Actualitate
Dr. Gheorghe Firczak – „Avram Iancu. Caracterul european al revoluției române din 1848 – 1849” – o carte despre sinea noastră națională

Dr. Ilie Gherheș
Citeam odată, într-o prefață a unei cărți despre împăratul Napoleon Bonaparte (1804 – 1815), scrisă de către col. Gheorghe Eminescu, că despre acest suveran exponențial al Franței și al Europei, apare în fiecare zi, în medie, câte o carte; ori, se știe că bibliografiile sunt menite a ne lumina labirintul istoriei și că devin flăcări în mâna istoricilor, cu care ne sunt luminate orizonturile trecutului.
Am invocat acest amănunt istoriografic pentru a ilustra că Altarul Postumității este înnobilat, adeseori, cu astfel de „icoane” ale istoriei, care au influențat semnificativ evoluția acesteia și că, noi istoricii trăim tot timpul în postumitatea înaintașilor, în visele și idealurile lor.
Este și cazul de față când, într-un cadru adecvat, în spațiul generos al Sălii „Nicolae Bălcescu” din Parlamentul României, marți, 9 Aprilie 2024, de la ora 14.00, a fost omagiat „Crăișorul Moților”, supranumiți „pumnul Ardealului”, în contextul bicentenarului Avram Iancu (1824 – 2024).
În același spirit elogios amintesc și faptul că anul 2024 a fost instituit ca „Anul Avram Iancu”, printr-o lege care a fost promulgată de către președintele României, Klaus Iohannis, la 14 Iulie 2023.
Evenimentul de înaltă ținută intelectuală și politică a fost ocazionat de lansarea cărții „Avram Iancu – caracterul european al revoluției române din 1848-1849”, semnată de către Dr. Gheorghe Firczak, președinte de onoare al Uniunii Culturale a Rutenilor din România, nimeni altul decât cel care a întemeiat acest for cultural-politic, l-a condus ani buni și l-a reprezentat în Parlamentul României, ca deputat, mai multe mandate.
Dl președinte Gheorghe Firczak, prin cărțile sale, prin activitatea sa de pionierat politico-național a inclus, a așezat etnia rutenilor din Maramureș și din România, acolo unde îi este locul, în Constelația celorlalte etnii, iar prin această reconfigurare, prin sporul de istorie, cultură și civilizație specifice, țara noastră, țara tuturor, este mai frumoasă și mai atractivă, mai frecventabilă ca prezență, în orizontul de interese al tezaurului european de valori.
Cu siguranță că următorul pas al valorizării tezaurului de spiritualitate al rutenilor maramureșeni îl va constitui momentul când aceștia vor fi considerați ca a cincea zonă etnografică a Maramureșului, un deziderat pentru care milităm mai mulți intelectuali.
La fericitul eveniment editorial au participat reprezentanți ai tuturor minorităților din Parlament, alți deputați și senatori, invitați ai unor organizații și asociații de tip ONG și, într-un număr covârșitor, reprezentanți ai rutenilor din toate filialele din țară.
În acest context înălțător, patriotic, a luat cuvântul deputatul Varujan Pambuccian, liderul parlamentarilor minorităților naționale, care ne-a împărtășit o întâmplare trăită de Domnia Sa, în tinerețe, chiar în comuna Albac, a lui Avram Iancu, atunci când de grupul lor de turiști s-a apropiat un moț bătrân și l-a întrebat, chiar pe Dumnealui: „Ai auzit Dumneata de Avram Iancu?”
Mulțumit și nu prea de răspunsul primit, bătrânul interlocutor a ținut să puncteze: „Apoi îi fi auzit Dumneata cu mintea, da noi am auzit cu inima!”.
Da, în Munții Apuseni te găsești în arealul mitului, al legendei lui Avram Iancu, cel care și-a prevestit, oarecum, până și destinul post-mortem, afirmând: „Coborârea mea în moarte, înseamnă intrarea moților în Istorie”. Da, chiar așa, Avram Iancu (Avrămuț) are la căpătâiul mormântului crucea pregătită pentru preotul Ioan Tisu din Țebea (!).
Pornind de la aceste amintiri emoționante, dl deputat a mai spus despre volumul lansat că este „o carte scrisă, și cu mintea, și cu inima”, cum rar se mai întâmplă azi, despre un moment cu adevărat demn al istoriei noastre – revoluția pașoptistă, atunci când a avut loc „un eveniment cu un profund fundament național” când, în același timp istoric, „națiunile au început să aibă conștiință de sine”.
Evenimentul a fost însuflețit, apoi, prin alte luări de cuvânt, între care Valentin Popescu – director general al trustului Media „Servus” Hunedoara și „momentul Baia de Criș”, localitate de prestigiu a Apusenilor, prin primarul Liviu Mihaiu Gorcea și grupul său, în costum national, parcă ar fi coborât direct de pe Columna traiană. Domnia sa ne-a spus că între 1861-1876, Baia de Criș a fost capitala Țării Zarandului și că „Patriotismul nu este numai iubirea față de pământul din care te-ai zămislit, ci și iubirea față de Istorie”.
A urmat un emoționant moment folcloric fiind intonat imnul lui Avram Iancu, iar deputatul Iuliu Marian Firczak, actualul lider și deputat al rutenilor din România a ținut să precizeze că lansarea aceasta are loc în cadrul „Anului omagial Avram Iancu” și le-a mulțumit tuturor celor prezenți pentru efortul de a fi parte a acestui eveniment.
Evenimentul de mare trăire patriotică a fost moderat de către dl subsecretar de stat Francisc Oscar Gal, iar cartea a fost prezentată de către semnatarul acestor rânduri.
Volumul a apărut la Editura „Cetatea Deva”, 2024, cu un Argument semnat de către deputatul Varujan Pambuccian și o Prefață semnată Valentin Popescu, de o aleasă ținută intelectuală, motivante.
Este o carte scrisă în numele tatălui (scris cu „T”), cu o Dedicație în trei limbi: română, ruteană și engleză: „Dedic această carte Tatălui meu, doamnei profesoare Viorica Igelscky, acad. Camil Mureșan, cei care mi-au insuflat dragostea imensă pentru istorie”. Venerabila dnă profesoară a fost prezentă în sală, luând cuvântul, fiind profund emoționată.
Cartea este o contribuție remarcabilă la tezaurul istoriografic pașoptist dar și a lui Avram Iancu, cititorul fiind stârnit, atras, într-o manieră socratică, să-și limpezească adevărurile, să le redescopere. El va afla astfel că revoluția pașoptistă română nu a fost funcție a revoluției europene: „revoluția generală fu ocazia, iar nu cauza revoluției române”. (Nicolae Bălcescu).
Pe de altă parte, a fost și o revoluție a destinelor, cunoscut fiind faptul că istoria se hrănește cu destine, iar în cazul lui Avram Iancu este cu atât mai ilustrativă aserțiunea, dincolo de faptul că revoluția în sine a fost un fenomen istoric cardinal.
La Marea Adunare Populară din 3-5 mai 1848 de la Blaj, Avram Iancu a venit în fruntea a 6.000 de moți, energizând mulțimea, dar și îmbrăcând „cămașa morții”, pentru o cauză națională explicită, asumându-și aceasta și contextualizând istoria: „În situații excepționale este nevoie de măsuri excepționale!” sau că „Nu cu argumente filosofice și umanitare se pot convinge tiranii, ci doar cu lancea lui Horea!” (Avram Iancu).
Invitat fiind să ia cuvântul, Dr. Gheorghe Firczak, ajuns la a 12 a carte de istorie publicată, ne-a relatat o parte din frământările sale ca autor, vorbindu-ne despre „ontosul românesc în spiritualitatea europeană”, despre faptul că „pașoptismul a generat, numeric și valoric, cele mai semnificative personalități ale spiritului national românesc” ș.a.
Istoricului Dr. Gheorghe Firczak, autorului, i se potrivește de minune spusa lui Simion Bărnuțiu: „Dixi et salvavi animam meam!”, adică „Zis-am și mi-am mântuit sufletul meu!”.
Actualitate
Deva devine gazda cinematografiei europene: Festivalul Filmului European debutează cu o gală specială

Municipiul Deva se alătură marilor orașe europene care promovează cultura prin film, devenind în acest weekend capitala cinematografiei continentale. În perioada 23–25 mai 2025, sala mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” va găzdui proiecțiile incluse în Festivalul Filmului European, un eveniment care aduce în prim-plan teme actuale despre empatie, diversitate și reconectare umană.
Deschiderea oficială a festivalului va avea loc vineri, 23 mai, de la ora 19:00, printr-o gală specială, urmată de proiecția filmului „Limbă străină” (Foreign Language / Langue Étrangère, Franța-Germania-Belgia, 2024), regizat de Claire Burger. Filmul va fi proiectat în versiunea originală, în limba franceză, cu subtitrare în limba română. Accesul la gală se face pe bază de invitație, cu confirmare prealabilă până cel târziu în ziua evenimentului, ora 12:00, la adresa contact@ffe.ro.
Trei zile de proiecții europene, pentru toate vârstele
Programul festivalului cuprinde șapte producții europene, adresate atât publicului adult, cât și familiilor cu copii. Sâmbătă și duminică vor fi prezentate, printre altele, animația „Vestita invazie a urșilor în Sicilia” (r. Lorenzo Mattotti, 2019), filmul de familie „Dilili la Paris” (r. Michel Ocelot, 2018), dar și drame contemporane precum „Julie nu vorbește” (r. Leonardo van Dijl) sau „Torpila suedeză” (r. Frida Kempff).
Intrarea la proiecțiile din 24 și 25 mai este liberă, în limita locurilor disponibile, pe bază de confirmare.
O inițiativă culturală europeană cu sprijin local
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, EUNIC România și UCIN – Uniunea Cineaștilor din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Deva, Centrul Cultural Drăgan Muntean, Biroul Parlamentului European, precum și cu numeroase ambasade și institute culturale europene.
Evenimentul aduce în atenția publicului din Deva o selecție de filme care reflectă complexitatea și frumusețea Europei contemporane, subliniind rolul esențial al artei în construirea unor punți de dialog între oameni și culturi.
Festivalul Filmului European – Deva 2025
Centrul Cultural „Drăgan Muntean”
Acces: gratuit, pe bază de confirmare
Confirmări: contact@ffe.ro
Pentru programul complet și mai multe detalii despre filme, publicul este invitat să urmărească site-ul oficial al festivalului sau paginile instituțiilor partenere.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
Actualitate
“Tineret pentru viitor”, un parteneriat între Primăria Deva și AJOFM Hunedoara

A fost lansat oficial proiectul „Tineret pentru viitor”, o inițiativă strategică a Primăriei Municipiului Deva, derulată în parteneriat cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara. Proiectul este rezultatul unei colaborări între administrația publică locală și AJOFM Hunedoara, dar și al unui dialog direct cu tinerii deveni, care au contribuit la conturarea nevoilor reale cărora acest demers le răspunde.
Finanțare de 2 milioane de euro
Cu o finanțare de aproximativ 2 milioane de euro, proiectul urmărește să sprijine 1.580 de copii și tineri din municipiu în tranziția către piața muncii și să prevină riscul excluderii acestora din educație, formare sau angajare. Prin activități de informare, consiliere și orientare profesională, dar și prin dezvoltarea unor abilități-cheie precum comunicarea, lucrul în echipă sau adaptabilitatea, proiectul își propune să ofere tinerilor o direcție clară în carieră și să îi sprijine în procesul de înregistrare ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Primăria Municipiului Deva mulțumește echipei AJOFM Hunedoara pentru implicare, profesionalism și deschiderea de a construi împreună un proiect cu impact real în comunitate. „Este un moment important pentru municipiul Deva, pentru tinerii noștri și pentru direcția de dezvoltare pe care am ales-o ca administrație publică locală. Este un pas esențial în angajamentul nostru de a transforma Deva într-un oraș prietenos cu copiii și tinerii – un obiectiv pe care îl urmărim constant, inclusiv prin parteneriatul activ cu UNICEF. Credem cu tărie că investiția în tineri este o investiție în viitorul municipiului nostru. Prin astfel de proiecte, activăm potențialul unei generații și contribuim direct la dezvoltarea unei comunități mai dinamice, mai educate și mai bine pregătite”, au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Deva.
Pentru cei cu vârste între 16 și 29 de ani
Programul, care vizează dezvoltarea unei rețele pentru tinerii din județul Hunedoara, care să furnizeze o paletă complexă de servicii, are ca scop și prevenirea situației de NEETs, respectiv persoane cu vârste între 16 și 29 de ani, care nu au pregătire școlară, nu sunt angajați și nici nu au calificare într-o meserie.
La evenimentul de lansare au participat, pe lângă reprezentanții AJOFM Hunedoara, oficialități județene, dar și conducerea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). „Alături de partenerul nostru, Primăria Deva, am demarat proiectul destinat tinerilor din întreg județul Hunedoara! Alături de noi am avut pe Florin Cotoșman și Marcel Miclău, și, respectiv, secretarul general al ANOFM, precum și colegi directori din țară ANOFM, domnul Marcel Miclau secretar general, colegi directori din cadrul aceleiași instituții, dar și de la agențiile din țară! Au mai fost prezenți reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara, consilieri locali din cadrul Primăriei Deva, precum și agenți economici. La lansare au mai participat primari și viceprimari, persoane cu funcții de răspundere din primării și de la Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, elevi, precum și reprezentanții ai altor instituții. Mulțumim tuturor!”, au anunțat cei de la AJOFM Hunedoara.
„Tineret pentru viitor”, conform edililor din reședința de județ, este dovada clară că prin parteneriate solide și viziune comună pot fi create șanse reale pentru tineri și, implicit, pentru viitorul municipiului Deva.
Actualitate
Juniorii Corvinului s-au întors neînvinși din deplasări

Două victorii și două egaluri, toate în deplasare. Acestea sunt rezultatele pe care le-au obținut jucătorii de la Corvinul Hunedoara în antepenultima etapă a Campionatelor Naționale de juniori, la patru categorii de vârstă.
Egal cu multe goluri pentru campionii de la U15
La U15 și U16 cei de la Corvinul evoluează în seria 5, componența și programul fiind identice. La U15, unde hunedorenii sunt deja campioni, “corbișorii” au făcut un egal spectaculos în deplasare, 4-4 la CSC Dumbrăvița, golurile celor de la Corvinul fiind înscrise de Bratu, Achim, Cristea și Toma. Etapa viitoare, penultima a campionatului, dar ultima pe teren propriu, programată sâmbătă, 24 mai, de la ora 14:00, la Hunedoara va veni a doua clasată, CSM Reșița, cărășenii având un punct mai mult față de locul al treilea, ocupat de CSM Târgu Jiu. Trupa din Gorj va juca pe terenul celei de-a patra clasate, Viitorul Arad, față de care are un punct avans, dar și un joc în minus, iar în aceste condiții este foarte posibil ca hunedorenii pregătiți de Mircea Alic jr. să afle cine îi însoțește pe podium doar după ultima etapă.
Cu șanse de top 4 la U16
La U16, și tot la Dumbrăvița, hunedorenii au câștigat fără probleme, cu 6-0, prin golurile lui Cioază, Jitar, Gherghel, Băluș (2) și Blidariu, și sunt pe locul al patrulea, la egalitate de puncte, 30, cu CSM Reșița. Cele două echipe se vor înfrunta între ele etapa viitoare, la Hunedoara, o victorie a Corvinului în jocul de sâmbătă, 24 mai, de la ora 12:00, fiind un pas important pentru ocuparea poziției a patra, ultima din prima jumătate a clasamentului, și locul maxim pe care poate ajunge trupa de pe Cerna. Tot etapa viitoare se va decide, foarte probabil, și câștigătoarea seriei, liderul, Viitorul Arad, urmând a întâlni a doua clasată, CSM Târgu Jiu, între combatante fiind trei puncte, 52 față de 49, iar vecinii noștri din vest își vor încheia evoluția în actualul sezon, urmând a sta în ultima rundă. Dacă nu va fi așa, atunci Corvinul va decide câștigătoarea seriei, în ultima etapă, când va juca la Târgu Jiu. În această serie va mai urca pe podium și „Gică Popescu” Craiova, cu 45 de puncte, dar cu un joc în plus disputat.
Calcule complicate la U17
În campionatele U17 și U19 echipele Corvinului evoluează în seria 5, iar ambele au jucat tot la Dumbrăvița. La U17 băieții pregătiți de Ștefan Mardare au remizat, scor 2-2, golurile hunedorenilor fiind înscrise de Mihăilă, iar în urma acestui rezultat Corvinul este pe locul al treilea, cu 37 de puncte. Aici calculele sunt foarte complicate, corviniștii putând termina pe oricare dintre locurile 1-5. Hunedorenii pot câștiga seria, pe primele două poziții fiind CSȘ Lugoj, cu 42 de puncte, și CSȘ Caransebeș, cu 40. Pe de altă parte, pot și coborî până pe poziția a cincea, în urma Corvinului fiind, acum, Gloria Arad, cu 36 de puncte, dar cu un joc în plus disputat, și Banatul Timișoara, cu 32. Etapa viitoare, duminică, 25 mai, de la ora 14:00, Corvinul va juca, acasă, cu Banatul Timișoara, CSȘ Lugoj merge la ultima clasată, CSM Reșița, iar CSȘ Caransebeș va primi vizita locului șase, CSC Ghiroda.
Argint la U19
La U19 Corvinul a câștigat, cu 3-0, la Dumbrăvița, prin golurile înscrise de Bela, Grosu și Matei, echipa lui Ștefan Mardare urmând a încheia poziția pe un onorant loc doi, întrucât față de lider, CSM Reșița este o distanță de 8 puncte cu două etape înainte de terminarea competiției. Pe locul trei va termina CSȘ Lugoj, care are 34 de puncte, cu patru mai multe decât următoarea clasată, Gloria Arad, echipă care are, însă, un meci în plus. În ultimul lor meci pe teren propriu din acest sezon hunedorenii vor întâlni pe Banatul Timișoara, penultima clasată, meciul fiind programat duminică, 25 mai, de la ora 12:00.
Foto: Academia Corvinul 1921 Hunedoara
- Actualitatecu 3 zile in urma
FOTOGALERIE| Revedere emoționantă, după 50 de ani. Generația 100 de la „Decebal” s-a reunit, la o jumătate de secol de la absolvirea liceului
- Actualitatecu 2 zile in urma
Nicușor Dan s-a impus în Deva, Hunedoara și în alte trei localități urbane ale județului
- Actualitate - Evenimentcu 3 zile in urma
Accident cu vehicule neînregistrate
- Actualitatecu 3 zile in urma
Accident pe DN7, la intrare în Deva: șofer de 76 de ani rănit în urma unei coliziuni cu un camion condus de un cetățean polonez
- Actualitatecu 2 zile in urma
Două cazuri de violență domestică, în Hunedoara și Simeria. Dosare penale și ordine de protecție provizorii emise de polițiști
- Politiccu 2 zile in urma
Harta votului în țară. Nicușor Dan, președinte al României cu 53,60% din voturi
- Actualitatecu 2 zile in urma
George Simion, președinte în 60 de localități din județul Hunedoara. Nicușor Dan a câștigat doar în 9 localități
- Actualitatecu 2 zile in urma
Parc de 3,6 hectare în Deva, susținut prin fonduri europene