Connect with us
Data: 09/01/2025
.

Actualitate

A început asfaltarea drumului judeţean din comuna Lelese

Publicat

pe

Comuna Lelese este una dintre localităţile rurale mici ale judeţului, aşa cum mai sunt şi altele, dar are câteva particularităţi.

Cu o populaţie de circa 400 de locuitori, comuna Lelese, compusă din satul de reşedinţă omonim şi aşezările aparţinătoare Cerişor, Runcu Mare şi Sohodol, este situată într-o zonă superbă, în mijlocul Ţinutului Pădurenilor.

Să-i ţină năravul

lelese primarSituată undeva „peste mână”, cum se spune, comuna Lelese este una a contrastelor. În mod firesc, la Lelese, în inima Pădurenimii, aşa cum le place localnicilor să spună, tradiţiile se păstrează cu sfinţenie. Aici mai poţi vedea oameni îmbrăcaţi în costume populare, nu doar de sărbători, poţi gusta din celebrele celebrele plăcinte pădureneşti sau poţi participa la tradiţionalele nedei, iar ansambul de dansuri din comună este foarte cunoscut. Pe de altă parte aici, într-o zonă montană, există, de mult, timp, Internet wireless, iar alimentarea cu apă în regim centralizat se face cu comandă asistată pe calculator, prin Intranet, iar de curând în comună a fost pornit şi un releu de telecomunicaţii, astfel că nu sunt probleme nici cu semnalul la telefonia mobilă. În contrast cu aceste aspecte, o mare problemă a leleşenilor este cea a drumului judeţean care face legătura dintre comună şi restul lumii, dar, se pare că aceasta este pe cale de a se rezolva. Legătura noastră cu comuna Teliucu Inferior şi, mai departe, cu municipiul Hunedoara, se face prin drumul judeţean DJ 687F. Starea drumului nu este una deloc satisfăcătoare, şi asta de ani buni, de când forma constructoare care lucra la modernizarea acestei artere rutiere a intrat în faliment. De atunci am tot făcut schimb de adrese cu Consiliul Judeţean, care are drumul în administrare, şi am rămas doar cu promisiuni şi cu o mulţime de hârtii schimbate între Primăria comunei Lelese şi această instituţie. Acum, în fine, dar mai bine mai târziu decât niciodată, au fost reluate lucrările de reabilitare la DJ 687F. Se lucrează intens şi partea bună a lucrurilor este că lucrările au început de sus, de la Lelese către Teliucu Inferior, acolo unde drumul este foarte deteriorat. Acum sper să-i şi ţină năravul pe executanţi şi să nu abandoneze lucrările, aşa cum, din păcate, am mai păţit-o”, a declarat Ciprian Achim, primarul comunei Lelese.

Advertisement

Actualitate

L-ați văzut? Bărbat din Vulcan, dat dispărut de fiica sa

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii fac verificări pentru depistarea unui bărbat, în vârstă de 47 de ani, din Vulcan, dat dispărut de fiica sa. Tânăra a cerut ajutorul oamenilor legii, cărora le-a spus că nu a mai putut lua legătura cu tatăl ei dinainte de Crăciun.

„Poliția Municipiului Vulcan a fost sesizată, în data de 09 ianuarie a.c., în jurul orei 13:30, de către o femeie de 24 de ani, cu privire la faptul că nu mai știe nimic de tatăl său, Crăciun Florin Sorin (foto), din data de 21 decembrie 2024. Potrivit verificărilor efectuate de polițiști, hunedoreanul de 47 de ani, domiciliat în municipiul Vulcan, ar fi fost văzut ultima dată de către un bărbat, în ziua de 02 ianuarie a.c., în zona unui magazin din localitate. Când a fost văzut ultima dată, bărbatul purta pantaloni de culoare neagră, cămașă de culoare alb – negru și bocanci de culoare gri-verzui. Polițiștii continuă cercetările și verificările pentru stabilirea tuturor datelor necesare identificării acestuia”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Semnalmente: înălțime 1,50-1,60 metri, părul grizonat, ochi căprui.

Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea bărbatului dispărut, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Tarife majorate, de la 1 ianuarie. Cât de scumpă este apa și canalizarea la Deva, comparativ cu alte zone din țară

Publicat

pe

Redactat de

Tarifele pentru apa consumată, dar și pentru canalizare, s-au majorat, de la 1 ianuarie 2025. Operatorul regional de apă a modificat prețul pentru serviciul de furnizare apă/canalizare. Astfel, prețul pentru un metru cub de apă crește la 9,07 lei, fără T.V.A., față de 7,92 lei/mc exclusiv T.V.A cât a fost înainte, iar tariful pentru canalizare – epurare este de 5,62 de lei/metru cub, fără T.V.A., de la 5,14 lei/mc exclusiv T.V.A.

 

Într-o informare publicată pe site-ul companiei, reprezentanții societății arată că, în prezent, Apa Prod Deva implementează „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara” în valoare de 1.354.148.932,51 lei. „Parte integrantă a Contractului de Finanțare a proiectului aflat în derulare este și alinierea la prevederile stabilite în Strategia de tarifare care reprezintă condiția obligatorie de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri publice de stat sau europene, astfel că, începând cu data de 01.01.2025, vă informăm că tarifele pentru serviciul de furnizare apă/canalizare se modifică, după cum urmează: Apă potabilă produsă, transportată și distribuită: 9.07 lei/mc, Canalizare – epurare: 5.62 lei/mc. Tarifele nu conțin TVA 9%. Strategia de tarifare prevede ajustarea anuală a tarifelor atât în termeni reali, cât și cu rata inflației, conform deciziei A.N.R.S.C. nr.303/04.12.2024. Vă asigurăm că S.C. APA PROD S.A. Deva depune toate eforturile pentru ca serviciile furnizate utilizatorilor să se ridice la standarde de calitate, în acest sens, atragerea de fonduri nerambursabile fiind esențială pentru îmbunătățirea și eficientizarea activității noastre”, se arată în informarea de pe site-ul companiei, semnată de conducerea Apa Prod S.A. Deva.

Reamintim faptul că, ultima majorare a tarifelor la apă și canalizare, operată de Apa Prod SA Deva, a avut loc în urmă cu un an, la data de 1 ianuarie 2024.

Cea mai scumpă apă din țară, la Buzău

Advertisement

Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), cel mai mare tarif pentru apa potabilă consumată – 10,06 lei/ mc, se plătește la Buzău, urmat de județul Bacău – 9,88 lei/mc, județele Vaslui, Brăila și Ploiești -9,66 lei/mc, Galați -9,30 lei/mc, Iași – 9,26 lei/mc, Mediaș -9,24 lei/mc, Deva – 9,07 lei/mc, Turda – 9,01 lei/mc, fără TVA.

La polul opus, cel mai mic tarif pentru apa potabilă consumată îl practică operatorul Aquatorontal SRL din județul Timiș – 3,52 lei/mc fără TVA. De asemenea, locuitorii din Orăștie plătesc mai puțin decât cei din Deva pentru apa potabilă consumată, tariful practicat de Activitatea Goscom SA Orăștie fiind de 5,73 lei/mc fără TVA, urmați de cei din Râmnicu Vâlcea – 5,72 lei/mc fără TVA.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Percheziții în trei județe, printre care și Hunedoara, într-un dosar de proxenetism. Mai multe tinere ar fi fost racolate pentru practicarea prostituției

Publicat

pe

Redactat de

Au fost efectuate percheziții în trei județe, printre care și Hunedoara, la persoane bănuite de proxenetism și constituirea unui grup infracțional organizat. Membrii grupului sunt suspectați că ar fi racolat tinere pentru practicarea prostituție pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii, Germaniei și Austriei.

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău, au efectuat, astăzi, 19 percheziții domiciliare, în județele Buzău, Ilfov și Hunedoara, la 12 persoane, cu vârste între 20 și 43 de ani, cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și proxenetism în formă continuată.

Din actele de urmărire penală a rezultat că, începând cu anul 2020 și până la finalul anului 2024, persoanele în cauză, majoritatea în relații de rudenie, ar fi constituit un grup infracțional organizat, în scopul obținerii de beneficii materiale  substanţiale, prin săvârșirea infracțiunii de proxenetism. Astfel, membrii grupului ar fi racolat 21 de tinere, profitând în cele mai multe cazuri de starea de vulnerabilitate a acestora (provenite din familii numeroase, lipsite de mijloace materiale de subzistență, neșcolarizate și cu experiență redusă de viață), pe care le-ar fi determinat și cărora le-ar fi înlesnit practicarea prostituției pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii, Germaniei și Austriei, cu scopul de a beneficia de foloasele patrimoniale obținute în acest mod. Persoanele cercetate ar fi acționat în mod coordonat, colaborând constant în identificarea locațiilor și organizarea transportului victimelor. Pentru a se asigura că vor intra în posesia sumelor de bani, iar activitatea infracțională se desfășura eficient, membrii grupării de criminalitate organizată ar fi locuit împreună cu persoanele vătămate sau în imobile situate în apropiere”, a informat Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).

Sume de bani, unități de stocare a datelor, înscrisuri, și alte mijloace de probă, ridicate

În urma celor 19 percheziții efectuate, în județele Buzău, Ilfov și Hunedoara, au fost descoperite și ridicate 12.650 de euro, 96.700 de lei, unități de stocare a datelor, înscrisuri, precum și alte mijloace de probă. De asemenea, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra a șapte imobile, evaluate la peste 500.000 de euro și a opt autovehicule, în valoare de aproximativ 150.000 de euro.

Advertisement

La capătul perchezițiilor, nouă persoane au fost reținute, iar față de alte trei a fost dispusă măsura controlului judiciar.

“La data de 8 ianuarie 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău au dispus reținerea a 9 persoane și a fost dispusă măsura controlului judiciar față de alte 3 persoane. Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Buzău, cu propunerea de arestare preventivă a persoanelor reținute”, a mai informat IGPR.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Ploiești și București, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Hunedoara, Inspectoratului de Poliție Județean Buzău și al jandarmilor din cadrul inspectoratelor de jandarmi județene Buzău, Ilfov, Prahova și Hunedoara.

Pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, precizează reprezentanții IGPR.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate