Connect with us
Data: 23/11/2024
.

Actualitate

Cozile umilinței, la Policlinica din Deva. Un consult de specialitate scoală, „cu noaptea-n cap”, din adormire pacienții, nu și autoritățile

Publicat

pe

Hunedorenii cu probleme de sănătate, care au nevoie de un consult de specialitate la Policlinica din municipiul Deva, sunt, în continuare, nevoiți să îndure umilință. Noi filmulețe cu pacienți care merg „cu noaptea în cap” pentru a prinde un bon de ordine, pentru a putea beneficia de gratuitate la investigațiile medicale, au apărut, recent, în mediul online. Bolnavii așteaptă, cu stoicism, la rând pentru a intra în posesia unui mult râvnit bon. Mulți dintre ei se întorc acasă dezamăgiți, după câteva ore de așteptare, fiindcă nu reușesc să intre în posesia unui astfel de tichet. De acest tratament au parte cei care au cotizat o viață întreagă sau încă mai contribuie, lună de lună, la sistemul public de sănătate. Situația neplăcută, de care se lovesc bolnavii care ajung în Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Județean de Urgență din Deva, a mai fost semnalată în presă și în anii anteriori, nefiind de ieri, de astăzi, însă, fără rezolvare.

Holul Policlinicii din Deva devine, în fiecare dimineață, un adevărat „câmp de bătaie” pentru pacienții care se strâng, în fața ghișeului de programare a consultațiilor, să prindă un bon de ordine. Bolnavi veniți cu „noaptea în cap”, cu multe ore înainte de ora 07:00, când începe programul cu publicul.

 

Noi imagini cu pacienți care așteaptă, dis de dimineață, în holul Policlinicii din Deva, în fața ghișeului de programare a consultațiilor, pentru „a prinde” un bon de ordine, au fost publicate pe rețeaua de socializare. Se așteaptă, în continuare, de la 05:00 -06:00 dimineața. „Am nevoie de un bon de ordine la Cardiologie – Te scoli cu noaptea în cap și tot nu-l iei! E luni, ora 6:05. La Spitalul de Urgență din Deva (numai de urgență nu se poate numi), oamenii veniți cu noapte-n cap stau în fața fișierului pe două rânduri pentru a lua un bon de ordine. Unii vorbeau că stau la rând și de la ora 05:00. Mă pun la rând, dar fără prea multe speranțe… Oamenii își dau cu păreri, ajung sau nu ajung să obțină vreun bon de ordine, cum o fi norocul! Ora 07:00. S-a deschis fișierul spitalului. Au trecut 5 minute de când s-au pus în mișcare cele două rânduri îngroșate și se aude o voce. ”Pentru cardiologie nu mai sunt bonuri!”. Cele cinci bonuri de ordine alocate cardiologiei s-au epuizat. O doamnă, supărată pe situație, s-a răstit: Așa ceva nu e normal, se dau doar câteva pentru că să mergem la cabinetele particulare!” Un domn, din rând a ridicat vocea întrebând de ce nu se dau, în continuare, pentru zilele următoare. ”Nu se dau!”, strigă doamna din spatele fișierului. Un alt domn, sprijinit în baston, a zis ca stă pentru două bonuri de ordine, pentru el și pentru fiica sa. Resemnat, omul zice ca merge la particular, dă oricât, nu contează pentru sănătatea copilului. O altă doamnă îl pune pe gânduri, spunându-i că și acolo e posibil să fie programat și peste o lună! Mâine dimineața, la ora 04:30 voi fi la fișier după bon de ordine. Am vreo șansă să îl și iau?”, a povestit, pe Facebook, o deveancă pusă în această situație umilitoare.

https://www.facebook.com/popa.mirelaa/videos/1624291124378312/

O nouă încercare, în ziua următoare

A doua zi, aceeași persoană s-a prezentat, din nou, la Policlinica din Deva. De data aceasta, după o lungă așteptare, a avut mai mult noroc. „La 04:40 am fost în fața policlinicii. Sunt a patra persoană și a treia pentru un bon la cardiologie. La ora 05:00 un gardian a deschis ușa la intrare să intrăm. Bine că afară nu e frig. E ora 05:10 minute și deja s-au adunat 10 oameni. Acum stau și ascult povești despre doctori și pacienți. La ghișeu se deschide la ora 07:00. Luni, cu o zi înainte am fost la ora 06:00, dar a fost prea tarziu…Vă dați seama în ce situație sunt puși oamenii care stau la depărtare și au nevoie de un consult la un cabinet din spital, unde se dau doar câteva bonuri de ordine?”, a mai povestit deveanca.

https://www.facebook.com/popa.mirelaa/videos/1625013897639368/

La vederea imaginilor, mai mulți cetățeni au reacționat negativ. Devenii sunt tot mai revoltați de situația de la policlinică.

Advertisement

Managerul spitalului județean: „Dă-mi, Doamne, și dă-mi acum! – așa se gândește la noi, în România”

Pe la conducerea Spitalului Județean de Urgență din Deva au trecut, în ultimii ani, mai mulți manageri, dar pentru problema bonurilor de ordine la policlinică tot nu s-a găsit, se pare, vreo soluție. Contactată telefonic de către redactorii „Servus Hunedoara”, Daniela Roșca, actualul manager al unității medicale, spune că situația îi este cunoscută și a făcut un apel la pacienți să dea dovadă de „raționalitate”, să se programeze din timp, cu câteva zile înainte. „Nu îi pune nimeni (n.red. pe pacienți) să meargă cu noaptea în cap! Tocmai asta vorbeam cu un pacient, la telefon, care îmi spunea că el a mers foarte devreme pentru a-și lua un bon de ordine. Oamenii trebuie să înțeleagă, în ambulatoriul de specialitate merg și pacienți rechemați la control. Și aceia, bineînțeles, ocupă un număr în ordinea zilei. De asemenea, mai sunt bolnavi care vin pentru prelungirea concediului medical și care, la rândul lor, ocupă locuri în programare. Mai avem consulturile interclinice, acei pacienți care vin din secțiile unde sunt internați și care au prioritate”.

Managerul SJU Deva a mai declarat că, medicii din cadrul ambulatoriului de specialitate au un număr limitat de consultații pe care le pot efectua zilnic, pentru ceea ce se depășește spitalul fiind bun de plată. „Există un număr de maximum 20 de consultații pe zi. Fiecare medic trebuie să se încadreze, adică să vadă maximum 20 de pacienți zilnic, deci, cam patru persoane pe oră, aproximativ 15 minute alocate fiecărui pacient, cu excepția „Psihiatriei”, unde este alocat un timpul mai mare de consultație. Asta este situația. Nu putem depăși nici numărul de consultații. Și asta deoarece Casa de Asigurări taie din serviciu. Practic, se pierd bani, tot pe cheltuiala spitalului. Cunosc situații în care medicul a consultat, pentru că nu a avut ce să facă, și CAS a decontat mai puțin. Și programul medicilor este declarat la Casă (CAS.n.red.). Dacă medicul depășește ora, să presupunem că are programul până la 12:00, iar la 13:00 încă emite rețete sau bilete, aceste servicii sunt anulate de către CAS, spitalul fiind bun de plată. De aceea, se limitează, cumva, și numărul de consultații”, a explicat Daniela Roșca, managerul SJU Deva.

Și care este soluția?

Soluția este ca oamenii să vină din timp cu biletul de trimitere, să se programeze cu câteva zile înainte. La fel ca la laboratoarele de analize. Medicul de familie emite un bilet de trimitere către analizele medicale, omul, cu biletul respectiv merge la laborator și se programează, în funcție de fondurile existente. Cam același lucru ar trebui să se facă și în acest caz -am bilet de trimitere pentru o anumită specialitate, vin la fișier și mă programez pentru ziua de mâine, pentru săptămâna viitoare sau peste două săptămâni. Știți cum este discuția?! Omul vrea astăzi, când vine după bon să și intre pentru consultul de specialitate. Din păcate, așa se gândește la noi, în România „Dă-mi, Doamne, și dă-mi acum!”, a mai spus managerul Spitalului Județean de Urgență Deva.

Programările online, sunt, de fapt, „offline” de câțiva ani

O soluție pentru rezolvarea acestei probleme ar fi, poate, programările online, însă acestea sunt irealizabile, la Policlinica din Deva, “de câțiva ani”, fapt confirmat și de către angajatele de la fișier, precum și de către conducerea unității medicale. Asta, în ciuda faptului că, pe site-ul spitalului județean, pacienții sunt încurajați să se programeze online în Ambulatoriul de Specialitate Clinic.

„Programările online nu se pot face pentru că există o problemă cu serverul nostru. Când am aflat despre această problemă, am luat legătura cu firma care ne asigură service-ul. Vom încerca să punem la punct și acest aspect. Este în lucru. Suma necesară este destul de mare, iar spitalul nu și-a permis până acum. Urmează să o trecem pe investiții și să vedem cum se aprobă pe bugetul de anul acesta”, a spus Daniela Roșca, managerul SJU Deva.

Advertisement

Dată fiind situația dată, s-a pus întrebarea dacă pacienții se pot programa măcar telefonic, pentru a evita astfel un drum făcut, la primele ore ale dimineții, până la policlinică. „Telefonic dacă fac, sună la mine în birou. Nu știu cum se poate ajunge ca managerul să facă programări?!”, a răspuns Daniela Roșca.

Cu alte cuvinte, singura variantă rămâne programările la fața locului, la fișier, în opinia managerului unității medicale. „Sunt cele mai sigure, dar făcute din timp. Omul vine astăzi și se programează peste câteva zile. Exact cum se întâmplă la laboratoarele de analize. Rog pacienții să fie puțin raționali. Pentru a evita situația de a mai sta în frig dimineața, la ora 06:00.Vorbim despre consult de specialitate. Și medicul de familie lucrează pe bază de programare și nu poate avea mai mult de 20 de pacienți pe zi, iar în Ambulatoriul de Specialitate Clinic al spitalului este vorba despre consult de specialitate, nu general”, a mai spus Daniela Roșca, managerul SJU Deva.

 

Actualitate

Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic

Publicat

pe

Redactat de

Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic.

Poliția Municipiului Hunedoara a fost sesizată, la data de 23 noiembrie, ora 17:40, privind plecarea voluntară de la domiciliu a unei femei de 33 de ani – MĂRILĂ CĂTĂLINA (foto), însărcinată în luna a șaptea.

Aceasta ar fi plecat de la domiciliul său din sat Josani, comuna Peștișu Mic, împreună cu fiica sa – ȘOIMU IOANA SOFIA, în vârstă de doi ani.

Polițiștii au fost anunțați despre cele întâmplate de soțul femeii. Potrivit primelor verificări, mama ar fi plecat de la domiciliu împreună cu fiica sa în cursul zilei de ieri, 22 noiembrie a.c.

Semnalmente Mărilă Cătălina: păr brunet, ochi căprui, înălțime 1,60m, greutate 70 kg

La momentul plecării, aceasta purta o geacă cu glugă, de culoare roz, pantaloni negri, încălțăminte sport de culoare alb cu negru.

Advertisement

Semnalmente Șoimu Ioana Sofia: păr șaten, ochi căpui, înălțime 60 cm, greutate 12 kg.

La momentul plecării, minora era îmbrăcată cu o geacă de culoare roz, pantaloni gri de trening, încălțăminte sport de culoare neagră, căciulă de culoare roz

Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea femeii și a fiicei sale minore, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Un accident rutier în care au fost implicate 3 autoturisme a avut loc în municipiul Hunedoara.

În urmă cu puțin timp, pompierii Detașamentului Hunedoara au intervenit pentru gestionarea unei situații de urgență generate de producerea unui accident rutier în municipiul Hunedoara, la intersecția bulevardului 1848 cu strada Avram Iancu.

Pentru misiune au fost alocate o autospecială de descarcerare, o ambulanță SMURD și trei echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean.

La fața locului, pompierii au constatat faptul că, în accident au fost implicate 3 autoturisme în care se aflau în total 4 persoane.

Dintre acestea, o femeie, pasageră într-unul dintre autovehicule, a suferit multiple traumatisme și a necesitat intervenția echipajului de descarcerare pentru a fi extrasă în siguranță.

Ulterior, toate cele 4 victime au fost asistate medical la locul evenimentului, iar femeia și unul dintre conducătorii auto au fost trasportați la UPU Hunedoara pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

Advertisement

Totodată, pompierii militari au asigurat măsurile specifice de prevenire a izbucnirii incendiilor în astfel de cazuri.

Foto: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

Incident rutier și șoferi fără permis în Hunedoara:

Publicat

pe

Redactat de

În noaptea de 23 noiembrie 2024, polițiștii hunedoreni au intervenit în două situații: un tânăr de 18 ani a fost surprins conducând fără permis pe un bulevard din Deva, iar în Hunedoara, un șofer de 20 de ani a provocat un accident după ce nu a respectat semnul „Stop”.

La data 23 noiembrie 2024, în jurul orei 03:10, polițiștii au oprit în trafic, pe  bulevardul Nicolae Bălcescu, din Deva, autoturismul condus de un tânăr de 18 ani cu privire la care au stabilit, în urma verificării în bazele de date, că nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

 

La data de 23 noiembrie 2024, în jurul orei 00:40, un tânăr în vârstă de 20 de ani, din municipiul Hunedoara, care conducea un autoturism pe bulevardul Mihai Viteazu, din municipiul Hunedoara, când a ajuns la intersecția cu bulevardul Dacia, nu a respectat semnificația indicatorului ,,stop” și a pătruns în intersecție fără a acordat prioritate de trecere autoturismului condus de o femeie în vârstă de 48 de ani, din Hunedoara, cu care a intrat în coliziune.

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea ușoară a femeii.  Polițiștii continuă verificările, în toate cauzele prezentate.

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate