plus un castel care are aceeași clasificare. De asemenea, mai sunt patru lăcașe de cult cu o vechime considerabilă, două rezervații naturale, precum și un sit inclus în rețeaua europeană «Natura 2000». În acest sens, preocuparea administrației locale pentru păstrarea unui mediu curat este una firească. „Recent, Primăria comunei Zam a sprijinit organizarea unei noi acțiuni de reciclare. O firmă specializată în domeniu a ridicat, de la domiciliile solicitanților, aparate electrice și electrocasnice vechi sau uzate. Iar cei care au predat astfel de deșeuri au participat la o tombolă”, a declarat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei hunedorene Zam.

Facilități fiscale

Edilii din comuna Zam vin și cu alte vești bune pentru locuitorii comunei. „În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului 107/2024 se instituie unele facilități fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligațiilor bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Aceștia pot depune notificările până la data de 25.11.2024, termenul de plată fiind prelungit până la data de 20.12.2024. Precizez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achită debitele integral”, a spus primarul comunei Zam, Sorin Ionel Nistor.

Iarna nu îi ia prin surprindere

Și în comuna Zam a căzut prima ninsoare, însă administrația publică locală de aici nu a fost luată prin surprindere de venirea iernii. „Procedăm la fel ca în fiecare an înainte de venirea iernii. Astfel, am asigurat combustibiul necesar încălzirii pe perioada sezonului rece la unitățile de învățământ, dar și la celelalte instituții publice care funcționează pe raza comunei noastre. De asemenea, avem pe stoc material antiderapant și tot ceea ce mai este nevoie pentru a interveni la ninsori. Și utilajele sunt pregătite pentru a interveni, dacă este cazul. Nu ne dorim zăpezi abundente, dar este bine să fim pregătiți, pentru ca venirea iernii să nu ne ia prin surprindere”, a precizat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei Zam.

S-a ales viceprimarul

Primarul Sorin Ionel Nistor, aflat la al patrulea său mandat în această funcție, și ceilalți aleși locali au depus jurămintele de credință în cursul lunii octombrie. În cursul acestei luni, în cadrul unei ședințe extraordinare de Consiliu Local, a fost ales și viceprimarul comunei Zam. „Colegul meu de partid, consilierul local Alin Cristian Butaș, a fost ales, cu unanimitate de voturi, în cadrul unei ședințe extraordinare, viceprimar al comunei Zam. Le mulțumesc tuturor consilierilor pentru încrederea acordată și sunt convins că vom face o echipă bună, care să lucreze în sluijba cetățenilor, pentru dezvoltarea localității noastre”, a menționat primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Primarul din Luncoiu de Jos rămâne realist

Publicat

pe

Redactat de

Luncoiu de Jos este o comună situată în nordul județului Hunedoara, care se întinde pe o suprafață de aproape 50 de kilometri pătrați. Cei peste 1.600 de oameni care trăiesc în comună locuiesc în cinci sate, fiind vorba despre Luncoiu de Jos, localitatea de reședință, și așezările aparținătoare Dudești, Luncoiu de Sus, Podele și Stejărel.

Vești bune pentru contribuabili

Pentru toți aceștia reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Luncoiu de Jos vin cu vești bune din domeniul fiscal. În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului 107/2024 se instituie unele facilități fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligaților bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Aceștia pot depune notificările până la data de 25.11.2024, termenul de plată fiind prelungit până la data de 20.12.2024. Precizez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achită debitele integral”, a declarat Călin Dorin Dud, primarul comunei hunedorene Luncoiu de Jos.

Pregătiri de iarnă

Cum sezonul rece bate la ușă, edilii din Lunciu de Jos au luat măsurile necesare pentru ca venirea iernii să nu îi ia prin surprindere. „Procedăm la fel ca în fiecare an înainte de venire iernii. Astfel, am asigurat combustibiul necesar încălzirii pe perioada sezonului rece la unitățile de învățământ, dar și la celelalte instituții publice care funcționează pe raza comunei noastre. De asemenea, avem pe stoc material antiderapant și tot ceea ce mai este nevoie pentru a interveni la ninsori. Și utilajele sunt pregătite pentru a interveni, dacă este cazul. Nu ne dorim zăpezi abundente, dar este bine să fim pregătiți, pentru ca venirea iernii să nu ne ia prin surprindere”, a spus Călin Dorin Dud primarul comunei Luncoiu de Jos.

Planuri de viitor

De luna trecută Călin Dorin Dud a început cel de-al cincilea său mandat de primar al comunei hunedorene Luncoiu de Jos. Ca și în precedentele mandate, acesta are planuri de viitor realiste. „În primul rând ar fi vorba despre implementarea proiectului privind introducerea gazului metan, acesta putând fi și o bună alternativă la încălzirea cu lemne. Apoi ne gândim la o grădiniță cu program prelungit și un program After School, precum și la crearea de locuri de joacă. Ne mai propunem amplasarea, în locul numit Pleșa, din Luncoiu de Jos, a unei cruci metalice care simbolizează apartenența comunității la ortodoxism, precum și amenajarea accesului în zonă, fiind locul de belvedere al tuturor luncoienilor. Și, bineînțeles, organizarea anuală a Festivalului Luncoienilor, o acțiune cu evenimente cultural artistice. Mai avem și alte proiecte, dar acestea sunt, la ora actuală, realiste”, a precizat primarul comunei Luncoiu de Jos, Călin Dorin Dud.

Finalizarea proiectelor aflate în derulare

În ce privește situația actuală, obiectivul administrației din Luncoiu de Jos este finalizarea proiectelor aflate în derulare. „Toți ne dorim cât mai mult, dar totul depinde de bugetul aflat la dispoziție. Cum nu dispunem de un buget extrem de generos, obiectivele imediate sunt finalizarea, cât mai curând, a investițiilor aflate în derulare, prioritățile fiind amenajarea dispensarului medical uman, reabilitarea căminelor culturale și programul de modernizare a drumurilor interioare. Sunt sigur că, la fel ca și până acum, cu chibzuință, vom reuși să ducem și celelalte proiecte la capăt”, a menționat primarul comunei hunedorene Luncoiu de Jos, Călin Dorin Dud.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Proiecte realiste ale administrației din Ghelari

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Ghelari, un important centru minier în trecutul nu foarte îndepărtat, dar, în același timp, și o frumoasă așezare din Ținutul Pădurenilor, se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de kilometri. Comuna Ghelari are o populație de circa 2.000 de locuitori, care trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Govăjdia, Plop și Ruda.

La al doilea mandat

În fruntea comunei se va afla, și în mandatul 2024-2028, primarul Iancu Emerson Toma, care a fost, recent, reînvestit în funcție. „În calitate de primar în funcție, am avut onoarea de a servi această comunitate cu devotament și pasiune. Împreună cu concetățenii mei am realizat multe și am construit o localitate mai bună pentru noi toți și am hotărârea fermă de a continua această călătorie împreună. Sloganul „Continuăm împreună”, folosit în campania electorală, reflectă nu doar promisiunea mea, ci și dorința noastră comună de a merge înainte, de a construi și de a îmbunătăți comunitatea noastră în fiecare zi. În ultimii patru ani am făcut progrese semnificative în diverse domenii, cum ar fi infrastructură, educație și protecția mediului înconjurător. Cu toate acestea, există încă multe de făcut și sunt hotărât să continui această misiune importantă alături de voi. Îmi propun să dezvolt proiecte și programe care să aducă beneficii tuturor locuitorilor noștri, să promovez transparența și participarea civică în procesul decizional și să asigur că vocea fiecărui cetățean este auzită și respectată”, a spus Iancu Emerson Toma după depunerea jurământului, la începerea celei de-al doilea mandat de primar al comunei Ghelari.

De actualitate

Edilii din Ghelari sunt conștienți că unele lucruri trebuie puse la punct cât mai urgent și fac tot posibilul în acest sens. Sunt probleme majore la rețeaua de apă și facem tot posibilul pentru a asigura lichidul vital către populație, cu sprijinul operatorului regional din domeniu. Pe de altă parte, ne bucurăm că am putut oferi consultații medicale gratuite locuitorilor comunei, în cadrul unei campanii organizate împreună cu CJ Hunedoara, SALVITAL și Episcopia”, a precizat primarul Iancu Emerson Toma.

Planuri de viitor

Primarul din Ghelari are și planuri realiste privind viitorul comunei pe care o administrează. „În primul rând vom continua proiectele începute. Este vorba despre alimentarea cu apă și sistemul de canalizare aferent pentru satele Ghelari și Ruda, eficientizarea energetică a celor două grădinițe și continuarea achizițiilor pentru dotarea școlii, digitalizarea primăriei, stații de încărcare pentru vehicule electrice, în special pentru microbuzele de transport ale elevilor și finalizarea lucrărilor de modernizare a stadionului. De asemenea, avem întocmite și alte proiecte pentru dezvoltarea comunei, bună parte dintre acestea fiiind și depuse. În acest caz vorbim despre apă și sisteme de canalizare în satele Govăjdia și Plop, înființarea unei grădinițe cu program prelungit, spații de joacă în cartierele Cuț, Sat și Cârnu din localitatea de reședință, reabilitarea căminelor culturale din Ghelari și Plop, introducerea gazului metan și reparații la acoperișurile blocurilor”, a spus primarul comunei hunedorene Ghelari, Iancu Emerson Toma.

Facilități fiscale

La început de mandat, administrația din Ghelari vine și cu alte vești bune pentru locuitorii comunei. „În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului 107/2024 se instituie unele facilități fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligațiilor bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Aceștia pot depune notificările până la data de 25.11.2024, termenul de plată fiind prelungit până la data de 20.12.2024. Precizez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achită debitele integral”, a declarat Iancu Emerson Toma, primarul comunei hunedorene Ghelari.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate