Actualitate
Decorat de șeful statului, dar umilit de autoritățile locale. „N-am știut nimic… mă simt onorat”
Cunoscutul profesor Petru Androne -Eli (foto mare), dirijorul celui mai titrat cor de copii din România, „Vlăstarele Orăștiei”, a fost decorat de președintele țării, Klaus Iohannis, cu Ordinul „Meritul Cultural”. Decretul a fost semnat, ieri, de către șeful statului, însă, maestrul, care conduce de foarte mult timp vocile de aur din orașului Paliei, nu avea habar despre acest fapt. El a rămas uimit când a aflat despre titlul ce i-a fost conferit. „M-ați luat total prin surprindere. Nu am știut absolut nimic despre acest lucru. Chiar m-ați făcut curios”, a spus profesorul Petru Androne-Eli, contactat telefonic de „Servus Hunedoara”, la scurt timp după ce Administrația Prezidențială a emis un comunicat în care se făcea referire la acest fapt.
Potrivit documentului dat publicității de Administrația Prezidențială, profesorul Petru Androne-Eli a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F „Promovarea Culturii”, „în semn de apreciere deosebită pentru meritele remarcabile avute în calitate de dirijor al Corului de copii „Vlăstarele Orăștiei”, contribuind astfel la afirmarea internațională a muzicii sacre și laice, românești și universale.”
„Am rămas cu un gust amar. M-am retras la țară…”
Petru Androne -Eli s-a arătat onorat de decorația primită din partea președintelui României, chiar dacă a aflat de la reprezentanții presei de distincția primită, precizând că se bucură că se simte apreciat. Dar, pe de altă parte, dascălul cu vocație, talent și mare dragoste pentru munca sa și copiii pe care îi îndrumă, a ținut să își exprime, încă o dată, dezamăgirea de care a avut parte recent, după ce s-a trezit dator „peste noapte” la bugetul local, cu o sumă ce reprezintă taxe și impozite, calculate și pe anii trecuți. Nedreptatea ce i s-a făcut maestrului a mai fost prezentată, în luna ianuarie, în „Servus Hunedoara”. Atunci, arătam cum profesorul a fost înștiințat că trebuie să scoată din buzunar o sumă nu chiar neglijabilă, reprezentând dări către bugetul local. Era vorba despre aproximativ 2.500 de lei, bani pe care Petru Androne -Eli nu știa că trebuie să-i plătească, în condițiile în care a fost declarat Cetățean de Onoare al municipiului Orăștie, din 2008. Titlul s-a dovedit a fi, însă, doar unul onorific, și nu unul care să asigure vreun fel de facilitate materială. Conducerea administrației publice locale a orașului Paliei a motivat că acordarea unei astfel de facilități ar fi fost neconformă cu prevederile Codului Fiscal. In fine, povestea s-a încheiat. „În luna februarie, le-am dat banii, după șase luni de stres psihic cumplit. Ba chiar am plătit mai mult, cam 3.100 de lei. Nu am mai avut puterea să lupt și cine ar mai fi avut vreme de așa ceva?! Eram obosit de situația creată. Mi-am schimbat buletinul, nu am mai vrut, pur și simplu, să am domiciliul în Orăștie, și m-am mutat la țară, unde mă simt bine și unde pot să rămân un om cu mintea normală, într-o lume anormală”, a povestit maestrul Petru Androne – Eli, dirijorul corului de copii „Vlăstarele Orăștiei”.
Profesorul a mai declarat că acum este concentrat pe plecarea (n.red. aseară) în Bulgaria, alături de 44 de copii, alături de care va participa la Festivalul Internaţional al Corurilor de Copii şi Tineret “Dobri Voinikov” de la Şumen (Shumen). „Mergem pe banii noștri. E o trupă de copii, cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani. Formația a fost reînnoită recent, sunt niște copilași foarte talentați și frumoși. Ne întoarcem duminică, sper să obținem un rezultat bun, având în vedere concurența acerbă de la acest festival”, a mai spus dirijorul „vlăstarelor”.
Petru Androne -Eli este omul care, prin contribuția sa, a adus cea mai mare faimă orașului Paliei. Alături de copiii talentați, din corul de talie europeană pe care îl conduce, a ridicat steagul României, în zeci de țări, făcând cunoscut numele Orăștiei în aproape toată lumea. Deplasarea în Bulgaria este a 29-a ieşire peste hotare a corului, în 17 ani (din 21 de activitate), din care 20 au fost festivaluri, unde au obţinut 36 de trofee internaţionale, “Vlăstarele Orăștiei” fiind cea mai titrată formaţie artistică din România, sub acest aspect.
Actualitate
L-ați văzut? Bărbat din Vâlcea, dat dispărut în zona municipiului Deva

Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, din județul Vâlcea, a fost dat dispărut în zona municipiului Deva.
Polițiștii au fost sesizați, duminică după-amiază, de sora bărbatului.
„Poliția Municipiului Deva a fost sesizată astăzi, în jurul orei 17:00, de către o femeie de 35 de ani, domiciliată în județul Vâlcea, cu privire la dispariția fratelui său, Potcovel Ion, în vârstă de 45 de ani, din localitatea Spinu, județul Vâlcea. Potrivit femeii, bărbatul ar fi lucrat la o stână din zona municipiului Deva și, începând cu data de 27 martie 2025, nu a mai putut fi contactat, atât telefonic, cât și pe rețelele de socializare. Polițiștii au demarat activități investigative și de căutare în vederea depistării bărbatului care a fost dat în urmărire națională”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Semnalmente
• Vârstă: 45 de ani
• Înălțime: 1,85 m
• Greutate: 83 kg.
• Păr: șaten
• Ochi: albaștri
• Constituție: atletică
• Particularități: Nu are semne particulare sau tatuaje.
Persoanele care dețin informații ce ar putea ajuta la găsirea bărbatului sunt rugate să apeleze numărul de urgență 112 sau cea mai apropiată unitate de poliție.
Actualitate
Liga 3: Chiar dacă nu au câștigat, echipele hunedorene rămân în grafic

În weekend s-au disputat meciurile celei de-a doua etape din play-out-ul și play-off-ul celor zece serii din Liga 3 de fotbal. Chiar dacă nu au câștigat, echipele hunedorene, care evoluează în serii diferite, una în play-off și alta în play-out, sunt în grafic.
Înfrângere pentru Minerul, dar nu e nimic pierdut
În play-off-ul din seria 9, în runda secundă, s-au întâlnit primele două clasate, Poli Timișoara și Minerul Lupeni, ambele având, înaintea acestei întâlniri, 35 de puncte, formațiile ajunse în această fază a competiției venind cu „zestrea” din sezonul regular. Bănățenii au început mai bine jocul, având avantaj minim la pauză, grație reușitei lui Istratie (40). După pauză tot timișorenii înscriu, prin Prună (64) și păreau că s-au desprins în învingători, însă finalul de joc a fost unul incandescant. În al doilea minut de prelungiri cei de la Minerul au redus din handicap, prin Vlad, și păreau a fi pe val, însă cei de la Poli au refăcut avantajul de două goluri, prin reușita aceluiași Prună (90+4) și s-au impus, la final, cu 3-1. În urma acestui rezultat Timișoara este pe primul loc, cu 38 de puncte, iar Lupeniul pe trei, cu 35, între ele fiind CSC Ghiroda. Această echipă are tot 35 de puncte, ca și Lupeniul, dar golaveraj mai bun. +1 față de -1, cât are acum trupa din Vale, grație victoriei de pe teren propriu, cu 21, în fața celor de la Progresul Pecica. Arădenii, care au rămas pe locul al patrulea, cu 31 de puncte, au avut avantaj la pauză, prin reușita lui Kyrychenko (16), dar timișenii au întors rezultatul la reluare, egalând întâi prin Ciobanu (48), iar golul victoriei a fost înscris pe final de joc, de Jichici (90). Etapa viitoare Minerul Lupeni va juca, pe teren propriu, cu CSC Ghiroda, iar Progresul Pecica va primi vizita celor de la Poli Timișoara.
Cum se ajunge în semifinale
În play-off se joacă fiecare cu fiecare, în sistem tur-retur – tur, primele două clasate la finele sezonului regular, respectiv Ploi Timișoara și Minerul Lupeni, având cinci meciuri acasă și patru în deplasare, iar celelalte două echipe din serie invers. La finalul play-off-ului primele două vor juca, încrucișat, cu ocupantele acelorași poziții din seria 10, în dublă manșă. Apoi urmează finala, tot tur-retur, și câștigătoarea promovează în Liga 2. În seria 10, în etapa a doua, Minaur Baia Mare a învins, acasă, cu 1-0, pe SCM Zalău, prin golul lui Guigiu (55), iar Olimpia Satu Mare a câștigat, cu același scor de 1-0, deplasarea de la Crișul Sântandrei, unicul marcator al întâlnirii fiind Calugher (55), care a transformat o lovitură de pedeapsă. În urma acestor rezultate Baia Mare este pe primul loc, cu 48 de puncte, fiind urmată de Satu Mare (43), Zalău (40) și Sântandrei (32). Etapa viitoare programează meciurile Zalău – Sântandrei și Satu Mare – Baia Mare.
Egal util pentru Jiul
Prima calificată în semifinalele din play-off este SCM Râmnicu Vâlcea, din seria 8, acolo unde evoluează, în play-out, Jiul Petroșani. În play-out sunt cinci sau șase echipe, în funcție de retrageri, și se joacă tur-retur, și aici echipele intrând cu punctajul din sezonul regular. În seria Jiului sunt cinci echipe, Sparta Horezu retrăgându-se, și în fiecare rundă câte o echipă stă. Astfel, după Vulturii Fărcășești, a fost rândul celor de la Viitorul Dăești să nu joace. Cei de la Jiul au jucat în deplasare, la Fărcășești, și au obținut un util 0-0, în vreme ce în celălalt meci Aro Câmpulung a învins, acasă, cu 2-1, pe Gilortul Târgu Cărbunești, pentru gazde înscriind Jarcă (51 și 87), oaspeții deschizând scorul, înainte de pauză, prin Lupulescu (43). În urma acestor rezultate, Jiul este pe primul loc, cu 27 de puncte, în ierarhie urmând Fărcășești (26), Dăești (21), Câmpulung (19) și Cărbunești (18). Etapa viitoare este rândul celor de la Petroșani să stea, urmând a se juca meciurile Gilortul – Vulturii și Viitorul – Aro. Este clar că vor retrograda locurile 5 și 6 din play-out din fiecare serie, însă este de văzut cum vor fi decise celelalte „picate”, în condițiile în care din sezonul viitor vor fi 96 de echipe și nu 100, ca în prezent, însă, cel mai probabil, având experiența anilor anteriori, Federația crede că vor rămâne locuri neocupate și de aceea nu a reglementat această chestiune.
Actualitate
Alpinistul hunedorean Adrian Ahrițculesei, premiat la „Gala Muntelui” de la Bușteni

Alpinistul hunedorean Adrian Ahriţculesei a fost premiat la “Gala Muntelui”, eveniment ce s-a desfășurat sâmbătă, la Bușteni, în județul Prahova.
Sportivul din Petroșani a fost distins cu un premiu pentru ascensiunea sa din 2024, când a ajuns pe „Acoperișul lumii”, cucerind cel mai înalt vârf al planetei, Everest (8.848 de metri).
Alături de el au mai fost premiați, în cadrul aceleiași gale, și alți sportivi cu realizări spectaculoase și recorduri din alpinismul românesc, printre care alpiniștii Maria Dănilă – care a realizat o performanță similară, și Adrian Laza care, în 2024, a reușit să devină primul român ce a atins toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 metri ale lumii.
Hunedoreanul Adrian Ahrițculesei este cunoscut pentru ascensiunile sale pe cele mai înalte culmi ale planetei. În mai 2024, a escaladat Everestul (8.848 de metri) din lanțul muntos Himalaya, supranumit „Acoperișul lumii”. Asta după ce, anterior, a cucerit Elbrus (Rusia) – 5.642 m, Mont Blanc (Italia) – 4.748 m sau Aconcagua (Argentina) – 6.962 m, dar și alte vârfuri ale Terrei.
În ianuarie 2023, temerarul sportiv din Valea Jiului a finalizat cu succes „Circuitul celor 7 vulcani”, ce a presupus escaladarea celor mai înalţi vulcani de pe fiecare continent terestru, devenind primul român care a reușit această performanță.
În urmă cu aproximativ trei săptămâni, Adrian Ahrițculesei a cucerit vârful Puncak Jaya (Piramida Carstenz), cel mai înalt vârf din Oceania, cu o altitudine de 4.884 de metri, în cadrul Circuitului “Seven Summits”, ce reunește cele mai înalte vârfuri de pe cele șapte continente. Pentru a completa și acest circuit, alpinistul hunedorean mai are de atins doar două vârfuri, unul în Alaska și celălalt în Antarctica.
Sursa foto: Ștefan Adrian Jurca-Ahritculesei Adrian/Facebook
- Actualitatecu 3 zile in urma
Proiect ambițios la Hunedoara: Aproape nouă hectare din apropierea Castelului Corvinilor pot deveni grădină urbană
- Actualitatecu 3 zile in urma
Începe DNS la rugby
- Actualitatecu o zi in urma
“ONE MORE STEP”: Mihai Roșu, tânărul care pornește într-o provocare extremă – 763 de kilometri pe jos, în 14 zile. Va trece și prin Deva
- Actualitatecu 2 zile in urma
Podul de acces în Castelul Corvinilor, refăcut. Spectaculosul monument medieval poate fi vizitat din nou
- Actualitatecu 3 zile in urma
COD ROȘU de vreme rea. Județul Hunedoara, vizat
- Actualitatecu 18 ore in urma
Tragic: O femeie a murit intoxicată cu fum, în urma unui incendiu care i-a cuprins casa
- Actualitatecu 3 zile in urma
Parcul Corvin din Hunedoara va fi modernizat cu fonduri europene
- Actualitatecu 3 zile in urma
Ați văzut-o? Tânără din comuna Sântămăria – Orlea, dată dispărută