Connect with us
Data: 31/03/2025
.

Actualitate

Cum a rămas un hunedorean fără aproape 170.000 de lei. Banii i-au fost retrași din cont, după ce a vrut să cumpere acțiuni

Publicat

pe

Un hunedorean a rămas fără aproape 170.000 de lei, bani ce i-au fost retrași din contul său bancar, după ce a fost înșelat online. Atras de un anunț găsit în mediul online, acesta a vrut să cumpere acțiuni, numai că, în loc de câștiguri, s-a trezit cu banii lipsă din contul bancar. Polițiștii atrag atenția cu privire la fraudele informatice. Cei care pică în această capcană, pot rămâne fără economiile de-o viață.

 

Totul a pornit, după ce bărbatul, din orașul Geoagiu, a găsit un anunț în mediul online cu privire la tranzacționarea de acțiuni la o cunoscută societate comercială, în schimbul sumei de 1.261 lei. Acesta a completat on-line un formular cu datele personale, după care a fost contactat telefonic de o persoană necunoscută care i-a explicat cum să procedeze pentru „cumpărarea acțiunilor”, și anume, că trebuie să instaleze trei aplicații de control/acces la distanță pe telefonul mobil (ceea ce bărbatul a și făcut). Ulterior, hunedoreanului i s-a solicitat să transfere printr-o aplicație de transfer bancar suma de 1.261 lei, reprezentând valoarea acțiunilor.

Bărbatul a transferat suma respectivă printr-o aplicație instalată pe telefonul mobil. După aproximativ trei ore de discuții telefonice cu presupusul broker, pe telefonul mobil au început să îi apară diferite reclame, moment în care bărbatul a încheiat discuția telefonică și a apelat numărul de urgență unității bancare la care deține conturi bancare, iar un operator i-a blocat conturile, după care s-a deplasat la agenția bancară, unde i s-a comunicat că din conturile bancare i-a fost retras, în total, 167.795 de lei. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, cercetările vizând identificarea persoanelor care au comis faptele și recuperarea prejudiciului”, a informat Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

Atenție la neatenție! Recomandările polițiștilor, pentru a nu deveni victime ale fraudelor informatice

Polițiștii spun că, în privința modului de operare folosit de pentru acest gen de infracțiunii, se evidențiază următoarele particularități: de regulă, se promit câștiguri bănești prin achiziționarea de acțiuni la companii cu renume și cunoscute la nivel național; anunțurile referitoare la investiții sau achiziționare de acțiuni se regăsesc, de obicei, pe rețelele de socializare și sunt anunțuri sponsorizate, Se evidențiază și se promit câștiguri bănești prin crearea falsei împrejurări a unor investiții bănești pe diferite platforme electronice (platforme de investiții) sau prin achiziționarea sau investiții în criptomonede; Persoanele vătămate sunt îndrumate să își instaleze o aplicație de control la distanță sub pretextul că prin intermediul acestei aplicații vor ajutați/îndrumați de operatori cum să investească sumele de bani și apoi să retragă câștigurile ori cum să achiziționeze acțiuni/criptomonede. Precizăm că odată instalată aplicația informatică, autorii au acces total asupra smartphone-ului persoanei vătămate, putând astfel accesa aplicațiile bancare și realiza transferuri de fonduri chiar și fără consimțământul acesteia; Persoanele vătămate sunt îndrumate apoi să își instaleze alte aplicații informatice, să își realizeze conturi în aceste aplicații, iar apoi să își transfere sume de bani în acestea, sub falsul pretext că investind sume de bani vor avea ulterior câștiguri suplimentare; Autorii comunică cu persoanele vătămate, de obicei prin mesaje și apeluri vocale prin intermediul unei aplicații telefonice dedicate și se recomandă ca având calitatea de brokeri sau angajați ai unor companii de renume ori ai unor platforme electronice de investiții. De asemenea, s-au întâlnit situații când autorii și-au declinat calitatea de consultanți financiari. În unele cazuri, persoanele vătămate sunt îndrumate să își realizeze credite bancare la diferite instituții bancare pentru ca ulterior să ,,investească” sume de bani. Când persoanele vătămate doresc să își retragă sumele de bani învestite ori așa-zisele ,,câștiguri” autorii fie întrerup orice cale de comunicare, fie invocă pretexte mincinoase pentru ca persoanele vătămate să nu își poată retrage sumele de bani. În majoritatea cazurilor s-au înregistrat prejudicii însemnate, în lei sau valută;

Pentru a nu deveni victime ale acestui gen de infracțiuni, polițiștii vă recomandă să nu dați curs anunțurilor referitoare la realizarea de investiții, achiziție de acțiuni, criptomonede care sunt prezente pe rețelele de socializare; să nu se dea curs instalării unor aplicații care oferă acces de la distanță unei terțe persoane la smartphone-ul personal; să nu se instaleze la recomandarea unor terțe persoane aplicații prin care se oferă posibilitatea realizării unor investiții de capital. “Verificați veridicitatea datelor prezentate: de regulă, entitățile bancare din România și companiile consacrate nu postează anunțuri de investiții pe rețele de socializare; dacă aveți suspiciuni în privința acestor anunț, sesizați, deîndată Poliția”, mai transmit polițiștii.

Advertisement

 

Actualitate

VIDEO: Ninge în Straja

Publicat

pe

Redactat de

Ninge în stațiunile montane din Valea Jiului.

Avertizare de instabilitate atmosferică și averse însemnate cantitativ. Stațiunile montane din Valea Jiului au fost acoperite de un strat nou de zăpadă, în timp ce meteorologii avertizează asupra instabilității atmosferice accentuate în mai multe regiuni ale țării.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare COD GALBEN, valabilă astăzi, 31 martie, între orele 13:00 și 23:00, pentru zonele montane și submontane, dar și pentru anumite regiuni din Transilvania, Oltenia, Moldova și Muntenia.

În aceste zone, se vor înregistra averse însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și căderi de măzăriche sau grindină de mici dimensiuni. Cantitățile de apă ar putea depăși local 20-25 l/mp, iar izolat se pot atinge valori de 30-35 l/mp.

Meteorologii subliniază că furtunile sunt fenomene cu caracter local și nu pot fi prognozate cu exactitate în fiecare localitate, însă probabilitatea de manifestare este mai ridicată în regiunile aflate sub incidența avertizării.

Autoritățile recomandă prudență pentru cei care călătoresc în zonele vizate, în special în stațiunile montane, unde condițiile meteo pot influența traficul și siguranța turiștilor.

Advertisement

 

FOTO: Captură Cabana Edelweiss

Citeste mai mult ...

Actualitate

Din joacă erau să dea foc unui bloc

Publicat

pe

Redactat de

Un incendiu s-a produs în această după-amiază într-un bloc din Lupeni.

Două echipaje de intervenție și unul SMURD din cadrul Detașamentului Petroșani (Garda de Intervenție Lupeni) au intervenit, în această după-amiază pentru a gestiona situația de urgență produsă de un incendiu izbucnit la un apartament situat la etajul 1 al unei clădiri de 4 etaje, din Lupeni.

La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta la balconul locuinței, iar 20 de locatari erau ieșiți în afara clădirii, evacuându-se din cauza pericolului posibil pe care-l reprezenta fumul dens degajat în urma incendiului.

Pompierii au intervenit de urgență pentru ca flăcările să nu se extindă la alte încăperi ale apartamentului sau la alte locuințe, au localizat incendiul și apoi l-au lichidat. Nu s-au înregistrat victime, iar după finalizarea misiunii locatarii s-au reîntors în apartamente.

În urma incendiului au ars diferite materiale combustibile aflate depozitate pe balcon, iar cauza probabilă a izbucnirii flăcărilor a fost jocul copiilor cu focul.

Foto: Arhivă

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Bugetul județului, aprobat în unanimitate. Peste două treimi din fonduri merg la „Dezvoltare”

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Bugetul judeţului pe anul în curs a fost votat, astăzi, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara. Este vorba de aproape 800 de milioane de lei, fonduri din care peste două treimi merg la „Dezvoltare”.

 

Bugetul județului Hunedoara pentru anul 2025 a fost adoptat cu unanimitate de voturi, toți cei 33 de aleși susținând proiectul de buget propus de președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Advertisement

Potrivit reprezentanților instituției, bugetul județean pentru 2025 este cu 23,7 la sută mai mare față de cel din anul precedent. 67 la sută din totalul fondurilor sunt alocate secțiunii de dezvoltare, iar diferența de 33 la sută este destinată funcționării. Principalele surse de finanțare pentru investițiile din acest an includ PNRR, fonduri europene, Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, excedentul anului 2024, împrumuturi și fonduri alocate de CNAIR.

Sursa: CJ Hunedoara

„Votul unanim dat astăzi pentru bugetul județean este o dovadă clară că interesul județului Hunedoara este mai important decât orice dispute politice. Le mulțumesc tuturor consilierilor județeni pentru responsabilitatea de care au dat dovadă. Avem un buget solid, axat pe dezvoltare, care ne permite să continuăm proiectele esențiale pentru hunedoreni. Avem o sumă mai mică pentru funcționare față de anul trecut, dar acest nu face decât să ne responsabilizeze pentru buna gestionare a resurselor. Prioritatea noastră este să construim un județ modern, iar fondurile pe care le atragem prin proiecte europene și naționale ne ajută să realizăm acest obiectiv”, a declarat, la finalul ședinței, președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Citeste mai mult ...

Actualitate