Actualitate
Deputații l-au declarat pe Avram Iancu „Erou al Națiunii Române” – „Crăișorule, am învins!”
Marele patriot Avram Iancu a fost declarat, oficial, „Erou al Națiunii Române”, după ce în plenul Camerei Deputaților a fost adoptat proiectul de lege inițiat în acest sens, totodată, fiind respinsă și cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis. Vestea nu poate decât să îl bucure foarte tare pe poetul și scriitorul Laurian Stănchescu, cel care, ani la rândul, s-a luptat pentru ca marele erou din Apuseni să primească onorul cuvenit din partea autorităților statului.
„Crăișorule, am învins! Gata s-a încheiat, am învins! După cinci ani de luptă, marșuri, proteste publice, suferință sisifică, sacrificii… nu mai am nici măcar o picătură de putere să mă bucur. Avram Iancu primește onorul cuvenit! A fost votată Legea „Avram Iancu” în Parlamentul României, Camera Deputaților, for decizional. Crăișorul primește titulatura nobilă de „Erou al Națiunii Române” a doua oară și definitiv! Legea pleacă la Cotroceni pentru promulgare, Iohannis este obligat să o semneze de data asta, legile țării îi impun acest lucru”, a scris Laurian Stănchescu pe pagina sa de Facebook la scurt timp după ce legea a fost votată de deputați.
„Îi datorăm enorm”
Laurian Stănchescu este omul care cinstește memoria „Crăișorului Munților”. El a inițiat, în 2010, cunoscutul marș dedicat lui Avram Iancu, ce are loc în fiecare an, înainte de Serbările Naționale de la Țebea. Însoțit de mai multe persoane, oameni de cultură, ai locurilor, dar și reprezentanți din diaspora, Laurian Stănchescu parcurge, desculț, o distanță de aproape 100 de kilometri, din localitatea Vidra, județul Alba, unde s-a născut marele erou național, și până la Țebea, unde este înmormântat „Crăișorul Munților”. Drumul este unul lung și istovitor, parcurs, pe jos, de obicei, în cinci -șase zile, iar în toate bisericile întâlnite în cale de cei care participă la acest eveniment sunt oficiate slujbe pentru sufletul lui Avram Iancu. „Pentru mine, Avram Iancu este una dintre marile conștiințe naționale. Îi datorăm enorm. Dacă nu era el, Transilvania era astăzi o istorie străină pe albie românească”, a spus poetul și scriitorul Laurian Stănchescu.
Erou național, cu merite excepționale
Proiectul adoptat de deputaţi prevede că, fostul conducător al revoluţiei române, din 1848-1849, din Transilvania, este declarat Erou al Naţiunii Române pentru “cinstirea memoriei lui Avram Iancu (1824-1872), considerat cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania, cu merite excepţionale în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale pe teritoriul strămoşesc”.
În cererea de reexaminare a șefului statului, respinsă de deputați, Klaus Iohannis arăta că, potrivit Constituției, doar președintele poate conferi titluri de onoare și „recunoştinţa şi respectul pe care le impune o personalitate de amplitudinea celei a lui Avram Iancu nu pot fi convertite juridic şi cu atât mai mult politic”.
Actualitate
Comunicat de presă – Anunț demarare implementare proiect „DEZVOLTARE HOTEL STRAJA LUPENI”
Actualitate
L-ați văzut? Bărbat din Vulcan, dat dispărut de fiica sa
Polițiștii fac verificări pentru depistarea unui bărbat, în vârstă de 47 de ani, din Vulcan, dat dispărut de fiica sa. Tânăra a cerut ajutorul oamenilor legii, cărora le-a spus că nu a mai putut lua legătura cu tatăl ei dinainte de Crăciun.
„Poliția Municipiului Vulcan a fost sesizată, în data de 09 ianuarie a.c., în jurul orei 13:30, de către o femeie de 24 de ani, cu privire la faptul că nu mai știe nimic de tatăl său, Crăciun Florin Sorin (foto), din data de 21 decembrie 2024. Potrivit verificărilor efectuate de polițiști, hunedoreanul de 47 de ani, domiciliat în municipiul Vulcan, ar fi fost văzut ultima dată de către un bărbat, în ziua de 02 ianuarie a.c., în zona unui magazin din localitate. Când a fost văzut ultima dată, bărbatul purta pantaloni de culoare neagră, cămașă de culoare alb – negru și bocanci de culoare gri-verzui. Polițiștii continuă cercetările și verificările pentru stabilirea tuturor datelor necesare identificării acestuia”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Semnalmente: înălțime 1,50-1,60 metri, părul grizonat, ochi căprui.
Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea bărbatului dispărut, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.
Actualitate
Tarife majorate, de la 1 ianuarie. Cât de scumpă este apa și canalizarea la Deva, comparativ cu alte zone din țară
Tarifele pentru apa consumată, dar și pentru canalizare, s-au majorat, de la 1 ianuarie 2025. Operatorul regional de apă a modificat prețul pentru serviciul de furnizare apă/canalizare. Astfel, prețul pentru un metru cub de apă crește la 9,07 lei, fără T.V.A., față de 7,92 lei/mc exclusiv T.V.A cât a fost înainte, iar tariful pentru canalizare – epurare este de 5,62 de lei/metru cub, fără T.V.A., de la 5,14 lei/mc exclusiv T.V.A.
Într-o informare publicată pe site-ul companiei, reprezentanții societății arată că, în prezent, Apa Prod Deva implementează „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara” în valoare de 1.354.148.932,51 lei. „Parte integrantă a Contractului de Finanțare a proiectului aflat în derulare este și alinierea la prevederile stabilite în Strategia de tarifare care reprezintă condiția obligatorie de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri publice de stat sau europene, astfel că, începând cu data de 01.01.2025, vă informăm că tarifele pentru serviciul de furnizare apă/canalizare se modifică, după cum urmează: Apă potabilă produsă, transportată și distribuită: 9.07 lei/mc, Canalizare – epurare: 5.62 lei/mc. Tarifele nu conțin TVA 9%. Strategia de tarifare prevede ajustarea anuală a tarifelor atât în termeni reali, cât și cu rata inflației, conform deciziei A.N.R.S.C. nr.303/04.12.2024. Vă asigurăm că S.C. APA PROD S.A. Deva depune toate eforturile pentru ca serviciile furnizate utilizatorilor să se ridice la standarde de calitate, în acest sens, atragerea de fonduri nerambursabile fiind esențială pentru îmbunătățirea și eficientizarea activității noastre”, se arată în informarea de pe site-ul companiei, semnată de conducerea Apa Prod S.A. Deva.
Reamintim faptul că, ultima majorare a tarifelor la apă și canalizare, operată de Apa Prod SA Deva, a avut loc în urmă cu un an, la data de 1 ianuarie 2024.
Cea mai scumpă apă din țară, la Buzău
Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), cel mai mare tarif pentru apa potabilă consumată – 10,06 lei/ mc, se plătește la Buzău, urmat de județul Bacău – 9,88 lei/mc, județele Vaslui, Brăila și Ploiești -9,66 lei/mc, Galați -9,30 lei/mc, Iași – 9,26 lei/mc, Mediaș -9,24 lei/mc, Deva – 9,07 lei/mc, Turda – 9,01 lei/mc, fără TVA.
La polul opus, cel mai mic tarif pentru apa potabilă consumată îl practică operatorul Aquatorontal SRL din județul Timiș – 3,52 lei/mc fără TVA. De asemenea, locuitorii din Orăștie plătesc mai puțin decât cei din Deva pentru apa potabilă consumată, tariful practicat de Activitatea Goscom SA Orăștie fiind de 5,73 lei/mc fără TVA, urmați de cei din Râmnicu Vâlcea – 5,72 lei/mc fără TVA.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 18 ore in urma
Cod galben de vânt și viscol la munte
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Reduceri fiscale pentru donatorii de sânge, aprobate de Consiliul Local Petrila
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali