Connect with us
Data: 05/07/2024
.

Actualitate

Controale ITM la service-uri auto din județ. 38 de sancțiuni, aplicate de inspectorii de muncă

Publicat

pe

Inspectorii de muncă hunedoreni au făcut verificări la firme care își desfășoară activitatea în domeniul întreținerea și repararea autovehiculelor. Un număr de 21 de agenți economici au fost controlați, fiind aplicate 38 de sancțiuni contravenționale.

Verificările s-au desfășurat în cadrul unei campanii naționale de control în domeniul sănătății și securității în muncă.

În perioada 18 – 26 ianuarie 2024, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara au desfășurat campania națională de control în domeniul sănătății și securității în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul întreținerea și repararea autovehiculelor – cod CAEN 452. În domeniul de activitate ”Întreținerea și repararea autovehiculelor – cod CAEN 452”, lucrătorii sunt expuși la o gamă largă de riscuri de accidentare la locul de muncă, cum ar fi alunecările pe pardoseala umedă, ventilația insuficinetă, temperaturile extreme, umiditatea excesivă, riscul de intoxicare cu substanțe chimice utilizate în cadrul procesului de spălare auto, perioadele lungi în care angajații stau în picioare, activitățile repetitive, stresul provocat angajaților datorită unui comportament neadecvat al clienților, echipamentele de muncă electrice incorect utilizate în mediul umed, pericolul de accidentare prin manevrarea necorespunzătoare a autovehiculelor în incinta spălătoriilor, riscul de electrocutare și utilizarea echipamentelor de muncă specifice (instalații de ridicat și recipiente sub presiune – supuse procedurilor de autorizare ISCIR). În cadrul acestei campanii de control, inspectorii de muncă au verificat 21 de agenți economici. Pentru încălcarea legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost aplicate 38 de sancţiuni contravenţionale, fiind dispuse 38 de măsuri pentru remedierea neconformităților constatate și respectarea prevederilor legale”, se arată într-un comunicat al ITM Hunedoara.

Reprezentanții ITM Hunedoara spun că prin fiecare acțiune de control se urmărește creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea și securitatea în muncă, diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale și eliminarea neconformităților constatate în domeniul securității și sănătății în muncă în activitățile specifice ale societăților comerciale din domeniile de activitate vizate în acțiune.

Actualitate

Casa Vulcanilor din Geoparcul Țara Hațegului, un deceniu de existență

Publicat

pe

Redactat de

Unul dintre cele mai de succes proiecte de educație și voluntariat de pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, sărbătorește un deceniu de existență. Coordonat de Asociația Drag de Hațeg, obiectivul de vizitare Casa Vulcanilor contribuie semnificativ la dezvoltarea turismului și educației în Țara Hațegului.

Vizitatorii care trec pragul Casei Vulcanilor sunt transportați într-o lume fascinantă, cu 70 de milioane de ani în urmă. În acea vreme, pe o insulă tropicală, înconjurată de apele Oceanului Tethys și populată de dinozauri pitici, erupțiile vulcanilor aruncau la suprafață lavă și bombe vulcanice.

Povestea vulcanilor este o parte importantă a trecutului geologic unic al Țării Hațegului, iar tinerii voluntari ai Geoparcului au ales să spună această poveste într-un mod care să atragă atenția și asupra prezentului și a unui viitor sustenabil. Cu sprijinul programului Spații Verzi derulat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, ei au ridicat o construcție ecologică din cob – un amestec de lut, paie și apă. La realizarea Casei Vulcanilor din Densuș au contribuit 300 de voluntari, în majoritate tineri din Țara Hațegului, dornici să contribuie la atractivitatea zonei în care locuiesc. Au avut nevoie de 200 de zile pentru a finaliza construcția și au folosit 20 m3 de pământ galben, 15 m3 de nisip și 5.000 de litri de apă. Pentru a obține cei 30 de m3 de cob, utilizați la pereții casei, voluntarii au trebuit să amestece lutul, paiele și apa cu picioarele goale. Casa Vulcanilor nu este atrăgătoare doar la interior, ci și la exterior pentru că este decorată creativ cu diverse simboluri ce spun povestea Geoparcului și a Țării Hațegului.

Alina Ciobanu, președinta Asociației Drag de Hațeg spune că pe parcursul celor 10 ani, de când spune povestea vulcanilor din vremea dinozaurilor la obiectivul de vizitare, a învățat trei lecții foarte importante:

1. Tinerii sunt cu adevărat resurse pentru comunitate. Casa Vulcanilor a fost proiectul care a ajutat la crearea unei echipe de tineri implicați al căror exemplu a fost preluat de generațiile ulterioare și care astăzi iau parte la aproape toate proiectele Geoparcului, naționale sau internaționale.

Advertisement

2. Patrimoniul geologic și cel natural reprezintă resurse pentru dezvoltarea locală. Pornind de la zero, doar cu această idee în minte, Casa Vulcanilor s-a materializat într-un catalizator pentru dezvoltarea locală.

3. Știința este accesibilă tuturor. Evenimentele și experiențele educaționale care au implicat comunicarea științei într-o formă accesibilă tuturor vârstelor, au contribuit la dezvoltarea turismului durabil în zonă.

Cei 10 ani de existență a Casei Vulcanilor sunt marcați prin o mulțime de activități și de ateliere de educație dedicate atât voluntarilor cât și elevilor de la școlile partenere, iar voluntarii seniori sunt invitați să împărtășească din experiența lor, printr-o serie de ateliere, celor care deprind acum plăcerea voluntariatului. O expoziție de fotografie cu tema „Casa Vulcanilor – 10 ani de nota 10” celebrează momentele cheie din construcția și activitatea acestui obiectiv. Tot cu această ocazie va fi lansat un nou program educațional dedicat adolescenților și adulților, iar în luna august va fi organizată cea de a șasea ediție a evenimentului „Ziua Vulcanilor”, o celebrare a descoperirilor geologice din Țara Hațegului.

Proiectul „Casa Vulcanilor 10 ani. 10 lecții de nota zece oferite de un proiect de mediu în comunitate” este derulat de Asociația Drag de Hațeg și este finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL Romania prin Programul Spații Verzi. Parteneri în proiect sunt Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București, Asociația de Turism Retezat, Școala Gimnazială Sîntămăria-Orlea și Școala Gimnazială Densuș.


Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 213 de teritorii din 48 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare  gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Advertisement

Sursa: Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului

Citeste mai mult ...

Actualitate

O nouă competiție dedicată juniorilor

Publicat

pe

Redactat de

Comitetul Executiv al Asociației Județene de Fotbal (AJF) Hunedoara a decis organizarea unei competiții pentru juniorii U14 (născuți în 2011), oferind astfel copiilor posibilitatea de a juca la categoria lor de vârstă.

“AJF Hunedoara organizează competiții pentru juniori începând de la vârsta de 7 ani: Interliga Națională de Fotbal: U7, U8, U9, U10; Campionate separate: U9, U10, U11, U12, U13, U14, U15, U16, U17, U19. Astfel, oferim o continuitate sportivilor în misiunea lor de a face performanță. Vă așteptăm cu drag să vă înscrieți și să participați la competițiile noastre!”, informează reprezentanții AJF Hunedoara.

Cererea de înscriere pentru sezonul 2024 – 2025 se regăsește pe site-ul AJF.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Castelul Corvinilor din Hunedoara apare pe bancnota suvenir de 0 euro

Publicat

pe

Redactat de

Castelul Corvinilor apare pe bancnota suvenir de 0 euro.

Bancnota suvenir de 0 euro, prin care este promovată imaginea impunătorului castel medieval de la Hunedoara, precum și alte obiective turistice din țara noastră, este de colecție și nu are valoare monetară.

“Muzeul Castelul Corvinilor se alătură comunității de castele europene care apar pe bancnota suvenir de 0 euro. Acest tip de suvenir le este foarte cunoscut turiștilor și colecționarilor deopotrivă! Castelul hunedorenilor apare, așadar, pe o bancnotă de colecție, care imită bancnotele euro, inclusiv ca textură. Alte obiective turistice din România care apar pe astfel de bancnote sunt: Palatul Culturii din Iași, Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, Sibiu, Cetatea Alba Carolina, Transfăgărășanul etc.”, arată reprezentanții Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Hunedoara.

Sursa: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Hunedoara

Bancnota de colecție va putea fi achiziționată de către doritori din magazine de suveniruri, dar și de pe site-ul Euro Suvenir: https://eurosuvenir.ro/

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate