Actualitate - Eveniment
Drumul Devei spre Liga a II-a devine din ce în ce mai greu
Deși a câștigat jocul din ultima etapă, de pe teren propriu, cu una dintre contracandidatele la promovare, CSM Lugoj, CNS Cetate Deva va avea nevoie de mult noroc pentru a ajunge în Liga a II-a.
În urma disputării meciurilor din etapa a XIX-a a seriei a IV-a din Luga a III-a de fotbal, favoritele s-au impus și în fruntea clasamentului nu s-a înregistrat nicio modificare, lucru care nu ajută cu nimic pe CNS Cetate Deva în tentativa sa de a promova în eșalonul superior.
Galda, tot pe primul loc
CNS Cetate Deva a învins, acasă, cu 3-1, pe CSM Lugoj, echipa de pe Timiș, coborâtă pe locul șase, cu 30 de puncte, ieșind, astfel, din ecuația promovării, iar hunedorenii rămân, în continuare, pe poziția a cincea, la patru puncte de lider. Prima poziție este ocupată, în continuare, de surprinzătoarea Industria Galda, cu 38 de puncte, care, în ultima rundă, s-a impus, lejer, acasă, cu scorul de 2-0, în fața celor de la ACS Poli II Timișoara, care a rămas pe locul opt, cu 24 de puncte.
Sebișul așteaptă punctele de la „masa verde”
Pe doi, cu 37 de puncte, este Național Sebiș, care a învins, cu 1-0, dintr-un penalty discutabil, acordat în ultimul minut, pe terenul celor de la Unirea Alba Iulia, locul 11, cu 19 puncte. Ca o curiozitate trebuie remarcat faptul că arbitrul partidei de la Alba Iulia a fost Răzvan Lădar, din Oradea, cel care a condus și primul meci al returului, dintre Galda și CNS Cetate, în care devenii au pierdut, tot cu 1-0, și tot cu gol primit din penalty, tot discutabil, și, în plus, în minutul 18 aveau deja doi jucători eliminați. Revenind la campionatul propriu – zis, cei de la Sebiș, chiar dacă sunt, acum, pe locul al doilea, par principalii favoriți la promovare, în condițiile în care vor primi, aproape cert, trei puncte la „masa verde”, din meciul pierrdut, în tur, pe teren, la Performanța Ighiu, în care „albanezii” ar fi folosit un jucător străin care nu avea formele legale întocmite pentru a juca în acel meci.
Dorinel Munteanu a venit la Reșița
Pe locul trei este Școlar Reșița, cu 37 de puncte, care a reușit o puetrnică lovitură de imagine. Clubul din Valea Domanului l-a adus, ca director tehnic, pe celebrul Dorinel Munteanu, liderul de selecții în prima reprezentativă și campion național, ca antrenor, cu Oțelul Galați, care, în ultima vreme, intrase într-un nemeritat con de umbră. Astfel, dacă Deva a reușit să-l readucă pe Ousmane N‘Doye, jucător de mare valoare, care poate face, singur, diferența într-un meci, și Reșița a punctat foarte mult la capitolul de imagine prin cooptarea lui Dorinel Munteanu în staff-ul tehnic. Venirea lui Dorinel la Reșița pare să fi produs deja primele efecte, cei de la Școlar realizând scorul etapei, 4-0 pe teren propriu, cu Millenium Giarmata, antepenultima clasată, cu 17 puncte.
Meci decisiv cu Ripensia
Pe locul patru a rămas Ripensia Timișoara, cu 34 de puncte, ca și Deva, dar cu un golaveraj mai bun, bănățenii câștigând, în etapa a XIX-a, în deplasare, cu 4-1, pe terenul „lanternei roșii”, UTA BD II, 16 puncte. Iar CNS Cetate se va deplasa, vineri, la Timișoara, pentru un meci cu Ripensia, partidă ce este de „care pe care”, pierzătoarea ieșind din cărțile promovării, dacă nu se întâmplă surprize de mari proporții în jocurile pe care le vor disputa echipele de podium, iar egalul, în condiții normale, nu avantajează pe niciuna dintre combatante. Asta în condițiile în care, în Vinerea Mare, când se vor disputa toate meciurile etapei a XX-a, doar Galda va juca în deplasare, la Pandurii II Târgu Jiu, iar Sebișul și Reșița vor juca pe teren propriu, Național cu Nuova Mamma Mia Becicherecu Mic, iar Școlar cu UTA BD II, adversari ceva mai modești. O șansă ar fi ca Galda să se împiedice cu Pandurii II, gorjenii, pe nouă, cu 22 de puncte, câștigând, în ultima rundă, la Becicherec, penultima clasată, cu 17 puncte, la limită, cu 1-0, dar Sebișul și Reșița sunt favorite clare în meciurile pe care le au de disputat. Mai trebuie menționat că, în etapa a XIX-a, într-un meci fără implicații pentru partea superioară a ierarhiei, Performanța Ighiu, locul șapte, cu 27 de puncte, a câștigat, în deplasare, cu 1-0, pe terenul celor de la Gloria Lunca Teuz Cermei, poziția a zecea, cu 21 de puncte. Etapa a XX-a care, așa cum mai arătam, se va disputa vineri, 14 aprilie, de la ora 17.00, în afară de meciurile Ripensia – Deva, Pandurii II – Galda, Sebiș – Becicherec și Reșița – UTA II, mai programează partidele Lugoj – Cermei, Poli II – Giarmata și Ighiu – Alba.
Actualitate
Intervenție rapidă a pompierilor din Brad pentru salvarea unei case din Târnava de Criș, după un incendiu izbucnit la o anexă
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/WhatsApp-Image-2025-02-11-at-17.38.23.jpeg)
În această după amiază, intervenția promptă a echipajelor de stingere de la Secția de pompieri Brad au salvat o casă de locuit din Târnava de Criș, comuna Vața de Jos, care era în pericol să fie distrusă din cauza unui incendiu izbucnit la o anexă a gospodăriei.
Paisprezece pompierii militari au intervenit cu 2 autospeciale de stingere și cu o autospecială de primă intervenție și comandă, dar și cu o ambulanță SMURD. Echipajele de stingere au localizat și lichidat incendiul care a afectat o suprafață de aproximativ 70 metri pătrați din anexa gospodărească unde erau depozitate lemne.
La intervenție au participat și pompierii voluntari ai Serviciului Voluntar pentru situații de Urgență (SVSU) din Vața de Jos.
Proprietara gospodăriei, o femeie în vârstă de aproximativ 70 de ani, a suferit arsuri ușoare la nivelul feței.
De asemenea, fiica acesteia, sosită la fața locului după izbucnirea flăcărilor, a avut un atac de panică. După acordarea primului ajutor calificat, ambele persoane au fost transportate cu ambulanța SMURD la spitalul din Brad pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost jarul incandescent care a fost amplasat în apropierea magaziei de lemne.
FOTO: ISU Hunedoara
Actualitate
Sindicaliștii din Valea Jiului continuă negocierile pentru tranziția justă, în ciuda măsurilor de austeritate
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/sindicat.jpg)
Procesul de tranziție justă în Valea Jiului trebuie să continue, chiar și în contextul măsurilor stricte adoptate de Guvernul României pentru reducerea deficitului fiscal. Acesta este mesajul transmis de sindicaliștii din bazinul carbonifer, care au intensificat discuțiile cu autoritățile pentru a asigura implementarea angajamentelor asumate privind sprijinul comunităților miniere.
După două întâlniri de coordonare organizate la sediul Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN și o întrevedere la Guvern cu Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și Șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ștefan Radu Oprea, reprezentanții Sindicatului Muntele din cadrul Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ) au continuat demersurile la Ministerul Finanțelor. Discuțiile purtate cu Secretarul de stat Mihai Diaconu și conducerea CEVJ au vizat identificarea unor soluții specifice sectorului minier, astfel încât măsurile de restructurare să fie corelate cu sprijinul financiar necesar protejării locurilor de muncă și revitalizării economice a regiunii.
Potrivit sindicaliștilor, una dintre principalele preocupări este asigurarea resurselor financiare pentru măsurile de reconversie profesională a minerilor, precum și pentru susținerea investițiilor care să creeze locuri de muncă alternative. De asemenea, aceștia au subliniat necesitatea respectării obligațiilor asumate de România în fața Comisiei Europene, conform Deciziei Consiliului 2010/787/UE, care stabilește cadrul pentru sprijinirea regiunilor miniere aflate în tranziție.
Confederația Sindicală Meridian a reiterat importanța unui dialog constant între guvern, sindicate și administrația Complexului Energetic Valea Jiului, astfel încât măsurile de austeritate să nu afecteze iremediabil o zonă deja puternic afectată de declinul industriei extractive. În acest context, sindicaliștii își mențin poziția fermă în favoarea unei tranziții echilibrate, care să protejeze atât drepturile lucrătorilor, cât și viitorul economic al Văii Jiului.
În perioada următoare, negocierile vor continua, iar reprezentanții sindicatelor din minerit așteaptă un răspuns concret din partea Guvernului cu privire la viitorul finanțărilor necesare pentru implementarea măsurilor de tranziție justă.
FOTO: Facebook@Confederația Sindicală Meridian
Actualitate
Weekend de foc pentru pompierii hunedoreni
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/WhatsApp-Image-2025-02-08-at-19.22.47_0407bd5e.jpg)
În weekend-ul care a trecut, pompierii militari din cadrul ISU Hunedoara au participat la 183 de misiuni și intervenții.
Echipajele SMURD au intervenit la 119 cazuri pentru acordarea ajutorului medical de urgență, cu o medie de 40 de misiuni/zi, iar în sprijinul Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara s-a acționat în 11 situații care au necesitat aceste intervenții.
În aceste 3 zile, pompierii militari de la toate subunitățile de intervenție ale ISU Hunedoara au acționat pentru stingerea a 30 de incendii de vegetație uscată, produse în mai multe localități ale județului.
Flăcările au afectat, în total, câteva zeci de hectare de teren, iar cauza probabilă a declanșării incendiilor, în toate cazurile, a fost focul deschis în spații deschise.
Incendiile în urma cărora au ars suprafețe mari de teren s-au înregistrat în localitățile Techereu, comuna Balșa, unde au fost afectate aproximativ 50 de hectare de teren, dar și în orașul Aninoasa. Aici, flăcările au ars vegetația uscată de pe aproximativ 20 de hectare de teren. Din totalul de 30 de acțiuni pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată, pompierii Detașamentului Deva au intervenit în patru situații de urgență în localitatea Cozia, comuna Cârjiți, pentru a stinge flăcările care au izbucnit atât pe terenuri folosite ca pășune, cât și la lizieră și litieră de pădure, pe o suprafață totală de 29 de hectare.
Pompierii hunedoreni fac apel la cetățeni să conștientizeze că focul, scăpat de sub control sau în condiții de vânt puternic, poate produce pagube materiale însemnate, punând în pericol sănătatea și chiar viața semenilor. Conform prevederilor legale în vigoare, este interzisă arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale, indiferent de forma de proprietate a terenului.
În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune, cuprinzând suprafețe foarte mari, iar pompierii depun eforturi considerabile pentru a opri propagarea arderilor, care riscă să afecteze căi de comunicații și să cuprindă gospodăriile cetățenilor.
În cele 3 zile, pompierii ISU Hunedoara au desfășurat și 12 misiuni de recunoaștere în teren, iar 11 misiuni au fost efectuate în sprijinul comunității.
În continuare, salvatorii hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical persoanelor aflate în dificultate.
- Actualitatecu o zi in urma
Va intra la finanțare stadionul de la Hunedoara?
- Actualitatecu 2 zile in urma
Ordin de protecție provizoriu emis de polițiști, ca urmare a proferării de amenințări la adresa fostei concubine
- Actualitatecu o zi in urma
Final fericit în cazul cățelușei găsită de polițiștii hunedoreni pe stradă. „Lassie s-a întors acasă!”
- Actualitatecu 3 zile in urma
Cetatea Devei, iluminată în roșu de Ziua Europeană 112
- Actualitatecu 3 zile in urma
18 tone de trufe, recoltate ilegale. Amenzi de 80.000 de lei, aplicate de Garda Națională de Mdiu
- Actualitatecu 3 zile in urma
O nouă victorie pentru Corvinul
- Actualitatecu 3 zile in urma
De pe pârtie, la spital. Salvamontiștii din Straja – 24 de solicitări de intervenție, sâmbătă, cele mai multe din țară
- Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferi prinși conducând sub influența alcoolului