Connect with us
Data: 18/05/2024
.

Actualitate

Elevi și cadre didactice de la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva, în „Insula Primăverii veșnice”. A treia mobilitate în cadrul proiectului ERASMUS+ K2 „Digital vs Traditional”

Publicat

pe

În perioada 4 – 8 aprilie 2022, s-a desfășurat a treia mobilitate în cadrul proiectului ERASMUS+ K2 „Digital vs Traditional”, în Tenerife, Spania, cunoscută și sub denumirea de „Insula Primăverii veșnice”. Școala gazdă, Teobaldo Power Secondary School din Santa Cruz de Tenerife, și-a deschis porțile pentru partenerii din cele cinci țări: Turcia, Franța, Polonia Letonia și România.

Activitățile derulate atât de cadrele didactice participante, cât și de elevii din cele șase instituții de învățământ, au fost dintre cele mai diverse, înscriindu-se în sfera temei proiectului. Echipa de la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva a fost formată din elevii Denisa Teodora Dogaru, David Ținca, Anamaria Modovan, Darius Leah David și de doamnele profesoare Elena Mihu, Iuliana Păunescu și Alina Bonta.

Elevii au fost antrenați în workshop-uri care s-au concentrat pe tema proiectului, integrarea aspectelor care țin de tradițional și digital în procesul de învățământ cu tot ceea ce implică acest domeniu: Text me, activitatea destinată creării unor cărți poștale tradiționale și intercomunicării digitale. Următorul workshop, Travelling to Past, în care sarcina de lucru a fost descoperirea unor indicii ascunse într-o zonă din Candelaria, utilizând resurse  tradiționale și digitale (hărți imprimate, hărți digitale cu anumite coordonate). Prieteniile legate pe parcursul mobilității între elevii implicați, schimbul cultural în cadrul activităților împreună cu familiile gazdă vor rezista cu siguranță peste ani.

Cadrele didactice au participat la workshop-uri cu subiecte precum: Let’ s take care of them!, Take it easy!, It’ s never too late, în cadrul cărora s-au dezbătut subiecte de actualitate din sfera domeniului educațional și implicit, a sistemului educațional. Activitatea Escape Room a fost de departe cea mai surprinzătoare, destinată cadrelor didactice care au fost antrenate într-o adevărată aventură științifică. Pornind de la indicii codificate, profesorii au rezolvat mai multe sarcini de lucru, de la experimente chimice, observație microscopică, rezolvarea unui puzzle conținând harta Europei și mascota proiectului, descifrarea unei anagrame, și în final, găsirea cheii care permitea ieșirea din spațiul în care fuseseră „blocați”.

Activitățile organizate în comun pentru cadrele didactice și pentru elevi, au urmat un traseu bine gândit: vizitarea zonei La Laguna, Parcul  Național Teide – nominalizat de către Unesco drept un World Heritage Site, Muzeul Cabrera Pinto- primul liceu de pe insulă, Puerto de la Cruz și Grădina Botanică. În partea de sud a insulei, călătoria pe apele Oceanului Atlantic cu vaporul Peter Pan desprins parcă din povestea cu același nume, ne-a dezvăluit o parte din minunile marine, înconjurați de delfinii prietenoși și de orcile însoțite de pui. Este o insulă a extremelor, străjuită de o parte de cel mai înalt munte, Teide (3555m), înconjurat de deșert, în cealaltă parte mărginită de apele neliniștite ale oceanului.

Festivitatea de încheiere a acestei mobilități a  fost deosebit de emoționantă, demonstrând că deși participanții provin din țări și culturi diferite, toți deopotrivă sunt ambasadori ai păcii, ai educației pe tot parcursul vieții și ai ospitalității, vorbesc aceeași limbă, a prieteniei, constituind o mare familie care își pregătește viitorii cetățeni în spiritul umanității, al dorinței de cunoaștere, a păstrării tradiției și a necesității digitalizării, al valorilor înalte care ne caracterizează.

Mobilitatea din Spania din aprilie 2022 a fost probabil cea mai frumoasă experiență pe care am avut-o până acum. M-am simțit foarte bine în această deplasare, am cunoscut mulți oameni noi și mi-am făcut prieteni din toate colțurile continentului. Toate activitățile au fost frumoase și interesante în felul lor, însă cel mai mult mi-au plăcut excursiile din nordul și sudul insulei deoarece am putut vedea peisajele extraordinare pe care insula are să le ofere. Am învățat lucruri atât despre cultura și tradițiile din Insulele Canare cât și despre obiceiurile din țările care au trimis elevi în această mobilitate (Franța, Turcia, Polonia, Letonia). De asemenea, am avut posibilitatea de a le prezenta acestora lucruri despre România. La întoarcerea în țară am împărtășit cu familia, colegii și prietenii experiența mea și i-am învățat pe aceștia diverse lucruri pe care le-am aflat în timpul deplasării în Spania. Aș încuraja, și chiar o fac deja, mai mulți colegi și prieteni să participe la proiectele Erasmus+ deoarece experiențele trăite în acest proiect sunt unice iar oamenii cunoscuți în acest timp sunt geniali. Sunt recunoscător că am reușit să iau parte la proiectul Erasmus Digital vs Traditional și voi păstra pentru totdeauna amintirile făcute în această perioadă”, a spus David Ținca, elev în clasa a X-a Filologie/Științe sociale la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva.

Advertisement

Actualitate

Noaptea Muzeelor, tur în Valea Jiului. Câte muzee vor fi deschise

Publicat

pe

Redactat de

Valea Jiului va fi gazda unui eveniment de anvergură internațională: „Noaptea Muzeelor”.

Cu un trecut minier bogat, Valea Jiului își deschide porțile către vizitatori prin intermediul a șase obiective muzeale importante. Printre acestea, Muzeul Mineritului din Petroșani se remarcă prin prezentarea istoriei mineritului într-un mod inedit, atrăgând un număr tot mai mare de vizitatori. De asemenea, la mansarda aceleiași clădiri, Muzeul Muntelui expune, în diverse secțiuni, exponate legate de activitățile montane.

Tot în Petroșani, în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor”, publicul poate vizita Muzeul Momârlanului, Muzeul Instalatorului și Muzeul Mamei din Petrila, toate realizate cu umor și creativitate de artistul Ion Barbu. Pe platforma fostei exploatări miniere din Petrila, Muzeul Salvatorului Minier își deschide porțile, dedicat celor care au salvat vieți în subteran sau au pierit în evenimente tragice. De asemenea, Casa Memorială Ion D. Sîrbu valorifică moștenirea culturală a renumitului scriitor.

Un alt punct de atracție este expoziția organizată de Asociația Casa de Ajutor Reciproc CFR, care prezintă bancnote românești și internaționale, ceasuri, trenulețe și echipamente, oferind o experiență interactivă pentru toți vizitatorii.

La nivel județean, evenimentele culturale se extind și la Castelul Corvinilor din Hunedoara, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Orăștie și Muzeul de Istorie Locală și Etnografie din Brad, asigurând o diversitate de activități culturale pentru toate gusturile.

ADTI Valea Jiului încurajează participarea activă la aceste manifestări, subliniind rolul crucial al unei vieți culturale dinamice în îmbunătățirea calității vieții și promovarea potențialului și istoriei regiunii. „Noaptea Muzeelor” reprezintă o oportunitate de a redescoperi și valorifica patrimoniul cultural local, contribuind la conștientizarea impactului fostei industrii miniere asupra comunității.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Un tânăr beat a intrat într-un stâlp de iluminat public

Publicat

pe

Redactat de

La data de 18 mai 2024, ora 05.30 Poliția Municipiului Petroșani a fost sesizată de un bărbat despre faptul că în municipiul Petroșani, pe strada Avram Iancu a avut loc un eveniment rutier.

Echipajul deplasat la fața locului l-a identificat un bărbat de 27 ani, care emana halenă alcoolică, iar în urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat o alcoolemie de 1,39 mg/l alcool pur în aerul expirat. Fiind testat cu aparatul drugtest , rezultatul a fost negativ.
În fapt bărbatul de 27 ani, în intenția de a se deplasa către domiciliu, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a intrat în coliziune cu un stâlp de iluminat stradal amplasat pe strada Avram Iancu din Petroșani.

În urma evenimentului rutier stâlpul de iluminat stradal a căzut pe partea carosabilă, iar bărbatul de 27 ani a fost transportat la spitalul din Petroșani în vederea recoltării probelor biologice. În cauză s-a dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunile de conducere unui vehicul sub influența alcoolului, transmite IPJ Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Discuții strategice pentru viitorul Complexului Energetic Valea Jiului

Publicat

pe

Redactat de

Prefectul Județului Hunedoara, Florina Doris Visirin s-a aflat, în Valea Jiului, la Petroșani, unde a purtat discuții cu oficialii Complexului Energetic Valea Jiului.

La sediul Complexului Energetic Valea Jiului au avut loc discuții esențiale privind buna desfășurare a activității în cadrul societății energetice, menite să identifice soluții la provocările actuale ale noii societăți. Întâlnirea a reunit pe prefectul județului, Florina Doris Visirin, membrii Consiliului de Administrație al CEVJ S.A., conducerea societății, directorii sucursalelor, și reprezentanții Sindicatului Muntele.

Prefectul județului Hunedoara,  Florina Doris Visirin, a subliniat angajamentul constant față de condițiile de muncă ale minerilor, nivelul de salarizare și buna funcționare a mediului de lucru. Aceasta a asigurat partenerii de dialog că Instituția Prefectului va depune toate eforturile necesare pentru ca noul capitol din industria minieră din Valea Jiului, inițiat de Ministrul Energiei, Sebastian Ioan-Burduja, împreună cu factorii locali implicați, să se desfășoare într-un climat de stabilitate și predictibilitate.

În cadrul întâlnirii, au fost discutate măsuri specifice pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și soluții pentru provocările economice și sociale cu care se confruntă minerii din Valea Jiului. De asemenea, s-a subliniat importanța colaborării între autoritățile locale și conducerea CEVJ pentru a asigura continuitatea și viabilitatea activităților miniere din regiune.

Reprezentanții Sindicatului Muntele au prezentat, la rândul lor, punctele de vedere ale minerilor și au subliniat necesitatea unor măsuri rapide și eficiente pentru a răspunde nevoilor urgente ale acestora.

Întâlnirea s-a încheiat cu angajamentul comun de a continua dialogul și cooperarea pentru a asigura un viitor sustenabil și stabil pentru Complexul Energetic Valea Jiului și comunitatea locală.

Advertisement

FOTO: Instituția Prefectului – Județul Hunedoara

Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 23240001

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate