Actualitate
Cum funcționează un amplificator de sunet? Citește ACUM mai multe!

Când oamenii se referă la „amplificatori”, vorbesc de obicei despre componente stereo sau echipamente muzicale. Însă aceasta este doar o reprezentare mică a spectrului amplificatoarelor audio. Există de fapt mai multe tipuri în jurul nostru. Le vei găsi la televizoare, computere, CD playere portabile și majoritatea altor dispozitive care folosesc un difuzor pentru a reproduce sunet.
Sunetul este un fenomen fascinant. Când aerul vibrează în atmosferă, mișcă particulele din jurul său. Ele, la rândul lor, mișcă particulele de aer din jurul lor și tot așa mai departe, transportând pulsul vibrației prin aer. Urechile noastre captează fluctuațilei presiunii aerului și le traduc în semnale electrice pe care creierul le poate prelucra în ceea ce percepem ca sunet.
Echipamentul electronic, amplificatoarele de putere de la SoundCreation, de sunet funcționează în același mod. Prelucrează sunetul ca un curent electric variabil. În linii mari, există trei pași în acest fel de reproducere a sunetului:
Undele sonore mută diafragma microfonului înainte și înapoi, iar microfonul traduce această mișcare într-un semnal electric. Semnalul electric fluctuează pentru a reprezenta compresiunile undei sonore. Astfel, toate componentele majore ale acestui sistem sunt în esență traducători: iau semnalul într-o formă și îl introduc în altul. În final, semnalul sonor este tradus în forma sa originală, o undă sonoră fizică.
Pentru a transforma toate fluctuațiile de presiune într-o undă sonoră, diafragma microfonului trebuie să fie extrem de sensibilă. Acest lucru înseamnă că este foarte subțire și se mișcă doar la o distanță scurtă. În consecință, microfonul produce un curent electric destul de mic.
Asta este valabil pentru majoritatea etapelor din procesul amplificării sunetului – acest curent mic este suficient de puternic pentru a fi amplificat și pentru a se transmite cu ușurință prin fire.
În realitate, amplificatorul generează un semnal de ieșire complet nou, bazat pe semnalul de intrare. Poți instala semnalele ca două circuite separate. Cel de ieșire este generat de alimentarea amplificatorului, care își ia energie dintr-o baterie sau o priză. Dacă amplificatorul este alimentat de curent alternativ, unde fluxul de încărcare schimbă direcțiile, sursa de alimentare îl va converti în curent continuu. De asemenea, sursa de alimentare netezește curentul pentru a genera un semnal complet neîntrerupt. Așadar, calitatea sunetului este direct proporțională cu sursa de energie.
Circuitul de intrare este semnalul audio electric înregistrat pe bandă sau rulat de la un microfon. Sarcina sa este să îl modifice pentru circuitul de ieșire. Se aplică o rezistență diferită circuitului de ieșire pentru a re-crea fluctuațiile de tensiune ale semnalului audio original.
În majoritatea amplificatoarelor, această sarcină este o muncă prea mare pentru semnalul audio original. Din acest motiv, el este impulsionat mai întâi de un preamplificator, care trimite un semnal de ieșire mai puternic amplificatorului de putere. Preamplificatorul funcționează la fel ca și amplificatorul: circuitul de intrare aplică o rezistență diferită la un circuit de ieșire generat de sursa de alimentare. Unele sisteme folosesc mai multe preamplificatoare pentru a construi treptat până la un semnal de ieșire de înaltă calitate.
Iată, pe scurt, mecanismul din spatele unui amplificator de sunet. Nu te lăsa descurajat, există amplificatoare pentru instalații mici, dar și unele gata pentru concerte pe arenă, așadar ai o mulțime de opțiuni pentru muzica ta!
Sursă foto: shutterstock.com
Actualitate
Jiul, ca și scăpată de griji

Jiul Petroșani este foarte aproape de a scăpa și matematic, de grijile retrogradării din Liga 3. Într-o partidă contând pentru etapa a patra din play-out-ul seriei 9 din Liga 3 de fotbal, petroșănenii au câștigat, cu 1-0, meciul de pe teren propriu, cu Gilortul Târgu Cărbunești, marcator pentru Jiu fiind Gabriel Fulga (60).
În celălalt meci al etapei, una în care a stat Aro Câmpulung, Viitorul Dăești a câștigat, cu un categoric 3-0, deplasarea de la Vulturii Fărcășești, prin hatt-trick-ul lui Adrian Sîrbu (21, 70 și 77). Echipa din Valea Jiului a trecut pe primul loc, cu 30 de puncte. În urma celor de la Jiul Petroșani se clasează, în ordine, Vulturii Fărcășești, cu 29 de puncte, Viitorul Dăești (24), Aro Câmpulung (22) și Gilortul Târgu Cărbunești (18), Primele patru clasate au câte trei meciuri disputate, iar ultima patru. la finele play-out-ului, care se joacă tur – retur, retrogradează diret ultima clasată, dar în eșalonul inferior poate ajunge și echipa de pe al patrulea loc. Privind clasamentul, se poate observa că Jiul este foarte aproape și de evitarea matematică a retrogradării directe, mai având nevoie, practic, de o victorie în ultimele șase runde.
În etapa a cincea, ultima a turului din play-out și una în care stă Gilortul Târgu Cărbunești, Jiul Petroșani va juca, în deplasare, la Viitorul Dăești, celălalt meci al rundei fiind Aro Câmpulung – Viitorul Fărcășești.
Actualitate
Accident la Sibișel. Un bărbat a fost rănit, după ce a intrat cu mașina într-un copac

Un bărbat a fost rănit după ce a intrat cu mașina într-un copac, accidentul având loc, astăzi, în localitatea Sibișel, din comuna Beriu.
Bărbatul a rămas blocat în interiorul autoturismului, fiind nevoie de intervenția unui echipaj de descarcerare.
“Pompierii Detașamentului Orăștie au intervenit pentru salvarea unei persoane rămasă încarcerată într-un autoturism, în urma unui accident rutier produs astăzi în localitatea Sibișel, comuna Beriu. Sosite la locul evenimentului rutier, echipajele de intervenție au constatat că un autovehicul a lovit un copac aflat în afara părții carosabile, iar în interior se afla un bărbat în vârstă de aproximativ 44 de ani. Pompierii au acționat de urgență pentru extragerea victimei, care era conștientă și cooperantă, dar prezenta mai multe traumatisme. După evaluarea efectuată de echipajele medicale, bărbatul a fost transportat cu ambulanța Serviciului de Ambulanță Județean la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Orăștie. De asemenea, pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor care se pot produce în urma unor astfel de accidente rutiere”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

Sursa: ISU Hunedoara
Actualitate
Corvinul Hunedoara – Victorie fără istoric în deplasarea de la Ungheni

Echipa Corvinul Hunedoara a bifat al doilea succes la rând în play-out, după 0-3 la Ungheni, în prima deplasare din această fază a campionatului. Elevii lui Florin Maxim şi-au făcut meciul uşor după primele 45 de minute, când au şi marcat, de altfel, toate golurile.
A noua „descindere” în localitatea mureşeană în ultimii cinci ani a început cum nu se poate mai bine pentru corvinişti, care au deschis scorul la prima fază periculoasă a jocului: centrare de pe stânga a lui Neacşa, reluare cu capul din şase metri a lui Pîrvulescu, mingea lovind şi transversala în drumul spre poartă! „Corbii albaştri” au rămas în jumătatea adversă, punând presiune mai ales în zonă centrală şi fiind periculoşi aproape la fiecare incursiune în benzi, acolo unde Velisar, Albino, Pîrvulescu şi Grigore s-au simţit în largul lor.
Replica gazdelor a fost una greoaie, bazată, în mare, pe faze fixe, singurii jucători mai „contondenţi” fiind Magyari şi Bîrnoi – cel din urmă având, de altfel, şi cea mai importantă şansă a mureşenilor, cu un şut în cros, aproape de colţul lung, după o incursiune în dreapta (28). La intrarea în prima jumătate de oră, Neacşa a avut şansa lui 2-0, dar a şutat prea plasat din 16 metri, central – golul venind până la urmă în apropiera pauzei. Bradu a centrat foarte bine dintr-o lovitură liberă din stânga, iar Cărăruş – a pus capul, profitând de un marcaj lejer în zonă. Avea să fie 0-3 la pauză, pentru că Pîrvulescu a reuşit „dubla”, în prelungiri, cu un şut deviat, din 16 metri, după o acţiune iniţiată pe dreapta de Grigore.
În actul secund, mureşenii au încercat, din răsputeri, să schimbe impresia lăsată în primul act, însă, cu mici excepţii, n-au „livrat” ceea ce trebuia. Defensiva hunedoreană a stat (şi) mai bine, dând puţine posibilităţi oamenilor din ofensiva gazdelor, în vreme ce linia mediană a continuat să „macine”, cu acelaşi joc deschis pe benzi. Fără a mai face o risipă de efort deosebită, elevii lui Florin Maxim au mai „punctat” la capitolul ocazii prin nou-intraţii Câmpan şi Zanc, dar şi prin urcările repetate în careu – la cornere – ale lui Lică şi Manolache, controlând destul de clar ostilităţile până la final. S-a încheiat 0-3, primul succes hundorean la trei goluri diferenţă, în deplasare, de la revenirea în liga secundă.
„Am început jocul foarte bine, concentraţi, atenţi la adversarii noştri – o echipă agresivă, care iese bine în întâmpinare, nu te lasă să construieşti. După deschiderea rapidă de scor am stat bine în teren, au fost 10-15 minute de forcing din partea lor, dar până la pauză ne-am făcut meciul uşor. Am început la fel de bine şi a doua repriză, ne-am creat alte câteva şanse de a marca, am interpretat bine fazele fixe, atât defensiv, cât şi ofensiv. O victorie meritată, după o prestaţie bună!”, a rezumat succesul de la Ungheni, antrenorul Florin Maxim.
Tehnicianul celor de la Corvinul Hunedoara a vorbit şi despre folosirea lui Alexandru Neacşa ca un „număr 9” fals: „Alex are calitate, ştie să intre bine în posesie, am vrut să punem fundaşii lor laterali sub presiune, să cerem mingile în spatele lor, să fie acel om de legătură. Căutăm tot timpul să venim cu ceva nou, să dăm oportunitate tuturor să joace, am încercat şi cu Darius în partea dreaptă… mi-a plăcut cum a intrat şi Zanc, Mehdi s-a mişcat foarte bine, Nicky – la fel, Cărăruş a marcat, nu o face des, dar a fost la locul potrivit, destinatarul unei centrări foarte bune din partea lui Bradu. Şi oamenii de pe benzi au interpretat bine jocul, am avut şi linişte în exprimare, chiar sunt mulţumit”, a mai adăugat Maxim.
Runda viitoare Corvinul Hunedoara va evolua pe teren propriu, vineri, 18 aprilie, de la ora 11:00, în compania celor de la Metalul Buzău.
Unirea Ungheni (antrenor Eusebiu Tudor): Geantă – Chinteş, A. Popa (80, Şoptirean 80), D. Pop (45, Jalbă), Techereş – Bîrnoi (63, A. Şerban ), Cruceru (63, Yuh), Savin (cpt.) (63, Trif), Vl. Bogdan – Magyari, Oller
Corvinul Hunedoara (antrenor Florin Maxim): Ungureanu – Albino, Lică (75, Loughrey), Manolache, Velisar – Bradu, Cărăruş (81, Zanc) – D. Grigore (66, Câmpan), Lehaire (66, Gîrbiţă), Pîrvulescu – Neacşa (cpt.)
Sursa: fccorvinul1921.ro
- Actualitatecu 3 zile in urma
Prin intermediul SUPERCOM SA „SUPEREROII PLANETEI” au ajuns la Orăștie!
- Actualitatecu 3 zile in urma
„Deva Auto Tuning Show 2025”, în acest weekend. Restricții de circulație în Piața Cetății și în parcarea subterană a Pieței Agroalimentare
- Actualitatecu 2 zile in urma
O elevă din Hunedoara, premiul I la Concursul Național „Gheorghe Naum”
- Actualitatecu 3 zile in urma
Autobuz tip “Food Truck” furat și vândut la fier vechi. Suspecții, prinși de poliție
- Actualitatecu 2 zile in urma
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, la ședința Comitetului Director al AMR de la Craiova. Subiecte importante, pe agenda discuțiilor
- Actualitate - Evenimentcu 3 zile in urma
Târgul de primăvară de la Hațeg se mută pe strada Stadionului pentru o mai bună desfășurare
- Actualitatecu 3 zile in urma
Al treilea transport agabaritic cu destinația Termocentrala Mintia pornește la drum sâmbătă
- Actualitatecu 3 zile in urma
Bărbat suspectat de furtul unei mașini dintr-o curte de lângă Călan, reținut de polițiști