Connect with us
Data: 14/07/2024
.

Actualitate

Cozile umilinței, la Policlinica din Deva. Un consult de specialitate scoală, „cu noaptea-n cap”, din adormire pacienții, nu și autoritățile

Publicat

pe

Hunedorenii cu probleme de sănătate, care au nevoie de un consult de specialitate la Policlinica din municipiul Deva, sunt, în continuare, nevoiți să îndure umilință. Noi filmulețe cu pacienți care merg „cu noaptea în cap” pentru a prinde un bon de ordine, pentru a putea beneficia de gratuitate la investigațiile medicale, au apărut, recent, în mediul online. Bolnavii așteaptă, cu stoicism, la rând pentru a intra în posesia unui mult râvnit bon. Mulți dintre ei se întorc acasă dezamăgiți, după câteva ore de așteptare, fiindcă nu reușesc să intre în posesia unui astfel de tichet. De acest tratament au parte cei care au cotizat o viață întreagă sau încă mai contribuie, lună de lună, la sistemul public de sănătate. Situația neplăcută, de care se lovesc bolnavii care ajung în Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Județean de Urgență din Deva, a mai fost semnalată în presă și în anii anteriori, nefiind de ieri, de astăzi, însă, fără rezolvare.

Holul Policlinicii din Deva devine, în fiecare dimineață, un adevărat „câmp de bătaie” pentru pacienții care se strâng, în fața ghișeului de programare a consultațiilor, să prindă un bon de ordine. Bolnavi veniți cu „noaptea în cap”, cu multe ore înainte de ora 07:00, când începe programul cu publicul.

 

Noi imagini cu pacienți care așteaptă, dis de dimineață, în holul Policlinicii din Deva, în fața ghișeului de programare a consultațiilor, pentru „a prinde” un bon de ordine, au fost publicate pe rețeaua de socializare. Se așteaptă, în continuare, de la 05:00 -06:00 dimineața. „Am nevoie de un bon de ordine la Cardiologie – Te scoli cu noaptea în cap și tot nu-l iei! E luni, ora 6:05. La Spitalul de Urgență din Deva (numai de urgență nu se poate numi), oamenii veniți cu noapte-n cap stau în fața fișierului pe două rânduri pentru a lua un bon de ordine. Unii vorbeau că stau la rând și de la ora 05:00. Mă pun la rând, dar fără prea multe speranțe… Oamenii își dau cu păreri, ajung sau nu ajung să obțină vreun bon de ordine, cum o fi norocul! Ora 07:00. S-a deschis fișierul spitalului. Au trecut 5 minute de când s-au pus în mișcare cele două rânduri îngroșate și se aude o voce. ”Pentru cardiologie nu mai sunt bonuri!”. Cele cinci bonuri de ordine alocate cardiologiei s-au epuizat. O doamnă, supărată pe situație, s-a răstit: Așa ceva nu e normal, se dau doar câteva pentru că să mergem la cabinetele particulare!” Un domn, din rând a ridicat vocea întrebând de ce nu se dau, în continuare, pentru zilele următoare. ”Nu se dau!”, strigă doamna din spatele fișierului. Un alt domn, sprijinit în baston, a zis ca stă pentru două bonuri de ordine, pentru el și pentru fiica sa. Resemnat, omul zice ca merge la particular, dă oricât, nu contează pentru sănătatea copilului. O altă doamnă îl pune pe gânduri, spunându-i că și acolo e posibil să fie programat și peste o lună! Mâine dimineața, la ora 04:30 voi fi la fișier după bon de ordine. Am vreo șansă să îl și iau?”, a povestit, pe Facebook, o deveancă pusă în această situație umilitoare.

https://www.facebook.com/popa.mirelaa/videos/1624291124378312/

O nouă încercare, în ziua următoare

A doua zi, aceeași persoană s-a prezentat, din nou, la Policlinica din Deva. De data aceasta, după o lungă așteptare, a avut mai mult noroc. „La 04:40 am fost în fața policlinicii. Sunt a patra persoană și a treia pentru un bon la cardiologie. La ora 05:00 un gardian a deschis ușa la intrare să intrăm. Bine că afară nu e frig. E ora 05:10 minute și deja s-au adunat 10 oameni. Acum stau și ascult povești despre doctori și pacienți. La ghișeu se deschide la ora 07:00. Luni, cu o zi înainte am fost la ora 06:00, dar a fost prea tarziu…Vă dați seama în ce situație sunt puși oamenii care stau la depărtare și au nevoie de un consult la un cabinet din spital, unde se dau doar câteva bonuri de ordine?”, a mai povestit deveanca.

https://www.facebook.com/popa.mirelaa/videos/1625013897639368/

La vederea imaginilor, mai mulți cetățeni au reacționat negativ. Devenii sunt tot mai revoltați de situația de la policlinică.

Advertisement

Managerul spitalului județean: „Dă-mi, Doamne, și dă-mi acum! – așa se gândește la noi, în România”

Pe la conducerea Spitalului Județean de Urgență din Deva au trecut, în ultimii ani, mai mulți manageri, dar pentru problema bonurilor de ordine la policlinică tot nu s-a găsit, se pare, vreo soluție. Contactată telefonic de către redactorii „Servus Hunedoara”, Daniela Roșca, actualul manager al unității medicale, spune că situația îi este cunoscută și a făcut un apel la pacienți să dea dovadă de „raționalitate”, să se programeze din timp, cu câteva zile înainte. „Nu îi pune nimeni (n.red. pe pacienți) să meargă cu noaptea în cap! Tocmai asta vorbeam cu un pacient, la telefon, care îmi spunea că el a mers foarte devreme pentru a-și lua un bon de ordine. Oamenii trebuie să înțeleagă, în ambulatoriul de specialitate merg și pacienți rechemați la control. Și aceia, bineînțeles, ocupă un număr în ordinea zilei. De asemenea, mai sunt bolnavi care vin pentru prelungirea concediului medical și care, la rândul lor, ocupă locuri în programare. Mai avem consulturile interclinice, acei pacienți care vin din secțiile unde sunt internați și care au prioritate”.

Managerul SJU Deva a mai declarat că, medicii din cadrul ambulatoriului de specialitate au un număr limitat de consultații pe care le pot efectua zilnic, pentru ceea ce se depășește spitalul fiind bun de plată. „Există un număr de maximum 20 de consultații pe zi. Fiecare medic trebuie să se încadreze, adică să vadă maximum 20 de pacienți zilnic, deci, cam patru persoane pe oră, aproximativ 15 minute alocate fiecărui pacient, cu excepția „Psihiatriei”, unde este alocat un timpul mai mare de consultație. Asta este situația. Nu putem depăși nici numărul de consultații. Și asta deoarece Casa de Asigurări taie din serviciu. Practic, se pierd bani, tot pe cheltuiala spitalului. Cunosc situații în care medicul a consultat, pentru că nu a avut ce să facă, și CAS a decontat mai puțin. Și programul medicilor este declarat la Casă (CAS.n.red.). Dacă medicul depășește ora, să presupunem că are programul până la 12:00, iar la 13:00 încă emite rețete sau bilete, aceste servicii sunt anulate de către CAS, spitalul fiind bun de plată. De aceea, se limitează, cumva, și numărul de consultații”, a explicat Daniela Roșca, managerul SJU Deva.

Și care este soluția?

Soluția este ca oamenii să vină din timp cu biletul de trimitere, să se programeze cu câteva zile înainte. La fel ca la laboratoarele de analize. Medicul de familie emite un bilet de trimitere către analizele medicale, omul, cu biletul respectiv merge la laborator și se programează, în funcție de fondurile existente. Cam același lucru ar trebui să se facă și în acest caz -am bilet de trimitere pentru o anumită specialitate, vin la fișier și mă programez pentru ziua de mâine, pentru săptămâna viitoare sau peste două săptămâni. Știți cum este discuția?! Omul vrea astăzi, când vine după bon să și intre pentru consultul de specialitate. Din păcate, așa se gândește la noi, în România „Dă-mi, Doamne, și dă-mi acum!”, a mai spus managerul Spitalului Județean de Urgență Deva.

Programările online, sunt, de fapt, „offline” de câțiva ani

O soluție pentru rezolvarea acestei probleme ar fi, poate, programările online, însă acestea sunt irealizabile, la Policlinica din Deva, “de câțiva ani”, fapt confirmat și de către angajatele de la fișier, precum și de către conducerea unității medicale. Asta, în ciuda faptului că, pe site-ul spitalului județean, pacienții sunt încurajați să se programeze online în Ambulatoriul de Specialitate Clinic.

„Programările online nu se pot face pentru că există o problemă cu serverul nostru. Când am aflat despre această problemă, am luat legătura cu firma care ne asigură service-ul. Vom încerca să punem la punct și acest aspect. Este în lucru. Suma necesară este destul de mare, iar spitalul nu și-a permis până acum. Urmează să o trecem pe investiții și să vedem cum se aprobă pe bugetul de anul acesta”, a spus Daniela Roșca, managerul SJU Deva.

Advertisement

Dată fiind situația dată, s-a pus întrebarea dacă pacienții se pot programa măcar telefonic, pentru a evita astfel un drum făcut, la primele ore ale dimineții, până la policlinică. „Telefonic dacă fac, sună la mine în birou. Nu știu cum se poate ajunge ca managerul să facă programări?!”, a răspuns Daniela Roșca.

Cu alte cuvinte, singura variantă rămâne programările la fața locului, la fișier, în opinia managerului unității medicale. „Sunt cele mai sigure, dar făcute din timp. Omul vine astăzi și se programează peste câteva zile. Exact cum se întâmplă la laboratoarele de analize. Rog pacienții să fie puțin raționali. Pentru a evita situația de a mai sta în frig dimineața, la ora 06:00.Vorbim despre consult de specialitate. Și medicul de familie lucrează pe bază de programare și nu poate avea mai mult de 20 de pacienți pe zi, iar în Ambulatoriul de Specialitate Clinic al spitalului este vorba despre consult de specialitate, nu general”, a mai spus Daniela Roșca, managerul SJU Deva.

 

Actualitate

Întreruperi de energie electrică în județul Hunedoara, în perioada 15 -19 iulie

Publicat

pe

Redactat de

Rețele Electrice Banat anunță întreruperi de energie electrică, planificate pentru revizii și reparații, în câteva localități din județul Hunedoara, în perioada 15 -19  iulie 2024.

Următoarele întreruperi se vor realiza pentru a asigura capacitatea rețelei de a funcționa și alimenta clienții în bune condiții:

judetul Hunedoara

Ziua / Data

Localitatea, strada afectata

Orar

Advertisement
Luni , 15 Iulie 2024
Petrosani, strazile: Lunca (partial), Primaverii, Vlad Tepes, T. Vladimirescu (partial), Aradului (partial), Anton Pann (partial), Sureanu, Timisoarei (partial)

09:00 – 17:00

Teiu; Lapugiu de Jos; Ohaba; Fintoag; Cosesti; Holdea; Cosevita; Parcare Nord Autostrada; Nod Rutier Holdea

09:00 – 17:00

Poienita Voinii

09:00 – 17:00

Rusor

09:00 – 17:00

Grohotele; Tarnita; Dupapiatra

09:00 – 17:00

Advertisement
Petrila, strada Traian Vuia

09:00 – 17:00

Brad, strada Dealul Taului

10:00 – 15:00

Marţi , 16 Iulie 2024
Petrosani, strazile: Lunca (partial), Primaverii, Vlad Tepes, T. Vladimirescu (partial), Aradului (partial), Anton Pann (partial), Sureanu, Timisoarei (partial)

09:00 – 17:00

Poienita Voinii

09:00 – 17:00

Grohotele; Tarnita; Dupapiatra

09:00 – 17:00

Advertisement
Paulis; Bejan; Fornadia; Cainelu de Jos; Suligete; Chiscadaga; Lunca; Stoieneasa; Salistioara

09:00 – 17:00

Petrila, strada Traian Vuia

09:00 – 17:00

Nalati

09:00 – 17:00

Blajeni (partial: zona Consiliu)

10:00 – 15:00

Miercuri, 17 Iulie 2024
Petrosani, strazile: Lunca (partial), Primaverii, Vlad Tepes, T. Vladimirescu (partial), Aradului (partial), Anton Pann (partial), Sureanu, Timisoarei (partial)

09:00 – 17:00

Advertisement
Ocolisu Mare

09:00 – 17:00

Grohotele; Tarnita; Dupapiatra

09:00 – 17:00

Paulis; Bejan; Fornadia; Cainelu de Jos; Suligete; Chiscadaga; Lunca; Stoieneasa; Salistioara

09:00 – 17:00

Vadu Dobrii (inclusiv UM Vadu Dobrii); Meria; Poienita Meria; Lunca Cernii de Jos; Lunca Cernii de Sus; Releu TV Lunca Cernii; Negoiu; Gura Bordului; Valea Babii

09:00 – 17:00

Poienita (partial)

09:00 – 17:00

Advertisement
Petrila, strada Traian Vuia

09:00 – 17:00

Valisoara (zona Consiliu)

10:00 – 15:00

Joi , 18 Iulie 2024
Petrosani, strazile: Lunca (partial), Primaverii, Vlad Tepes, T. Vladimirescu (partial), Aradului (partial), Anton Pann (partial), Sureanu, Timisoarei (partial)

09:00 – 17:00

Teiu; Lapugiu de Jos; Ohaba; Fintoag; Cosesti; Holdea; Cosevita; Parcare Nord Autostrada; Nod Rutier Holdea

09:00 – 17:00

Geoagiu Bai (partial: zona NATAU – Cariera)

09:00 – 17:00

Advertisement
Petrila, strazile: Traian Vuia, T. Vladimirescu (partial: bl. 36B, sc. 3)

09:00 – 17:00

Meria; Poienita Meria; Lunca Cernii de Jos; Lunca Cernii de Sus; Releu TV Lunca Cernii; Negoiu; Gura Bordului; Valea Babii; UM Vadu Dobrii

09:00 – 17:00

Geoagiu, strada Calea Romanilor (nr. case 193 – 294)

09:00 – 17:00

Cainelu de Sus

10:00 – 15:00

Vineri , 19 Iulie 2024
Petrosani, strazile: Lunca (partial), Primaverii, Vlad Tepes, T. Vladimirescu (partial), Aradului (partial), Anton Pann (partial), Sureanu, Timisoarei (partial)

09:00 – 17:00

Advertisement
Geoagiu Bai (partial: zona NATAU – Cariera)

09:00 – 17:00

Geoagiu, strada Calea Romanilor (nr. case 193 – 294)

09:00 – 17:00

Meria; Poienita Meria; Lunca Cernii de Jos; Lunca Cernii de Sus; Releu TV Lunca Cernii; Negoiu; Gura Bordului; Valea Babii; UM Vadu Dobrii

09:00 – 17:00

Petrila, strazile: Traian Vuia, T. Vladimirescu (partial: bl. 36B, sc. 3)

09:00 – 17:00

Brad, strada Calamaresti

10:00 – 17:00

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Muzeul Satului: Apel către comunitatea momârlănească pentru colectarea de artefacte și documente istorice

Publicat

pe

Redactat de

Primăria și Consiliul Local al orașului Petrila lansează un apel emoționant către comunitatea locală pentru colectarea de artefacte și documente istorice, destinate viitorului Muzeu al Satului Momârlănesc.

Această inițiativă își propune să valorifice patrimoniul cultural local prin expunerea unor obiecte reprezentative pentru ocupațiile tradiționale, obiceiurile și viața spirituală a momârlanilor.

„Apelăm la sensibilitatea tuturor localnicilor din vatra satului nostru momârlănesc să doneze obiecte care nu le mai sunt de trebuință, dar care pot fi expuse la viitorul Muzeu al Satului Momârlănesc. Dorim să punem în valoare vatra satului momârlănesc, aducând în atenția vizitatorilor ocupațiile și obiceiurile bunicilor și străbunicilor noștri, ca parte din moștenirea lăsată nouă de-a lungul veacurilor”, a declarat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Locuitorii sunt invitați să contribuie cu o gamă variată de obiecte, inclusiv:

  1. Documente istorice locale: Hrisoave, zapise, scrisori și alte documente personale vechi, jurnale de front și de război, memorii, amintiri, fotografii vechi de familie, portul vechi momârlănesc, imagini de la adunări publice (nedei, hramuri, târguri, bâlciuri) și fotografii ale unor personalități originare din localitate.
  2. Artefacte: Obiecte ce reflectă ocupații și meșteșuguri tradiționale, unelte agricole vechi, unelte și obiecte legate de păstorit, agricultură, cules din natură, vânătoare, piese ale costumului popular tradițional, obiecte pentru obiceiuri tradiționale momârlănești, obiecte casnice, de podoabă, legate de rituri de trecere (naștere, botez, nuntă, înmormântare), mobilier și textile de interior tradiționale, obiecte de ceramică tradițională și vase pentru prepararea mâncării, și obiecte de uz casnic tradițional.

Apel către memorie și moștenire

Acest muzeu va oferi vizitatorilor o incursiune autentică în istoria și cultura momârlanilor, contribuind astfel la păstrarea și promovarea identității locale.

„Prin aceste donații, vom reuși să păstrăm vie memoria și tradițiile înaintașilor noștri, oferind generațiilor viitoare o privire autentică asupra modului de viață al momârlanilor”, a adăugat primarul Jurca.

Locuitorii interesați să contribuie la această inițiativă sunt rugați să contacteze Primăria Petrila pentru detalii suplimentare privind procedura de donație. Fiecare obiect donat va purta cu sine o parte din istoria și spiritul comunității momârlănești, oferind vizitatorilor muzeului o experiență unică și profundă.

Advertisement

Prin colaborarea și implicarea comunității, Muzeul Satului Momârlănesc va deveni un adevărat tezaur al patrimoniului cultural local, păstrând vii tradițiile și obiceiurile care definesc identitatea momârlanilor.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Reînvierea Termocentralei Paroșeni: O soluție vitală în fața caniculei

Publicat

pe

Redactat de

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că în contextul avertismentelor de cod roșu pentru caniculă în aproape toată țara, unele centrale pe cărbune vor fi readuse în funcțiune pentru a face față cererii crescute de energie electrică.

El a subliniat că există posibilitatea unor avarii locale, în principal din cauza consumului sporit de electricitate pe fondul utilizării extinse a aparatelor de aer condiționat în locuințe.

Burduja a asigurat că ministerul colaborează strâns cu operatorii de distribuție pentru a minimiza durata acestor avarii și pentru a asigura condiții de confort în casele românilor. În ciuda acestor provocări, ministrul a subliniat că sistemul energetic al țării este gestionat eficient și nu există motive de îngrijorare majoră în acest moment.

În plus, el a evidențiat discrepanțele în producția de energie eoliană și hidroelectrică față de anul trecut, explicând că seceta afectează debitul hidrologic și capacitatea de producție a acestor surse regenerabile. Burduja a menționat inițiativele ministerului de a stimula producția din lacurile de acumulare și a detaliat planurile de a activa capacitățile de producție la diverse centrale, inclusiv la Paroșeni și Complexul Energetic Oltenia, pentru a face față cererii crescute de electricitate în perioada caniculei.

FOTO: FACEBOOK SEBASTIAN BURDUJA

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate