Actualitate
Doi cățeluși, salvați de pompieri dintr-un incendiu izbucnit într-o gospodărie din Vaidei

Doi cățeluși au fost salvați de pompierii Detașamentului Orăștie dintr-un incendiu izbucnit, în această dimineață, la o casă din localitatea Vaidei. Din nefericire, al treilea pui nu a supraviețuit.

Sursa foto: ISU Hunedoara
“Colegii noștri au intervenit de urgență în urma unui apel la 112, care anunța producerea unui incendiu la o casă din localitatea Vaidei. Incendiul, care cel mai probabil a izbucnit din cauza coșului de fum neizolat corespunzător față de materiale combustibile, a afectat camera centralei și o parte din podul și acoperișul casei. Pompierii au acționat cu promptitudine, reușind să lichideze focul în limitele găsite și să protejeze locuința. În urma evenimentului, proprietara a suferit un atac de panică și a fost asistată medical de către paramedici, fără a fi nevoie de transportul acesteia la spital. Cei doi cățeluși au fost evacuați din camera centralei”, au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.
Măsuri de prevenire a incendiilor provocate de coșurile de fum
În scopul prevenirii incendiilor generate de coşurile de fum deteriorate, necurăţate de funingine sau neprotejate termic faţă de materialele combustibile din structura construcţiilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Iancu de Hunedoara” reaminteşte cetățenilor obligativitatea respectării următoarelor măsuri:
-Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
– În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;
-La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puțin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
-Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;
În podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;
-Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);
-Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.
-Coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de către persoane specializate şi autorizate.
Actualitate
Din joacă erau să dea foc unui bloc

Un incendiu s-a produs în această după-amiază într-un bloc din Lupeni.
Două echipaje de intervenție și unul SMURD din cadrul Detașamentului Petroșani (Garda de Intervenție Lupeni) au intervenit, în această după-amiază pentru a gestiona situația de urgență produsă de un incendiu izbucnit la un apartament situat la etajul 1 al unei clădiri de 4 etaje, din Lupeni.
La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta la balconul locuinței, iar 20 de locatari erau ieșiți în afara clădirii, evacuându-se din cauza pericolului posibil pe care-l reprezenta fumul dens degajat în urma incendiului.
Pompierii au intervenit de urgență pentru ca flăcările să nu se extindă la alte încăperi ale apartamentului sau la alte locuințe, au localizat incendiul și apoi l-au lichidat. Nu s-au înregistrat victime, iar după finalizarea misiunii locatarii s-au reîntors în apartamente.
În urma incendiului au ars diferite materiale combustibile aflate depozitate pe balcon, iar cauza probabilă a izbucnirii flăcărilor a fost jocul copiilor cu focul.
Foto: Arhivă
Actualitate
Bugetul județului, aprobat în unanimitate. Peste două treimi din fonduri merg la „Dezvoltare”

Bugetul judeţului pe anul în curs a fost votat, astăzi, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara. Este vorba de aproape 800 de milioane de lei, fonduri din care peste două treimi merg la „Dezvoltare”.
Bugetul județului Hunedoara pentru anul 2025 a fost adoptat cu unanimitate de voturi, toți cei 33 de aleși susținând proiectul de buget propus de președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.
Potrivit reprezentanților instituției, bugetul județean pentru 2025 este cu 23,7 la sută mai mare față de cel din anul precedent. 67 la sută din totalul fondurilor sunt alocate secțiunii de dezvoltare, iar diferența de 33 la sută este destinată funcționării. Principalele surse de finanțare pentru investițiile din acest an includ PNRR, fonduri europene, Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, excedentul anului 2024, împrumuturi și fonduri alocate de CNAIR.

Sursa: CJ Hunedoara
„Votul unanim dat astăzi pentru bugetul județean este o dovadă clară că interesul județului Hunedoara este mai important decât orice dispute politice. Le mulțumesc tuturor consilierilor județeni pentru responsabilitatea de care au dat dovadă. Avem un buget solid, axat pe dezvoltare, care ne permite să continuăm proiectele esențiale pentru hunedoreni. Avem o sumă mai mică pentru funcționare față de anul trecut, dar acest nu face decât să ne responsabilizeze pentru buna gestionare a resurselor. Prioritatea noastră este să construim un județ modern, iar fondurile pe care le atragem prin proiecte europene și naționale ne ajută să realizăm acest obiectiv”, a declarat, la finalul ședinței, președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.
Actualitate
Voleibalistele de la LPS Cetate, la turneul final

În perioada 28-30 martie s-au desfășurat turneele semifinale ale Campionatului Național de Volei pentru junioare U15.
Într-unul dintre acestea, turneul F, care s-a desfășurat la Iași, a luat startul și echipa de la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Cetate Deva, fetele pregătite de profesorul Liviu Grădinaru mai având ca adversare, în afară de gazdele de la Spike, pe Juvenil Brașov, CSȘ 2 Baia Mare și Silvania Șimeleul Silvania. Fetele de la Deva au făcut un turneu excelent, câștigând toate cele patru partide disputate, trecând, în ordine, cu 3-1 de Silvania Șimleu Silvaniei și cu 3-0 CSȘ 2 Baia Mare, Spike Iași și Juvenil Brașov. Astfel, voleibalistele de la LPS Cetate Deva au terminat competiția de la Iași pe prima poziție, fiind urmate în clasament, în ordine, de Silvania Șimleu Silvaniei, Spike Iași, CSȘ 2 Baia Mare și Juvenil Brașov. Acest lucru le-a asigurat voleibalistelor din Deva calificarea la turneul final care se va desfășura în perioada 28 mai – 1 iunie, într-o locație ce urmează a fi stabilită ulterior. Adversarele voleibalistelor pregătite de Liviu Grădinaru vor fi CS Dinamo București, CS Victoria Nădlac, CS Chitila, CS Medgidia și CSV Craiova, și acestea, aidoma celor de la LPS Cetate Deva, câștigând toate jocurile disputate în turneele semifinale.
- Actualitatecu 12 ore in urma
Interviu cu dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în gineco-oncologie și cu subspecializare în estetică ginecologică
- Actualitatecu 2 zile in urma
Podul de acces în Castelul Corvinilor, refăcut. Spectaculosul monument medieval poate fi vizitat din nou
- Actualitatecu 2 zile in urma
“ONE MORE STEP”: Mihai Roșu, tânărul care pornește într-o provocare extremă – 763 de kilometri pe jos, în 14 zile. Va trece și prin Deva
- Actualitatecu o zi in urma
Tragic: O femeie a murit intoxicată cu fum, în urma unui incendiu care i-a cuprins casa
- Actualitatecu o zi in urma
Șofer prins băut la volan, după o urmărire în trafic
- Actualitatecu o zi in urma
Succes la scor pentru Corvinul
- Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu într-o clădire din Petrila. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale
- Actualitatecu 2 zile in urma
Complexul “Aqualand” Deva, închis luni, pentru lucrări de mentenanță