Actualitate
Documentarul ce include povestea a trei biserici de lemn hunedorene, prezentat publicului
Filmul documentar, intitulat „Biserici de lemn din România”, în care apar și trei lăcașuri de cult, foarte vechi, situate pe raza județului Hunedoara, va avea prima reprezentație în fața publicului peste câteva zile. Acesta va fi proiectat pe data de 9 martie, de la ora 18:15, la Cinema Muzeul Țăranului din București. Pelicula prezintă poveștile mai multor biserici de lemn din țara noastră, între care se află și cele din satele Curechiu, Deleni și Lunca, din județul Hunedoara.
Trei biserici de lemn din județul Hunedoara au fost incluse, alături de alte lăcașuri de cult de acest fel din România, în acest film documentar care va avea premiera la mijlocul săptămânii viitoare.
Poveștile bisericii de lemn din satul Curechiu, comuna hunedoreană Bucureșci, de unde a început, în 1784, răscoala lui Horia, Cloșca și Crișan, a lăcașului de cult, tot din lemn, din satul Lunca, de la Baia de Criș, precum și a bisericii de la Deleni, comuna Zam, vor putea fi descoperite în documentarul realizat de o casă de producție independentă, cu sediul în București și Los Angeles.
Realizat cu ajutorul dronelor
Construită în jurul anului 1785, biserica de lemn din Curechiu, sat hunedorean rămas cunoscut în istorie ca primul loc de adunare al țăranilor zărăndeni răsculați, conduși de Crișan, figurează pe lista monumentelor istorice. Biserica de lemn din cătunul Deleni, situat în comuna hunedoreană Zam, a fost ridicată prin secolul al XVII-lea. Aceasta are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”. În ciuda vechimii sale și a măiestriei lucrului în lemn, biserica nu se află pe noua listă a monumentelor istorice. Biserca de lemn din satul Lunca, comuna hunedoreană Baia de Criș, a fost construită spre sfârșitul secolului al XVII-lea, pe dealul numit ”Gorgon”, de credincioșii ortodocși din satul Țebea. Lăcașul de cult are hramul „Adormirea Maicii Domnului” și figurează pe noua listă a monumentelor istorice. Din anul 1991, biserica se află sub ocrotirea Muzeului Țăranului Român.
Filmul în care apar acestea, „Biserici de lemn din România”, este o incursiune aparte, care încearcă să surprindă poveştile bisericilor de lemn, construite în secolul XIX, şi atmosfera din jurul lor. O parte din filmări au fost realizate cu drone, iar imaginile spectaculoase, suprinse din aer, pot fi văzute în cele trei minute și jumătate ale trailerului.
Actualitate
Universitatea din Petroșani, prezentă în țară și Republica Moldova pentru promovarea ofertei educaționale

Universitatea din Petroșani își continuă eforturile de a atrage tineri talentați din întreaga țară și din Republica Moldova, promovându-și oferta educațională prin intermediul unor târguri organizate în Petroșani, Hunedoara și Deva. Aceste evenimente au avut ca scop să aducă în atenția liceenilor oportunitățile educaționale oferite de instituție.
În cadrul acestei campanii de promovare, Universitatea din Petroșani a desfășurat sesiuni de informare în liceele din județele Hunedoara, Gorj, Caraș și Alba, iar inițiativa a ajuns și în Republica Moldova. Aici, doi profesori ai universității, împreună cu studenți moldoveni deja înmatriculați, au prezentat oferta educațională în liceele din patru orașe din Basarabia.
„Am ales să trimitem studenții noștri din Republica Moldova să împărtășească liceenilor din Basarabia experiența lor la Universitatea din Petroșani. Le-am povestit despre condițiile excelente de cazare, masă și timpul liber, dar și despre perspectivele bune de angajare, atât în România, cât și în Republica Moldova”, a declarat Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității din Petroșani.
Conform rectorului, acest demers are ca obiectiv atragerea de tineri talentați din întreaga regiune, pentru a le oferi o educație de calitate și perspective de angajare pe piața internațională.
Pentru anul universitar viitor, Universitatea din Petroșani va sprijini procesul de admitere prin intermediul platformei online, dar și prin centre de înscriere în diferite locații, inclusiv în Petroșani, Deva și Horezu. În funcție de evoluția discuțiilor, există posibilitatea deschiderii unor centre și în Gorj și Râmnicu Vâlcea.
Această abordare flexibilă va asigura un acces facil la informații și la înscriere pentru studenții din diverse colțuri ale țării și din Republica Moldova. Universitatea din Petroșani își reafirmă angajamentul de a sprijini educația de calitate și de a contribui la dezvoltarea tinerelor talente ce vor juca un rol esențial în dezvoltarea economică și socială a regiunii și nu numai.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Cod galben de vânt și viscol

Pe 5 aprilie, începând cu ora 15:00, și până pe 6 aprilie, ora 03:00, ANM a emis un Cod Galben de vânt puternic și viscol, valabil în mai multe regiuni ale țării.
Avertizarea vizează zonele din Maramureș, Crișana, Banat, Transilvania, Moldova, nord-estul Munteniei, dar și zonele montane.
Se așteaptă intensificări ale vântului, care vor atinge viteze de 50-70 km/h în regiunile mai joase, iar la altitudini mari, de peste 1700 m, rafalele vor ajunge chiar la 75-85 km/h. În aceste condiții, va exista risc de viscol temporar în zonele montane, cu zăpadă viscolită ce poate afecta vizibilitatea și condițiile de circulație.
Temperaturile vor scădea semnificativ, iar fenomenele de iarnă vor face ca primăvara să se resimtă mult mai rece decât în mod normal. De asemenea, sunt prognozate precipitații sub formă de ninsoare în zonele montane, iar în alte regiuni pot apărea ploi și vânt puternic.
Autoritățile recomandă precauție în călătorii și verificarea condițiilor meteo înainte de a părăsi locuințele, mai ales pentru cei care se află în zonele vizate de avertizare.
FOTO: Meteoplus
Actualitate
Bilete de tratament balnear pentru Seria nr. 3, disponibile pentru pensionari în aprilie 2025

Reprezentanții Casei Județene de Pensii Hunedoara au anunțat că, începând cu 3 aprilie 2025, au sosit biletele de tratament balnear pentru seria nr. 3, valabile în perioada 8 – 12 aprilie 2025. În total, sunt disponibile 71 de locuri în diverse stațiuni din țară, pentru pensionarii care beneficiază de acest tip de tratament.
Stațiunile și numărul de locuri disponibile sunt următoarele: Bala – 2 locuri; Buziaș – 6 locuri; Covasna – 7 locuri; Felix – 21 locuri; Geoagiu – 10 locuri; Moneasa – 4 locuri; Olănești – 4 locuri; Ocna Șugatag – 3 locuri, Saturn – 1 loc; Tășnad – 2 locuri; Techirghiol – 1 loc; Turda – 2 locuri; Vatra Dornei – 8 locuri.
Este important de menționat că biletele se distribuie după principiul „primul venit, primul servit”, având în vedere perioada scurtă până la plecare. Astfel, pensionarii interesați trebuie să se grăbească pentru a beneficia de un loc în stațiunile dorite.
Pentru eliberarea unui bilet, persoanele interesate trebuie să prezinte următoarele documente:
Actul de identitate
Biletul de trimitere de la medicul de familie pentru stațiunea dorită
Pentru mai multe detalii sau pentru înscriere, pensionarii sunt încurajați să se adreseze Casei Județene de Pensii Hunedoara.
FOTO: FACEBOOK CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII HUNEDOARA
- Actualitatecu 2 zile in urma
Avem hunedoreni la mondialele de fudokan
- Actualitatecu 3 zile in urma
Eleve de la Liceul de Arte “Sigismund Toduță” din Deva, rezultate remarcabile la Concursul de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu”
- Actualitatecu 3 zile in urma
Vaporașele de la Șoimuș revin curând pe râul Mureș. Plimbările de agrement ar putea fi reluate înainte de sărbătorile pascale
- Actualitatecu 2 zile in urma
Final tragic. Bărbatul dispărut în urmă cu aproape două luni în zona comunei Bătrâna, găsit fără suflare într-o râpă
- Actualitatecu 2 zile in urma
Percheziții în Hunedoara: Produse susceptibile a fi contrafăcute, ridicate de polițiști
- Socialcu 2 zile in urma
A început distribuirea ajutorului financiar pentru pensionarii cu venituri mici
- Actualitatecu 2 zile in urma
“Cupa Primăverii” la gimnastică aerobică
- Actualitatecu 3 zile in urma
Polițiștii fac verificări pentru depistarea unei minore de 15 ani