
Carnaval şi bal mascat „Farsang”
Personaje îndrăgite din poveştile pentru copii, Albă ca zăpada şi cei şapte pitici, piraţi, vrăjitoare, prinţi şi prinţese, salvatorul Spiderman sau Zorro toate au prins „viaţă” ieri la Liceul Teglas Gabor din municipiul Deva. Elevii de aici s-au îmbrăcat în costume care mai de care mai ingenioase în cadrul carnavalului de „Fasching”, o sărbătoare tradiţional maghiară, care încheie simbolic iarna.
Momentele umoristice, scenete hilare, zicătorile specifice şi şotiile au completat atmosfera de carnaval care s-a desfăşurat pe parcursul întregii zile, prinzând în spiritul lui de la cei mai mici. până la liceeni şi adulţi.
Creativitate şi… premii
Într-o atmosferă cu adevărat de carnaval, copiii s-au mobilizat la un bal mascat menit să alunge iarna şi spiritele rele ale acesteia. Ei şi-au exprimat potenţialul artistic şi creativitatea prin expresie şi dans cum au ştiut mai bine. Descântece de alungare a iernii, oameni de zăpadă care, în mod paradoxal, au dorit şi ei să vadă anotimpul rece plecat, dansul junglei sau a ştrumfilor, parada personajelor de poveste sau „Bi-Ba-Butzemann” au fost doar câteva din momentele hazlii pe care copiii le-au prezentat pentru a marca încheierea vremii geroase. Bineînţeles, că spiritele rele nu puteau fi alungate şi fără puţină hărmălaie, toate momentele gălăgioase fiind imortalizate de bliţurile aparatelor de fotografiat ale părinţilor ce i-au răsplătit cu ropote de aplauze. Iar cele mai frumoase costume de carnaval ce au impresionat juriul au fost premiate de sponsorii evenimentului.

Elementele principale: focul şi masca
Potrivit obiceiurilor străvechi, pentru a alunga iarna şi spiritele rele, în perioada dintre Bobotează şi „Miercurea Cenuşie” se organizează baluri mascate, cunoscute sub numele de „Farsang” pentru cei de etnie maghiară şi „Fasching” pentru cea germană. Se spune că spiritele rele se sperie de costume amuzante şi de hărmălaie, iar elementele ce ies în evidenţă cel mai mult sunt focul şi paiaţa sau sperietoarea care, de obicei, se arde. „Elementele principale sunt focul şi masca în spatele căreia te poţi ascunde şi face şotii sau care pot speria spiritele rele ale ierni pentru a le determina să plece, să vină primăvara pentru a ne reîncărca cu energie. Carnavalul se păstrază şi se transmite încă din perioada precreştină astfel că ne obligă la rândul nostru să continuăm să transmitem mai departe aceste sărbători şi generaţiilor tinere. Cred că datinile şi tradiţiile populare ne îmbogăţesc spiritual”, spune Gizella Mazilu, profesor şi coordonator al proiectului organizat la Liceul „Teglas Gabor”.
Prilej de reîntâlnire cu elevi din alte şcoli
Organizat pentru al treilea an consecutiv la liceul din reşedinţa de judeţ, carnavalul uneşte de fiecare dată un număr considerabil de invitaţi, cadre didactice şi elevi, de la alte şcoli din judeţ. În cadrul acestei ediţii au participat, mascaţi şi cu momente comice, elevi de la Petrila, Brad sau Orăştie. „Acest carnaval organizat la „Teglas Gabor” este un prilej de a ne întâlni şi de a efectua şi această „mobilitate a cadrelor didactice”. Schimbul de experienţă, organizat sub semnul interculturalităţii, ne uneşte”, spune prof. Marcela Meraru, de la grădiniţa Şcolii Generale „I.D. Sîrbu” din Petrila.
Expoziţie cu tematica „Farsang”

La fel ca şi anii trecuţi, carnavalul ce face parte din proiectul educaţional naţional „Tradiţii de iarnă/Farsang/Fasching” are şi o parte dedicată lucrărilor artistico-plastice.
Pereţii şcoli au fost „îmbrăcaţi” practic în desenele şi creaţiile practice ale copiilor de pretudindeni. Peste 980 de lucrări care mai de care, colorate şi în temă cu evenimentul „Farsang” au fost primite de la zeci de şcoli din ţară. Fiecare unitate şcolară participantă va primi câte un CD în care se vor regăsi lucrările, dar şi principalele momente din carnaval.