Actualitate
Drumul spre vechea capitală a dacilor va fi modernizat prin Programul Regional Vest

Drumul Județean (DJ) 705A, cel care leagă municipiul Orăștie de Costești și Sarmizegetusa Regia, va fi modernizat în urma unei investiții din europene prin Programul Regional Vest 2021-2027, Intervenția regională 5.1.A – Drumuri județene.
Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest, și parteneriatul format din Consiliul Județean Hunedoara și comunele Beriu și Orăștioara de Sus, în calitate de beneficiar, au semnat, marți, 30 aprilie 2024, contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizare DJ 705A: Orăștie – Costești – Sarmizegetusa Regia, Km 2+200 – 19+465”.
“PR Vest înseamnă timpi mai scurți în implementarea investițiilor: documentațiile au fost deja realizate la nivel de proiect tehnic, a fost lansată inclusiv licitația pentru execuție și urmează finalizarea evaluării și stabilirea constructorului. Peste 17 kilometri de drum vor fi reconstruiți sau modernizați în cadrul proiectului. Adiacent, va fi realizat accesul la proprietăți, pe o suprafață de 7.300 mp; vor fi amenajate și iluminate 10 treceri de pietoni, iar 38 de podețe vor fi înlocuite sau completate. Pe lângă turiștii care vor vizita vechile cetăți dacice, de proiect va beneficia în mod direct populația din cele opt localități străbătute de drumul județean – Municipiul Orăștie, Căstău, Beriu, Orăștioara de Jos, Bucium, Orăștioara de Sus, Ludeștii de Sus, Costești, precum și cei din alte patru localități care au acces direct la DJ705 A: Sereca, Ludeștii de Jos, Ocolișu Mic, Văleni, cumulând aproape 28.000 de locuitori”, au informat reprezentanții ADR Vest.
„Drumul Județean 705A, care leagă municipiul Orăștie de Costești și Sarmizegetusa Regia, va fi modernizat printr-un proiect finanțat în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027! Am atras în județul Hunedoara primele fonduri europene puse la dispoziție prin acest program și sunt mândru că pot să onorez o promisiune făcută locuitorilor din zona Orăștiei. Marți, în timpul ședinței ordinare a Consiliului Județean Hunedoara, am avut surpriza și plăcerea să-l primim în mijlocul nostru pe directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim, care a venit cu o veste foarte bună. Domnia sa a adus la Deva contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizare DJ 705A Orăștie – Costești – Sarmizegetusa Regia, km 2+200 – 19+465”. Am suspendat temporar ședința și, în prezența consilierilor județeni și a jurnaliștilor, am semnat documentele care deschid calea demarării acestei investiții atât de așteptate de locuitorii din comunele Beriu și Orăștioara de Sus, precum și de toți cei care vizitează cetățile dacice din Munții Orăștiei, în special Sarmizegetusa Regia. În cadrul proiectului vor fi reabilitați 17,2 km din DJ 705A, pe sectorul cuprins între Orăștie, mai precis de la intrarea în localitatea Căstău, și până la ieșirea din Costești. În cadrul proiectului de modernizare sunt prevăzute o serie de lucrări precum: refacerea structurii rutiere, amenajarea intersecțiilor cu drumuri laterale, amenajarea dispozitivelor de scurgere a apelor pluviale, înlocuirea podețelor existente și amenajarea unui pod la km 13, precum și consolidarea corpului drumului cu ziduri din beton”, a transmis Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.
Valoarea totală a investiției este de 13,84 milioane de euro, din care finanțare nerambursabilă 13,49 de milioane de euro, reprezentând contribuție din partea Uniunii Europene și de la bugetul de stat. Lucrările sunt prevăzute să înceapă în data de 15 mai 2024.
Actualitate
Noutăți din handbalul feminin

Odată cu încheierea lunii martie au luat sfârșit meciurile din sezonul regular al Campionatului Național de handbal pentru junioare 2. În această fază a evoluat, cu rezultate excelente, CSȘ Petroșani.
Victorie și în ultima etapă
Deși calificate în primul turneu semifinal și cu primul loc asigurat în grupa G de mai multă vreme, fetele de la CSȘ Petroșani au tratat cu maximă seriozitate meciul din etapa a XIV-a, ultima a sezonului regular. În acest meci petroșănencele au întâlnit pe Millenium Giarmata, echipă care era în luptă pentru ocuparea poziției a patra, ultima care duce în primele turnee semifinale. Bănățencele aveau nevoie de victorie, dar fetele din Vale și-au respectat blazonul și au învins cu 44-39 (22-19). Astfel, echipa din Petroșani a câștigat seria G cu 22 de puncte din 24 posibile, iar echipa din Giarmata, cu 12 puncte, a încheiat pe cinci. Pe poziția secundă, cu 16 puncte, s-a clasat Cîțu Timișoara, cu 16 puncte, după victoria de acasă, 26-17 (13-7), cu a șasea clasată, Alpha Oradea (4 puncte). Pe locul trei s-a situat Unirea Sânnicolau Mare, cu 15 puncte, deși a stat în această rundă, întrucât Beldiman Arad s-a retras din competiție la finele turului. Ultimul loc calificant în turneele semifinale, cel de-al patrulea, le-a revenit fetelor de la Banatul Timișoara, care au acumulat 13 puncte după victoria de pe teren propriu, cu scorul de 35-25 (17-13), obținută în fața celei de-a șaptea clasate, Traian Vuia Reșița, care a încheiat sezonul regular cu 2 puncte.
Își cunosc adversarele din semifinale
Astfel, fetele de la CSȘ Petroșani își cunosc și adversarele din primul turneu semifinal, care se va desfășura spre sfârșitul lui aprilie, datele și locațiile de desfășurare urmând a fi anunțate în curând. Astfel, dacă nu vor fi retrageri din competiție sau alte motive întemeiate, CSȘ Petroșani va juca cu locul 2 din grupa H, LPS Bistrița, cu locul 3 din grupa E, CSȘ Sighișoara, și cu locul 4 din grupa F, Jiul Rovinari. Se va juca fiecare cu fiecare, într-o singură manșă, iar la finalul turneului primele două clasate vor contina evoluția pentru locurile 1-16, iar ultimele două pentru locurile 17-32.
Zonă de junioare IV la Deva
La sfârșitul acestei săptămâni vom avea parte de handbal la junioare IV, Sala Sporturilor din Deva urmând a găzdui Turneul Zonal 5, la care participă echipe din județele Arad, Caraș Severin, Timiș și Hunedoara. Cele 13 participante au fost împărțite în patru grupe, una cu patru echipe, iar celelalte cu trei. Astfel, în grupa A au fost repartizate CSȘ Petroșani, CFR Simeria, CSȘ Hunedoara și Golden Kids Bocșa, în grupa B Hercules Herculane, Școala nr. 7 Timișoara și Dominicii Timișoara, în grupa C Unirea Sântana, CS Giroc Chișoda și Frontiera Curtici, iar în grupa D Millenium Giarmata, CSM Reșița și gazdele de la CSM Deva. Competiția va debuta vineri, 4 aprilie, la ora 11:00, cu meciul Petroșani – Simeria, iar de la 12:15 va fi meciul Hunedoara-Bocșa, ambele din grupa A. Urmează, de la ora 13:30 Hercules – Școala 7 (B), de la 14:45 Sântana – Giroc (C) și de la 16:00 Deva – Giarmata (D), iar ziua se va încheia cu alte două meciuri din grupa A, Simeria – Bocșa, de la 17:15, și Hunedoara – Petroșani, de la 18:30. Meciurile de sâmbătă, 5 aprilie, încep la ora 9:00 cu confruntarea Dominicii – Hercules (B), programul următor fiind Reșița – Giarmata (D, 10:15), Curtici – Sântana (C, 11:30), Hunedoara – Simeria (A, 12:45), Școala 7 – Dominicii (B, 14:00), Giroc – Curtici (C, 15:15), Deva – Reșița (D, 16:30) și Bocșa – Petroșani (A, 17:45). Câștigătoarele de grupe vor juca în semifinale, duminică, 6 aprilie, de la ora 9:00 și, respectiv 10:15, meciul pentru locul 3 va fi la 11:30, iar finala va începe la ora 12:45.
Actualitate
L-ați văzut? Tânăr din Lupeni, dat dispărut

L-ați văzut? Tânăr din Lupeni, dat dispărut.
Poliția Oraşului Lupeni a fost sesizată, în data de 2 aprilie a.c., în jurul orei 01.00, cu privire la plecarea voluntară de la domiciliu a unui tânăr de 22 de ani – Murărașu Sebastian Daniel.
În urma primelor verificări, s-a stabilit că tânărul ar fi plecat în data de 01 aprilie a.c., în jurul orei 06.00, la Universitatea din Petroșani, unde este student, fără a reveni până în prezent.
Semnalmente: înălțime 1.84 metri, greutate 65 kg., păr șaten, tuns scurt, ochi albaștri, față ovală, ten deschis la culoare, cicatrice în zona bărbiei (partea stângă).
La data plecării, tânărul purta un pardesiu de culoare gri cu negru, pantaloni de culoare neagră, cămașă și cravată de culoare neagră, pantofi negri, având asupra sa un rucsac de culoare neagră.
Persoanele care dețin informații, ce ar putea ajuta la depistarea tânărului, sunt rugate să apeleze numărul de urgență 112 sau cea mai apropiată unitate de poliție.
Actualitate
Comuna Ghelari, capitală a sportului

Comuna Ghelari, un important centru minier în trecutul nu foarte îndepărtat, dar, în același timp, și o frumoasă așezare din Ținutul Pădurenilor, se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de kilometri. Pe raza comunei, care oferă o panoramă superbă spre Munții Poiana Ruscă, pot fi văzute mai multe monumente istorice, respectiv biserica de zid, crucea memorială și cuptorul de reducere a minereurilor de fier, toate în Ghelari, biserica din Ruda și furnalul de la Govăjdia, dar și impresionanta biserică ortodoxă din centrul de comună, cunoscută drept „Catedrala Pădurenilor”.
O raritate pentru zonele rurale și nu numai
Comuna Ghelari mai iese în evidență și cu faptul că aici există o pistă de atletism din material modern, fiind una dintre puținele existente în zona de Vest, și nu doar în localitățile rurale, ci chiar și din zonele urbane. Pista este parte a unui proiect mai amplu al administrației publice locale din comuna hunedoreană Ghelari. „Este un proiect derulat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru modernizarea stadionului din Ghelari, investiția fiind una de aproximativ 300.000 de lei. Nu trebuie uitat că noi avem o frumoasă tradiție fotbalistică de aici fiind originar și celebrul portar Bogdan Lobonț. Minerul Ghelari a fost, mulți ani, o echipă bună de Divizia C, cum se numea Liga 3 pe vremuri. Mai mult, a reușit și două calificări în fazele superioare ale Cupei României, la Ghelari venind Jiul Petroșani, cu Libardi, om de națională, printre jucători, și FC Argeș, echipa marelui Dobrin. Proiectul de modernizare a stadionului cuprinde, printre altele, reabilitarea gardului împrejmuitor și refacerea gazonului. În plus, vor fi montate aparate de fitness pentru populație, se vor face lucrări de reabilitare a tribunei, iar vestiarele vor fi, și ele, renovate. Va fi un stadion care să deservească întreaga comunitate, dar și pe toți cei care doresc să facă mișcare într-un mediu decent. Revenind la pista de atletism, pe aceasta se fac antrenamente, aici pregătindu-se, iar rezultatele o arată că o fac bine și recenții medaliați de la Cupa României în sală Claudia Florea, ghelăreancă de-a noastră, Adelin Pop și Andrei Marian. Atletismul, de altfel, are o mare tradiție la noi, de aici plecând Anca Toma, Garofița Strugaru sau Carmen Drăgolici”, a spus Iancu Emerson Toma, primarul comunei hunedorene Ghelari, profesor de educație fizică la bază și un reputat antrenor de atletism.
Gazde bune
Pe lângă cele arătate mai sus, la Ghelari se desfășoară și competiții sportive, ultimul eveniment de acest fel având loc săptămâna trecută. Este vorba despre etapa județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar (ONSȘ), la cros pentru elevi și eleve de gimnaziu și liceu, comuna Ghelari care nu este prima oară când organizează concursul, fiind o gazdă bună. Iar bucuria localnicilor a fost și mai mare, ținând cont de rezultatele obținute de copiii din comună. „Etapa județeană de cros din cadrul ONSȘ organizată la Ghelari a fost un succes pentru tinerii sportivi hunedoreni. Acest eveniment sportiv de amploare a fost organizat de Primăria Comunei Ghelari, în parteneriat cu Școala Gimnazială Ghelari, Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Academia Olimpică Română filiala Hunedoara, Asociația Județeană de Atletism Hunedoara și SALVITAL Hunedoara. Competiția s-a desfășurat într-un cadru organizat, oferind elevilor din întreg județul oportunitatea de a-și demonstra abilitățile atletice și pasiunea pentru sport. Competiția a fost strânsă, iar elevii și-au dovedit ambiția și determinarea pe traseele amenajate. Câștigătorii, băieți și fete de gimnaziu și liceu, vor reprezenta județul Hunedoara la finala națonală de la Botoșani, din perioada 11-13 aprilie. De asemenea, toți cei clasați pe podium vor beneficia și de o bursă școlară de merit. Pe lângă concursurile din cadrul ONSȘ a fost organizat și un cros pentru cei mai mici, și pot să spun că rezultatele pe le-au obținut elevii din comuna noastră sunt excelente, aceștia fiind prezenți pe podium la toate cele opt curse, câștigând trei dintre acestea. Acest eveniment atletic nu ar fi fost posibil fără implicarea tuturor organizatorilor, profesorilor și voluntarilor care au contribuit la buna desfășurare a competiției. Felicităm toți elevii care au participat și îi încurajăm să continue să-și cultive pasiunea pentru sport”, a mai spus profesorul de educație fizică și sport și antrenor de atletism, Iancu Emerson Toma, primarul comunei hunedorene Ghelari.
Rezultate ONSȘ cros – faza județeană
Gimnaziu fete:
1. Taisia Ogor (LPS „Cetate” Deva, prof. Andreea Todereanu)
2. Biborka Nagy – (LT „Teglas Gabor” Deva, prof. Eva Varro)
3. Andreea Blaga Andreea (CN „Iancu de Hunedoara”‘, prof. Florin Bucur)
Gimnaziu băieți:
1. Dassius Oltean Dassius (LPS „Cetate” Deva, prof. Andreea Todereanu)
2. Alexandru Avrămuțiu (Șc. Nr. 2 Hunedoara, prof. Florina Simo)
3. Alejandro Crețu (Șc. Nr.1 Hunedoara, prof. Ionela Lazăr)
Liceu fete:
1. Larisa Iovu (LPS „Cetate” Deva, prof. Cornelia Juratoni)
2. Zsofia Nagy (LT „Teglas Gabor” Deva, prof. Eva Varro)
3. Giulia Mic (CN „Iancu de Hunedoara”‘, prof. Florin Bucur)
Liceu băieți:
1. Mihai Leica Mihai – (LPS „Cetate” Deva, prof. Cornelia Juratoni)
2. Răzvan Toth(CE „Emanuil Gojdu” Hunedoara, prof. Raul Popa)
3. Claudiu Șuibea (LT „Matei Corvin” Hunedoara, prof. Gheorghe Păiuș)
Rezultate cros copii
Fete U10
1. Ștefania Niță (CSȘ Hunedoara, prof. Ștefan Bergegszaszy)
2. Aida Toma (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)
3. Anastasia Vârtic (CSȘ Hunedoara, prof. Ștefan Bereszaszy)
Băieți U10
1. Leonard Schwerin (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)
2. Tudor Todereanu (LPS Cetate Deva, prof. Andreea Todereanu)
3. Dragoș Pătrunjel (CS Teliuc, prof. Nicolae Cîrstea)
Fete U11
1. Ada Agrigoroaiei (CSȘ Hunedoara, prof. Mircea Popovici)
2. Natalia Aparaschivei (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)
3. Karina Avrămuță (CSȘ Hunedoara, prof. Mircea Popovici)
Băieți U11
1. Silviu Apur (CSȘ Hunedoara, prof. Mircea Popovici)
2. Lucas Mureșan (CSȘ Hunedoara, prof. Mircea Popovici)
3. David Pavel (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)
Fete U12
1, Antonia Palkovaci (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)
2. Anastasia Orzan (CSȘ Hunedoara, prof. Mircea Popovici)
3. Claudia Toma (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)
Băieți U12
1. Fabian Alexa (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)
2. Angelo Schwerin (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)
3. Mario Szabo (CS Teliuc, prof. Nicolae Cîrstea)
Fete U13
1. Lavinia Anițescu (CSȘ Hunedoara, prof. Mircea Popovici)
2. Raluca Apostu (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)
3. Bianca Taurisano (CSȘ Hunedoara, prof. Mircea Popovici)
Băieți U13
1. Claudiu Roșian (CS Teliuc, prof. Nicolae Cîrstea)
2. Darius Gavriloaie (CSȘ Hunedoara, prof. Mircea Popovici)
3. Andrei Banu (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)
- Actualitatecu 2 zile in urma
Interviu cu dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în gineco-oncologie și cu subspecializare în estetică ginecologică
- Actualitatecu 3 zile in urma
Tragic: O femeie a murit intoxicată cu fum, în urma unui incendiu care i-a cuprins casa
- Actualitatecu 2 zile in urma
“Rabla pentru sobe”: Primăriile din 55 de comune hunedorene, eligibile pentru acest program
- Actualitatecu 3 zile in urma
Succes la scor pentru Corvinul
- Actualitatecu 3 zile in urma
Șofer prins băut la volan, după o urmărire în trafic
- Actualitatecu 2 zile in urma
Corvinul – FC Bihor în Cupa României
- Actualitatecu 2 zile in urma
Petrila, mai curată: Campania de primăvară continuă cu implicarea cetățenilor
- Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferi depistați în stare de ebrietate și fără permis în județul Hunedoara