Ce au făcut în primele şase luni de mandat
Toţi parlamentarii trimişi de locuitorii judeţului să îi reprezinte în camera inferioară a legislativului au avut în această primă sesiune un minimum de activitate
La începutul actualei sesiuni parlamentare din legislatura 2012-2016, judeţul Hunedoara a fost reprezentat în Camera Deputaţilor de opt parlamentari din partea partidelor politice şi de unul din partea minorităţilor.
Fostul penelist Dan Radu Ruşanu a renunţat la funcţia de deputat, la finele lunii aprilie, după ce a fost investit ca preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară. Cu toate astea, el a reuşit să adune cele mai multe minute vorbite în plenul Camerei, respectiv 50, dintre toţi deputaţii hunedoreni. Pe lângă aceasta Ruşanu a mai fost printre semnatarii unei propuneri legislative de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor.
Iniţiative legislative şi declaraţii politice
Deputatul PNL Bogdan Ţâmpău nu se poate lăuda cu prea multe realizări în acest început de mandat. Acesta a fost semnatar a trei propuneri legislative, iar pe lângă jurământul de credinţă, a mai avut două intervenţii în şedinţele de plen. Una dintre acestea în cadrul dezbaterii şi prezentării moţiunii simple, iniţiate de 73 de deputaţi ai opoziţiei, cu titlul „Scăpaţi mineritul din Valea Jiului de norocul rău al conducerii bicefale Voganian-Niţă!”.
Un alt deputat hunedorean, Gheorghe Firczak din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România, a avut o declaraţie politică cu ocazia „Zilei Rutenilor” şi două intervenţii în plen pe tema propunerii legislative ce viza declararea ca rezervaţie arheologică şi bun de utilitate publică de interes naţional a unor zone din teritoriul localităţilor Sarmizegetusa, Mintia – Veţel şi a Complexului cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.
Două doamne, campioane la muncă
De departe cel mai activ parlamentar din judeţul Hunedoara, este liberala Carmen Hărău. Aflată la primul mandat, aceasta a reuşit, în cele şase luni de mandat, să strângă aproape jumătate de oră de vorbit în plen, a depus opt declaraţii politice în scris şi a fost semnatară a trei propuneri legislative. Însă capitolul la care deputatul Hărău conduce detaşat este cel al întrebărilor şi interpelărilor adresate diferiţilor miniştrii, aici având nici mai mult nici mai puţin de 25. Subiectele de interes au fost legate de consecinţele dramatice ale golirii parţiale a lacului Cinciş pe perioada verii, de situaţia dificilă a spitalului din Haţeg sau de reluare a finanţărilor pentru lucrările de construcţie la blocurile ANL.
Şi pesedista Natalia Intotero a fost activă în această primă sesiune parlamentară. A avut 13 declaraţii politice, a iniţiat patru propuneri legislative şi a transmis Ministrului Transporturilor nemulţumirile din teritoriu legate de starea proastă a drumului care leagă Deva de Brad,
Efervescenţă şi în opoziţie
Deputatul PPDD din Valea Jiului, Monica Iacob-Ridzi nu a stat degeaba şase luni la Bucureşti. „Pepededista” ocupă locul întâi în ceea ce priveşte propunerile legislative semnate, 12 la număr. Este printre iniţiatorii moţiunii „Scăpaţi mineritul din Valea Jiului de norocul rău al conducerii bicefale Voganian-Niţă!”, la dezbaterea căreia s-a „contrat” puternic cu parlamentarii puterii. A mai depus în scris 20 de întrebări şi interpelări către organele statului.
Singurul reprezentant al PLD Hunedoara în Camera Deputaţilor, Mircia Muntean a adunat cinci declaraţii politice, tot atâtea moţiuni semnate, trei propuneri legislative, şi a intervenit pe lângă Ministrul Educaţiei pentru a-şi lămuri alegătorii cu privire la procedura de înscriere a elevilor la clasa pregătitoare.
Pesediştii, pe baricade
Deputatul ales în C olegiul Uninominal 1 din partea PSD, Laurenţiu Nistor s-a evidenţiat prin 14 declaraţii politice şi patru propuneri legislative. Nu s-a lăsat mai prejos nici colegul lui de partid, Cristian Resmeriţă care a adunat în acest mandat şapte întrebări şi interpelări, trei declaraţii politice şi tot atâtea propuneri legislative.