
Comuna Beriu, cu o populație de peste 3.500 de locitori, este una dintre cele mai mari așezări rurale din județul Hunedoara. Localitatea are opt sate componente, respectiv Beriu, Căstău, Cucuiş, Măgureni, Orăştioara de Jos, Poieni, Sereca şi Sibişel, și se întinde pe o suprafață de aproape 185 de kilometri pătrați.
Cu populație în creștere
Despre comuna aflată pe drumul către Cetățile Davice din Munții Orăștiei ar mai fi de precizat că, și ea, prezintă câteva locuri ce merită a fi vizitate. Printre acestea se numără Mănăstirea Cucuiș, Cetatea Sibișelului, Monumentul Eroilor de la Căstău sau Castrul roman de la Orăștioara de Jos și, nu în ultimul rând, plantațiile cu afine, care, în ultima vreme, au făcut comuna Beriu foarte cunoscută. Iar un alt aspect interesant legat de această frumoasă comună din zona Orăștiei este acela că se numără, conform datelor oficiale de la ultimul recensământ al populației, printre puținele așezări, nu doar din județ, ci din întreaga țară, unde numărul de locuitori a crescut. Acest lucru se datorează și creșterii continue al gradului de confort al populației, grației investițiilor pe care le face în acest sens administrația publică locală din comuna hunedoreană Beriu.
Spectacole, nedei și evenimente religioase
Fiind vorba despre zona rurală, și în satele aparținătoare de comuna Beriu se păstrează tradițiile. Astfel, de Rusalii se organizează nedei tradiționale în mai multe sate, acestea fiind completate și cu alte evenimente culturale. „Vom avea mai multe evenimente de Rusalii. Acestea debutrează în data de 3 iunie, când va începe o nouă ediție a «Zilelor satului Orăștioara de Jos». Manifestarea durează două zile, până pe 4 iunie. În prima zi va fi un program dedicat mai mult tineretului, cu muzică specifică pentru această vârstă. În cea de-a doua zi va avea loc un concert de muzică populară, urmat de tradiționala nedeie. Apoi, pe 5 iunie, vom avea un alt eveniment important în satul aparținător Căstău. Aici va avea loc o nouă ediție a Festivalului – concurs de folclor „Leliță de la Căstău”, cu participare de interpreți și ansambluri din întreaga țară, iar după această manifestare va avea loc, și în acest sat, tradiționala nedeie. Atât evenimentul de la Orăștioara de Jos, cât și cel de la Căstău, se vor desfășura la căminele culturale din respectivele sate și în apropierea acestora și sunt convins că numele ce vor fi prezente, pe care nu le dezvălui, vor face o plăcută surpriză celor ce vor fi prezenți. Bineînțeles că nu uităm nici de importanța religioasă a respectivei perioade și sunt convins că, de Rusalii, la mănăstirea de la Cucuiș, dar și la celelalte biserici din comună, vor fi prezenți, la slujbe, un număr mare de credincioși. Vă așteptăm, cu mare drag, să ne fiți alături în aceste zile de Rusalii”, a lansat o invitație de nerefuzat Emil Moise Bîc, primarul comunei hunedorene Beriu.
Un bogat trecut istoric
Comuna Beriu se situează într-o regiune cu un bogat trecut istoric. Documente istorice arată că la Orăştioara de Jos s-a putut identifica o aşezare civilă destul de extinsă indicată prin ziduri ce se găsesc până la râul Beriu. Urme romane s-au găsit şi în hotarul localităţii Beriu. Astfel în 14 august 1965, cu ocazia lucrărilor agricole, un plug a scos la suprafaţă o piatră dreptunghiulară cu inscripţie romană. S-a constatat că este vorba de un mormânt roman, de 2 metri lungime, 1.40 metri lăţime şi 80 centimetri adâncime. În mormânt s-au găsit oseminte amestecate cu cărămidă macerată şi pământ. Tot aici s-a descoperit şi ceramică autohtonă foarte veche şi se crede că acest mormânt a aparţinut unui ostaş din Legiunea XII Gemina.
Placa funerară se păstrează la Muzeul din Orăştie. Cea mai veche atestare documentară vine de la sârşitul sec. XIII când saşii au început să se organizeze în scaune numite „sedes ”, printre acestea figurând Beriu, Căstău, Sereca și Sibişel. Saşii au fost colonizaţi în localităţile cele mai bogate , chiar dacă acestea au aparţinut românilor cum a fost cazul Beriului care a fost colonizat în anul 1334. La colonizarea saşilor în anul 1334 în Beriu se face menţiunea că existau deja 107 case locuite de români.