Connect with us
Data: 04/02/2025
.

Stiri nationale

„Drumul Iancului”, între Vidrișoara și limită cu județul Hunedoara, va fi modernizat

Publicat

pe

Drumul Județean (DJ) 762, supranumit „Drumul Iancului”, care face legătura între Vidrișoara și limita cu județul Hunedoara, va fi modernizat.

Consiliul Judeţean Alba a anunțat că începe lucrările de modernizare a DJ 762 Vidrişoara – limită judeţ Hunedoara, numit şi „Drumul Iancului”, pe un sector de drum de 6,325 km între limita de judeţ cu judeţul Hunedoara la km 40+600 şi localitatea Vidrişoara la km 46+925.

“Investiţia, în valoare de 17 milioane lei, fără TVA, finanţată prin Programul Național “Anghel Saligny”, presupune realizarea unui sistem rutier ranforsat şi a unui sistem rutier nou, lucrări de terasamente, scurgerea apelor şi podeţe, lucrări pentru sistem rutier la partea carosabilă şi acostamente drum, accese laterale, staţii de încrucişare, consolidare cu ziduri de sprijin, lucrări de poduri, variante provizorii pentru poduri, lucrări de siguranţa circulaţiei. Proiectul își propune creșterea gradului de confort și siguranță a circulației auto în zonă și implicit duce la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din această zonă”, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook a instituției.

Sursa foto: Consiliul Județean Alba/Facebook

Actualitate

Centenarul Patriarhiei Române: Proclamarea celor 16 noi sfinți. Printre aceștia se numără și Arsenie Boca

Publicat

pe

Redactat de

 

Biserica Ortodoxă Română va sărbători, marți, 4 februarie, o sută de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie. La împlinirea unui secol de la înființare, va avea loc și proclamarea celor 16 noi sfinți români, printre care se numără și Arsenie Boca de la Prislop, care va fi cinstit pe data de 28 noiembrie.

Potrivit Biroului de Presă al Patriarhiei Române, evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală, prilejuite de aniversarea Centenarului Patriarhiei Române se vor desfășura conform următorului program:

În ziua de luni, 3 februarie 2025, la ora 17:00, la Catedrala Patriarhală, după încheierea Vecerniei, se va săvârși ultima slujbă de pomenire pentru cei 16 sfinți români canonizați.

În ziua de marți, 4 februarie 2025, Biserica Ortodoxă Română va sărbători o sută de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie. Programul zilei respective va debuta, la ora 07:00, cu purtarea în procesiune a sfintelor moaște din Catedrala Patriarhală și cele ale Sfântului Apostol Andrei de la Reședința Patriarhală, toate urmând a fi așezate în Baldachinul Sfinților, pentru a facilita accesul pelerinilor la închinare. Între orele 09:00-12:00, Sfânta Liturghie va fi săvârșită în Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu membrii Sfântului Sinod, membrii Adunării Naționale Bisericești, clerici și mireni, fiind invitați să participe la acest moment liturgic și aniversar. Ulterior, de la ora 12:00, va avea loc proclamarea generală a canonizării celor 16 sfinți duhovnici și mărturisitori din secolul al XX-lea de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de ierarhii Sfântului Sinod.

Advertisement

Începând cu ora 12:30, tot în Catedrala Patriarhală, va avea loc slujba de Te Deum pentru Centenarul Patriarhiei Române și pentru începutul lucrărilor Sfântului Sinod și ale Adunării Naționale Bisericești. De asemenea, tot de la ora 12:30, în toate lăcașurile de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române se va săvârși slujba de Te Deum pentru Centenarul Patriarhiei Române, la începutul căreia vor fi trase clopotele timp de un minut.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, anul trecut, canonizarea a 16 cuvioși și preoți mărturisitori din secolul XX. Au fost canonizați:

  • Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim (16 septembrie);
  • Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae (4 octombrie);
  • Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu (23 octombrie);
  • Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop (28 noiembrie);
  • Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu (22 iulie);
  • Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria (2 decembrie);
  • Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria (2 decembrie);
  • Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț (6 iulie);
  • Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus (20 decembrie);
  • Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj (8 martie);
  • Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana (26 decembrie);
  • Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici (10 noiembrie);
  • Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (10 mai);
  • Preot Mucenic Ilarion Felea (18 septembrie);
  • Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia (3 august);
  • Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia (8 august).

 

Citiți și: Arsenie Boca va fi canonizat ca ”Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop”

 

Noii sfinți sunt reprezentanți în icoana „Soborul Sfinților Români”, care este Icoana Anului omagial-comemorativ 2025. Sfinții au fost deja incluși în Calendarul Ortodox 2025.

Advertisement
Foto credit: Basilica.ro

 

Citeste mai mult ...

Stiri nationale

Polițiștii de frontieră au verificat 260.000 de persoane, în prima lună de la aderarea la Schengen

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii de frontieră au verificat peste 260.000 de persoane în sistem digital de verificare a documentelor de identitate (eDAC), în prima lună de la aderarea completă a României la spațiul Schengen, fiind înregistrate 142 de infracțiuni și 111 contravenții.

Poliția de frontieră (PF) precizează, duminică, într-un comunicat de presă, că verificările au fost realizate în cadrul controalelor aleatorii, alături de personal de la Poliție, Jandarmerie, Imigrări, ANAF sau alte structuri, cu competență în limita a 30 de kilometri de la graniță.

‘Astfel, polițiștii de frontieră au efectuat peste 260.000 de verificări în aplicația eDAC, iar la nivelul structurilor de la frontierele interne (inspectoratele teritoriale ale PF Giurgiu, Oradea, Sighetu Marmației și Garda de Coastă) au fost descoperite persoane din state terțe care nu aveau dreptul de a călători în spațiul Schengen, fiind înregistrate 142 infracțiuni și 111 contravenții’, se arată în comunicatul menționat.

Potrivit sursei citate, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Oradea au fost înregistrate 71 infracțiuni, din care 28 pentru încălcarea regimului juridic al frontierei de stat. De asemenea, au fost descoperiți 84 de cetățeni străini care nu dețineau dreptul de a călători în spațiul Schengen. Totodată, au fost descoperite patru autoturisme care figurau în bazele de date ca fiind ‘bunuri căutate pentru confiscare’.

‘La nivelul ITPF Giurgiu au fost înregistrate 50 de fapte de natură infracțională și 64 de fapte contravenționale sancționate cu amenzi în valoare de 10.650 lei, peste 400 de bunuri reținute în vederea confiscării, în valoare de aproximativ 2,5 milioane lei. Totodată, au fost descoperite peste 320.000 de țigarete transportate fără documente, ascunse și nedeclarate’, se mai arată în comunicatul menționat.

Advertisement

La nivelul ITPF Sighetu Marmației – Serviciul Teritorial al PF Satu Mare – au fost înregistrate opt infracțiuni și cinci contravenții, cel mai important caz fiind cel în care au fost descoperite 1.350.000 de țigarete ascunse într-un camion încărcat cu varză, care s-a prezentat în PTF Petea. De asemenea, în luna ianuarie, Garda de Coastă a înregistrat 13 infracțiuni și 24 contravenții.

‘Totodată, periodic au loc acțiuni comune cu autoritățile din țările vecine Schengen – Ungaria și Bulgaria – în vederea intensificării acțiunilor de cooperare la granița comună. Aceste acțiuni comune au la bază realizarea unui schimb de informații între instituții și contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului, cu respectarea legislației Schengen. Un rezultat semnificativ în acest sens este descoperirea celor 15 migranți descoperiți în data de 29 ianuarie, în parcarea din proximitatea stației de taxare a podului Calafat-Vidin, care nu dețineau documentele necesare pentru a călători în spațiul Schengen’, precizează Poliția de Frontieră.

Sursa: AGERPRES

Citeste mai mult ...

Stiri nationale

Leul s-a depreciat în fața euro și a dolarului; aurul, la o nouă valoare-record, de 430,9 lei

Publicat

pe

Redactat de

Moneda națională s-a depreciat, vineri, în raport cu euro, până la un curs de 4,9767 lei, în creștere cu 0,06 bani (+0,01%) față de cotația precedentă, de 4,9761 lei, conform Băncii Naționale a României (BNR).

De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,7959 lei, mai mult cu 1,10 bani (+0,23%), comparativ cu joi, când s-a situat la 4,7849 lei.

Potrivit sursei citate, moneda națională a continuat să se aprecieze în raport cu francul elvețian, calculat vineri la 5,2638 lei, în scădere cu 0,69 de bani (-0,13%) față de 5,2707 lei, curs stabilit în ședința precedentă.

Gramul de aur s-a scumpit vineri cu 3,5 lei (+0,81%), până la o cotație de 430,9044 lei, de la 427,4 lei, cât anunțase, anterior, BNR.

Sursa: AGERPRES

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate