Connect with us
Data: 16/04/2024
.

Actualitate

COMUNICAT DE PRESĂ Reciclarea plasticului are notă de trecere, dar nu face performanță. 85% din ambalaje ajung la gunoi

Publicat

pe

Sunt atât de multe la nivel mondial, încât este foarte greu să spui cu exactitate câte ajung la gunoi și câte sunt reciclate. Cu toate acestea, în privința deșeurilor reciclabile sunt realizate anual, în toată lumea, tot felul de măsurători care pot oferi o percepție generală asupra gradului de reutilizare a diferitelor categorii de materiale. Bogdan Constantinescu, specialistul Brai-Cata în colectare separată și reciclare a făcut un rezumat al celor mai noi date din industria de reciclare.

În timp ce materiale precum sticla și aluminiului sunt reciclabile la nesfârșit, iar oamenii știu acest lucru, în privința plasticului apar cele mai multe confuzii, când este vorba despre colectarea separată a acestui tip de deșeuri, așa că multe tipuri de materiale plastice sunt etichetate ca fiind reciclabile și sunt depozitate în comun cu cele reciclabile și ajung în cele din urmă la gropile de gunoi.

„În majoritatea recipientelor de colectare separată a deșeurilor din plastic și metal găsim foarte multe ambalaje care nu se încadrează în categoria reciclabile, precum ambalaje din polistiren, folii și chiar pungi biodegradabile. Acest lucru contribuie, la scăderea ratei de reciclare, pentru acest material care, în fapt, continuă să fie cel mai important reciclabil, din punct de vedere cantitativ. În schimb, reciclarea hârtiei, sticlei și aluminiului sunt dovada că programele de colectare separată pot avea success, dacă oamenilor le pasă și separă materialele”, a spus managerul general al companiei de salubritate Brai-Cata, Bogdan Constantinescu.

Potrivit acestuia, din cele aproximativ 400 de milioane de tone de deșeuri din plastic produse anual, aproximativ 40% din tot plasticul produs este folosit pentru a crea ambalaje, iar 85% din aceste ambalaje ajung la depozitele pentru deșeuri.

Mai mult decât atât, aproximativ 90% din produsele din plastic de unică folosință sunt fabricate din combustibili fosili, conform World Economic Forum, care sunt considerați responsabili de aproape 80% din emisiile de dioxid de carbon din toată lumea, care contribuie la efectul de seră.

Ce înseamnă DA în privința colectării plasticului:

Advertisement

Recipiente/ sticle din PE (suc, apă, bere, alte produse alimentare);

Tetra pak (cutii de lapte, de tomate, sucuri etc);

Recipiente/ flacoane din HDPE/ PP/ PS/ LDPE de la produse cosmetice, detergenți, produse alimentare;

Folie și pungi din plastic, plase pentru fructe și legume, forme de plastic pentru alimente congelate;

Saci, accesorii pentru haine.

Advertisement

Ce NU este reciclabil din materialele plastice:

Ambalaje mase plastice/ aluminiu murdare;

Tăvi-suport din polistiren;

Tuburi de cauciuc, tacâmuri din plastic, jucării, brichete;

Recipiente din plastic amestecat cu alte materiale (aluminiu, hârtie);

Advertisement

Deșeuri medicale (seringi, cutii sau bidoane cu diverse substanțe în interior).

Știați că…

… Se estimează că aproape 200 de milioane de tone de plastic se află în prezent în mări și oceane?

… Sticlele din plastic durează până la 450 de ani să se degradeze în gropile de gunoi?

… Hârtia este unul din cele mai reciclate materiale, reprezentând jumătate din cantitatea de materiale colectate pentru reciclare?

Advertisement

…Circa 50% din hârtia reciclată este folosită pentru a face cutii din carton?

… Aluminiul poate fi reciclat la infinit, dar milioane de tone se pierd în fiecare an, în gropile de gunoi?

… Doar aproximativ o treime din sticla de ambalaj intră în circuitul de reciclare?

… Este mai ieftin să faci produse din sticlă din materiale reciclate decât din materii prime?

… Deșeurile electrice sau electronice, sunt sursa de deșeuri cu cea mai rapidă creștere la nivel global?

Advertisement

… Doar aproximativ 20% din deșeurile electrice și electronice aruncate intră, în prezent, în circuitul de reciclare?

Advertisement

Actualitate

FOTO: Căutările persoanei posibil înecate, suspendate

Publicat

pe

Redactat de

Căutările pentru persoana posibil înecată în lacul de acumulare al Barajului Hațeg, din localitatea Sântămăria Orlea, au ajuns la a treia zi fără să ofere vreun rezultat concret.

Operațiunea de intervenție de astăzi a implicat echipaje extinse, printre care s-au numărat scafandri pompieri de la ISU Alba și ISU Hunedoara, alături de scafandri de la Serviciile Salvamont din județele Gorj, Harghita, Mureș și Hunedoara.

”Cea de-a treia zi a căutărilor persoanei posibil înecate în lacul de acumulare al Barajului Hațeg, din localitatea Sântămăria Orlea, s-au încheiat fără niciun rezultat. La intervenția de astăzi au participat scafandri pompieri de la ISU Alba și ISU Hunedoara, dar și scafandri de la Serviciile Salvamont din județele Gorj, Harghita, Mureș și Hunedoara. Astăzi, la misiunea de căutare s-au folosit aparate speciale pentru detectarea corpurilor de dimensiuni medii și mari, aflate sub apă, acționând, totodată, și scafandri”, transmite ISU Hunedoara.

În funcție de starea vremii, căutările vor fi reluate. Județul Hunedoara se află sub incidența unei atenționări meteorologice „Cod galben ” de averse, grindină, descărcări electrice și vijelii, valabil până în data de 17.04.2024, ora 20.00.
De asemenea, meteorologii au transmis și o informare meteo de instabilitate atmosferică, valabilă până în data de 18.04.2024, ora 20.00.

FOTO: ISU Hunedoara

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Transport public local gratuit pentru aproximativ 7.000 de pensionari din Deva – plafon majorat

Publicat

pe

Redactat de

Conducerea municipalității devene dorește majorarea plafonului de venituri până la care pensionarii din oraș pot beneficia de transport public local gratuit.

Ca urmare a creșterii punctului de pensie, de la 1 ianuarie 2024, o anumită categorie de pensionari rămâne fără gratuitate la transportul public local. Primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a inițiat un proiect de hotărâre prin care plafonul să fie majorat, de la 1.500 lei la 2.000 de lei.

„Ne prețuim seniorii pentru ceea ce au făcut de-a lungul zecilor de ani, pentru orașul nostru! Având în vedere că, de la 1 ianuarie 2024, punctul de pensie a crescut la 2.032 de lei, o anumită categorie de pensionari rămâne fără gratuitatea la transportul public local din municipiul Deva. Pentru a-i ajuta pe acești pensionari, am hotărât să inițiez un proiect de hotărâre de consiliu local, prin care să creștem plafonul de la 1.500 lei la 2.000 de lei. Voi supune proiectul la vot consilierilor locali, în ședința ordinară din această lună. Astfel, pensionarii la care li s-au mărit pensiile, nu vor mai fi nevoiți să scoată din buzunar costul biletelor de călătorie pentru transportul public local. Biletele vor fi gratuite! Este un efort bugetar în plus la bugetul local, dar consider că o pensie de 2.000 de lei nu este mare, în condițiile în care rata inflației a crescut, lucru care presupune prețuri mai mari la alimente, produse, servicii etc.. Acest efort financiar este, în primul rând, o recunoaștere a contribuției seniorilor noștri care au muncit o viață pentru comunitatea locală. Din evidențele Casei Județene de Pensii, în Deva sunt în jur de 7000 de pensionari care se încadrează în acest plafon. Pensionarii noștri merită să fie răplătiți de către administrația publică locală, respectați și să ducă o viață demnă!”, a declarat Nicolae-Florin Oancea, primarul Municipiului Deva.

Citeste mai mult ...

Actualitate

CJ Hunedoara la ceas aniversar

Publicat

pe

Redactat de

Consiliul Județean Hunedoara împlinește astăzi 32 de ani de la înfințare.

Reprezentanții instituției județene fac precizarea că în data de 16 aprilie 1992 s-a desfășurat ședința de constituire și a fost stabilită prima componență a CJ Hunedoara.

Mai mult decât atât doresc să mulțumească tuturor celor care în decursul acestor ani au contribuit la dezvoltarea instituției.

”Astăzi, 16 aprilie, aniversăm 32 de ani de la înființarea Consiliului Județean Hunedoara. În 16 aprilie 1992, s-a desfășurat ședința de constituire și a fost stabilită prima componență a CJ Hunedoara. În acești 32 de ani, instituția a cunoscut o dezvoltare permanentă și a devenit unul dintre pilonii administrației publice locale, onorându-și misiunea, valorile și viziunea asumate de-a lungul timpului. Acum, la împlinirea a 32 de ani de activitate, Consiliul Județean Hunedoara traversează cea mai prosperă perioadă de la înființarea sa, prin fondurile de dezvoltare atrase, prin proiectele de investiții pe care le derulează la nivelul județului Hunedoara și prin domeniile de interes public pe care le gestionează, împreună cu instituțiile din subordine. Se cuvine să mulțumim tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea acestei instituții, așa cum o știm noi astăzi, iar celor care nu mai sunt printre noi le aducem un omagiu și le datorăm recunoștința noastră. Împreună, am transformat Consiliul Județean Hunedoara într-o instituție solidă și respectată atât în Regiunea Vest, cât și în țară”, informează reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate