Connect with us
Data: 04/04/2025
.

Actualitate

Crescătorii de ovine și caprine din județ, atenționați cu privire la Pesta Micilor Rumegătoare. Recomandările DSVSA Hunedoara

Publicat

pe

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara atenționează proprietarii de ovine și caprine, de pe raza județului, cu privire la contextul epidemiologie european și național privind confirmarea focarelor de Pesta Micilor Rumegătoare (PMR).

La această dată, la nivel european sunt confirmate mai multe focare de PMR în exploatații mixte de capre și oi din Regiunea Thessalia, Grecia.

În România, primul focar de boală a fost confirmat în data de 19 iulie 2024, într-o exploatație comercială de pe raza județului Tulcea.

“Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Infecția are loc, de obicei, prin contact direct între animalele susceptibile și cele infectate (aflate in perioada de incubație sau bolnave). în stadiile incipiente ale infecției, în timpul hipertermiei, toate secrețiile (oculare, nazale, orale) și excrețiile corporale (materiile fecale) sunt foarte contaminate. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70 la sută. Clinic, boala se caracterizează prin evoluție de la supraacută la subacută, cu manifestări de febră și tulburări generale, digestive și respiratorii, iar morfopatologic prin hemoragii, leziuni ulcerative, eroziuni sau necroze pe mucoasele digestive și respiratorii, în unele cazuri prin pneumonie sau bronhopneumonie. Virusul pestei micilor rumegătoare are o rezistență relativ redusă la acțiunea agenților fizici și chimici, fiind distrus în 60 minute ia 50°C, cu o perioadă de înjumătățim de 2 ore la 37°C. Este distrus de ph-ul <4 sau >11. Este foarte sensibil la alcool, fenol și majoritatea substanțelor dezinfectante. Hidroxidul de sodiu 2% îl distruge în 24 de ore. Refrigerarea și congelarea îl conservă”, arată reprezentanții DSVSA Hunedoara.

DSVSA Hunedoara informează că toți operatorii economici implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare mici, precum și deținătorii de ovine și caprine au obligativitatea de a aplica și respecta următoarele măsuri, în vederea protejării efectivelor de rumegătoare mici de această boală:

Advertisement

• controlul riguros al mișcărilor de ovine și caprine – achiziționarea de animale din speciile receptive să se facă numai din exploatații indemne, care provin din zone îndemne de PMR (pesta micilor rumegătoare), iar animalele să fie identificate și înregistrate în BND și să fie însoțite de documente sanitar veterinare);

• raportarea de îndată a oricărui caz de îmbolnăvire sau mortalitate în rândul animalelor;

• trebuie evitat contactul animalelor cu animale necunoscute (izolarea animalelor față de cele din alte exploatații), având în vedere că aceasta este principala cauză de transmitere a bolii;

• mijloacele de transport utilizate la transportul animalelor vii trebuie să fie autorizate / înregistrate sanitar veterinar și să fie spălate și dezinfectate, inainte și după efectuarea transportului;

• mișcarea interjudețeană a animalelor se va efectua doar cu aviz interjudețean;

Advertisement

• anterior expedierii animalelor către alte exploatații, acestea trebuie să fie inspectate de medicul veterinar de liberă practică împuternicit cu maxim 24 ore înainte prin examen clinic;

• operatorii economici care dețin unități de tip centre de colectare sau exploatații comerciale vor asigura cu maximă atenție aplicarea regulilor de biosecuritate.

“Subliniem faptul că boala nu afectează omul, dar produce pagube economice importante, iar fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, apariția unor focare de boală pe teritoriul județului este foarte greu de prevenit”, mai arată reprezentanții DSVSA Hunedoara.

 

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat la D.S.V.S.A. Hunedoara (telefon 0254221145) sau la medicul veterinar oficial/medicul veterinar împuternicit.

Advertisement

Actualitate

Tânăr de 17 ani, sub control judiciar, pentru infracțiunea de furt și furt calificat

Publicat

pe

Redactat de

Tânăr de 17 ani, sub control judiciar, pentru infracțiunea de furt și furt calificat

Polițiștii au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui tânăr de 17 ani, din municipiul Lupeni, bănuit de săvârșirea mai multor infracțiuni de furt și furt calificat.

În urma administrării probatoriului, s-a stabilit că tânărul ar fi sustras, în perioada februarie – martie 2025, mai multe bunuri atât din incinta unor societăți comerciale, cât și de la persoane fizice.

Tânărul a fost reținut pentru 24 de ore în cursul zilei de ieri, 4 aprilie a.c., iar procurorul de caz a dispus, astăzi, măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt și furt calificat.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Bărbat prins de două ori într-o noapte la volan, beat și fără permis

Publicat

pe

Redactat de

Bărbat prins de două ori într-o noapte la volan, beat și fără permis.

Polițiștii din municipiul Hunedoara au depistat, în cursul aceleiași nopți, un bărbat de 51 de ani, din localitate, care conducea un autoturism în ciuda faptului că avea dreptul de a conduce suspendat și se afla sub influența băuturilor alcoolice.

Prima abatere a fost constatată ieri, 03 aprilie a.c, la ora 22:28, când bărbatul a fost oprit în trafic pe un bulevard din municipiul Hunedoara, în apropierea unei stații de carburanți. Acesta se afla la volanul unui autoturism, iar testarea cu aparatul alcooltest a indicat o concentrație de 1,54 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că bărbatul avea dreptul de a conduce autovehicule suspendat.

Conducătorul auto a fost condus la o unitate medicală, pentru recoltarea probelor biologice de sânge.

Câteva ore mai târziu, în data de 04 aprilie a.c., la ora 04:00, același bărbat a fost surprins din nou la volan, tot în municipiul Hunedoara. Testarea alcoolscopică a indicat de această dată o valoare de 1,18 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus din nou la o unitate medicală pentru recoltarea probelor biologice.

Advertisement

În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducere sub influența băuturilor alcoolice.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult ...

Actualitate

Polițiștii din județul Hunedoara, acțiuni pentru prevenirea victimizării minorilor și siguranța în școli

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara au organizat, pe 3 aprilie, o serie de acțiuni menite să combată consumul de droguri, absenteismul școlar și victimizarea minorilor. Controalele s-au desfășurat în mai multe unități de învățământ din județ, precum și în zonele adiacente acestora, având ca principal obiectiv asigurarea unui mediu educațional sigur.

Peste 2.000 de elevi și profesori, implicați în acțiunile poliției

În cadrul acestei campanii de prevenire, polițiștii au organizat sesiuni de informare interactive, la care au participat peste 2.000 de elevi și cadre didactice. Discuțiile au vizat riscurile consumului de substanțe interzise, prevenirea comportamentelor delincvente și respectarea normelor legale. De asemenea, profesorii au beneficiat de trei întâlniri tematice axate pe prevederile legale privind siguranța în școli.

Controale în proximitatea unităților de învățământ

Pentru a preveni incidente care ar putea afecta siguranța elevilor, polițiștii au efectuat verificări în zonele din jurul școlilor. Au fost controlați 74 de agenți economici și 28 de agenți de pază ai unităților de învățământ.

În urma verificărilor, 18 elevi au fost depistați absentând de la cursuri, fiind identificați și informați cu privire la importanța educației și a frecventării școlii.

Advertisement

Măsuri pentru siguranța rutieră

Pe lângă prevenirea faptelor antisociale în școli, polițiștii au acționat și în domeniul siguranței rutiere. În cadrul acțiunilor de control, au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 14.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. De asemenea, a fost reținut un permis de conducere și un certificat de înmatriculare.

Jandarmii, alături de polițiști în acțiunile de prevenire

Acțiunile polițiștilor au fost sprijinite de jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Decebal” Hunedoara, care au intervenit atât preventiv, cât și pentru identificarea și sancționarea situațiilor ce ar putea pune în pericol siguranța elevilor.

Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara își reafirmă angajamentul de a menține siguranța elevilor și de a combate orice fenomen infracțional care ar putea afecta mediul educațional. Acțiunile de prevenire vor continua și în perioada următoare, iar pentru orice situație de risc, cetățenii sunt îndemnați să apeleze numărul unic de urgență 112.

Advertisement

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate