Actualitate
Cozile umilinței, la Policlinica din Deva. Un consult de specialitate scoală, „cu noaptea-n cap”, din adormire pacienții, nu și autoritățile

Hunedorenii cu probleme de sănătate, care au nevoie de un consult de specialitate la Policlinica din municipiul Deva, sunt, în continuare, nevoiți să îndure umilință. Noi filmulețe cu pacienți care merg „cu noaptea în cap” pentru a prinde un bon de ordine, pentru a putea beneficia de gratuitate la investigațiile medicale, au apărut, recent, în mediul online. Bolnavii așteaptă, cu stoicism, la rând pentru a intra în posesia unui mult râvnit bon. Mulți dintre ei se întorc acasă dezamăgiți, după câteva ore de așteptare, fiindcă nu reușesc să intre în posesia unui astfel de tichet. De acest tratament au parte cei care au cotizat o viață întreagă sau încă mai contribuie, lună de lună, la sistemul public de sănătate. Situația neplăcută, de care se lovesc bolnavii care ajung în Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Județean de Urgență din Deva, a mai fost semnalată în presă și în anii anteriori, nefiind de ieri, de astăzi, însă, fără rezolvare.

Holul Policlinicii din Deva devine, în fiecare dimineață, un adevărat „câmp de bătaie” pentru pacienții care se strâng, în fața ghișeului de programare a consultațiilor, să prindă un bon de ordine. Bolnavi veniți cu „noaptea în cap”, cu multe ore înainte de ora 07:00, când începe programul cu publicul.
Noi imagini cu pacienți care așteaptă, dis de dimineață, în holul Policlinicii din Deva, în fața ghișeului de programare a consultațiilor, pentru „a prinde” un bon de ordine, au fost publicate pe rețeaua de socializare. Se așteaptă, în continuare, de la 05:00 -06:00 dimineața. „Am nevoie de un bon de ordine la Cardiologie – Te scoli cu noaptea în cap și tot nu-l iei! E luni, ora 6:05. La Spitalul de Urgență din Deva (numai de urgență nu se poate numi), oamenii veniți cu noapte-n cap stau în fața fișierului pe două rânduri pentru a lua un bon de ordine. Unii vorbeau că stau la rând și de la ora 05:00. Mă pun la rând, dar fără prea multe speranțe… Oamenii își dau cu păreri, ajung sau nu ajung să obțină vreun bon de ordine, cum o fi norocul! Ora 07:00. S-a deschis fișierul spitalului. Au trecut 5 minute de când s-au pus în mișcare cele două rânduri îngroșate și se aude o voce. ”Pentru cardiologie nu mai sunt bonuri!”. Cele cinci bonuri de ordine alocate cardiologiei s-au epuizat. O doamnă, supărată pe situație, s-a răstit: Așa ceva nu e normal, se dau doar câteva pentru că să mergem la cabinetele particulare!” Un domn, din rând a ridicat vocea întrebând de ce nu se dau, în continuare, pentru zilele următoare. ”Nu se dau!”, strigă doamna din spatele fișierului. Un alt domn, sprijinit în baston, a zis ca stă pentru două bonuri de ordine, pentru el și pentru fiica sa. Resemnat, omul zice ca merge la particular, dă oricât, nu contează pentru sănătatea copilului. O altă doamnă îl pune pe gânduri, spunându-i că și acolo e posibil să fie programat și peste o lună! Mâine dimineața, la ora 04:30 voi fi la fișier după bon de ordine. Am vreo șansă să îl și iau?”, a povestit, pe Facebook, o deveancă pusă în această situație umilitoare.
https://www.facebook.com/popa.mirelaa/videos/1624291124378312/
O nouă încercare, în ziua următoare
A doua zi, aceeași persoană s-a prezentat, din nou, la Policlinica din Deva. De data aceasta, după o lungă așteptare, a avut mai mult noroc. „La 04:40 am fost în fața policlinicii. Sunt a patra persoană și a treia pentru un bon la cardiologie. La ora 05:00 un gardian a deschis ușa la intrare să intrăm. Bine că afară nu e frig. E ora 05:10 minute și deja s-au adunat 10 oameni. Acum stau și ascult povești despre doctori și pacienți. La ghișeu se deschide la ora 07:00. Luni, cu o zi înainte am fost la ora 06:00, dar a fost prea tarziu…Vă dați seama în ce situație sunt puși oamenii care stau la depărtare și au nevoie de un consult la un cabinet din spital, unde se dau doar câteva bonuri de ordine?”, a mai povestit deveanca.
https://www.facebook.com/popa.mirelaa/videos/1625013897639368/
La vederea imaginilor, mai mulți cetățeni au reacționat negativ. Devenii sunt tot mai revoltați de situația de la policlinică.
Managerul spitalului județean: „Dă-mi, Doamne, și dă-mi acum! – așa se gândește la noi, în România”
Pe la conducerea Spitalului Județean de Urgență din Deva au trecut, în ultimii ani, mai mulți manageri, dar pentru problema bonurilor de ordine la policlinică tot nu s-a găsit, se pare, vreo soluție. Contactată telefonic de către redactorii „Servus Hunedoara”, Daniela Roșca, actualul manager al unității medicale, spune că situația îi este cunoscută și a făcut un apel la pacienți să dea dovadă de „raționalitate”, să se programeze din timp, cu câteva zile înainte. „Nu îi pune nimeni (n.red. pe pacienți) să meargă cu noaptea în cap! Tocmai asta vorbeam cu un pacient, la telefon, care îmi spunea că el a mers foarte devreme pentru a-și lua un bon de ordine. Oamenii trebuie să înțeleagă, în ambulatoriul de specialitate merg și pacienți rechemați la control. Și aceia, bineînțeles, ocupă un număr în ordinea zilei. De asemenea, mai sunt bolnavi care vin pentru prelungirea concediului medical și care, la rândul lor, ocupă locuri în programare. Mai avem consulturile interclinice, acei pacienți care vin din secțiile unde sunt internați și care au prioritate”.
Managerul SJU Deva a mai declarat că, medicii din cadrul ambulatoriului de specialitate au un număr limitat de consultații pe care le pot efectua zilnic, pentru ceea ce se depășește spitalul fiind bun de plată. „Există un număr de maximum 20 de consultații pe zi. Fiecare medic trebuie să se încadreze, adică să vadă maximum 20 de pacienți zilnic, deci, cam patru persoane pe oră, aproximativ 15 minute alocate fiecărui pacient, cu excepția „Psihiatriei”, unde este alocat un timpul mai mare de consultație. Asta este situația. Nu putem depăși nici numărul de consultații. Și asta deoarece Casa de Asigurări taie din serviciu. Practic, se pierd bani, tot pe cheltuiala spitalului. Cunosc situații în care medicul a consultat, pentru că nu a avut ce să facă, și CAS a decontat mai puțin. Și programul medicilor este declarat la Casă (CAS.n.red.). Dacă medicul depășește ora, să presupunem că are programul până la 12:00, iar la 13:00 încă emite rețete sau bilete, aceste servicii sunt anulate de către CAS, spitalul fiind bun de plată. De aceea, se limitează, cumva, și numărul de consultații”, a explicat Daniela Roșca, managerul SJU Deva.
Și care este soluția?
„Soluția este ca oamenii să vină din timp cu biletul de trimitere, să se programeze cu câteva zile înainte. La fel ca la laboratoarele de analize. Medicul de familie emite un bilet de trimitere către analizele medicale, omul, cu biletul respectiv merge la laborator și se programează, în funcție de fondurile existente. Cam același lucru ar trebui să se facă și în acest caz -am bilet de trimitere pentru o anumită specialitate, vin la fișier și mă programez pentru ziua de mâine, pentru săptămâna viitoare sau peste două săptămâni. Știți cum este discuția?! Omul vrea astăzi, când vine după bon să și intre pentru consultul de specialitate. Din păcate, așa se gândește la noi, în România „Dă-mi, Doamne, și dă-mi acum!”, a mai spus managerul Spitalului Județean de Urgență Deva.
Programările online, sunt, de fapt, „offline” de câțiva ani
O soluție pentru rezolvarea acestei probleme ar fi, poate, programările online, însă acestea sunt irealizabile, la Policlinica din Deva, “de câțiva ani”, fapt confirmat și de către angajatele de la fișier, precum și de către conducerea unității medicale. Asta, în ciuda faptului că, pe site-ul spitalului județean, pacienții sunt încurajați să se programeze online în Ambulatoriul de Specialitate Clinic.
„Programările online nu se pot face pentru că există o problemă cu serverul nostru. Când am aflat despre această problemă, am luat legătura cu firma care ne asigură service-ul. Vom încerca să punem la punct și acest aspect. Este în lucru. Suma necesară este destul de mare, iar spitalul nu și-a permis până acum. Urmează să o trecem pe investiții și să vedem cum se aprobă pe bugetul de anul acesta”, a spus Daniela Roșca, managerul SJU Deva.
Dată fiind situația dată, s-a pus întrebarea dacă pacienții se pot programa măcar telefonic, pentru a evita astfel un drum făcut, la primele ore ale dimineții, până la policlinică. „Telefonic dacă fac, sună la mine în birou. Nu știu cum se poate ajunge ca managerul să facă programări?!”, a răspuns Daniela Roșca.
Cu alte cuvinte, singura variantă rămâne programările la fața locului, la fișier, în opinia managerului unității medicale. „Sunt cele mai sigure, dar făcute din timp. Omul vine astăzi și se programează peste câteva zile. Exact cum se întâmplă la laboratoarele de analize. Rog pacienții să fie puțin raționali. Pentru a evita situația de a mai sta în frig dimineața, la ora 06:00.Vorbim despre consult de specialitate. Și medicul de familie lucrează pe bază de programare și nu poate avea mai mult de 20 de pacienți pe zi, iar în Ambulatoriul de Specialitate Clinic al spitalului este vorba despre consult de specialitate, nu general”, a mai spus Daniela Roșca, managerul SJU Deva.
Actualitate
Momârlanii din Valea Jiului dau startul nedeilor în prima zi de Paște

În inima Văii Jiului, comunitățile momârlanilor marchează sărbătoarea Paștelui printr-un obicei ancestral: debutul nedeilor – sărbători tradiționale cu rădăcini adânci în identitatea locală.
Aceste petreceri câmpenești, desfășurate în jurul bisericilor, devin an de an un prilej de bucurie, reîntâlnire și întărire a legăturilor comunitare.
Prima nedeie are loc chiar în duminica Paștelui, la Dâlja, și este urmată, în zilele următoare, de cele organizate în Sălătruc, Maleia, Jieț și la Biserica Sânonilor – cea mai veche lăcaș de cult din Valea Jiului. În Duminica Tomii, momârlanii, alături de barabe, urcă la Câmpu lui Neag pentru una dintre cele mai așteptate nedei ale anului, desfășurată în vatra satului.
Pregătirile încep dis-de-dimineață, când bărbații îmbrăcați în port popular pregătesc mâncarea la foc de lemne, în ceaune de aramă. Mesele se umplu cu bucate tradiționale – ciorbă și tocăniță de oaie, varză călită și nelipsitul păsat cu brânză, o rețetă specifică zonei, făcută din mălai, unt și brânză de oi.
Atmosfera este completată de muzică tradițională și dansuri populare, iar obiceiurile străvechi atrag atenția atât localnicilor, cât și vizitatorilor. Unul dintre cele mai spectaculoase este „pușcatul cu țeavă de carbid” – o demonstrație de ingeniozitate și forță, prin care se produce o explozie controlată din carbid și apă.
Mai mult decât simple petreceri, nedeile reprezintă o formă de respect față de trecut și un simbol al continuității culturale. Pentru momârlani, acestea sunt „zile de veselie” menite să șteargă grijile anului și să aducă lumină și speranță în comunitate.
Prin păstrarea cu sfințenie a acestor tradiții, momârlanii din Valea Jiului oferă o lecție valoroasă despre identitate, solidaritate și apartenență. Fiecare nedeie devine astfel o sărbătoare a spiritului locului și a rădăcinilor care unesc generații.
FOTO: Ziarul Exclusiv
Actualitate
Stropi de primăvară și voie bună. Tradiția udatului, păstrată cu sfințenie în a doua zi de Paște

În multe comunități din România, mai ales în Transilvania, tradiția udatului în a doua zi de Paște aduce veselie, culoare și o notă aparte sărbătorilor pascale.
Tinerii, îmbrăcați în costume populare sau ținute festive, se adună pentru a respecta un obicei vechi de secole: stropirea fetelor și femeilor tinere cu apă sau parfum, un gest simbolic menit să aducă purificare, fertilitate și noroc în noul an.
Originile acestui obicei se pierd în negura timpului, fiind legate de ritualuri precreștine de primăvară, care celebrau renașterea naturii și a vieții. Cu trecerea anilor, tradiția s-a împletit cu semnificațiile creștine ale Paștelui, fiind asociată cu bucuria Învierii și începutul unui nou ciclu.
În sate precum cele din județele Cluj, Mureș sau Harghita, tinerii pornesc în grupuri de dimineață și merg din casă în casă, unde rostesc versuri și cer „permisiunea de a uda”.
În schimbul stropirii, gazdele îi răsplătesc cu ouă roșii, prăjituri sau chiar un păhărel de pălincă. În unele locuri, fetele poartă un șorț special pe care băieții lipesc bancnote – o formă modernă a obiceiului de altădată.
Deși în orașe tradiția a pierdut din intensitate, în mediul rural ea este păstrată cu sfințenie și transmisă din generație în generație. Pentru mulți tineri, udatul nu este doar un joc simbolic, ci și o ocazie de socializare și, uneori, începutul unei povești de dragoste.
Psihologii spun că păstrarea acestor obiceiuri are un rol important în menținerea identității culturale și a coeziunii comunitare, oferind un prilej de bucurie colectivă într-un cadru festiv.
Tradiția udatului rămâne astfel un strop de autenticitate și un simbol al speranței, într-o lume care are tot mai multă nevoie de legături profunde, de comunitate și de rădăcini.
FOTO: ChatGPT
Actualitate
Mihai Bobonete și Mihai Rait revin la Deva cu un nou spectacol de comedie. Show-ul de stand-up comedy „Life is life”, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean”

Îndrăgiții actori de comedie Mihai Bobonete și Mihai Rait revin la Deva cu un nou show de stand-up comedy. Spectacolul „Life is life” va avea loc sâmbătă, 7 iunie 2025, de la ora 19:00, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu.
“Show-ul de stand-up comedy „Life is Life” aduce pe scenă povești savuroase din viața de zi cu zi, în stilul deja consacrat al lui Bobonete – natural, direct și extrem de amuzant. În deschidere, Mihai Rait încălzește atmosfera cu glume pe gustul tuturor, pregătind publicul pentru o seară plină de bună dispoziție”, se arată într-un comunicat transmis de Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Accesul la spectacol se face pe baza biletului, care poate fi prezentat: tipărit, alb-negru sau color sau pe telefon, prin scanarea codului QR. Este interzisă filmarea spectacolului – orice înregistrare neautorizată reprezintă o încălcare a legii, totodată, spectatorii fiind rugați să păstreze telefoanele pe modul silențios sau vibrații și să le folosească doar în caz de urgență. Organizatorii precizează că spectacolul este interzis minorilor sub 16 ani.
Biletele sunt disponibile la casieria Centrul ui Cultural „Drăgan Muntean” Deva, după următorul program: luni și vineri: 11:00 – 14:00, miercuri: 14:00 – 17:00, online, pe platforma iabilet.ro
Cei doi actori din „Las Fierbinți” – Mihai Bobonete și Mihai Rait, au mai fost prezenți la Deva și în vara anului trecut, cu un alt spectacol de comedie de succes.
- Actualitatecu 3 zile in urma
Sâmbăta Mare, ziua primirii Sfintelor Paști – tradiții, semnificații și gesturi de credință
- Actualitatecu 3 zile in urma
„Razie de amploare la Deva: zeci de sancțiuni, 358 de persoane legitimate și sprijin canin în căutarea persoanelor ascunse
- Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident mortal pe DN76, pe raza comunei Șoimuș
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tragedie la Petroșani. O persoană a fost carbonizată în urma unui incendiu
- Actualitatecu 2 zile in urma
Accident rutier la ieșirea de pe A1 în DN7: o minoră rănită în urma unei coliziuni
- Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident pe A1. Un autoturism a intrat în parapet
- Actualitatecu 14 ore in urma
Update: Femeia a fost găsită decedată
- Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Drumul Crucii de la Lupeni la Straja: 26 de ani de credință, jertfă și pelerinaj