Connect with us
Data: 25/01/2025
.

Actualitate

Emil Hurezeanu îşi lansează cea mai recentă carte la Deva

Publicat

pe

Cunoscutul analist politic, Emil Hurezeanu (foto) va fi prezent, la sfârşitul acestei săptămâni, la Deva, unde îşi va lansa cea mai recentă carte a sa. Este vorba despre volumul intitulat „Pe trecerea timpului. Jurnal politic românesc 1996-2015”.

lansare carte emil hurezeanuEvenimentul va avea loc sâmbătă, începând cu ora 12:00, în Salle D’Or din incinta Deva Mall şi este organizat de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densuseanu” Hunedoara, alături de Curtea Veche Publishing.

În paginile volumului „Pe trecerea timpului. Jurnal politic românesc 1996-2015” sunt prezentate o serie de texte rostite la microfoanele posturilor de radio unde Emil Hurezeanu a lucrat mulţi ani, „Europa Liberă” și „Deutsche Welle”, dar şi în timpul unor conferințe, intervenții, interviuri cu mari personalități ale lumii contemporane. Textele analizează profund și obiectiv perioada 1996-2015 din viața politică românească, precum și evenimente de pe scena internațională, cu ample trimiteri în istoria românească și universală

O panoramă a ultimelor două decenii de politică românească”

Cartea a văzut lumina tiparului anului trecut, la Curtea Veche Publishing, şi conține şi articolele publicate de gazetarul Emil Hurezeanu în perioada 1996-2015. Volumul prezintă cele mai importante evenimente interne și internaționale petrecute în ultimele două decenii și oferă cititorului instrumentele necesare pentru o interpretare realistă și logică, în același timp aducând previziuni referitoare la viitorul României. „Cartea este o panoramă a ultimelor două decenii de politică românească și are o abordare atât pe verticală, spre trecut, cât și pe orizontală, spre celelalte țări și societăți”, a declarat publicistul şi scriitorul Emil Hurezeanu, cu prilejul lansării cărţii la Bucureşti.

La finalul evenimentului de la Deva, Emil Hurezeanu va acorda autografe doritorilor.

Advertisement

Voce emblematică pentru eterul comunist

Născut la 26 august 1955, la Sibiu, Emil Hurezeanu a intrat în conștiința multor români încă din anul 1983, fiind una dintre vocile binecunoscute ale postului de radio „Europa Liberă” unde era titularul rubricii „Actualitatea românească”. A absolvit Facultatea de Drept din Cluj-Napoca (1979), în perioada studenției fiind redactor și apoi secretar de redacție la revista de cultură „Echinox”. În 1983, devine redactor la Radio „Europa Liberă”. Are o activitate remarcabilă la acest post și a fost apreciat de ascultătorii din România, aflați în cea mai neagră epocă a național-comunismului ceaușist, pentru incisivitatea cu care dezvăluia realitățile românești. În 1985 beneficiază de o bursă la Universitatea Charlottesville din Virginia (SUA), unde studiază ştiinţe politice. După evenimentele din decembrie 1989, revine în România, fiind în continuare angajat al „Europei Libere”, iar în 1994 devine director al departamentului românesc al acesteia, pentru câteva luni. În 1995 pleacă la Köln ca director al secţiei române de la „Deutsche Welle”, colaborând și cu Radio „Europa Liberă”. În anul 2002 se întoarce definitiv în România și se remarcă prin analizele riguroase asupra vieții politice românești și internaționale.

Activitatea editorială a lui Emil Hurezeanu s-a concretizat în volumele de eseuri politice: „Între câine şi lup” (1996) şi „Cutia Neagră” (1997), acesta fiind distins cu premiul pentru Publicistică al Uniunii Scriitorilor din România.

Advertisement

Actualitate

Piese din tezaurul dacic al României, furate dintr-un muzeu din Olanda. Coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice, dispărute

Publicat

pe

Redactat de

Mai multe piese din tezaurul dacic al României, expuse în Muzeul Drents din orașul olandez Assen, au fost furate, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Printre obiectele dacice din aur care au fost sustrase s-ar afla și Coiful de la Coțofenești, precum și trei brățări dacice de la Sarmizegetusa Regia. 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în cursul dimineții de 25 ianuarie, Muzeul Național de Istorie a României, și Ministerul Culturii din România au fost notificate că Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția “Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului” organizată în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a României a fost afectat de o explozie.

Ambasada României la Haga a fost la rândul ei notificată de MAE olandez.

“Din primele evaluări această explozie a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României. Autoritățile au informat că un număr de exponate din expoziție au fost furate de făptuitori încă neidentificați. Investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare”, precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a informat Ministerul de Interne al României și Inspectoratul General al Poliției Române totodată fiind alertate ambasadele României în toate țările vecine pentru a cere sprijin autorităților competente.

Advertisement

Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a avut în cursul dimineții o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp în care a fost reiterată importanța patrimonială și simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz și emoția pe care dispariția lor o generează în România. “Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional cât și politic în soluționarea cazului. Îngrijorarea este împărtășită și au fost primite asigurări că autoritățile olandeze fac toate diligențele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol”, mai precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe păstrează legatura cu Muzeul Național de Istorie a României, cu Ministerul Afacerilor Interne, IGP și prin Ambasada României la Haga cu instituțiile naționale olandeze competente.

 

Expoziția trebuia să se închidă mâine

Expoziția “Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului” era organizată în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a României. Peste 600 de artefacte din metale prețioase, făcând parte din peste 50 de tezaure, aflate în colecțiile a 18 muzee din România, erau expuse la la Drents Museum (Assen, Olanda).

Advertisement

Printre cele mai importante piese prezentate în cadrul expoziției se regăseau tezaurele de aur din epoca bronzului și prima epocă a fierului de la Perșinari, Săcuieni, Ostrovul Mare, Răcătău, Sărmășag, Sacoșul Mare, coiful de la Coțofenești, diadema de la Bunești-Averești, piese din tezaurele de la Agighiol, Peretu, Cucuteni-Băiceni, Stâncești, brățările dacice din Sarmizegetusa Regia, tezaurele de argintărie geto-dacică de la Epureni, Sâncrăieni, Lupu, Sângeru de Pădure, Solonețu Nou, București-Herăstrău, Senereuș și Poiana Gorj.

Expoziția, deschisă în 7 iulie 2024, trebuia să se închidă duminică, 26 ianuarie 2025, iar artefactele urmau să fie aduse în România. 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Vernisaj: „Conexiuni” -Salonul de Iarnă Hunedoara, la Galeria de Arte „Corvin”

Publicat

pe

Redactat de

Lucrări semnate de 40 de artiști plastici vor putea fi admirate la Galeria de Arte „Corvin” în cadrul Salonului de Iarnă al Hunedoarei – „Conexiuni”.

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 28 ianuarie, începând cu ora 17:00.

Salonul de Iarnă al Artelor Vizuale Hunedorene ajunge, în acest an, la ediția cu numărul 26.

Evenimentul cultural este organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România -UAPR -Filiala Hunedoara, împreună cu Primăria Hunedoara și Galeria de Arte „Corvin”.

Intrarea este gratuită.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Băiat de 15 ani, prins de polițiști la volanul unei mașini. Aventură nocturnă pe străzile din Geoagiu

Publicat

pe

Redactat de

Un băiat de 15 ani a fost prins de polițiști, noaptea trecută, la volanul unui autoturism, pe străzile din Geoagiu, după o urmărire în trafic. Oamenii legii au văzut mașina fără numere de înmatriculare și i-au făcut semn să tragă pe dreapta.

“Autovehiculul a fost observat în trafic pe Calea Romanilor din oraș, în jurul orei 01:00. Cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune, polițiștii au plecat în urmărirea autoturismului, însă fără ca acesta să se oprească. La scurt timp, conducătorul autoturismului ar fi pierdut controlul volanului într-o intersecție, oprindu-se în fața unui stâlp electric. În autovehicul, polițiștii au identificat doi minori de 15 ani (din Orăștie), respectiv 17 ani (din Geoagiu), și un tânăr de 24 de ani, domiciliat în județul Mureș. În urma verificărilor a rezultat că, inițial, la volanul autoturismului s-ar fi aflat tânărul de 24 de ani. Ulterior, acesta i-ar fi încredințat autovehiculul minorului de 15 ani, care se afla la volan în momentul depistării în trafic de către polițiști”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Ce au aflat polițiștii în urma verificărilor

Potrivit cercetărilor, tânărul de 24 de ani nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Polițiștii au verificat autoturismul în bazele de date ale Poliției Române, stabilindu-se că acesta figurează cu statusul ,,înmatriculare suspendată”.

“În urma verificărilor a rezultat că plăcuțele cu numerele de înmatriculare ar fi fost reținute în urmă cu patru zile, când autovehiculul ar fi fost depistat, pe raza orașului Simeria, fiind condus de același tânăr de 24 de ani, căruia i-a fost întocmit dosar penal”, a mai informat IPJ Hunedoara.

Advertisement

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunilor de “conducerea unui vehicul neînmatriculat”, “conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, și ,,încredințarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, către o persoană care nu posedă permis de conducere”.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate