Actualitate
Revoltă în rândul cadrelor didactice și a părinților elevilor Colegiului Național Pedagogic din Deva
Revoltă în rândul cadrelor didactice, a personalului auxiliar și a părinților elevilor din cadrul Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva, la aflarea veștii că începând de anul viitor școlar unitatea de învățământ va prelua două componente din cadrul Liceului de Arte „Sigismund Toduță”. Mai exact, școala din Viile Noi și fosta Generală nr.2.
Ca urmare a demersurilor efectuate de către Primăria Municipiului Deva, cu consultarea Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, cu privire la proiectul inițiat și înmânat spre aprobare, în vederea restructurării rețelei școlare, Consiliul Profesoral și Comitetele de părinți din Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva sesizează următoarele aspecte:
În acest context, Consiliul profesoral al Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” Deva s-a întrunit în data de 28.11.2019, precum și în data de 05.12.2019 sub forma unor ședințe de discuții, analize și informare, în care li s-a prezentat membrilor corpului profesoral/ membrilor de sindicat Proiectul de Hotărâre privind aprobarea rețelei de școlarizare a unităților de învățământ preuniversitar de stat și particular, care funcționează pe raza teritorială a Municipiului Deva, subordonate Consiliului Local, pentru anul școlar 2020-2021. Din această prezentare a reieșit faptul că, începând cu anul școlar 2020-2021, Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, îi vor fi atribuite încă două componente școlare, și anume, fosta Școală Gimnazială „Lucian Blaga” Deva, precum și Școala cu sediul în Viile Noi. Aceste două componente școlare aparțin, în prezent, Liceului de Arte „Sigismund Toduță” Deva, instituție școlară cu personalitate juridică. Acum aproximativ 10 ani, Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva a preluat aceste unități școlare, care pe vremea aceea aveau entitate juridică de sine stătătoare, prin absorbție/ comasare.
Anul trecut școlar, Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva, prin Consiliul reprezentativ de Administrație și la solicitarea unui număr de părinți, a depus la Primăria Deva o adresă prin care declara că nu poate susține financiar și logistic clasele care își desfășoară activitatea educațională în cele două componente școlare aparținătoare lor, mai sus-menționate. În consecință, Primăria Deva și Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara au propus ca soluție comasarea acestor două componente școlare cu Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva. De asemenea, au existat oferte de comasare propuse și de către Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, Deva, precum și de Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva. Ca răspuns oficial la aceste soluții posibile, Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva a declinat variantele de soluționare, deși instituțiile școlare enumerate anterior pot susține financiar, logistic și profesional demersul educațional de calitate.
În luna iulie, anul curent, nu au existat propuneri de restructurare a rețelei școlare. Ulterior, în perioada septembrie – noiembrie, Consiliul de Administrație al Liceului de Arte „Sigismund Toduță” Deva a depus o nouă solicitare, cu acordul și consultarea comitetelor de părinți, prin care se cere comasarea celor două componente școlare cu Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, pe motivul că elevii colegiului nostru urmează să își desfășoare activitatea pentru o perioadă temporară în sediul de pe strada Lucian Blaga, pe durata derulării Proiectului de reabilitare a clădirii unde funcționează învățământul primar, corpul „Regina Maria”.
Nici profesorii și nici părinții nu sunt de acord cu această decizie
În acest context, membrii corpului profesoral, membrii de sindicat, personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic din cadrul Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” Deva își exprimă dezacordul pentru soluția de restructurare a rețelei școlare care implică această comasare între cele două instituții de învățământ, enunțând, pe această cale, o serie de argumente justificate și pertinente care vin să susțină decizia și poziția noastră oficială. În primul rând, în urma derulării Proiectului de reabilitare a clădirii unde funcționează învățământul primar din instituția noastră, ni s-a acordat de către Primăria Deva, pentru o perioadă determinată parterul și etajul al II-lea din incinta clădirii cu sediul pe strada Lucian Blaga. Pentru acest spațiu se alocă fonduri pentru plata cheltuielilor aferente în cuantum de 2 treimi Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva și 1 treime Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva. În condițiile în care motivul principal enunțat de Liceul de Arte este acela că nu își poate permite susținerea financiară pentru sediul din strada Lucian Blaga, acest motiv devine neîntemeiat acum. De asemenea, desfășurarea activității pe perioadă determinată, într-un spațiu educațional aparținător Liceului de Arte nu trebuie să reprezinte și să facă obiectul preluării resursei umane aferente.
Cele două componente școlare nu sunt structuri ale Liceului de Arte, ci reprezintă aceeași entitate cu personalitate juridică și reprezentanță legală. Acest lucru este stipulat printr-un act decizional eliberat de către Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, conform legislației în vigoare. Legea Educației nr. 1/05.01.2011 nu precizează și nu stipulează în niciun articol, alineat sau paragraf faptul că o componentă dintr-o instituție cu personalitate juridică poate fi fragmentată, detașată și apoi comasată unei alte instituții cu personalitate juridică. Aceste două componente funcționează de aproximativ 10 ani sub titulatura de Liceul de Arte. Considerăm că procedura de fragmentare și apoi comasare cu instituția noastră nu dispune de un temei legal, fiind sub incidența unui aviz de neconformitate legală.
Mai mult decât atât, elevii care își desfășoară activitatea educațională în cele două componente ale Liceului de Arte, sunt elevii acelei instituții, înscriși în SIIR. Transferarea lor la o altă instituție școlară trebuie să se realizeze cu respectarea normativelor legale în vigoare. Există, de asemenea, și poziția oficială a părinților elevilor care învață în clădirile din strada Lucian Blaga, respectiv Viile Noi, prin care aceștia își exprimă dorința ca elevii să studieze în acele spații, nedorind la rândul lor strămutarea într-o altă instituție școlară. În acest sens, comasarea cu instituția noastră devine foarte puțin relevantă, deoarece procesul educațional se va desfășura în aceleași condiții ca și în cazul prezent ,în care ei sunt înscriși în Liceul de Arte.
Oferta Liceului Tehnologic „Transilvania”, refuzată
Un alt motiv invocat de către direcțiunea Liceului de Arte este criteriul proximității care este nevalid, deoarece Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva nu se află în proximitatea componentelor școlare. Mai mult, prin oferta depusă de către Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva, ofertă refuzată categoric de către părinții Liceului de Arte, se evidențiază faptul că există soluții educaționale, soluții care includ criteriul proximității. Prin compararea situațiilor, Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva și Liceul de Arte sunt la aproximativ aceeași distanță de clădirile aflate în discuție.
Un alt argument invocat de către Liceul de Arte este acela că aceștia reprezintă o instituție cu caracter vocațional, iar elevii din cele două componente școlare sunt cu regim de învățământ de masă. Colegiul Național Pedagogic ”Regina Maria” Deva dispune și el de un statut vocațional din prisma claselor de liceu cu specializările Învățător-Educatoare, Educator-Puericultor, precum și din prisma învățământului primar și preșcolar unde se desfășoară activitățile de practică pedagogică. De asemenea, resursa umană a Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” Deva dispune de educatoare, învățători, profesori pentru învățământul primar și preșcolar, profesori metodiști care susțin activități de îndrumare și evaluare a practicii pedagogice în cadrul instituției noastre ca școală de aplicație. Mai mult decât atât, nu există temei legal prin care să se stipuleze că o instituție cu statut vocațional nu poate avea clase în regim de învățământ de masă. Aceste realități există în multe dintre instituțiile școlare, la nivel național. Legea Educației Naționale și Regulamentul de Organizare și Funcționare a Instituțiilor din Învățământul Preuniversitar garantează și stipulează posibilitatea unei instituții școlare de a organiza atât clase în învățământul de masă, în profil vocațional, special etc. Drept urmare, motivația Liceului de Arte prin care afirmă că, în calitate de instituție cu statut vocațional, nu pot susține clase cu regim de învățământ de masă, este nejustificată, nelegală și invalidă.
Pe de altă parte, conform Regulamentului de Organizare și Funcționare a Instituțiilor de Învățmânt Preuniversitar coroborat cu Regulamentul de Funcționare a Liceelor Pedagogice, la nivel național, încadrarea cadrelor didactice pe posturi, catedre declarate vacante se realizează și în baza unui aviz de liceu pedagogic.
Nu în ultimul rând, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva este o instituție mare, cu un număr de 1.617 elevi, peste 3.200 de părinți, 90 de cadre didactice, personal didactic auxiliar 12 și personal nedidactic, 28. Având în vedere numărul mare de elevi ai unității noastre, raportat la costul standard/elev, acesta permite instituției noastre funcționarea ca unitate de sine stătătoare, conform actualului Proiect de structură școlară și în acord cu legislația în vigoare.
Reabilitarea clădirii/ corpului „Regina Maria” Deva nu constituie legal un motiv prin care instituția noastră să caute adăugarea/ alocarea unor noi spații de învățământ sau a unor structuri școlare aparținătoare altor instituții educaționale cu personalitate juridică. Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva nu a solicitat spațiul de pe Lucian Blaga, ci un spațiu în care să își poată desfășura activitatea educațională. Fiind o instituție voluminoasă, potrivit efectivelor de elevi, clasele de învățământ preșcolar, primar și gimnazial și liceal din cadrul Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” Deva funcționează la capacitate maximă. În acest sens, instituția noastră reușește să asigure o calitate deosebită actului educațional. Suntem conștienți de importanța faptului că educația are în vedere interesul superior al elevului, deoarece elevii constituie prioritatea noastră. Activitatea educațională a cadrelor didactice și elevilor din cele două componente școlare se va desfășura în sediile din prezent. Acest lucru nu va constitui o îmbunătățire a actului educațional pentru elevii care studiază în acest moment în sediile de pe strada Lucian Blaga, respectiv Viile Noi. Redistribuirea lor în cadrul colectivelor de elevi de la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva este imposibilă datorită faptului că și noi ne desfășurăm activitatea cu efective la capacitate maximă. În acest sens, nu considerăm că se va respecta principiul interesului superior al elevului.
Potrivit Legii Educației Naționale nr. 1/ 05.01.2011, cu completările și modificările ulterioare, la art. 61, al. 2, se stipulează necesitatea întreținerii colaborării cu partenerii sociali, în vederea stabilirii rețelei școlare, susținând principiul de colaborare și dialog social, de asemenea stipulat conform aceleași legi, art. 3, litera t. În acest sens, corpul profesoral al Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, membrii de sindicat, personalul didactic, didactic auxiliar, nedidactic, membrii Comitetelor de părinți, nu au fost consultați în vederea stabilirii acestui Proiect de restructurare a rețelei școlare, chiar mai mult, nu li s-a dat posibilitatea de a-și face cunoscută poziția oficială.
În concluzie, prin toate cele enunțate anterior, precizăm că membrii corpului profesoral al Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, membrii de sindicat, personalul didactic, didactic auxiliar, nedidactic, membrii Comitetelor de părinți nu sunt de acord cu modificarea structurii de funcționare a unității noastre școlare, nici cu alocarea sau realocarea altor unități școlare.
În cazul în care poziția noastră nu va fi luată în considerare, ne rezervăm dreptul de a acționa și pe alte căi legale.
Cu deosebită considerație,
Colectivul de cadre didactice și nedidactice ale Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, Comitetul de Părinți al Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” Deva
Actualitate
Corvinul, înfrângere la scor de neprezentare
Singura echipă de fotbal din județul nostru care evoluează în Liga 2 de fotbal, Corvinul Hunedoara, nu trece prin cele mai fericite momente. În ultimul meci disputat, unul contând pentru etapa a XII-a a sezonului regular, hunedorenii au pierdut la un scor de neprezentare
0-3 cu Steaua
Corvinul a jucat, în deplasare, cu Steaua, ocupanta poziției secunde, iar meciul se anunța a fi unul dificil, deși niciuna dintre combatante nu are drept de promovare în primul eșalon. În jocul desfășurat în Ghencea Corvinul a început mai bine partida, dar Lupu, în minutul 8, nu a ajuns la timp, în preajma porții adverse, la o centrare a lui Pîvulescu, iar șutul lui Neacșa (min. 10), de la marginea careului mare, a fost reținut de portarul bucureștenilor. Apoi, la prima lor fază ofensivă mai consistentă, cei de la Steaua au reușit deschiderea scorului, în minutul 12, prin autogolul lui Lică, stoperul Corvinului trimițând în proprie poartă o centrare a lui Răsdan, deviată de un alt apărător al hunedorenilor, Bradu. Bucureștenii au profitat de moment și, în minutul 27, și-au dublat avantajul pe tabelă, prin Nedelea, care a executat o lovitură din colțul careului mare, iar mingea trimisă de stelist intră în plasa porții lui Lefter. Corvinul iese în atac, dar nu reușește mare lucru, singura fază notabilă fiind ocazia lui Cărăuș, din finalul primei părți, lovitura de cap a acestuia de la 6 metri, după o centrare a lui Manolache, fiind reținută de Fânculescu, portarul Stelei. Mitanul secund începe cu 2-0 pentru bucureșteni și, deși Florin Maxim, antrenorul principal al Corvinului, a făcut trei modificări la pauză, la puțin timp după reluare avantajul celor de la Steaua crește. Acest lucru s-a întâmplat în minutul 48 când, după o pasă greșită a lui Pop, Chipirliu interceptează balonul, îl transmite cu călcâiul lui Matei, iar acesta, nemarcat, trimite în preajma buturilor hunedorene de unde Heras, chiar dacă a fost talonat de Neacșa, înscrie din marginea careului mic, făcând 3-0, scor cu care s-a și încheiat partida.
Trebuie să rămână uniți
Perioada nefastă prin care trec hunedorenii, care, în ultimele patru etape, au câștigat doar un singur punct, a fost recunoscută și de antrenorul principal al Corvinului, Florin Maxim. Tehnicianul nu crede că echipa sa trece printr-o perioadă de criză, dar consideră că echipa trebuie să rămână unită în perioada următoare pentru a depăși actuala situație. „Nu aş spune că e o criză, dar e clar că e o perioadă nefastă, pe care trebuie să o depăşim cumva. Aveam nevoie de mai multă încredere în noi într-un astfel de joc… am avut începutul bun de meci, cu acele două şanse de gol, ei la prima lor fază periculoasă au marcat, apoi a venit şi golul doi… Puteam fi mai speculanţi pe benzi, cred că acolo puteam să îi surprindem, dar asta este. În prima repriză n-am câştigat cred, niciun duel, şi asta s-a văzut şi s-a simţit. Va trebui să muncim mai mult, pentru că e clar că nu aceasta este adevărata faţă a echipei. Trebuie să rămânem uniţi, în continuare”, a spus Florin Maxim, conform celor de la www.fccorvinul1921.ro., pagina oficială a clubului de pe malurile Cernei.
Sunt pe 13, dar alții o duc și mai rău
După această înfrângere corviniștii, al căror obiectiv este calificarea în play-off, acolo unde vor merge primele șase clasate la finele sezonului regular, deși nu au drept de promovare, sunt pe locul 13, cu 14 puncte, a șaptea clasată. Și chiar dacă echipa din Hunedoara trece prin momente nefaste, alte colege de eșalon o duc și mai rău. Astfel, după retragerea din campionat a celor de la Viitorul Târgu Jiu, alte două echipe, conform site-urilor de specialitate din Capitală, au mari probleme financiare, fiind vorba despre Chindia Târgoviște și CS Mioveni. De asemenea, un site bucureștean, care a mai gafat pe această temă, susține că FC Bihor este implicată într-un scandal al pariurilor.
Urmează două meciuri acasă
Dacă primele șase clasate merg în play-off, celelalte echipe vor juca în play-out, în două serii de, teoretic, opt echipe. Vor retrograda direct ultimele două clasate din cele două serii, o echipă, cea din Târgu Jiu, fiind cunoscută deja, iar formațiile de pe locul al șaselea vor susține un baraj, care va decide și cea de-a cincea echipă care merge în Liga 3. Revenind la Corvinul, trebuie menționat că echipa hunedoreană ca avea două meciuri consecutive pe teren propriu. Primul se va juca miercuri, 6 noiembrie, de la ora 14:00, fiind vorba despre meciul restant cu CS Afumați, a șaptea clasată, cu 19 puncte. Apoi va urma meciul din etapa a XIII-a, cu CSC Șelimbăr, locul 17, cu 10 puncte, meciul urmând a se disputa, și acesta, la Hunedoara, sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 11:00.
Foto: Facebook FC Corvinul 1921 Hunedoara
Actualitate
CL Deva, întrunit marți în ședință extraordinară. Cei cinci consilieri supleanți vor depune jurământul
Consiliul Local al Municipiului Deva se va întruni, marți, 5 noiembrie 2024, în ședință extraordinară. Cei cinci consilieri locali supleanți vor depune jurământul, acesta fiind primul punct de pe ordinea de zi.
În urma alegerilor locale din 9 iunie 2024, CL Deva a fost constituit din 21 de consilieri locali. Dintre aceștia, 15 au depus jurământul la ședința de învestitură în funcție a noului primar al municipiului Deva, Lucian Ioan Rus. Alți cinci consilieri supleanți au fost validați ulterior de instanță și vor depune jurământul în ședința de marți. Este vorba despre Dacian-Ciprian Drăgan (PSD), Călin-Constantin Moraru (PSD), Sorin-Tudor Lavu (PSD), Gheorghe Ludoşean (PNL) și Marcela-Georgeta Grecu (FD). De asemenea, tot în cadrul ședinței de marți, 5 noiembrie, și consilierul local Marin Florin Ilieș (PNL), care nu a putut participat la ceremonia de învestitură desfășurată în data de 26 octombrie 2024, va depune jurământul, odată cu ceilalți cinci aleși locali ale căror mandate au fost validate de către Judecătoria Deva.
Este prima ședință a noului Consiliul Local al municipiului Deva din acest mandat 2024 – 2028.
Actualitate
Raport – Poliția Locală Deva a aplicat aproape 200 de sancțiuni, în octombrie
Aproape 200 de sancțiuni au aplicat polițiștii locali din Deva, pe parcursul lunii octombrie 2024, conform bilanțului instituției. Cele mai multe sancțiuni, 140 la număr, au fost „împărțite” de polițiștii locali de la Structura Circulație pe Drumurile Publice.
Alte 41 de sancțiuni au fost aplicate, în octombrie 2024, de polițiștii locali de la Structura Ordine și Liniște Publică, iar polițiștii locali de la Structura Disciplina în Construcții, Activitate Comercială și Protecția Mediului au aplicat, pe parcursul lunii anterioare, 18 sancțiuni.
La Centrul de Monitorizare Video Trafic s-au preluat, în luna octombrie, 186 de sesizări telefonice. Au fost efectuate 115 identificări în Baza Națională de Date. Totodată, au fost furnizate probe video în vederea soluționării unui număr de 17 dosare penale, potrivit raportului privind activitatea desfășurată de Poliția Locală Deva în luna octombrie 2024.
25 de mașini staționate neregulamentar, ridicate
Un număr de 25 de autoturisme staționate neregulamentar, pe raza municipiului Deva, au fost ridicate, pe parcursul lunii octombrie 2024, potrivit raportului activității polițiștilor locali. Alte 19 autovehicule fără stăpân au fost monitorizate, în perioada 01 – 31 octombrie 2024, se mai arată în același raport, dat publicității de Primăria Deva.
Pe de altă parte, în același interval de timp, polițiștii locali de la Disciplina în Construcții, Activitate Comercială și Protecția Mediului au efectuat, luna trecută, 13 controale pentru identificarea lucrărilor de construcție fără autorizație. Au făcut verificări la șase firme privind afişajul publicitar, fiind controlate 103 societăți comerciale și 46 de comercianți ambulanți pentru respectarea legislației.
“În cadrul tuturor structurilor mai sus amintite se fac cercetări ori de câte ori este nevoie, pentru soluționarea cu celeritate a tuturor reclamațiilor scrise/telefonice venite din partea cetățenilor cât și a sesizărilor venite prin aplicația ,,Deva 24’’”, se mai arată în același raport.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Fraudă cu fonduri europene. Regele oilor, reținut
-
Actualitatecu o zi in urma
Deva: Grădinița „Andrei Șaguna”, un nou spațiu educațional modern pentru copii
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Accident rutier pe A1, aproape de Sebeș
-
Actualitatecu 2 zile in urma
L-ați văzut? Bărbat de 88 de ani a dispărut de acasă -UPDATE
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ați văzut-o? O minoră din Hunedoara este căutată de familie -UPDATE
-
Actualitatecu o zi in urma
Suspecți de tâlhărie, reținuți de polițiștii din Deva în urma unor percheziții
-
Actualitatecu o zi in urma
Octogenarul dispărut din Brad, găsit după mai multe ore de căutări. Un câine l-a încălzit toată noaptea
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Tânăr din Hațeg, prins de polițiști conducând fără permis și cu o alcoolemie de 1,21 mg/l