Connect with us
Data: 16/01/2025
.

Actualitate

Ana Maria Bărbosu va reprezenta, în continuare, România

Publicat

pe

Săptămâna trecută medaliata cu bronz la Jocurile Olimpice de la sol gimnasta Ana Maria Bărbosu, a primit o bursă de studii în SUA. Gimnasta în vârstă de 18 ani își va continua studiile la celebra Universitate Stanford.

Elevă la LPS Cetate Deva

„Mă simt aproape ireal să anunț că am fost acceptată la Universitatea Stanford! Abia aștept să mă alătur acestei familii uimitoare!”, a anunțat, în mediul virtual, tânăra gimnastă, care este elevă în clasa a XII-a la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Cetate din Deva. De asemenea, Ana Maria Bărbosu a mulțumit și celor care au ajutat-o în acest demers, respectiv un ONG care facilitează accesul sportivilor români în sistemul de învățământ american.„Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără sprijinul și încurajarea incredibilă din partea Crazy Rich Athletes, care mi-a dat curajul să visez și a fost alături de mine la fiecare pas”, a mai scris gimnasta.

Ana Maria Bărbosu, după ce va susține examenul de Bacalaureat în România, își va continua studiile, din toamnă, peste Ocean, acestea urmând a fi finalizate în 2029. Eleva de la LPS Cetate din Deva va evolua și în NCAA, Campionatul Univeritar al SUA, acolo unde participă mai multe sportive de valoare. Universitatea din Stanford nu a câștigat niciun titlu pe echipe în istoria NCAA, dar are cinci victorii individuale, iar de la medaliata olimpică se așteaptă rezultate bune. Însă, la puțin timp după această veste, în spațiul public au apărut informații legate de faptul că Ana Maria Bărbosu nu va mai evolua pentru România, ci pentru SUA. Zilele trecute, gimnasta a venit cu precizări suplimentare, subliniind faptul că va concura, în continuare, pentru România. „Multe reacții de pe internet sunt exagerate și cred că doar acolo ar putea apărea. E imposibil ca eu să concurez pentru echipa Americii, pentru că eu odată participând la echipa României aici voi rămâne. E vorba și de naționalitate, sunt româncă din ambii părinți. Nici nu cred că ar exista o variantă prin care eu aș putea să concurez pentru echipa Americii și nici nu există această dorință în primul rând”, a spus Ana Maria Bărbosu într-un interviu acordat postului de televiziune Euronews România.

Și Lilia Cosman rămâne sub tricolor

Advertisement

O altă gimnastă din lotul de la Deva, Lilia Cosman, care va împlini 18 ani la vară, își va continua studiile în America, la Michigan State University, aceasta fiind născută în SUA din părinți români. Aceasta este elevă în țara sa natală, tot în Michigan, stat în care s-a și născut, urmând, de la Deva, cursuri online și, la rândul său, a anunțat că își dorește să evolueze, în continuare, pentru România. „Nu avem BAC, dar avem un test, SAT, pe care îl dai la engleză și matematică și iei o notă și de nota aceea depinde la ce universitate mergi. La Michigan University, unde am fost acceptată, merg și pentru gimnastică și pentru școală. Nu știu cum va fi, știu doar că nu voi renunța la gimnastică. În 2028, îmi doresc să fiu pentru a doua oară cu echipa României la Jocurile Olimpice, mai ales că vor fi la Los Angeles”, a anunțat, în mediul online, Lilia Cosman.

Atât Lilia Cosman, cât și Ana Maria Bărbosu, au făcut parte din lotul României care a încheiat pe 7 concursul pe echipe la Jocurile Olimpice de anul trecut.

Actualitate

Comuna Sarmizegetusa își schimbă fața în bine

Publicat

pe

Redactat de

Toată lumea ştie că localitatea hunedoreană Sarmizegetusa a fost capitala Daciei Romane, de aici plecând, practic, formarea poporului român. În prezent, comuna Sarmizegetusa, situată în Ţara Haţegului, la limita cu judeţul Caraş – Severin, are o populaţie de aproximativ 1.200 de locuitori, care locuiesc în cinci sate, acestea fiind localitatea de reşedinţă omonimă şi aşezările aparţinătoare Breazova, Hobiţa – Grădişte, Păucinești şi Zeicani.

Cămine culturale modernizate

Deși suntem la început de an, iar previziunile bugetare nu sunt foarte exacte, noua administrație din Sarmizegetusa are, deja, câteva proiecte clare. Unul dintre acestea este finalizarea lucrărilor de modernizare a căminelor culturale. „De la preluarea mandatului, în urmă cu trei luni, ne-a preocupat finalizarea proiectelor începute de fosta administrație. În primul rând este vorba despre modernizarea căminelor culturale din satele aparținătoare Sarmizegetusa, Păucinești, Zeicani și Breazova. Am făcut cele mai bune calcule și, după ce lucrările au trenat o perioadă, acestea au fost reluate. Am găsit soluțiile pentru a plăti cota de cofinanțare la acest proiect pe fonduri europene, derulat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). În momentul de față gradul de finalizare al lucrărilor este de peste 90% și, cu siguranță, ne vom încadra în termenul limită prevăzut în contract, respectiv finalul semestrului I al anului în curs. Mai menționez că, în paralel cu operațiunile de reabilitare se derulează și partea de proiect prin care aceste cămine culturale vor fi dotate cu tot ceea ce este necesar pentru o bună desfășurare a activităților specifice pe care acestea le organizează”, a declarat Gina Aurora Socaciu, primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa.

Se extinde rețeaua de canalizare

O altă veste bună dată de reprezentanții administrației publice locale din comuna Sarmizegetusa este legată de rețeaua de utilități. „În comună, în ultmii ani, s-au făcut lucrări ample în ce privește introducerea rețelelor de apă și canalizare. O primă parte a acestor rețele este funcțională, iar investițiile făcute în etapa a doua vor fi predate operatorului regional din domeniu. Pe de altă parte, au rămas câteva străzi necuprinse în aceste proiecte pe partea de canalizare. Noi am întocmit un proiect în acest sens, pentru introducerea canalizării, prin Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny». Acest proiect, care înseamnă atragerea de noi fonduri europene, urmează a fi ridicat, în curând, pe platforma electronică națională SICAP, în vederea demarării procedurilor de licitație, premergătoare începerii lucrărilor propriu zise. Deci, cu bani europeni putem schimba în bine fața satului românsc și mă bucur că putem face acest lucru și pentru localitatea noastră, de care suntem foarrte mândri”, a mai spus primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa, Gina Aurora Socaciu.

Citeste mai mult ...

Actualitate

„Ziua Culturii Naționale”: Protejarea patrimoniului cultural, o prioritate pentru polițiști. Activități investigative în 24 de dosare penale, anul trecut

Publicat

pe

Redactat de

Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara atrage atenția, cu ocazia „Zilei Culturii Naționale” – 15 ianuarie, asupra importanței protejării și conservării valorilor culturale, care definesc identitatea noastră națională.

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Național – au desfășurat, pe parcursul anului trecut, mai multe acțiuni operative și preventive, în vederea combaterii infracțiunilor care vizează patrimoniul cultural.

„Pe parcursul anului trecut, polițiștii au efectuat activități investigative în 24 de dosare penale ce privesc infracțiuni contra patrimoniului cultural național (majoritatea reprezentând infracțiuni de distrugere și de acces neautorizat cu detectoare de metale şi utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic). Într-unul din cazurile instrumentate de polițiști, aceștia au recuperat un artefact (o fibulă) susceptibil a face parte din patrimoniul național cultural. Broșa în cauză ar fi fost sustrasă de pe teritoriul României și identificată de polițiști pe o rețea de socializare, în cadrul unui grup de comercializare a obiectelor vechi. În urma activităților complexe de cercetare și recuperare a obiectului în cauză, acesta a fost transmis Muzeului Național de Istorie a României, în vederea expertizării”, a informat IPJ Hunedoara.

Deținerea și utilizarea detectoarelor de metale

Activitățile polițiștilor au vizat și persoanele fizice, care utilizează detectoare de metale, pentru a se asigura respectarea cadrului legal.

Advertisement

Conform legislației în vigoare, deținerea detectoarelor de metale este permisă doar cu autorizație eliberată de către structurile Poliției Române, utilizarea acestora fiind strict interzisă în zonele care fac parte din patrimonial cultural național.

Potrivit IPJ Hunedoara, la nivelul județului, pe parcursul anului 2024 au fost eliberate 291 de autorizații pentru deținerea unor detectoare de metale, în prezent fiind autorizate în acest sens, la nivelul județului, 912 de persoane fizice și 19 persoane juridice. „Posesorii acestor dispozitive trebuie să știe că, potrivit Ordonanței de Guvern nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic, utilizarea detectoarelor de metale în zonele arheologice protejate și fără respectarea cadrului legal constituie infracțiune și este sancționată conform legii”, precizează IPJ Hunedoara.

Polițiștii fac apel către cetățeni să contribuie activ la protejarea patrimoniului cultural național, respectând legislația și semnalând orice activitate posibil ilegală în acest domeniu.

Siturile UNESCO din Munții Orăștiei, precum cetățile dacice Sarmizegetusa Regia, Costești și Blidaru, precum și alte obiective mobile sau imobile aflate pe raza județului Hunedoara reprezintă un patrimoniu de o valoare universală. Protejarea acestor situri arheologice este nu doar o obligație legală, ci și o responsabilitate morală față de generațiile viitoare.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Sesiune de lucru a AJF Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Hunedoara organizează o importantă sesiune de lucru, una din cadrul eforturilor continue de modernizare și dezvoltare a activităților fotbalistice din județ. Această sesiune va avea loc joi, 16 ianuarie, începând cu ora 17:00, la Facultatea de Inginerie din Hunedoara.

Subiecte importante

Această întâlnire va aborda teme de interes major. Astfel, un prim capitol este “Digitalizarea activităților de transfer, legitimare și acordare a vizelor”, prin prezentarea platformei Football Connect”, dezvoltată de Federația Română de Fotbal (FRF) în colaborare cu Departamentul de Competiții. Interesant se anunță și subiectul intitulat „Certificarea fotbalului amator”, care va cuprinde o informare privind condițiile și etapele acestui proces. De mare interes este și „Regulamentul jocurilor de baraj accedere Liga 3”, în contextul noilor reglementări ale FRF, subiect tratat pe larg în cotidianul SERVUS HUNEDOARA în ediția din 13 ianuarie 2025, acesta fiind disponibil AICI, dar și pe pagina de Facebook a ziarului nostru. În fine, ultimul capitol al sesiunii de lucru va fi „Distribuirea mingilor achiziționate, prin proiectul finanțat de Federația Română de Fotbal, intitulat „Împreună pentru dezvoltarea fotbalului hunedorean”, și beneficiile aduse cluburilor locale. “Prin implementarea soluțiilor digitale, ne propunem să creștem eficiența și transparența în administrarea competițiilor și să facilităm tranziția către un sistem modern, în linie cu cerințele actuale. Subliniem importanța participării dumneavoastră la această sesiune de lucru, având în vedere că operațiunile menționate vor fi realizate exclusiv prin mijloace digitale. Vă mulțumim pentru implicare și vă așteptăm cu drag să continuăm, împreună, dezvoltarea fotbalului hunedorean”, au transmis reprezentanții AJF Hunedoara.

Citeste mai mult ...

PRIMARIA SI CONSILIUL LOCAL
AL ORAȘULUI HAȚEG
ANUNȚĂ

1. Persoanele fizice care la data de 31.12.2024 au avut în proprietate clădiri rezidențiale sau clădiri cu destinație mixtă au obligația să depună declarații la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale până la data de 31.03.2025;
2. Persoanele juridice au obligația să depună pană la data de 31.03.2025 la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale declarații privind clădirile pe care le dețineau în proprietate la data de 31.12.2024, legate de destinația si valoarea acestora;
3. Persoanele fizice și juridice care la data de 31.12.2024 dețineau mijloace de transport radiate din circulație au obligația să depună la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale o declarație în acest sens, însoțită de documente justificative, pană la data de 31.03.2025;
4. Scutirile sau reducerile de la plata impozitului/taxei pe clădiri, teren, mijloace de transport prevăzute la articolul 456, 464 și 469 se aplică persoanelor care dețin documente justificative pe care le depun la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale, până la data de 31.03.2025;
De amintit că toți contribuabilii care achită întegral, pană la 31.03.2025, impozitele pe clădiri, terenuri și mijloace de transport beneficiază de bonificația de 10%, stabilită de către Consiliul Local Hațeg.
Toti contribuabilii care au restanțe pentru bunurile imobile sau mobile, nu pot înstrăina, intabula, intra în posesie pană la achitarea creanțelor, pană la nivelul anului 2024.
Relații suplimentare la telefon: 0254-770.273

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate