Actualitate
DAS Deva: 670 de copii și adulți cu dizabilități primesc indemnizația pentru luna iulie 2024
Aproape 1,6 milioane de lei de la bugetul local al municipiului Deva vor intra, joi, 8 august 2024, în contul persoanelor cu dizabilităţi încadrate în grad de handicap “grav cu asistent personal” – pentru plata indemnizaţiei aferente lunii iulie 2024, au informat reprezentanții Direcției de Asistență Socială (DAS) Deva.
Astfel, suma de 1.583.210 lei reprezintă plata drepturilor băneşti pentru un număr de 670 de copii şi adulţi cu dizabilităţi, din municipiul Deva, care beneficiază de indemnizaţie lunară pentru persoana cu handicap grav. “Prin EXCEPŢIE, 12 persoane cu handicap grav, care se află în curs de instituire a curatelei şi, ca atare, nu deţin încă un cont bancar, îşi vor ridica indemnizaţia de la casieria Direcţiei de Asistenţă Socială Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etaj 1) – în zilele de miercuri și joi, după următorul PROGRAM: miercuri, 7 august 2024 – între orele 12:30 – 15:00; joi, 8 august 2024 – între orele 8:30-11:00 și 12:30-15:00. Plata indemnizaţiei se face pe baza actului de identitate al persoanei cu dizabilităţi, precum și al persoanei care se prezintă la casierie pentru ridicarea drepturilor băneşti”, au transmis reprezentanții DAS Deva.
Informații suplimentare se pot obţine la numerele de telefon 0755.878.599 şi 0254.218.030 / Tasta 6 (Casierie), în timpul programului de lucru.
De la 1 iulie 2024, cuantumul indemnizației lunare acordate persoanei cu dizabilităţi încadrate în grad de handicap „grav cu asistent personal” este 2.363 lei. Plata indemnizaţiei se asigură de către primăriile în a căror rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu dizabilităţi.
Actualitate
Construcția blocului ANL din comuna Beriu se apropie de finalizare
Comuna Beriu, cu o populație de peste 3.500 de locitori, este una dintre cele mai mari așezări rurale din județul Hunedoara. Localitatea are opt sate componente, respectiv Beriu, Căstău, Cucuiş, Măgureni, Orăştioara de Jos, Poieni, Sereca şi Sibişel, și se întinde pe o suprafață de aproape 185 de kilometri pătrați.
Investiția va fi predată până la sfârșitul anului în curs
Despre comuna aflată pe drumul către Cetățile Dacice din Munții Orăștiei ar mai fi de precizat că, și ea, prezintă câteva locuri ce merită a fi vizitate. Printre acestea se numără Mănăstirea Cucuiș, Cetatea Sibișelului, Monumentul Eroilor de la Căstău sau Castrul roman de la Orăștioara de Jos și, nu în ultimul rând, plantațiile cu afine, care, în ultima vreme, au făcut comuna Beriu foarte cunoscută. Iar un alt aspect interesant legat de această frumoasă comună din zona Orăștiei este acela că se numără, conform datelor oficiale de la ultimul recensământ al populației, printre puținele așezări, nu doar din județ, ci din întreaga țară, unde numărul de locuitori a crescut, iar trendul este, în continuare, unul ascendent. Acest lucru se datorează investițiilor făcute în rețeaua de infrastructură, dar și deschiderii arătate de administrație față de generațiile tinere. „Până la finalul anului în curs, cu siguranță, așa cum prevede și contractul, blocul ANL din Căstău va fi dat în folosință, în momentul de față lucrându-se la ultimele finisaje, iar în perioada următoare se va face racordarea la rețeaua de electricitate, celelalte utilități fiind deja asigurate. Imobilul dispune de 16 apartamente și va fi primul bloc ANL construit în comună. Prin acest proiect, Primăria comunei Beriu dorește să răspundă nevoilor tinerilor care își doresc o locuință, investiția aceasta fiind o dorință mai veche a administrației publice locale. A durat mult acest proiect, din cauza birocrației, dar mă bucur că, în sfârșit, îl vom finaliza”, a declarat Emil Moise Bîc, primarul reales al comunei hunedorene Beriu.
Școala a început cu bine
De asemenea, în comună funcționează cinci unități de învățământ, fiind vorba despre două școli și trei grădinițe, care sunt, în permanență, în atenția administrației publice locale din Beriu. „Se apropie de finalizare un proiect depus pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta 15 – „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe”. Acesta vizează dotarea și modernizarea tuturor unităților de învățământ din comună, aici fiind vorba despre școala gimnazială cu clasele 0-8 și grădinița din Beriu, școala primară și grădinița din Sibișel, precum și grădinițele din Orăștioara de Jos și Căstău. La școli au fost făcute dotările necesare, urmând ca, în perioada imediat următoare, să sosească și cele pentru grădinițe. În aceste cinci unități de învățământ din comună anul școlar 2023 – 2024 a început cu bine. Pe perioada vacanței de vară s-au făcut toate reparațiile curente necesare, s-au făcut igienizări corespunzătoare și tot ce a mai fost nevoie și, totodată, am asigurat deja combustibilul necesar pentru asigurarea încălzirii acestor unități de învățământ, dar și a celorlate instituții publice de la noi, pe perioada sezonului rece”, a spus actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Beriu, Emil Moise Bîc.
Actualitate
La Băița investițiile nu au intrat în vacanță
Băiţa este una dintre cele mai mari localităţi rurale ale judeţului Hunedoara, fiind, în acelaşi timp, şi o importantă aşezare din Ţara Zarandului. Comuna Băiţa are în componenţă, pe lângă localitatea de reședință omonimă, satele Barbura, Căinelu de Sus, Crăciuneşti, Fizeş, Hărţăgani, Lunca, Ormindea, Peștera, Sălişte şi Trestia.
Infrastructura rutieră se modernizează
Cele 11 sate ale comunei Băița se întind pe o suprafață de peste 110 kilometri pătrați, iar aici trăiesc aproximativ 3.700 de oameni. Și chiar dacă a fost perioada de concedii, investițiile derulate de administrația reconfirmată din Băița nu au intrat în concediu. “Recent am reușit să finalizăm un proiect privind infrastructura rutieră. Astfel, au fost finalizate lucrările de modernizare de drumuri în satul Peștera, proiect derulat prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” și cu o valoare de peste 2,7 milioane de lei. Acesta a prevăzut modernizarea drumurilor din satul Peștera, pe o lungime de 4.008 metri, în proiect fiind cuprinse execuția de 4 podețe si 185 metri liniari de ziduri de sprijin. A fost o promisiune făcută în campania electorală și mă bucur că am reușit să o îndeplinesc chiar înainte de începerea următorului mandat. Pe aceeiași sursă de finanțare au început construirea de podețe peste pârâul Căian în satele aparținătoare Lunca și Hărțăgani. Valoarea acestei investiții este de circa 1,5 milioande lei, iar termenul de finalizare este primul trimestru al anului viitor”, a declarat primarul reales al comunei hunedorene Băița, Damian Diniș.
Noi dotări la școală
Nu este niciun secret faptul că în Băița funcționează una dintre cele mai moderne școli gimnaziale din județul Hunedoara, iar acest lucru este valabil nu doar la nivelul localităților din mediul rural. „Prin prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2 am reușit, în uirmă cu doi ani, să facem o modernizare amplă a școlii gimnaziale din localitatea reședință. Sălile de clasă sunt unele moderne, reabilitate și dotate cu toate cele necesare, iar grupurile sanitare așișderea. De asemenea, au fost realizate lucrări la partea exterioară a clădirii, la acoperiș, a fost schimbată și șarpanta, a fost realizată și o mansardă și a fost izolată termic întreaga clădire. Totodată, s-au efectuat reparații și la sălile de clasă din cele două corpuri de clădire clase primare, dar și de clasele V-VIII, la ambele clădiri. În vacanța de vară s-au făcut întreținerile curente, iar elevii au început anul școlar în cele mai bune condiții. În plus, în această săptămână vom finaliza și lucrările la terenul sintetic pe care l-am amenajat în curtea școlii”, a precizat Damian Diniș, actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Băița.
Ecologie și sport
La Băița, fostă localitate minieră, există o preocupare permanentă pentru protecția mediului înconjurător și pentru un stil de viață sănătos. Astfel, în Băița va fi marcată, pe 21 septembrie, Ziua Națională a Curățeniei. În cadrul programului intitulat „Let’s do it, Romania” se vor face acțiuni de ecologizare pe raza comunei, administrația din Băița, ai căror reprezentanți se vor implica activ, și de această dată, în activități, urmând a pune la dispoziție materialele necesare. Totodată, la Băița continuă și activitatea fotbalistică, echipa locală Șoimul având un început bun de sezon, atât în Liga 4, cât, mai ales, în faza județeană a Cupei României, fiind calificată în sferturi.
Actualitate
Primarul comunei Șoimuș, apel la solidaritate pentru oamenii loviți de inundațiile din județele Vaslui și Galați. „Este momentul să dăm o mână de ajutor!”
Apel la solidaritate pentru familiile grav afectate de inundațiile care au lovit județele Vaslui și Galați. Numeroase gospodării au fost măturate de ape și au provocat daune de neimaginat. Primarul comunei hunedorene Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, a făcut un apel către comunitatea locală pentru ajutorarea oamenilor din cele două județe din estul țării, unde viiturile au făcut prăpăd, în ultimele zile.
“Dragi locuitori ai comunei Șoimuș, vă rog să demonstrăm că suntem alături de semenii noștri din Vaslui și Galați. Vedem cu toții în ce situație se afla acele familii, cred că am putea fiecare să ajutăm cu ce putem pe semenii noștri. Pe lângă ajutorul autorităților am putea să ne mobilizăm și noi să îi sprijinim pe semenii noștri. Cred că am putea strânge la sediul primăriei ajutoare pentru compatrioți noștri loviți de aceste inundații. Aceste ajutoare pot fi în mâncare (produse neperisabile: conserve, zahăr, ulei, etc.), apă potabilă, pături, perne. Este momentul să dăm o mână de ajutor!”, este apelul primarului comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie.
Acesta a mai transmis că ajutoarele strânse din comuna Șoimuș vor fi transportate înspre oamenii din zonele sinistrate vineri, 20 septembrie 2024.
Coordonator al acestei campanii este Cristina Irimie – tel. 0729.801.882.
-
Actualitatecu o zi in urma
FOTO: Zăpada s-a așternut, la mijloc de septembrie, în zonele montane înalte
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vetuța Stănescu: ”PSD este în epoca isteriei politice, după ce și-a dinamitat electoratul fidel din județul Hunedoara”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 76, în apropiere de Vălișoara
-
Actualitatecu o zi in urma
A început construcția unei școli ecologice în comuna Pestișu Mic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Universitatea din Petroșani, printre instituțiile acreditate pentru formare psihopedagogică în anul universitar 2024-2025
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO: Plt. adj. șef Mircea Aurelian Cofaru, desemnat ”Pompier de onoare al anului 2024”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 16 – 20 septembrie, în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 19 ore in urma
Traficul feroviar a fost oprit temporar pe secțiunea Deva – Ilteu. Șase trenuri de călători, afectate