Connect with us
Data: 09/05/2025
.

Actualitate - Eveniment

Eveniment inedit la muzeul din Deva: etapa regională a Olimpiadei „Mind Lab”

Publicat

pe

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, va găzdui în data de 30 martie 2019 un eveniment inedit: etapa regională a Olimpiadei „Mind Lab”. Evenimentul se va desfășura la sediul instituției din Palatul Magna Curia, începând cu ora 10.00.

„Olimpiada Mind Lab este un eveniment educaţional ce reuneşte copii din toată lumea într-un minunat campionat al jocurilor de gândire. Evenimentul olimpic, organizat în 2019 pentru al treisprezecelea an consecutiv, se adresează elevilor cu vârsta între 9 şi 13 ani. Sute de mii de elevi de pe toate continentele luptă pentru onoarea de a-şi reprezenta clasa, şcoala şi apoi ţara într-o competiţie internaţională, ce aduce la masa de joc cei mai buni jucători de Abalone, Dame, Quoridor şi Octi, jocuri ce fac parte din Programul educațional Mind Lab”, a declarat Florin Petruț, partenerul zonal al Mind Lab România.

Metodă educațională inovatoare

Programul Mind Lab se bazează pe o metodă educaţională inovatoare, unică, de dezvoltare a competențelor necesare vieții de zi cu zi a copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 şi 14 ani. El „susţine formarea sistematică de abilităţi, pe trei zone de dezvoltare: abilităţi la nivel cognitiv, la nivel social şi abilităţi din sfera inteligenţei emoţionale. Acest proces se realizează prin jocuri de gândire, jocuri prin care copiii pot experimenta şi exersa, într-un mod creativ, abilităţile învăţate. Programul Mind Lab facilitează, pe baza unui curriculum proiectat pe nivele de vârstă, învăţarea de către copii a unor metode şi strategii pe care le aplică atât în timpul jocului, cât şi în situaţii reale de viaţă. Experienţa ludică, esenţa acestui program, este în aceeaşi măsură plăcută, captivantă şi emoţionantă, stimulând puternic motivaţia şi entuziasmul copiilor şi constituie un fundament solid procesului de învăţare, bazat pe experienţă directă”, a mai precizat Florin Petruț.

Dintre valorile olimpice și obiective sunt amintite promovarea respectului mutual, toleranţa, onestitatea şi corectitudinea, atât în joc cât şi în viaţa de zi cu zi; reunirea copiilor din diverse medii şi culturi în faţa unui obiectiv comun; punerea în practică a strategiilor de gândire Mind Lab, a abilităţilor emoţionale şi sociale dobândite; promovarea unei culturi a jocurilor de gândire la scară mondială.

Advertisement

Până în prezent programul Mind Lab a fost aplicat cu succes în mii de instituții educaţionale şi a îmbogăţit vieţile a mai mult de două milioane de copii din aproape 40 de ţări, printre care SUA, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, România, Ungaria, Australia, Noua Zeelandă, Israel, Singapore, Coreea de Sud, Japonia, Brazilia, Mexic, Chile şi altele”, se mai arată în prezentarea partenerului zonal, Florin Petruț.

Advertisement

Actualitate

Pentru prima dată în istorie, un american devine Papă. Robert Prevost, ales Papa Leon al XIV-lea

Publicat

pe

Redactat de

Biserica Romano-Catolică are un nou lider spiritual. Cardinalul Robert Prevost, originar din Chicago, a fost ales joi seară al 267-lea Papă, succedându-i Papei Francisc.

El a preluat numele de Papa Leon al XIV-lea, devenind astfel primul american care urcă pe Scaunul Apostolic al Sfântului Petru. Alegerea a fost anunțată de la balconul Bazilicii Sf. Petru, în fața unei mulțimi entuziaste, după ce fumul alb s-a ridicat din Capela Sixtină.

În vârstă de 69 de ani, Papa Leon al XIV-lea a deținut înainte funcția de prefect al Dicasterului pentru Episcopi, un rol esențial în structura de conducere a Vaticanului. Cu o experiență îndelungată în America Latină, în special în Peru, noul papă este recunoscut pentru apropierea față de comunitățile marginalizate și pentru viziunea sa moderată, care îmbină fidelitatea față de tradiție cu deschiderea față de provocările lumii contemporane.

Alegerea sa vine într-un moment crucial pentru Biserica Catolică, care traversează un proces de reformă început în timpul pontificatului lui Francisc. Cardinalii electori au fost nevoiți să decidă între continuitatea reformelor și revenirea la o linie mai conservatoare. Votul decisiv a avut loc joi după-amiază, în a treia rundă de vot, într-un conclav desfășurat în condiții stricte de confidențialitate.

FOTO: Wikipedia

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Proiect unic la Exploatarea Culturală Petrila. Mariea Crâșmaru, care a intrat în Cartea Recordurilor după ce a făcut ocolul Pământului pe jos, la „Întâlnirile Altfel”

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Mariea Crâșmaru, femeia care a intrat în Cartea Recordurilor după ce a făcut ocolul planetei pe jos, este invitata primei ediții a evenimentului „Întâlnirile Altfel”, care va avea loc vineri, 9 mai, începând cu ora 17:00, la Exploatarea Culturală Petrila.

 

Evenimentul face parte dintr-un proiect cultural unic prin intermediul căruia, o dată pe lună, inima fostei mine Petrila se transformă într-o scenă deschisă pentru oameni altfel.

Advertisement

“Întâlnirile Altfel nu sunt doar o serie de evenimente – sunt un dialog viu între trecut și prezent, între foști mineri și cei care privesc altfel viitorul acestui loc, între cuvânt și emoție. Fiecare întâlnire va aduce în fața publicului invitați speciali – scriitori de renume, jurnaliști, artiști sau oameni cu povești de viață fascinante – care vor împărtăși idei, experiențe și perspective într-un dialog deschis cu cei prezenți. Scopul nostru este să redăm acestui spațiu o nouă identitate, transformându-l într-un loc al schimbului de idei și al renașterii culturale. Fosta mină Petrila nu este doar un simbol al trecutului industrial, ci și o sursă de inspirație pentru viitor – un loc unde memoria colectivă a unei comunități născute din minerit se întâlnește cu creativitatea visătorilor care acceptă invitația. Vă invităm să deveniți parte din această aventură culturală!”, transmit reprezentanții Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.

Potrivit acestora, „Întâlnirile Altfel” își propun să fie mai mult decât un eveniment – o experiență care schimbă felul în care este privită cultura, comunitatea și moștenirea noastră comună.

Povești fascinante din jurul lumii

În cadrul evenimentului de la Petrila, publicul prezent va avea prilejul să asculte povești fascinante din jurul lumii spuse de Mariea Crâșmaru, deținătoarea recordului Guinness pentru „cea mai lungă călătorie efectuată vreodată de o femeie“.

Mariea Crâșmaru a străbătut întreaga lume, a văzut zeci de țări și a atins și cei doi poli ai Terrei. Povestea româncei, stabilită de aproximativ doi ani la Petroșani, parcă este desprinsă din cărțile lui Jules Verne. A intrat în Cartea Recordurilor, la capitolul „globetrotter”, în anul 2000. Avea 48 de ani când a pornit într-o călătorie unică, îndrăzneață – în jurul lumii pe jos. Cu rucsacul în spate și 600 de dolari în buzunar, a străbătut 120 de țări de pe toate cele șapte continente. A urcat la înălțimi de peste 6.000 de metri, a îndurat temperaturi de minus 38 de grade Celsius în Antarctica și a atins cei doi poli ai Terrei: Polul Nord și Polul Sud. În trei ani și cinci luni, a realizat “cea mai lungă călătorie efectuată vreodată de o femeie”. În urma călătoriei ei, a rezultat și cel mai lung paşaport din lume, cu 154 de pagini şi o lungime de 19 metri, ambele performanțe fiind recunoscute și înscrise în Guinnness Book.

Advertisement
Sursa foto: Mariea Crâșmaru/Facebook

“Mariea Crâșmaru a fost prima femeie care a făcut turul României pe jos, în 1988, parcurgând 3.510 kilometri în 114 zile. A vizitat peste 120 de țări, pe toate cele șapte continente, și a intrat în Cartea Recordurilor – inclusiv pentru cel mai lung pașaport din lume, cu 154 de pagini, desfășurat pe 19 metri. De curând, Mariea s-a mutat la Petroșani, vrăjită de munții acestui loc. A înfruntat provocări grele, a primit ajutor de la oameni simpli și chiar de la un președinte sud-american. Femeia care a bătut planeta în lung și-n lat este, de fapt, definiția bunătății – o citești în ochii ei și în fiecare gest. Întâlnirea cu Mariea Crâșmaru e cu adevărat una altfel. Ne va ajuta să vedem lumea prin ochii unei călătoare de cursă lungă și să ne descoperim, poate, curajul de a ne urma propriile visuri”, au mai transmis reprezentanții Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.

Întâlnirile Altfel” sunt organizate de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara și împreună cu portalul altfeldelocuri.ro. Inițiativa unică se va derula lunar, la fosta mină din Petrila.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Aproximativ 100 de motocicliști sunt așteptați, sâmbătă, la Deva. Paradă pe străzile orașului

Publicat

pe

Redactat de

 

Aproximativ o sută de motocicliști, din mai multe județe ale țării, sunt așteptați sâmbătă, 10 mai, la Deva, cu prilejul unui eveniment prin care bikerii vor să tragă un semnal de alarmă asupra prezenței lor în trafic.

Evenimentul, dedicat pasionaților de motociclete, dar și siguranței în trafic, va începe la ora 08:00, în Piața Cetății din Deva (parcare telecabină), acolo unde iubitorii de motoare pot admira bijuteriile pe două roți. Începând cu ora 12:00 va avea loc o paradă a motocicliștilor pe străzile orașului, pe următorul traseu: Piața Cetății – Strada Stadion – Strada Horea – Calea Zarandului – ieșire din oraș spre Simeria, cu respectarea regulilor de circulație.

Scopul principal al acestui eveniment este conștientizarea asupra prezenței motocicliștilor în trafic.

Evenimentul este organizat de A.C.S. Kermit Racing Deva cu sprijinul Primăriei Municipiului Deva.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate