Connect with us
Data: 19/01/2025
.

Actualitate

Drumul care duce până la Sarmizegetusa Regia a fost inaugurat

Publicat

pe

Adrian David CJ Hunedoara 19.11.2015 (1)După mulți ani, în care accesul la fosta capitală a Daciei era dificil din cauza drumului care nu era modernizat și era plin de gropi, acum, turiștii pot urca fără a-și „rupe” mașinile. Ieri, drumul județean, care duce la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia a fost inaugurat. Consiliul Județean Hunedoara a reușit să finalizeze lucrările de asfaltare și a amenajat mai multe locuri de parcare, în doar câteva luni.

Inaugurarea oficială a drumului județean, care duce din localitatea Costești, până la cetatea Sarmizegetusa Regia, a fost inaugurat ieri în prezența oficialităților locale și județene. „Inaugurarea acestui drum este foarte importantă pentru noi, dar și pentru turiștii care aleg să viziteze aceste locuri. Ne bucurăm că am reușit să creăm condițiile necesare pentru vizitatori, iar acum accesul se face mult mai ușor spre cetatea dacică Sarmizegetusa Regia. Drumul este prevăzut cu mai multe locuri de parcare, pe toată distanța de 19 kilometri. Lucrările au demarat aici în luna august a anului trecut, însă pe timpul iernii acestea au fost sistate și reluate în această primăvară”, a declarat Adrian David, președintele Consiliului Județean Hunedoara. Acest drum nu va „duce” însă turiștii până la poarta de intrare în situl arheologic. Ultima porțiune din această șosea, respectiv 845 de metri, a fost transformată în zonă pietonală, fiind realizată o îmbrăcăminte de tipul „pavaj de andezit”. Astfel, aici, va fi interzis accesul autovehiculelor. Proiectul intitulat „Modernizare drumuri de acces pentru integrarea în circuitul turistic european a cetăților dacice din Munții Orăștiei”, a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013. De asemenea, au fost stabilite și câteva tarife pentru cei care doresc să viziteze monumenutul UNESCO. Astfel că, elevii, studenții și pensionarii vor plăti doi lei intrarea, adulții cinci lei, 10 lei vor achita cei care doresc să aibă acces cu mașinile pe Valea Albă. Dacă turiștii, care vin în grupuri, vor dori să beneficieze de un ghid vor scoate din buzunar 50 de lei/ghid. Totodată, va exista o taxă și de ghidaj audio/video, de 10 lei pentru un aparat.

Advertisement

Actualitate

VIDEO| Protest la Deva, organizat de AUR. Oamenii ieșiți în stradă au scandat „Jos Mafia!”, „Libertate”

Publicat

pe

Redactat de

Membri și simpatizanți ai partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) au protestat, sâmbătă, la Deva, manifestări similare fiind organizate în fața prefecturilor din mai multe orașe din țară. Participanții la acțiunea de protest și-au manifestat nemulțumirea față de actuala putere politică, anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut, dar și față de măsurile luate de Guvern.

La Deva, participanții la protest s-au strâns în fața sediului Prefecturii Hunedoara, după care au pornit într-un marș pe principalele artere din centrul orașului.

Protestatarii au purtat steaguri tricolore și pancarte pe care scria, printre altele, „Libertate”, „Hunedoara se ridică”, „Alegeri libere”, „Turul 2 înapoi”, dar și bannere de mari dimensiuni. Ei au strigat „Jos Mafia!”, „Turul doi înapoi!”„Ieși din casă, dacă vă pasă!”. Participanții la protest s-au oprit, apoi, în Piața Victoriei, în fața statuii Regelui Decebal.

 

 

 

Advertisement

 

 

Foto: Victor Pavel

 

 

 

Advertisement

La protestul de sâmbătă au participat și cei doi parlamentari ai AUR, senatorul Vasilică Potecă și deputatul Tiberiu Claudiu Barstan, liderul filialei județene a acestei formațiuni politice.

“Așa cum am promis, astăzi am fost în stradă. Singurul loc unde mai putem spera la o schimbare reală. Alături de mii de hunedoreni, ne-am manifestat împotriva unui sistem care duce România spre prăpastie. Din păcate, nu toți românii înțeleg gravitatea situației, crezând că lucrurile se vor rezolva de la sine. Adevărul este că acest lucru nu se va întâmpla niciodată fără implicarea noastră, fără vocea și atitudinea fiecăruia dintre noi. Mergem înainte, uniți și hotărâți! Le mulțumesc din suflet tuturor celor care mai cred în democrație și în visul unei Românii mai bune, diferită de ceea ce ne oferă actualii impostori care guvernează această țară. Mulțumiri speciale jandarmilor și poliției pentru siguranța oferită pe parcursul acestui protest pașnic. Ținem aproape, luptăm pentru viitor!”, a transmis deputatul AUR Tiberiu Claudiu Barstan.

“La Deva, ne-am alăturat românilor din întreaga țară și din diaspora, exprimând solidaritatea și nemulțumirea față de actualul guvern și de corupția care sufocă România. Am ieșit în stradă pentru a cere transparență, dreptate și o guvernare care să pună cetățeanul pe primul loc. Luptăm pentru o Românie mai bună!”, a transmis și senatorul AUR Vasilică Potecă

Proteste similare au avut loc, sâmbătă, în mai multe orașe din țară.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Fonduri europene pentru modernizarea școlilor și liceelor

Publicat

pe

Redactat de

Autoritățile locale din Regiunea Vest pot depune proiecte pentru modernizarea unităților de învățământ publice, cu un buget european de aproape 70 de milioane de euro.
Această inițiativă face parte din Programul Regional Vest, care își propune să îmbunătățească infrastructura educațională din județele vestice ale țării.

 În ultimele luni, Regiunea Vest a beneficiat de investiții de peste 110 milioane de euro pentru renovarea a peste 90 de unități de învățământ, iar noua alocare financiară permite extinderea acestora.

Prin acest program, unitățile de învățământ vor fi dotate cu săli de clasă moderne, laboratoare digitale, biblioteci, dar și terenuri și săli de sport conform standardelor europene. Primăriile, instituțiile publice locale de educație și învățământ superior de stat, precum și parteneriatele între acestea, pot solicita acum finanțare pentru modernizarea infrastructurii educaționale.

Proiectele pot fi depuse până pe 15 noiembrie 2025, iar implementarea acestora va contribui la creșterea calității educației în Regiunea Vest și va oferi tinerilor condiții mai bune de învățământ.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Implementarea proiectului privind noul stadion din Hunedoara ar putea să înceapă

Publicat

pe

Redactat de

Zilele trecute, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) s-a pronunțat asupra mai multor cauze. Printre spețele analizate de CNSC s-au numărat și contestațiile depuse de două companii care ar fi dorit să construiască noul stadion din municipiul Hunedoara.

Un prim pas

Este vorba despre CON A și Strabag, care contestaseră licitația câștigată de Construcții Erbașu, însă CNSC a respins acțiunea acestora. În atare condiții, cel puțin în mod teoretic, ar putea fi semnat contractul de proiectare tehnică și execuție al stadionului de către Compania Națională de Investiții (CNI) și de către câștigătorul licitației. Pe de altă parte, companiile ale căror demersuri au fost respinse de CNSC nu și-au epuizat căile de atac în justiție, aspect la care se mai adaugă unul foarte important, respectiv aprobarea bugetului de stat, prevăzută pentru primul trimestru al anului în curs. Cu siguranță acestea sunt și motivele pentru care reprezentanții Primăriei municipiului Hunedoara nu au dorit să facă declarații pe marginea acestui subiect.

Drumul nu e ușor

Primele proceduri de licitație pentru stadion au început la mijlocul lui 2023, însă au fost sistate din cauza unor contestații. Operațiunile au fost finalizate abia în toamna anului trecut, dar și acestea au fost contestate, iar răspunsul CNSC a venit doar în ianuarie 2025, însă și acesta, așa cum arătam mai sus, poate fi atacat. Deci, dacă se va trece și de acest hop, urmează demolarea stadionului. „Noul stadion care se doreşte a fi ridicat în municipiul Hunedoara prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii va avea 10.500 de locuri dispuse pe două „inele”, parcare subterană, două căi de acces rutier, mai multe zone pietonale şi toate facilităţile unei astfel de construcţii, la standardele actuale. El va fi ridicat pe amplasamentul actualei arene din Hunedoara. Cheltuielile de demolare a vechiului stadion vor fi suportate de Primăria municipiului Hunedoara şi Consiliul Judeţean Hunedoara”, informa, la momentul depunerii proiectului, municipalitatea de pe malurile Cernei.

Advertisement

De 4 stele

Dacă se va depăși și acest aspect al demolării se va trece la faza de proiectare, prevăzută a dura șase luni. Apoi, în mod logic, s-ar trece la construire, care are un termen de 22 de luni, iar pentru lucrare trebuie oferit un termen de garanție de cinci ani. Noua arenă din Hunedoara, ce urmează a fi construită pe locul celei actuale va fi una de categoria UEFA 4 stele, care permite și organizarea de meciuri internaționale. Valoarea totală a proiectului depășește suma de 200 de milioane de lei, fără TVA, iar finanțarea ar urma să fie asigurată din bugetul CNI. Bun cunoscător al fenomenului fotbalistic, primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu, declara, în vara anului trecut, că nu se va trece la demolarea stadionului actual până când cel nou nu va avea finanțarea aprobată. Primul termen de finalizare al stadionului era 2026, apoi s-a mai adăugat un an. În condițiile date la această oră, se pare că, termenul de finalizare pentru noul stadion din Hunedoara va fi undeva în sezonul fotbalistic 2027-2028.

Citeste mai mult ...

PRIMARIA SI CONSILIUL LOCAL
AL ORAȘULUI HAȚEG
ANUNȚĂ

1. Persoanele fizice care la data de 31.12.2024 au avut în proprietate clădiri rezidențiale sau clădiri cu destinație mixtă au obligația să depună declarații la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale până la data de 31.03.2025;
2. Persoanele juridice au obligația să depună pană la data de 31.03.2025 la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale declarații privind clădirile pe care le dețineau în proprietate la data de 31.12.2024, legate de destinația si valoarea acestora;
3. Persoanele fizice și juridice care la data de 31.12.2024 dețineau mijloace de transport radiate din circulație au obligația să depună la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale o declarație în acest sens, însoțită de documente justificative, pană la data de 31.03.2025;
4. Scutirile sau reducerile de la plata impozitului/taxei pe clădiri, teren, mijloace de transport prevăzute la articolul 456, 464 și 469 se aplică persoanelor care dețin documente justificative pe care le depun la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale, până la data de 31.03.2025;
De amintit că toți contribuabilii care achită întegral, pană la 31.03.2025, impozitele pe clădiri, terenuri și mijloace de transport beneficiază de bonificația de 10%, stabilită de către Consiliul Local Hațeg.
Toti contribuabilii care au restanțe pentru bunurile imobile sau mobile, nu pot înstrăina, intabula, intra în posesie pană la achitarea creanțelor, pană la nivelul anului 2024.
Relații suplimentare la telefon: 0254-770.273

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate