Connect with us
Data: 17/06/2024
.

Actualitate

Dorin Rusu confirmă la Balcaniada de atletism!

Publicat

pe

Și a doua zi a Campionatelor Balcanice de atletism de la Izmir, din Turcia, vine cu vești bune pentru CSM Deva.

De această dată veștile vin din cursa de 3.000 de metri, în care a alergat Dorin Rusu.

Sportivul pregătit la CSM Deva de profesorul Cornelia Juratoni a confirmat format bună în care este și, după ce cu puțin timp în urmă, s-a impus la Campionatele Internaționale ale României, astăzi a cucerit o valoroasă medalie de bronz la Balcaniadă!

La Campionatele Balcanice de la Bursa participă atleți din 22 de țări.

Actualitate

Implementarea liniei de autobuze electrice în Valea Jiului suferă întârzieri și revizuiri

Publicat

pe

Redactat de

Implementarea liniei de autobuze electrice în Valea Jiului suferă întârzieri și revizuiri.

Consiliul Județean Hunedoara a aprobat recent un proiect ambițios care urmărește să introducă o linie de autobuze electrice în zona Valea Jiului. Inițiativa are ca obiectiv îmbunătățirea infrastructurii de transport public, reducerea emisiilor poluante și promovarea unui mediu mai curat.

Proiectul, denumit „Linia verde de autobuze electrice între Petrila-Petroșani-Aninoasa-Vulcan-Lupeni-Uricani”, este structurat în două componente majore și se concentrează pe implementarea unei rețele extinse de transport electric. O expertiză tehnică detaliată a subliniat necesitatea unor ajustări pentru a respecta standardele și cerințele specifice.

În cursul implementării, au fost încheiate numeroase contracte pentru expertiză tehnică, consultanță, construcții și achiziția de autobuze electrice. Autorizația de construire a fost emisă în noiembrie 2023, iar toate autobuzele electrice și infrastructura de încărcare aferentă au fost deja livrate.

Prima componentă a proiectului include construirea unui depou la Vulcan, stații de încărcare la Uricani și Petrila, stații intermediare de călători și trasee dedicate între localități. Decizia de aprobare a proiectului vine pe fondul eforturilor continue de modernizare a infrastructurii de transport și protejare a mediului.

Cu toate acestea, în cadrul implementării proiectului „Linia verde de autobuze electrice între Petrila-Petroșani-Aninoasa-Vulcan-Lupeni-Uricani” au apărut întârzieri și probleme. Rapoartele de expertiză tehnică au evidențiat necesitatea unor ajustări suplimentare și au subliniat că procedurile de atribuire a contractelor pentru construcții și achiziții au fost finalizate cu întârziere. Aceste întârzieri au determinat eforturi suplimentare pentru respectarea calendarului inițial.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Val de căldură. Județul Hunedoara, sub Cod galben de caniculă, pe parcursul zilei de marți

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben de temperaturi ridicate, disconfort termic ridicat, caniculă, ce vizează mai multe județe din țară, printre care și Hunedoara. Atenționarea este valabilă pe parcursul zilei de marți, 18 iunie.

Potrivit ANM, în Oltenia, Banat, sud-vestul Transilvaniei și în cea mai mare parte a Munteniei se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa în general  între 32 și 35 de grade și local va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) atingând și depășind ușor pragul critic de 80 de unități. Local, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Meteorologii precizează că, în zilele viitoare, vremea va continua să se încălzească, iar disconfortul termic va fi tot mai accentuat, astfel că România se va afla sub influența unui nou val de căldură intens și de lungă durată.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Peste 2.400 de absolvenți hunedoreni, în febra examenului de Bacalaureat

Publicat

pe

Redactat de

Examenul naţional de Bacalaureat din acest an a început astăzi, 17 iunie 2024, cu probele de evaluare a competențelor. În județul Hunedoara, peste 2.400 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea „examenului maturității”, în sesiunea iunie -iulie 2024.

Potrivit datelor înregistrate și furnizate de comisia județeană de organizare a examenului, 2.441 de candidați (2.120 din promoția curentă și 321 din seriile anterioare) sunt așteptați să susțină examenul în această sesiune (toate probele sau, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, doar probele nepromovate).

Calendarul desfășurării probelor

Probele de evaluare a competențelor din cadrul primei sesiuni (iunie – iulie) a examenului național de Bacalaureat 2024 sunt programate în intervalul 17 – 27 iunie.

Probele se vor desfășura după următorul calendar:

Advertisement

17 – 19 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română [proba A],

19 – 20 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă [proba B],

19 – 21 iunie: Evaluarea competențelor digitale [proba D],

25 – 27 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională [proba C].

“Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se realizează, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă și un alt cadru didactic de aceeaşi specialitate din unitatea de învăţământ). În situațiile în care această condiție nu poate fi îndeplinită sau în cazurile în care cadrele didactice se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte școli. Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă și într-o limbă de circulaţie internaţională se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în concordanță cu grilele naționale sau europene (așadar, nu se acordă note sau calificative de tip admis/respins). În aceeași manieră, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă, de asemenea, prin stabilirea nivelului de competenţă în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen. Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Încălcarea dispoziţiilor privind introducerea de materiale interzise în sălile de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate. În situația în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba”, a informat prof. dr. Maria Ștefănie, inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara.

Advertisement

Primele rezultate, afișate în 8 iulie

Probele scrise din sesiunea iunie – iulie 2024 încep luni, 1 iulie (Limba şi literatura română). Proba obligatorie a profilului este programată marți, 2 iulie, fiind urmată joi, 4 iulie, de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba și literatura maternă se va desfășura vineri, 5 iulie.
Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 8 iulie (până la ora 12:00), iar contestațiile se pot depune în intervalul orar 12:00 – 18:00, în aceeași zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 12 iulie.

Un candidat este declarat promovat la examenul național de bacalaureat dacă îndeplinește, cumulativ, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise și a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obținând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate