Connect with us
Data: 18/01/2025
.

Actualitate

Dublu vernisaj la muzeul din curtea Castelului Corvinilor de la Hunedoara. Artefacte din preistorie, dar și alte piese foarte rare, prezentate vizitatorilor

Publicat

pe

Dublu vernisaj, ieri, la Muzeul de Arheologie, Istorie și Etnografie din municipiul Hunedoara. Două expoziții, extrem de interesante, „Preistoria și Protoistoria Hunedoarei”, dar și „Dacii de la Munte. Dacii de la Câmpie”, în cadrul cărora sunt prezentate mai multe piese rare, au fost deschise spre vizitare. Cei care vor trece pragul au, cu siguranță, ce admira, pentru că, în vitrinele instituției muzeale, din Curtea Husarilor a Castelului Corvinilor, sunt expuse artefacte dacice, dar și din pre – și protoistoria Hunedoarei. De asemenea, vizitatorii vor mai putea vedea, printre altele, și o casă de epoca bronzului.

Este un moment memorabil, aș zice eu. Hunedoara își recapătă memoria. În momentul de față, putem expune publicului hunedorean, dar și turiștilor, o parte din patrimoniul muzeului din Hunedoara. Vreau să puncteze faptul că, zona Hunedoarei este una extrem de bogată în vestigii istorice. Într-adevăr, cel mai strălucitor obiectiv este Castelul Corvinilor, dar pe lângă acest monument, Hunedoara are o întreagă pleiadă de alte monumente, așezări, începând din preistorie și până în Evul Mediu, care, în parte, sunt prezentate în această expoziție. Aș vrea să mulțumesc unor oameni care au contribuit personal la ceea ce se poate vedea acum. Vreau să mulțumesc și Primăriei municipiului Hunedoara, fără implicarea căreia, cu siguranță, nu am fi reușit”, a declarat dr. Sorin Tincu, directorul Muzeului de Arheologie, Istorie și Etnografie Hunedoara.

Nu ne oprim aici”

La vernisaj a mai fost prezent și Dan Bobouțanu, primarului municipiului Hunedoara, precum și directorul Muzeului Castelul Corvinilor, dr. Cristian Roman, al Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva, Liliana Țolaș, dar și dr. Iosif Vasile Ferencz, cercetător științific în cadrului muzeului devean. „Această expoziție este un început. Nu ne oprim aici, pentru că mai există foarte multe altele. E adevărat, unele dintre ele necesită o finanțare consistentă, dar Hunedoara merită acest lucru”, a precizat primarul Dan Bobouțanu.

Prima dintre expoziții etalează o serie de materiale arheologice, expuse în vitrine, dar și în cadrul unor reconstituiri tridimensionale, care sunt datate în intervalul de timp cuprins între Paleoliticul Mijlociu și Epoca dacică. Potrivit lui Sorin Tincu, au fost realizate reconstituiri ale unor contexte funerare din Epoca Fierului, precum și o construcție cu pereți decorați din Epoca Bronzului. Toate aceste artefacte provin din contexte arheologice cercetate în zona Hunedoarei și sunt însoțite de o suită de panouri explicative cu texte și imagini sugestive.

Advertisement

Cealaltă expoziție, „Dacii de la Munte. Dacii de la Câmpie”, ilustrează aspecte comparative ale vieții dacilor din Transilvania și Banat. Numeroasele artefacte din metal, corn, os, argilă și piatră, sunt de asemenea însoțite de panouri explicative ce cuprind informații complexe, care alături de imagini grafice și fotografii alcătuiesc o imagine sugestivă despre civilizația dacică din cele două zone geografice”, a mai adăugat dr. Sorin Tincu, directorul Muzeului de Arheologie, Istorie și Etnografie Hunedoara.

Sursa foto: Primăria Hunedoara

Advertisement

Actualitate

Dezvoltări în siguranța alimentelor și sănătatea animalelor: 43 de obiective noi autorizate în județ

Publicat

pe

Redactat de

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a raportat recent înregistrarea și autorizarea a 43 de noi obiective în județ, contribuind la creșterea siguranței alimentare și a sănătății animalelor.

Siguranța alimentelor: 41 de unități noi

Pe segmentul siguranței alimentelor, autoritățile au aprobat funcționarea a 41 de unități, distribuite după cum urmează:

  • 2 centre de prelucrare lapte integrate, care vor sprijini procesarea locală a produselor lactate;
  • 1 restaurant, destinat creșterii ofertei gastronomice din zonă;
  • 5 baruri și 6 fast-food-uri, care diversifică opțiunile de socializare și consum rapid;
  • 1 unitate tip catering, specializată în servicii pentru evenimente;
  • 1 supermarket, pentru un acces mai facil la produse de bază;
  • 12 magazine alimentare, răspândite strategic pentru a deservi comunitățile locale;
  • 3 laboratoare de cofetărie-patiserie și 1 cofetărie-patiserie, care susțin industria dulciurilor artizanale;
  • 6 unități pentru vânzarea produselor de origine nonanimală și 1 unitate mobilă de vânzare produse alimentare, ideale pentru piețele locale și evenimente itinerante;
  • 2 măcelării, care garantează aprovizionarea cu carne proaspătă;
  • 12 mijloace de transport al produselor alimentare, esențiale pentru menținerea lanțului de distribuție.

Sănătatea animalelor: 2 unități noi

În domeniul sănătății animalelor, DSVSA a autorizat:

  • 1 unitate de comercializare furaje animale și hrană pentru animale de companie, care răspunde nevoilor crescătorilor și proprietarilor de animale.

Aceste inițiative reflectă un efort semnificativ de a îmbunătăți standardele de calitate și siguranță atât pentru consumatori, cât și pentru animalele din județ. Autorizările demonstrează un interes sporit pentru dezvoltarea infrastructurii alimentare și a sectorului zootehnic, contribuind la consolidarea economiei locale.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Incendiu la o anexă gospodărească din Simeria

Publicat

pe

Redactat de

Echipaje de intervenție de la Detașamentul de pompieri Deva au intervenit, în această dimineață, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în camera centralei pe lemne și la acoperișul unei anexe de la o gospodărie din Simeria.

Pentru misiune au fost alocate 2 autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, iar la locul incendiului s-a aflat și un echipaj al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Simeria.
Intervenția a constat în localizarea și lichidarea incendiului care a cuprins camera centralei și un șopron cu lemne. Acțiunile pompierilor au eliminat riscul de a fi cuprinsă de flăcări și casa de locuit. Nicio persoană nu a fost rănită.
Sursa probabilă a izbucnirii flăcărilor a fost efectul termic

FOTO: Arhivă

Citeste mai mult ...

Actualitate

Restricții de trafic în Deva, sâmbătă, 18 ianuarie, din cauza unei manifestații publice

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Municipiului Deva anunță restricții temporare de circulație în oraș, sâmbătă, 18 ianuarie 2025, pentru a permite desfășurarea unui marș de protest.

Evenimentul este programat între orele 14:00 și 20:00 și va atrage, potrivit organizatorilor, aproximativ 2500 de participanți. Marșul va traversa mai multe artere importante din oraș, iar traficul rutier va fi restricționat temporar pe următorul traseu:

Strada Avram Iancu

Bulevardul Decebal

Bulevardul 22 Decembrie

Bulevardul Nicolae Bălcescu (sensul giratoriu)

Advertisement

Bulevardul Mihail Kogălniceanu

Piața Victoriei

Bulevardul 1 Decembrie 1918

Strada 1 Decembrie 1918

Autoritățile locale asigură că măsurile luate vizează desfășurarea evenimentului în condiții de siguranță pentru toți participanții. Șoferii sunt rugați să dea dovadă de înțelegere, să respecte indicațiile polițiștilor rutieri și să opteze, pe cât posibil, pentru rute alternative.

Advertisement

Primăria mulțumește cetățenilor pentru cooperare și înțelegere, subliniind că aceste măsuri sunt necesare pentru a sprijini dreptul la liberă exprimare, garantând în același timp siguranța publică.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Citeste mai mult ...

PRIMARIA SI CONSILIUL LOCAL
AL ORAȘULUI HAȚEG
ANUNȚĂ

1. Persoanele fizice care la data de 31.12.2024 au avut în proprietate clădiri rezidențiale sau clădiri cu destinație mixtă au obligația să depună declarații la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale până la data de 31.03.2025;
2. Persoanele juridice au obligația să depună pană la data de 31.03.2025 la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale declarații privind clădirile pe care le dețineau în proprietate la data de 31.12.2024, legate de destinația si valoarea acestora;
3. Persoanele fizice și juridice care la data de 31.12.2024 dețineau mijloace de transport radiate din circulație au obligația să depună la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale o declarație în acest sens, însoțită de documente justificative, pană la data de 31.03.2025;
4. Scutirile sau reducerile de la plata impozitului/taxei pe clădiri, teren, mijloace de transport prevăzute la articolul 456, 464 și 469 se aplică persoanelor care dețin documente justificative pe care le depun la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale, până la data de 31.03.2025;
De amintit că toți contribuabilii care achită întegral, pană la 31.03.2025, impozitele pe clădiri, terenuri și mijloace de transport beneficiază de bonificația de 10%, stabilită de către Consiliul Local Hațeg.
Toti contribuabilii care au restanțe pentru bunurile imobile sau mobile, nu pot înstrăina, intabula, intra în posesie pană la achitarea creanțelor, pană la nivelul anului 2024.
Relații suplimentare la telefon: 0254-770.273

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate