Administratie
Din ciclul „Rămâne cum am stabilit”, amendamentul liberalilor nu a trecut la vot, în CJ Hunedoara

Amendamentul depus de consilierii județeni liberali la proiectul de hotărâre privind repartizarea banilor de la Guvern către primării nu a trecut la vot, în ședința extraordinară care a avut loc luni, 3 februarie, la Consiliul Județean (CJ) Hunedoara. Pe cale de consecință, repartizarea sumelor primite de la Executiv, către bugetele administrațiilor publice locale din județ, se face în forma stabilită inițial de către majoritatea PSD din CJ Hunedoara. În cazul Primăriei Deva, alocarea este zero lei.
Repartizarea acestor bani a fost criticată de consilierii județeni liberali, care au acuzat că împărțirea banilor s-a făcut pe criterii discreționare, banii fiind alocați în cea mai mare parte, către primăriile conduse de primari social-democrați. Prim-vicepreședintele PNL Hunedoara, Adrian David declara, săptămâna trecută, că distribuirea s-a făcut fără niciun fel de „transparență” și “în bătaie de joc”. Acesta spunea că, localități cu suprafețe, populație și problematică similare primesc sume „revoltător de nedrept împărţite, alocate în funcție de carnetul de partid al primarului”.
În replică, președintele social-democrat al CJ Hunedoara, Mircea Bobora, a afirmat că nu s-a făcut altceva decât echilibrarea bugetelor administrațiilor publice locale. „CJ Hunedoara nu a dat (n.red. bani) primăriilor social-democrate, ci celor care au reale probleme pe proiecte de dezvoltare și reale probleme sociale”, a spus Mircea Bobora, la finalul ședinței extraordinare a CJ Hunedoara.
Liberalii susțin că nu pot asista pasivi la această „batjocură” și că, așa cum au anunțat încă de zilele trecute, se gândesc să atace respectiva hotărâre de CJ în contencios administrativ.
Pe aceeași temă:
Împărţirea banilor încinge spiritele în CJ Hunedoara. Zero lei pentru Primăria Deva
Actualitate
Inființarea rețelei de gaze naturale în Silvașe., un pas important pentru dezvoltarea comunității din Hațeg

Primăria orașului Hațeg a semnat un contract important pentru dezvoltarea infrastructurii locale. Este vorba despre proiectul de “Înființare rețea de distribuție gaze naturale în satele aparținătoare orașului Hațeg – Silvașu de Jos și Silvașu de Sus”, un demers care va aduce multiple beneficii pentru locuitorii din aceste zone.
Adrian Pușcaș, primarul orașului Hațeg, a subliniat importanța acestui proiect, menționând că implementarea rețelei de gaze naturale va contribui semnificativ la modernizarea și îmbunătățirea condițiilor de trai. Printre avantajele oferite de această infrastructură se numără:
- Confort sporit: Locuințele vor beneficia de o sursă modernă și eficientă de încălzire, asigurându-le locuitorilor un trai mai comod.
- Costuri reduse: Facturile pentru încălzire și apă caldă vor scădea considerabil, comparativ cu alte forme de energie, contribuind astfel la economii semnificative pentru familii.
- Protecția mediului: Gazele naturale reprezintă o alternativă ecologică față de tradiționalele surse de încălzire pe bază de lemne sau cărbuni, având un impact mai redus asupra mediului înconjurător.
- Dezvoltare economică: Implementarea unei infrastructuri moderne va atrage investiții și va sprijini antreprenorii locali, stimulând astfel economia regiunii.
FOTO: Adrian Pușcaș
Actualitate
Hunedoara: Amenajarea albiei râului Cerna a intrat într-o nouă etapă

Proiectul de reabilitare a albiei râului Cerna a intrat într-o nouă etapă.
Primăria Hunedoara anunță că s-a reluat lucrul pe „tronsonul I”, porţiunea cuprinsă între vechea punte pietonală şi podul de la Mendi și că se lucrează la turnarea straturilor necesare pentru a se putea, ulterior, pava aleile şi rampele existente şi pe acest sector.
Pe „tronsonul III”, porţiunea cuprinsă între podul de la Corviniana şi podul de la vechea intrare principală în combinat, este aproape gata pavarea aleilor. Toate cele trei tronsoane vor avea alei, rampe, gradene şi zone verzi.

Foto: Primăria Hunedoara
Investiția, finanțată din bani europeni, este una complexă și va schimba radical aspectul acestei zone istorice a municipiului Hunedoara
„Este un proiect care s-a dovedit a fi extrem de greu de implementat încă de la faza avizelor de care a fost nevoie pentru a putea începe lucrările efective. A fost şi un blocaj de lungă durată, anul trecut, generat de neînţelegeri între constructor şi dirigintele de şantier, între constructor şi Primărie şi aşa mai departe. Cred că am depăşit acel punct, iar acum se lucrează, în sfârşit, într-un ritm cât de cât mulţumitor. Sper să nu mai intervină nimic astfel încât să putem finaliza şi acest proiect în vara acestui an. Odată finalizat, Hunedoara se va număra printre puţinele oraşe din România care va avea o astfel de amenajare: o „faleză” pe malul râului, lungă de aproape 600 de metri”, spune primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.
Acest proiect, în care este inclusă şi reabilitarea fostului cămin de bătrâni şi transformarea lui într-un centru pentru tineret, a fost început cu sprijinul acordat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest – ADR Vest , în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020 (etapa I) şi se va finaliza prin Programul Regional Vest 2021-2027 (etapa II).
Actualitate
Bugetul orașului Geoagiu pentru anul 2025, aprobat. Mai multe fonduri pentru investiții și reducerea cheltuielilor de funcționare

Întrunit în ședință, Consiliul Local al orașului Geoagiu a aprobat, astăzi, bugetul pentru 2025, care înregistrează o creștere semnificativă față de anul precedent.
Aproape nouă milioane de euro, în creștere cu 41 la sută față de bugetul din 2024
Orașul Geoagiu dispune, în acest an, de un buget de aproximativ nouă milioane de euro. Acesta este mai mare cu 41 la sută față de 2024, când a fost de 6,4 milioane de euro, potrivit datelor reprezentanților administrației publice locale.
Un element esențial al bugetului din acest an este eficientizarea cheltuielilor de funcționare reduse de la 64 la sută la 51 la sută din totalul bugetului, măsură care reflectă o administrare mai riguroasă și eficientă a resurselor publice. Totodată, bugetul destinat dezvoltării cunoaște o creștere considerabilă, de la 36 la sută la 49 la sută, însumând 22,48 milioane de lei. Din această sumă, 22,26 milioane de lei merg direct în investiții menite să sprijine modernizarea infrastructurii, îmbunătățirea serviciilor publice și dezvoltarea durabilă a orașului și a satelor aparținătoare.
„În 2024, bugetul total al orașului Geoagiu a fost de 32,3 milioane de lei – șase milioane și jumătate de euro. În anul 2025, avem un buget total de 45,8 milioane de lei – nouă milioane de euro. Este mult mai mare (…) La secțiunea de funcționare, în 2024, cheltuielile de funcționare, din totalul bugetului, au fost de 63,24 la sută. Acum, din bugetul nostru am scăzut foarte mult, de la secțiunea de funcționare, la 51 la sută. Deci, în 2024, cheltuielile de funcționare au reprezentat 63 la sută, în 2025 reprezintă doar 51 la sută. Este mai mic procentul cu 14 la sută. În schimb, am mers către secțiunea de dezvoltare. Dacă, în 2024, la secțiunea de dezvoltare, a reprezentat 36 la sută, în momentul de față, în bugetul pe care l-am propus astăzi, secțiunea de dezvoltare este la 49 la sută”, a explicat, în cadrul ședinței de Consiliu Local, primarul orașului Geoagiu, Ovidiu Vlad.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 17 – 21 martie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu 2 zile in urma
Furt dintr-o cafenea din Deva, surprins de camerele video. Suspectul, prins rapid de polițiști
- Actualitatecu 2 zile in urma
A intrat cu mașina în gardul unui imobil din Beriu. Ce au aflat polițiștii despre tânărul de la volan
- Actualitatecu 2 zile in urma
Minerul Lupeni merge în play-off!
- Actualitatecu 2 zile in urma
L-ați văzut? Un minor de 16 ani, din Deva, dat dispărut
- Actualitatecu o zi in urma
Sediul Tribunalului Hunedoara și al Judecătoriei Deva va fi inaugurat. Ministrul Justiției, doi membri ai CSM și reprezentanți ai CNI, la eveniment
- Actualitatecu 8 ore in urma
Operațiune specială la podul de la Zam: Restricții de circulație pe DN 7 și A1
- Actualitatecu 2 zile in urma
Simulare Evaluare Națională 2025: Elevii de clasa a opta susțin, luni, prima probă