Connect with us
Data: 31/03/2025
.

Actualitate

Deva se modernizează cu fonduri europene nerambursabile și de la bugetul local

Publicat

pe

Municipiul Deva se dezvoltă cu fonduri europene, dar și de la bugetul local. Administrația publică locală are în derulare sau finalizate o serie de investiții majore, care vor schimba semnificativ aspectul orașului.

Pentru primarul municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea, modernizarea și dezvoltarea municipiului Deva este prioritară. Și niciun amănunt nu a fost omis. Pe listă se află investiții în educație, infrastructură, turism, monumente istorice, transport public local etc.

Iată câteva obiective de interes edilitar finalizate sau aflate în derulare, cu precizarea că proiectele sunt mult mai multe:

1. Telecabina care deservește Cetatea Devei – o investiție de peste 4 milioane de euro
De curând a început procedura de recepție la finalizarea lucrărilor obiectivului de investiție ,,Modernizare ascensor înclinat, acces Cetate Deva”.
Noul ascensor care va facilita accesul în Cetatea Deva are o capacitate de 30 de persoane. Investiția a presupus: modernizarea instalației de transport înclinat, a sistemelor de comandă și siguranța funcțională a acestora, modernizarea celor două stații (plecare și sosire), amenajarea și refuncționalizarea zonei de așteptare în zona pietonală de la poalele Dealului Cetății, redimensionarea camerelor tehnice în cele două stații (plecare, sosire) pentru noile fluxuri de turiști, modernizarea grupurilor sanitare, adaptarea rampelor pentru persoanele cu deficiențe neuromotorii la standardele și normativele în vigoare. În zona de așteptare au fost montate bănci, coșuri de gunoi, a fost realizat iluminatul exterior cu led, au fost plantați copaci ornamentali și rondouri pentru flori. De asemenea, a fost iluminat arhitectural grupul statuar al gimnastelor.

2. Reabilitarea și amenajarea Incintei 1 a Cetății Deva – o investiție de aproape 5 milioane de euro
Unul dintre cele mai frumoase și importante proiecte pentru Deva, cel care vizează chiar simbolul orașului nostru, Cetatea, se apropie cu pași repezi de finalizare.
Refuncționalizarea Incintei I și reintroducerea acesteia într-un circuit turistic coerent, alături de incintele II și III care sunt deja reabilitate, va determina funcționalitatea întregului monument istoric, creând premisele dezvoltării turismului cultural-istoric, punerea în valoare a istoriei și tradițiilor zonei și implicit creșterea numărului de turiști.
Mare parte din evenimentele din 2024 vor fi organizate în incintele I, II și III ale Cetății.

3. Creșterea eficienței energetice a clădirilor în care funcționează Colegiul Național ,,Decebal” Deva de pe strada Oituz, nr. 8 – o investiție de peste 2,2 milioane de euro, în infrastructura educațională din municipiul Deva

Cele 3 corpuri de clădire (două clădiri școală și sala de sport) au fost reabilitate cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 3, și cu bani de la bugetul local.
Printre principalele lucrări executate s-au numărat: lucrări de reabilitare termică (izolarea termică a părții opace a fațadelor, înlocuirea parțială a tâmplăriei exterioare existente, termo-hidroizolarea acoperișului, izolarea termică a planșeului peste subsol); reabilitarea sistemului de încălzire/climatizare/ventilare/ACM (instalație interioară de încălzire, instalație de preparare apă caldă de consum, instalație de ventilare mecanică, instalație de climatizare); instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice/termice (pompe de căldură aer-apă, panouri termodinamice); reabilitarea/modernizarea instalației de iluminat (înlocuirea circuitelor de alimentare a tablourilor, a circuitelor de iluminat, prize și aparataje, corpuri de iluminat care utilizează tehnologia LED); lucrări conexe (reparații tencuieli interioare/exterioare, montare glafuri, zugrăveli, modernizare grupuri sanitare cu facilități pentru persoanele cu dizabiltăți, refacerea trotuarelor, instalații de alarmare/semnalizare/protecție la incendiu etc.)

4. Reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale „Andrei Șaguna” Deva, fosta ,,Generală 4” – o investiție de peste 5 milioane de euro

Clădirile în care funcționează învățământul primar, gimnazial, sala de sport și vestiarele au fost reabilitate și modernizate: instalații termice și electrice noi, parchet din lemn triplustratificat, centrală de incendiu, centrală antiefracție și RACK pentru voce-date, uși exterioare de aluminiu cu geam termopan, obiecte sanitare noi: chiuvete, baterii, uscătoare de mâini cu senzori, dozatoare de săpun, vase de toaletă, pisoare, fântâni cu apă potabilă pe holuri, geamuri PVC cu sticlă termopan, uși de interior noi etc.
Clădirile sunt dotate cu echipamente didactice specifice învăţământului din ciclul primar și gimnazial; facilităţi pentru desfăşurarea orelor de educaţie fizică, prin reabilitarea sălii de sport/vestiarelor precum şi activităţilor din pauze, prin amenajările exterioare aferente şcolii. Sala de sport va avea toate facilităţile necesare pentru desfăşurarea orelor de educaţie fizică.

Advertisement

5. Creșterea eficienței energetice a Blocului A de pe Bulevardul Iuliu Maniu – o investiție de peste 1 milion de euro

Obiectivul principal al investiției este creșterea eficienței energetice a imobilului prin reducerea consumului de energie destinată încălzirii locuințelor, în conformitate cu obiectivele Strategiei Europa 2020

Principalele categorii de lucrări care au fost executate în scopul creșterii eficienței energetice a blocului de locuințe sunt:
– lucrări de reabilitare termică a anvelopei constând în: izolarea termică a părții opace a fațadelor, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente din lemn cu tâmplărie PVC, închiderea balcoanelor și/sau a logiilor cu tâmplarie termoizolantă, reabilitarea planșeului peste ultimul etaj;
– înlocuirea corpurilor de iluminat din spațiile comune (casa scării) cu corpuri de iluminat cu consum redus în scopul reducerii consumului de energie;
– reabilitare instalație distribuție apă rece și colectoare de canalizare menajeră din subsolul blocului.
De asemenea, pentru facilitarea accesului în bloc a persoanelor cu dizabilități, s-a procurat un sistem mobil de transport pentru acestea.

6. Modernizarea sistemului de transport public local prin reabilitarea infrastructurii din municipiul Deva– o investiție de peste 10 milioane de euro

Investiţia care se desfășoară în ritm susținut prevede: construirea unui depou cu toată infrastructura necesară funcţionării unui parc auto electric, inclusiv dispecerat; construirea staţiei capăt de linie în zona Gării, cu infrastructura necesară pentru încărcarea autobuzelor electrice; construirea unei staţii intermediare de alimentare electrică a autobuzelor; modernizare şi dotare staţii de călători (creare adăposturi, alveole, info călători); reabilitare infrastructură rutieră str. Depozitelor şi amenajare sens giratoriu în zona Gării; introducerea unui sistem de e-ticketing, taxare bazată pe utilizarea cardului contactless şi bilete de hârtie;sisteme de: monitorizare şi dispecerizare autobuze, informare a călătorilor şi de securitate prin monitorizare video.
Constructorul a finalizat în proporție de 98% lucrările la clădirea în care va funcționa depoul pentru autobuze și microbuze electrice, de pe strada Depozitelor din municipiul Deva.

7. ,,Amenajare trotuare strada Bucovina, sat Cristur” din municipiul Deva – o investiție de 1.300.000 lei fără TVA cu bani de la bugetul local
Au fost amenajate trotuare pe o lungime totală de 1423 de metri pătrați, pe ambele sensuri ale străzii. Trotuarele sunt pavate cu dale și încadrate de borduri din beton.
Investiția a cuprins și executarea de șanțuri betonate și rigole carosabile pentru preluarea apelor pluviale, sistem de drenaj a apelor subterane, amenajare acces la fiecare gospodărie și amenajare zone verzi.
Strada Bucovina este a doua ca mărime din satul Cristur.

Advertisement


Municipiul Deva are în implementare sau finalizate, în ultimii 2 ani, 55 de proiecte pe fonduri europene nerambursabile în valoare totală de peste 100 de milioane de euro. Primarul Florin – Nicolae Oancea a precizat că administrația publică va continua să depună proiecte pentru a atrage fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea municipiului Deva.

Actualitate

Sancțiuni aplicate pentru nereguli în gestionarea și comercializarea materialului lemnos în municipiul Brad

Publicat

pe

Redactat de

Sancțiuni contravenționale aplicate de polițiști, ca urmare a unor nereguli constatate privind modul de exploatare, gestionare, depozitare, transport și comercializare a materialului lemnos

La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii Serviciului Ordine Publică – Biroul Pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, cu sprijinul reprezentanților Gărzii Forestiere Timișoara, au efectuat verificări referitoare la modul de exploatare, gestionare, depozitare, transport și comercializare a materialului lemnos, de către diferiți operatori economici, de pe raza municipiului Brad.

Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 3 sancțiuni contravenționale, în valoare de 23.000 de lei și au dispus confiscarea valorică a 4,922 mc de material lemnos (cherestea).
Printre neregulile constatate, se numără cele referitoare la modul de gestionare a materialelor lemnoase (diferențe între stocuri) și la modul de efectuare a fotografiilor aferente mijloacelor de transport încărcate cu materiale lemnoase.

FOTO: IPJ Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

Bicicletă vs trotinetă electrică. Ce alegem?

Publicat

pe

Redactat de

Când vine vorba de a te deplasa prin oraș sau de a face o plimbare relaxantă, bicicleta și trotineta electrică sunt două opțiuni care îți sar imediat în minte. Ambele au farmecul lor, dar astăzi o să punem față în față aceste două mijloace de transport și o să vedem care iese câștigătoare. Vom allege ca exemplu o trotineta electrică Xiaomi, un nume popular în domeniu.

Să începem cu bicicleta, un clasic pe care îl iubim cu toții. E eco-friendly, îți pune sângele în mișcare și nu ai nevoie de altceva în afară de propriile picioare ca să o pornești. E perfectă dacă vrei să faci sport sau să te bucuri de o plimbare lungă prin parc. Dar să recunoaștem: uneori, pedalezi de zor, transpiri și ajungi la destinație cu respirația tăiată – nu tocmai ideal dacă te grăbești la o întâlnire sau dacă afară e caniculă.

Pe de altă parte, trotineta electrică Xiaomi, de exemplu, schimbă puțin regulile jocului. Cu un design frumos și o baterie care te duce până la 30 de kilometri (în funcție de model), e ca o mică rachetă urbană. Nu transpiri, nu te obosești și ajungi unde ai nevoie rapid și cu stil. Trotineta electrică e cunoscută pentru portabilitatea ei – o pliezi în câteva secunde și o iei cu tine în metrou sau în birou. Bicicleta? Nu prea o cari pe umăr așa ușor.

Un alt punct forte al trotinetei e ușurința în utilizare. Cu bicicleta trebuie să ai un minim de condiție fizică și să fii atent la trafic, mai ales pe străzile aglomerate. Trotineta electrică Xiaomi, în schimb, e intuitivă: apeși accelerația, te ții bine de ghidon și gata! Sigur, trebuie să respecți regulile de circulație, dar parcă e mai puțin intimidant decât să pedalezi printre mașini. Și să nu uităm: multe modele vin cu aplicații care îți arată viteza, bateria rămasă și chiar traseele parcurse.

Acum, să vorbim despre costuri. O bicicletă decentă poate fi accesibilă, dar dacă vrei una de calitate, prețul crește. Trotinetele electrice au și ele un cost inițial, dar raportul calitate-preț e adesea imbatabil. Trotineta electrică Xiaomi, de pildă, e renumită pentru durabilitate și performanță la un preț rezonabil. Da, trebuie să o încarci, dar costul electricității e infim comparativ cu benzina sau transportul public pe termen lung. Plus, întreținerea e minimă – nu ai lanțuri de uns sau cauciucuri care se uzează la fel de repede ca la bicicletă.

Advertisement

E adevărat că bicicleta câștigă la capitolul exercițiu fizic. Dacă scopul tău e să slăbești sau să-ți tonifici picioarele, clar e alegerea de top. Dar trotineta electrică nu e despre lene, ci despre eficiență.

Un alt avantaj al trotinetei e adaptabilitatea la oraș. Străzile aglomerate, semafoarele și gropile sunt mai ușor de navigat când stai în picioare și ai un vehicul compact. Bicicleta e grozavă, dar uneori te trezești blocat în trafic sau căutând un loc de parcare. Cu trotineta electrică te strecori rapid, o pliezi și îți vezi de treabă. E ca un partener de nădejde pentru ritmul alert al vieții urbane.

Să nu uităm și de factorul „fun”. Bicicleta e distractivă, dar trotineta electrică are acel vibe futuristic care te face să te simți ca un copil cu o jucărie nouă. Viteza controlată, accelerația lină și senzația de libertate – toate astea fac din ea o alegere care îmbină practicitatea cu plăcerea.

În final, alegerea depinde de tine și de nevoile tale. Bicicleta e fantastică pentru cei care iubesc mișcarea și au timp să se bucure de ea din plin. Dar dacă vrei ceva rapid, comod și modern, trotineta electrică – mai ales un model de trotinetă electrică Xiaomi – e greu de bătut. E o soluție care te scoate din încurcătură și îți pune un zâmbet pe față. Tu ce zici? Dai o șansă trotinetei sau rămâi fidel pedalei? Cel mai bine ar fi să testezi și să vezi singur cum îți poate schimba drumul.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Șoferi depistați în stare de ebrietate și fără permis în județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii din Hunedoara a depistat trei șoferi care puneau în pericol circulația. Un bărbat de 44 de ani, din Gorj, a fost prins cu alcoolemie de 0,45 mg/l în Hațeg, iar un altul din Petrila, de 50 de ani, conducea fără permis. De asemenea, în Petroșani, un bărbat de 37 de ani a refuzat testarea alcoolică.

În data de 29 martie 2025, la ora 23:20, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Orașului Hațeg au oprit în trafic un autoturism care circula pe strada Nicolae Titulescu, din Hațeg.

Cel aflat la volan, un bărbat de 44 de ani, din județul Gorj, a fost testat cu aparatul alcooltest, care a indicat valoarea de 0,45 mg/l, alcool pur în aerul expirat,

motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală, unde i s-au prelevat mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

În data de 28 martie 2025, în jurul orei 18:00, polițiștii au oprit pentru control,  pe strada Republicii, din Petrila, autoturismul condus de un bărbat de 50 de ani, din Petrila.

Advertisement

În urma verificărilor în bazele de date, polițiștii au stabilit faptul că bărbatul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

 

În data de 28 ianuarie 2025, în jurul 20:25, Poliția Municipiului Petroșani a fost sesizată cu privire la faptul că, pe strada Aviatorilor, din Petroșani, se află o persoană posibil în stare de ebrietate, la volanul unui autoturism.

La fața locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Biroului de Ordine Publică Petroșani, polițiștii identificând un bărbat de 37 de ani, din Petroșani, care dormea pe scaunul din partea stângă-față al unui autoturism parcat în fața unui bloc.

Bărbatul a fost condus o unitate medicală din Petroșani, după ce polițiștii au încercat testarea acestuia cu aparatul etilotest. Bărbatul a refuzat să se supună atât testării cu aparatul etilotest, cât și recoltării mostrelor biologice necesare stabilirii alcoolemiei.

Advertisement

În urma verificărilor efectuate, în acest caz, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de refuz sau sustragerea de la recoltarea de mostre biologice de sânge.

 

Polițiștii continuă cercetările, în cazurile prezentate.

Citeste mai mult ...

Actualitate