Connect with us
Data: 19/09/2024
.

Actualitate

Cum a rămas un hunedorean fără aproape 170.000 de lei. Banii i-au fost retrași din cont, după ce a vrut să cumpere acțiuni

Publicat

pe

Un hunedorean a rămas fără aproape 170.000 de lei, bani ce i-au fost retrași din contul său bancar, după ce a fost înșelat online. Atras de un anunț găsit în mediul online, acesta a vrut să cumpere acțiuni, numai că, în loc de câștiguri, s-a trezit cu banii lipsă din contul bancar. Polițiștii atrag atenția cu privire la fraudele informatice. Cei care pică în această capcană, pot rămâne fără economiile de-o viață.

 

Totul a pornit, după ce bărbatul, din orașul Geoagiu, a găsit un anunț în mediul online cu privire la tranzacționarea de acțiuni la o cunoscută societate comercială, în schimbul sumei de 1.261 lei. Acesta a completat on-line un formular cu datele personale, după care a fost contactat telefonic de o persoană necunoscută care i-a explicat cum să procedeze pentru „cumpărarea acțiunilor”, și anume, că trebuie să instaleze trei aplicații de control/acces la distanță pe telefonul mobil (ceea ce bărbatul a și făcut). Ulterior, hunedoreanului i s-a solicitat să transfere printr-o aplicație de transfer bancar suma de 1.261 lei, reprezentând valoarea acțiunilor.

Bărbatul a transferat suma respectivă printr-o aplicație instalată pe telefonul mobil. După aproximativ trei ore de discuții telefonice cu presupusul broker, pe telefonul mobil au început să îi apară diferite reclame, moment în care bărbatul a încheiat discuția telefonică și a apelat numărul de urgență unității bancare la care deține conturi bancare, iar un operator i-a blocat conturile, după care s-a deplasat la agenția bancară, unde i s-a comunicat că din conturile bancare i-a fost retras, în total, 167.795 de lei. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, cercetările vizând identificarea persoanelor care au comis faptele și recuperarea prejudiciului”, a informat Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

Atenție la neatenție! Recomandările polițiștilor, pentru a nu deveni victime ale fraudelor informatice

Polițiștii spun că, în privința modului de operare folosit de pentru acest gen de infracțiunii, se evidențiază următoarele particularități: de regulă, se promit câștiguri bănești prin achiziționarea de acțiuni la companii cu renume și cunoscute la nivel național; anunțurile referitoare la investiții sau achiziționare de acțiuni se regăsesc, de obicei, pe rețelele de socializare și sunt anunțuri sponsorizate, Se evidențiază și se promit câștiguri bănești prin crearea falsei împrejurări a unor investiții bănești pe diferite platforme electronice (platforme de investiții) sau prin achiziționarea sau investiții în criptomonede; Persoanele vătămate sunt îndrumate să își instaleze o aplicație de control la distanță sub pretextul că prin intermediul acestei aplicații vor ajutați/îndrumați de operatori cum să investească sumele de bani și apoi să retragă câștigurile ori cum să achiziționeze acțiuni/criptomonede. Precizăm că odată instalată aplicația informatică, autorii au acces total asupra smartphone-ului persoanei vătămate, putând astfel accesa aplicațiile bancare și realiza transferuri de fonduri chiar și fără consimțământul acesteia; Persoanele vătămate sunt îndrumate apoi să își instaleze alte aplicații informatice, să își realizeze conturi în aceste aplicații, iar apoi să își transfere sume de bani în acestea, sub falsul pretext că investind sume de bani vor avea ulterior câștiguri suplimentare; Autorii comunică cu persoanele vătămate, de obicei prin mesaje și apeluri vocale prin intermediul unei aplicații telefonice dedicate și se recomandă ca având calitatea de brokeri sau angajați ai unor companii de renume ori ai unor platforme electronice de investiții. De asemenea, s-au întâlnit situații când autorii și-au declinat calitatea de consultanți financiari. În unele cazuri, persoanele vătămate sunt îndrumate să își realizeze credite bancare la diferite instituții bancare pentru ca ulterior să ,,investească” sume de bani. Când persoanele vătămate doresc să își retragă sumele de bani învestite ori așa-zisele ,,câștiguri” autorii fie întrerup orice cale de comunicare, fie invocă pretexte mincinoase pentru ca persoanele vătămate să nu își poată retrage sumele de bani. În majoritatea cazurilor s-au înregistrat prejudicii însemnate, în lei sau valută;

Pentru a nu deveni victime ale acestui gen de infracțiuni, polițiștii vă recomandă să nu dați curs anunțurilor referitoare la realizarea de investiții, achiziție de acțiuni, criptomonede care sunt prezente pe rețelele de socializare; să nu se dea curs instalării unor aplicații care oferă acces de la distanță unei terțe persoane la smartphone-ul personal; să nu se instaleze la recomandarea unor terțe persoane aplicații prin care se oferă posibilitatea realizării unor investiții de capital. “Verificați veridicitatea datelor prezentate: de regulă, entitățile bancare din România și companiile consacrate nu postează anunțuri de investiții pe rețele de socializare; dacă aveți suspiciuni în privința acestor anunț, sesizați, deîndată Poliția”, mai transmit polițiștii.

Advertisement

 

Actualitate

“Un decennium de Proscenium” – eveniment omagial. 10 ani de experiență scenică a trupei de teatru a Centrului Cultural din Deva

Publicat

pe

Redactat de

Trupa de teatru „Proscenium”, a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, împlinește 10 ani de activitate neîntreruptă, iar momentul va fi marcat printr-un eveniment omagial, care se va desfășura pe durata a trei zile, în reședința județului. „Un Decennium de Proscenium” cuprinde spectacole, întâlniri și vizionări dedicate educației teatrale adresate tinerei generații.

Evenimentul omagial „Un decennium de Proscenium”, organizat în perioada 20 -22 septembrie 2024, la Deva, este menit să celebreze 10 ani de neîntreruptă experiență scenică a trupei de teatru „Proscenium”, a Centrului Cultural ,,Drăgan Muntean” din Deva.

Trupa de teatru „Proscenium” este constituită din tinerii participanți la cursul intitulat „Teatrul, ca disciplină de viață” și coordonată de regizorul și profesorul Mihai Lungeanu.

“Cursurile de educație artistică intitulate ,,Teatrul ca disciplină de viață” își propun îmbogățirea teoretică și dezvoltarea practică, prin întâlniri și repetiții consecvente, a mijloacelor de comunicare personale, a abilităților naturale de reprezentare, a capacităților de creativitate și de orientare în mediile sociale în care elevii participanți din Deva sunt implicați. Acest moment cultural de excepție va cuprinde trei zile de evenimente, spectacole, întâlniri și vizionări dedicate educației teatrale adresate tinerei generații”, arată reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Evenimentul omagial debutează vineri, 20 septembrie, când, la ora 11:00, se va desfășura o conferință de presă, urmată de prezentarea invitaților și de un inedit moment teatral pregătit de Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” din Deva, iar la ora 18:00 va avea loc la premiera spectacolului „C’est la viu’ Vieții” de George Rusu, realizat de membrii trupei “Proscenium”.

Advertisement

Sâmbătă, 21 septembrie, la ora 11:00, publicul va avea prilejul de a urmări o emisiune despre “Proscenium” realizată de TVR Târgu Mureș, precum și filmul aniversar ,,Pprimii zece ani, realizat de Gabriel Santoro, iar apoi va avea loc un spectacol-lectură interpretat de toți membrii trupei prezenți, după textul „Călătoria lui Apolodor” de Gellu Naum. La ora 18:00 va bate gongul pentru cea de a doua premieră: „Regatul Alandala”, după Matei Vișniec, în interpretarea celor mai tineri membrii ai trupei PROSCENIUM.

Duminică, 22 septembrie, la ora 11:00 publicul este invitat la „Bolnava prefăcută” de Carlo Goldoni, spectacol realizat de trupa de teatru Dambla de la Palatul Copiilor din Alba Iulia.

Evenimentul ,,Un decennium de proscenium” se va încheia cu a treia premieră, la ora 18:00, care propune publicului „Istoria Paraponisitului”, un inedit monolog pregătit de actorul Alexandru Cinezan, după texte de Matei Millo și Vasile Alecsandri.

Intrarea la spectacole este liberă, în limita locurilor disponibile.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Acțiune umanitară la ITM Hunedoara. Angajații s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe sinistrații din Galați

Publicat

pe

Redactat de

Personalul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara vine în sprijinul cetățenilor din județul Galați afectați de inundațiilor puternice provocate de ploile abundente aduse de ciclonul Boris.

În cadrul unei inițiative lansate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, în parteneriat cu Inspecția Muncii, personalul I.T.M. Hunedoara, într-un gest de solidaritate și empatie față de persoanele afectate de recentele inundații din județul Galați, a demarat o acțiune umanitară de strângere de fonduri și achiziționare de produse necesare sinistraților.

“Angajații I.T.M. Hunedoara au răspuns prompt nevoilor stringente ale comunității din Galați, fondurile colectate fiind trimise către Inspecția Muncii, care coordonează spijinul pentru sinistrați. Este datoria noastră, atât ca instituție, cât și ca oameni, să oferim sprijin celor care se confruntă cu dificultăți. Prin această acțiune, ne dorim să fim alături de comunitățile care au fost grav afectate de dezastrele naturale și să le oferim o mână de ajutor pentru a depăși aceste momente grele”, a declarat Adrian Florin Bozdog, inspectorul șef al ITM Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

„Noaptea Cercetătorilor Europeni 2024”, la Deva, Hunedoara și Petrila – în 27 septembrie

Publicat

pe

Redactat de

„Noaptea Cercetătorilor Europeni”, eveniment dedicat cercetătorilor și pasionaților de știință, va avea loc, în acest an, pe 27 septembrie, în 21 de orașe din România, inclusiv în județul Hunedoara, la Deva, Hunedoara și Petrila.

La Deva, Colegiul Național “Decebal” va fi gazda evenimentului. Cei mai prietenoși cercetători îi așteaptă pe toți pasionații de știință, începând cu ora 17:00, să deslușească împreună tainele științei în cele cele mai inedite și captivante moduri. Activități interactive, experimente trăsnite, ateliere de lucru, demonstrații și prezentări, expoziții și dezbateri sunt pregătite pentru publicul de toate vârstele.

Și la Facultatea de Inginerie din Hunedoara, pasionații de inginerie, mecanică, tehnologie și robotică sunt așteptați, pe 27 septembrie, de la aceeași oră, respectiv 17:00, cu activități ce le vor stârni curiozitatea.

La Exploatarea Culturală Petrila – Sala „Ladislau Schimdt”, în aceeași zi, tot de la ora 17:00, publicul va fi invitat să se implice activ în activități ce vizează abilitățile viitorului și, totodată, să interacționeze cu ceilalți pasionați de știință, toate întrebările găsindu-și răspunsurile în dialogul științific dintre inițiați și amatori.

Noaptea Cercetătorilor Europeni” este un eveniment ce se înscrie în seria Acțiunilor Marie Skłodowska-Curie și care atrage anual peste 1,5 milioane vizitatori, fiind apreciat de public, încă de la prima ediție în anul 2005. Ediția din acest an se organizează în 25 țări, iar peste 400 orașe din Europa și nu numai vor fi gazda evenimentului ce își propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate