Actualitate
„Dac Fest” 2024: Aproximativ 300 de reenactori, din țară și de peste hotare, la Măgura Uroiului. Programul festivalului
O nouă ediție a celui mai renumit festival de reconstituire istorică de la noi din țară, „Dac Fest – Sub Semnul Lupului”, va avea loc în perioada 30 august – 1 septembrie 2024. Evenimentul va fi deschis ca, în fiecare an, la Simeria, printr-o impresionantă paradă a costumelor antice, într-un marș de torțe. Festivalul va continua, apoi, la Măgura Uroiului.
Festivalul de reconstituire istorică “Dac Fest -Sub Semnul Lupului” ajunge la cea de-a XIV-a ediţie și reunește, în acest an, aproximativ 300 de reenactori din toate colțurile țării, dar și de peste hotare, care vin la Măgura Uroiului, lângă Simeria, cu… armuri, săbii, vase, unelte, meșteșuguri, bijuterii, jocuri, pilde și multe povești.
Deschiderea oficială festivalului “Dac Fest – Sub semnul lupului” va avea loc în seara zilei de vineri, 30 august, la Simeria, la ora 21:00, și va fi marcată, potrivit tradiției, prin parada costumelor antice. Tineri și domnițe, îmbrăcați în costume de daci și romani, vor porni, de la Parcul Dendrologic -Arboretum, într-un marș cu torțe, până la Centrul de Afaceri din oraș. Sâmbătă și duminică, în 31 august și 1 septembrie 2024, hunedorenii sunt așteptați, în număr cât mai mare, la Măgura Uroiului, să retrăiască în „Dacia Liberă”, așa cum o făceau și strămoșii noștri.
Trei zile pline de activități interesante
Programul evenimentului cuprinde, și în acest an, ritualuri antice, ateliere meșteșugărești și activități interactive, momente speciale ale trupelor participante, antrenamente și exerciții militare, dansuri antice, lupte între gladiatori, spectacol cu foc și multe altele.
Asociaţia “Terra Dacica Aeterna” a început deja pregătirile pentru găzduirea celor aproximativ 300 de reenactori din ţară şi din străinătate, prezenți la ediția din acest an a festivalului.
„Ne bucurăm să vă putem prezenta din nou trupe de daci, romani şi sarmaţi de la Cluj-Napoca, Deva, Bucureşti, Alba Iulia, Baia Mare, Dorosloveni, Piteşti, Sibiu, Zalău, din Italia, Bulgaria, şi Anglia, alături de oaspeţi noi din Ungaria şi Spania. Vor fi trei zile pline de activităţi care mai de care mai interesante, adresate copiilor şi adulţilor: parada cu torţe, demonstraţii, tactici de luptă şi confruntări ale legiunilor romane, ale războinicilor daci şi ale şcolilor de gladiatori, cu ritualuri şi dansuri antice, cu demonstraţii de jocuri sportive şi întreceri în stil antic între reprezentanţii asociaţiilor participante, cu ateliere civile interactive, cu spectacole cu foc, dar şi cu momente surpriză pentru public şi trupele participante. Pentru a vă bucura de toate acestea, nu trebuie decât să fiţi prezenţi în centrul oraşului Simeria vineri, 30 august, şi pe Platoul Măgurii, sâmbătă şi duminică, în 31 august și 1 septembrie, accesul pe întreaga durata a evenimentului fiind gratuit, în aer liber”, au transmis organizatorii.
Actualitate
Trimestrul al IV-lea începe bine la Totești
Localitatea hunedoreană Totești are o suprafață de peste 22 kilometri pătrați, și o populație de aproximativ 2.000 de locuitori. Comuna are în componență patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Cârnești Păclișa și Reea și este, practic, lipită de orașul Hațeg.
Au început lucrările la rețeaua de gaz
Ca de obicei, administrația publică locală din comuna din Țara Hațegului derulează mai multe proiecte de dezvoltare a așezării. Aceste proiecte se derulează cu fonduri provenite din diverse surse de finanțare. „Am semnat, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației contractul pentru înființarea rețelei de gaze naturale în comuna Totești. Este un proiect mare, care se derulează prin Programul Național de Investiții (PNI) “Anghel Saligny”, la care țin foarte mult și pentru acesta s-a depus un mare volum de muncă. Am cuprins în acest proiect toate satele aparținătoare. Este o utilitate necesară perioadei în care trăim. Nu știm ce ne rezervă viitorul și trebuie să avem mai multe alternative. Locuitorii comunei merită și această alternativă, a gazului metan, pe lângă folosirea energiei electrice, a lemnelor de foc şi a buteliilor. Lucrările au început și se desfășoară conform graficului, iar în satul Cârnești acestea se apropie, deja, de finalizare”, a declarat Tiberiu Pasconi, primarul reales al comunei hunedorene Totești.
Marea asfaltare în plină derulare
Începutul trimestrului al IV-lea din acest an mai vine cu o veste bună din Totești, de această dată fiind vorba despre un proiect ce privește infrastructura rutieră. „Una dintre preocupările noastre principale a fost, și este, cea legată de rețeaua de drumuri. Am făcut investiții în acest sens, și acestea continuă, și aici nu vorbesc doar de arterele rutiere, ci și de drumurile de exploatație agricolă. Avem în derulare un proiect ce prevede reabilitarea drumurilor și străzilor interioare, la care se adaugă și amenajarea de podețe, trotuare sau rigole. De asemenea, în acest proiect este prevăzută și asfaltarea drumului care face legătura între localitatea noastră și așezările învecinate Densuș și General Berthelot, la finalizarea acestora putând spune că rețeaua rutieră din Totești va fi complet asfaltată. Operațiunile propriu zise au demarat și în momentul de față se execută lucrări în satul de reședință”, a spus actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Totești, Tiberiu Pasconi.
Locuri ce merită a fi văzute
Comuna Totești, poartă de intrare către Retezat, adăposteşte, în satul Păclişa, un monument istoric, respectiv Castelul Pogany, construit în secolul al XVIII-lea şi modificat în cel următor. Tot la Păclişa s-au mai descoperit şi o aşezare din neolitic, precum şi alte materiale arheologice din vremuri străvechi. Fragmente de factură dacică şi romană s-au mai descoperit şi în satele Toteşti şi Cârneşti, dar şi alte elemente aparţinând epocii bronzului sau evului mediu timpuriu. Despre biserica ortodoxă din Cârneşti se spune că funcţionează din perioada secolelor XV – XVI după Christos. De asemenea, în comună sunt și mai multe lacuri ale amenajării hidroenergetice de pe Râu Mare.
Actualitate
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale. „România are nevoie de o viziune de dreapta”
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, și-a depus, miercuri, candidatura pentru alegerile prezidențiale.
Însoțit de ceilalți lideri ai partidului, președintele PNL, Nicolae Ciucă, s-a prezentat la Biroul Electoral Central (BEC), unde a depus cele 1,6 milioane de semnături de susținere a candidaturii sale pentru Președinția României.
„Vreau să le mulțumesc tuturor românilor care au sprijinit această candidatură, pentru cele 1.600.000 de semnături. Mulțumesc membrilor, primarilor, tinerilor și seniorilor liberali, președinților de filiale și tuturor colegilor mei din PNL care au muncit și au convins atât de mulți români să ne susțină. Ne aflăm într-o situație în care România s-a schimbat și continuă să se schimbe. Situația internațională s-a schimbat și se schimbă, din păcate, din ce în ce mai des. Avem nevoie de o viziune liberală care să gestioneze toate aceste provocări: economice, sociale și cele care afectează democrația. Trebuie să găsim soluții pentru viitorul copiilor noștri, pentru siguranța noastră ca națiune. Venim cu o viziune de dreapta. România are nevoie de o astfel de viziune și de o persoană capabilă să o implementeze”, a declarat liderul PNL.
Nicolae Ciucă a spus că se bazează pe PNL, „cel mai vechi partid politic din România și UE, un partid angajat și responsabil pentru toate proiectele politice asumate”. „Și de data aceasta, PNL vine cu un proiect pentru familie, comunitate și țară. Mă bazez foarte mult pe onoarea și credința oamenilor de dreapta în acest proiect. PNL vine cu o viziune pentru o Românie prosperă și sigură. România are capacitatea să asigure siguranța cetățenilor: siguranța economică, socială, în comunități, în școală, siguranța pentru demararea unei afaceri și capacitatea de a face față tuturor provocărilor externe. Voi fi un președinte responsabil, implicat și echilibrat. Așa cum am făcut toată viața mea, voi munci alături de cetățenii României, alături de instituțiile statului pentru a putea să facem față oricăror provocări dar, înainte de toate, să putem să construim un viitor mai sigur și mai bun pentru generațiile viitoare”, a mai declarat președintele PNL, Nicolae Ciucă.
Actualitate
De la uniforma militară, la costumul popular. Jandarmul hunedorean Florin Pîrva, pe prima treaptă a podiumului la Festivalul Artiștilor Amatori din M.A.I.
Un jandarm hunedorean a urcat pe prima treaptă a podiumului la cea de-a 12-a ediție a Festivalului Artiștilor Amatori din M.A.I., desfășurată la Borșa, județul Maramureș, în perioada 24 – 26 septembrie 2024. Sergent major Florin Pîrva a câștigat locul I, la secțiunea „Muzică populară – solist instrumentist”.
Festivalul a fost organizat de Centrul Cultural al M.A.I. și a reunit pe scena din Borșa toate porturile populare reprezentative pentru diferitele zone ale țării, oferind un adevărat spectacol al tradițiilor românești. Ulterior, încheierii festivalului a avut loc Gala Laureaților, la care au participat, inclusiv, invitați din lumea muzicii românești, iar cei mai buni artiști amatori au fost premiați.
A urmat cursurile Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva
Sergent major Florin Pîrva s-a alăturat echipei Jandarmeriei în anul 2022 și, în prezent, își îndeplinește cu succes atribuțiile de serviciu în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Hunedoara.
După finalizarea cursurilor Liceului de Arte „Sigismund Toduță” Deva, sergent major Pîrva Florin a ales să îmbrace uniforma militară, optând pentru înscrierea la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani.
“Colegul nostru este un exemplu al faptului că poți îmbrăca uniforma militară indiferent de specializarea liceului absolvit, iar festivalul organizat de Centrul Cultural al MAI i-a oferit oportunitatea de a redescoperi bucuria de a cânta, fiind primul astfel de eveniment la care a participat de la finalizarea liceului. Felicitări, Florin! Îți dorim o carieră lungă și de succes în cadrul Jandarmeriei Române!”, au transmis reprezentanții IJJ Hunedoara.
„Iubesc și respect uniforma militară și mă bucur că am ales o carieră prin intermediul căreia îmi pot aduce aportul la menținerea siguranței comunității. Participarea la acest festival organizat de MAI a fost o oportunitate de a cunoaște oameni deosebiți, colegi de la diferite arme din cadrul Ministerului care își dedică o parte din timpul liber muzicii”, a declarat sergent major Florin Pîrva.
Sursa foto: IJJ Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Minoră de 15 ani, din Hațeg, dată dispărută. UPDATE: A fost găsită
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Evenimente deosebite în comuna Vața de Jos
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Ziarul „Servus Hunedoara” – la „borna” 5.000
-
Actualitatecu 14 ore in urma
Podiumuri la un concurs național pentru dansatorii deveni
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Conflict între vecini în fața unui bloc din Hunedoara. Un tânăr a fost reținut
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Primăria Petrila modernizează Parcul Regele Mihai I: Un nou proiect pentru creșterea calității vieții
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bronz național la judo pentru LPS Cetate Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Anul universitar 2024-2025 a debutat la UPET