Actualitate
Eroii martiri, răniții și reținuții din decembrie ’89 au primit titlul de „Cetățean de Onoare” ai județului Hunedoara
Festivitate emoționantă de înmânare a tilurilor de „Cetățean de Onoare al Județului Hunedoara” Eroilor martiri, Răniților și Reținuților Revoluției Române din Decembrie 1989. Evenimentul a avut loc, astăzi, la Teatrul de Artă Deva, în prezența autorităților județene, a revoluționarilor, dar și a urmașilor unora dintre aceștia. Au fost înmânate și diplome post-mortem.
Evenimentul a reunit pe urmașii Eroilor Martiri, pe Răniții și Reținuții Revoluției Române din Decembrie 1989, din județul Hunedoara, care prin curajul și spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă, au contribuit la victoria Revoluției din Decembrie 1989. Alături le-au fost oficialități locale și județene, reprezentanți ai instituțiilor subordonate Consiliului Județean (C.J.)Hunedoara, ai Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Diplomele de Cetățean de Onoare al județului Hunedoara au fost decernate de președintele C.J. , Mircea Bobora.
„A fost un eveniment emoționant, în cadrul căruia, Consiliul Județean Hunedoara a încercat să mulțumească celor care au avut curajul, în urmăcu 30 de ani, să lupte pentru libertate și pentru posibilitatea de a ne spune părerea fiecare dintre noi, liber, fără niciun fel de opreliște. Eu cred că avem acum această posibilitate și sunt convins că lucrurile se vor îmbunătăți cu fiecare zi care trece, pentru că această îmbunătățire trebuie să anime activitatea socială”, a precizat Mircea Bobora, președintele CJ Hunedoara.
„Retrăiesc întotdeauna, în luna decembrie, emoția anului 1989, atunci când regimul de tristă amintire antipopular și antiromânesc, a fost înlăturat prin efortul nostru, al celor care am ieșit în stradă. De asemenea, am ocupat sediile puterii de stat și de partid de la vremea respectivă. Totodată, sunt convins că Revoluția Română din Decembrie 1989 a deschis un drum nou, foarte important pentru țara noastră și pentru toți cetățenii români, manifestându-se, astfel, destinul fast al României pentru viitor, împlinindu-se un vis al unor înaintași. Amintesc aici, printre ei, pe Miron Costin, Dimitrie Cantemir, Școala Ardeleană. Cei care au subliniat destinul european al poporului român. Glorie eternă eroilor Revoluției Române din Decembrie 1989”, a menționat președintele Asociației Județene a Răniților și Urmașilor Eroilor Martiri Decembrie 1989 Hunedoara-Deva, prof. dr. Gheorghe Firczak.
„În decembrie 1989 eram studentă la București și așa am ajuns să particip la Revoluție. Am ajuns chiar la Universitate, împreună cu sora și acolo am văzut cum au decurs lucrurile, cum s-a tras în mulțime. Tot de acolo am fost ridicate și bătute de Poliție, Armată, în data de 21 decembrie. După aceea am ajuns în spatele gratiilor la Penitenciarul Jilava și abia a doua zi mi-au dat drumul de acolo. Nu mi-a spus nimeni de ce am fost dusă la pușcărie. Singurul lucru care mi s-a spus a fost: Ce prostie ați putu face, sper să muriți. Acesta a fost mesajul lor. Nici măcar trecerea timpului nu a putut șterge această etapă din viața mea, dar așa încet am reușit să mă mai liniștesc. În primii ani de după Revoluție, nici nu puteam să vorbesc, dar după aceea am început să povestesc, să îmi amintesc unele scene fără să mai fiu atât de rănită față de cele întâmplate. Dacă a meritat sau nu, este greu de spus, însă, acum avem un soi de libertate pe care o avem, dar cam atât”, a povestit Carmen Tâmplărescu, revoluționară din Vulcan.
„Am fost rănit în noaptea de 25 spre 26 decembrie, m-au împușcat în cap, dar după aceea nu am mai știut nimic. M-au dus la spital și mi-au scos glonțul din cap. Au fost momente dificile și greu ne-am revenit după acele momente”, a spus Ioan Buha, fost maistru militar, revoluționar.
Actualitate
800 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Orăștie
Orăștia împlinește sâmbătă, 30 noiembrie, 800 de ani de la prima atestare documentară, cu acest prilej va avea loc manifestarea culturală „Poveștile Orăștiei”.
Două zile pline la Sinagogă
Evenimentele vor debuta vineri, 29 noiembrie, de la ora 16:30, la Sala expozițională „Sinagoga” din Orăștie, cu vernisajul expoziției de fotografii ce surprind Orașul Paliei între 1900 și 1970. Despre municipiu va conferenția dr. Mihai Căstăian, pentru ca, apoi, publicul să fie invitat la „Salonul de artă plastică orăștiană”. Vor expune Jesi Filip, Mircea Zdrenghea, Alexandru Mihăilean și Rodica Șofan, aflată la debutul său pe simeze. Despre tablouri vor vorbi autorii și custodele expoziției, jurnalistul Dan Orghici.
„Pasiunea pentru pictură și culoare am descoperit-o în ianuarie 2019, cu totul întâmplător. Îmi plac culorile, iar ceea ce aștern pe pânză e în concordanță cu starea și gândurile mele. Sâmbătă, 30 noiembrie, cu începere de la ora 16:30, la Sala expozițională „Sinagoga” din Orăștie, publicul este invitat la o vizionare videoclipuri compuse din fotografiile pe care le-am primit sau le-am achiziționat de-a lungul timpului ce au ca temă Orăștia și locuitorii ei. Vom încheia manifestarea cu șederi la vorbă cu și despre orăștieni și Orăștie, răspunzând invitației la povești prof. Adrian Secui, dr. Mihai Căstăian, arh. Dan Enedy și alții. În cele opt secole de istorie, Orăștia a cunoscut și perioade de prosperitate, dar și perioade de restriște. În trecutul său, Orașul a fost reședință de zonă apoi de plasă, iar azi este orașul care ar putea contribui cel mai mult la dezvoltarea turistică a județului nostru. Asemenea unei cetăți, un oraș are obligația să nu se predea niciodată! Toată istoria noastră ne obligă! Avem toate motivele să fim mândri de istoria orașului. Aniversăm Orăştia privind cu încredere în viitor, cu oameni creativi şi harnici, cu dragoste pentru urbea în care trăiesc. La multe secole orăștieni și ție Orăștie!”, a transmis Dan Orghici.
Intrarea la evenimente este liberă, în limita locurilor din sală.
Actualitate
Recomandări pentru siguranța în trafic oferite de polițiștii rutieri
Polițiștii rutieri transmit o serie de recomandări importante pentru participanții la trafic, menite să prevină evenimentele rutiere și să asigure siguranța tuturor.
Șoferii sunt îndemnați să respecte cu strictețe regulile de circulație, să adapteze viteza la condițiile de drum și să se informeze în prealabil despre starea vremii și a traseelor pe care urmează să le parcurgă. În condiții meteo nefavorabile sau trafic aglomerat, prudența devine esențială. Astfel măriți distanța de siguranță față de celelalte vehicule; adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic; evitați manevrele riscante și asigurați-vă corespunzător înainte de orice schimbare de direcție sau depășire.
De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiți să nu consume alcool, să evite conducerea în stare de oboseală și să folosească sisteme hands-free pentru apelurile telefonice. În cazul traficului intens, este recomandat să se păstreze calmul, să nu se blocheze intersecțiile și să se manifeste politețe rutieră.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Ministerul Mediului va livra 10 cuști pentru capturarea și transportul urșilor în județele montane
Ministerul Mediului, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” și Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, a început implementarea unui proiect esențial pentru conservarea populației de urs brun din România. Proiectul, parte a „Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun”, este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 și continuat prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027.
În cadrul acestui proiect, Ministerul Mediului a achiziționat 10 sisteme tip cușcă pentru capturarea și transportul urșilor, iar primele 5 cuști au fost deja livrate Gărzilor Forestiere din Timișoara, Suceava, Râmnicu-Vâlcea, Ploiești și Focșani, pe 20 noiembrie 2024. Aceste echipamente sunt destinate să ajute autoritățile să gestioneze conflictul om-urs și să reducă pagubele provocate de urși în zonele montane.
Fiecare cușcă este un sistem metalic cilindric, montat pe o platformă cu roți și echipat cu un mecanism automat sau manual de închidere, respectând condițiile legale de transport pe drumurile publice. Acestea sunt dotate cu tehnologie avansată pentru a asigura siguranța atât a echipelor de intervenție, cât și a urșilor capturați, contribuind astfel la protecția acestei specii și la reducerea riscurilor pentru comunitățile din zonele afectate.
Proiectul vizează județele cu populații semnificative de urși, precum Brașov, Prahova, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Covasna, Harghita, Mureș, Buzău, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș, printre altele, iar în prima decadă a lunii decembrie 2024 vor fi livrate și ultimele 5 cuști, pentru a asigura o gestionare mai eficientă a acestei provocări ecologice.
FOTO: FACEBOOK MINISTERUL MEDIULUI-ROMÂNIA
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Controale în patru comune din județ. Amenzi și lemn confiscat
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Noi succese hunedorene la Taekwon do ITF
-
Actualitatecu o zi in urma
Lapoviță, ninsori și vânt puternic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferiță cercetată după ce a lovit un copil pe trecerea de pietoni în Orăștie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
La Lelese se muncește cu folos
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Modernizarea comunei Ilia continuă. Sistem fotovoltaic, montat pe acoperișul sediului primăriei
-
Actualitatecu 3 zile in urma
România, în urna a doua valorică la tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal
-
Actualitatecu o zi in urma
Tâlhărie în Hunedoara. Cetățean nepalez atacat și jefuit, minor reținut de poliție