Connect with us
Data: 23/11/2024
.

Actualitate - Eveniment

Florea Văetuș: „Fotbalul românesc este în cădere liberă” (I)

Publicat

pe

Județul Hunedoara a fost, până ne demult, un veritbail furnizor de jucători de mare valoare, mulți dintre aceștia ajungând internaționali de marcă.

Erau vremuri când, dacă se forța un pic nota, dar nu foarte mult, se putea face o echipă națională cu jucători legitimați, născușți sau lansați de echipele din județul Hunedoara, fiind vorba despre Corvinul și Jiul.

Antrenor la școala care îi poartă numele

Anii au trecut, lucrurile s-au schimbat, iar fotbalul hunedorean trăiește, de ceva vreme doar din amintiri cu și despre marii jucători. Unul dintre marii jucători ai Hunedoarei fotbalistice este și Florea Văetuș. L-am întâlnit pe nea Florică, unde altundeva, decât lângă „dreptunghiul verde” și, în mod firesc, am purtat o discuție, tema principală fiind, firește, fotbalul.

Reporter: Bine te-am găsit, nea Florică. Ce mai faci?

Advertisement

Florea Văetuș: Ce pot să fac? Nu pot să stau departe de fotbal. Antrenez la grupe de copii, la o școală de fotbal din Hunedoara, fiind onorat că aceasta îmi poartă numele. Avem mai multe grupe de copii, vreo 60 la număr, iar două dintre acestea joacă și în campionatul județean. Clubul este înființat, cu sprijinul lui Alin Modârcă, un mare iubitor al fotbalului, de vreo jumătate de an, antrenori, pe lângă noi, mai fiind Dănuț Tomșa și Ovidiu Muntean, plus Benone Tărău, care se ocupă de pregătirea portarilor, și, fără să mă laud, avem deja și unele rezultate. Pe lângă asta, mai și lucrez…

Rep.: Păi nu ai ieșit la pensie (Florea Văetuș a împlinit 61 de ani pe 23 noiembrie, n. a.)? Știam că ai avut grad militar.

F.V. : Sunt agent de pază la stadion. Aia cu gradul militar e o poveste veche. Totul a pornit de la o glumă. Eram la Corvinul, acea mare echipă a Hunedoarei, cu Mircea Lucescu antrenor. Dinamo umbla să îl ia pe Gabor, care venise după „mondialul” de juniori din 1981 ca „Balon de aur” și golgheter al competiției, dar Romică nu voia să plece la București. Știam de discuții și, în glumă, am zis că mă duc eu la Dinamo, iar despre acest lucru a auzit și Mircea Lucescu. Practic, Mircea Lucescu, căruia îi port o mare stimă, m-a trimis la Dinamo. Și, într-o zi, mă caută doi ofițeri în civil, la Hunedoara. Erau cu contractul făcut și eu doar l-am semnat. Mi-au lăsat un plic cu bani, să am de haine și alte cele, și m-au anunțat că sunt locotenent la „Economic”.

A reușit la Dinamo

Rep.: Acest lucru se întâmpla undeva în pauza competițională de iarnă a sezonului 1981-1982. Iar Dinamo avea ceva echipă atunci.

Advertisement

F.V. : Da, atunci fotbalul românesc avea valoare, nu ca cum, când este în cădere liberă. Să revin la Dinamo. Sincer, nu credeam că voi avea multe oportunități să joc. Pe postul meu, de vârf sau de extremă stângă, era concurență acerbă. Erau, atunci, la Dinamo, în atac, Dudu Georgescu, Pompiliu Iordache sau Costel Orac. De asemenea, mai era și Cornel Țălnar, pe dreapta, dar și oameni care veneau din linia de mijloc și puteau juca oricând pe posturile mele, în primul rând fiind Gigi Mulțescu, dar și Marin Dragnea ori Oneață Augustin. Și, totuși, am jucat, și zic eu că bine. În returul acelui campionat am jucat în 13 meciuri din 17 și am marcat cinci goluri. În sezonul următor am jucat în 31 din cele 34 de meciuri și am înscris de șapte ori. Iar ca antrenori am avut două nume mari ale fotbalului românesc, pe Valentin Stănescu și pe Dumitru Nicolae Nicușor. În plus, odată cu venirea la Dinamo a venit și prima convocare la echipa națională.

Deschizătorul drumului spre EURO 1984

Rep. : Deci între prima convocare și primul joc a fost o diferență.

F.V. : Da, așa este. Mircea Lucescu preluase echipa națională în toamna lui 1981, după ce se ratase calificarea la „mondialul” din Spania. La începutul lui 1982 Mircea Lucescu a convocat un lot, care avea să se numească selecționată divizionară, cu mulți jucători fără prezențe în echipa națională, printre care eram și eu, și am făcut un turneu în America Centrală și cea de Sud, meciurile jucate acolo nefiind trecute în palmaresul internațional. Primul joc oficial al meu în echipa națională a fost cel de pe 1 mai 1982.

Rep. : Acel meci de neuitat, cel cu Cipru, de la Hunedoara, primul din campania pentru EURO 1984, unde România a reușit să se califice în premieră.

Advertisement

F.V. : Exact, despre acel meci este vorba. Nici de această dată nu mă așteptam să joc, darămite să fiu titular. Dar așa a decis Mircea Lucescu să fiu extremă stângă, cu Gabor pe dreapta și Cămătaru vârf. În fine, a fost o atmosferă extraordinară și, în plus, jucam acasă, eu fiind născut și crescut în Hunedoara. Am câștigat cu 3-1, dar am avut o mare bucurie, poate cea mai mare din cariera de jucător, pentru că am reușit să deschis scorul, acasă, la meciul meu de debut în echipa națională. A fost o centrare a lui Aurică Țicleanu, un fundaș cipriot a sărit pe sub minge, balonul a ajuns la mine, am făcut o preluare pe piept și am marcat cu piciorul drept, eu fiind stângaci. A fost singurul meu gol la echipa națională, pentru care am jucat de șapte ori, în celelalte jocuri Mircea Lucescu folosindu-mă ca fundaș stânga.

Advertisement

Actualitate

Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber

Publicat

pe

Redactat de

Un incendiu puternic a cuprins acoperișul unei case din localitatea Dobra, mobilizând echipaje de intervenție ale Secției Ilia și Gărzii Dobra.

Astăzi, pompierii Secției Ilia și cei ai Gărzii de Intervenție Dobra au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Dobra.

La fața locului, forțele operative au constatat faptul că incendiul se manifesta cu mari degajări de fum, la acoperișul unei case, pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați, cu posibilitatea de propagare a focului la întreaga locuință și la anexele gospodărești.

Pompierii au acționat cu promptitudine și au lichidat incendiul în limitele găsite. Din fericire, nu au existat victime, fiind înregistrate doar pagube materiale.
De menționat este faptul că, la misiunea de stingere au luat parte și patru pompieri hunedoreni care se aflau în timpul liber: plt.adj.sef Benteu Dănuț, plt.adj. Petric Emil, sld. Buble Darius și sld. Buble Daniel. Ajutorul lor a fost un real sprijin pentru echipajele de intervenție, motiv pentru care le mulțumim.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost coșul de fum neizolat corespunzător față de materiale combustibile.

Pompierii militari vă atrag din nou atenția privind exploatarea coşurilor şi a burlanelor pentru evacuarea fumului:

Astfel,

Advertisement

* Coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor;

* Verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum se va efectua de către o persoană specializată;

* În podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere.

FOTO: ISU HUNEDOARA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Peste 1.300 de efective M.A.I. mobilizate pentru alegerile prezidențiale în județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Pentru asigurarea desfășurării în condiții de siguranță, legalitate și ordine publică a scrutinului pentru alegerea Președintelui României, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din județul Hunedoara au adoptat măsuri speciale de protecție și intervenție.

Peste 1.300 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.) – polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de imigrări și de la alte structuri al ministerului – sunt mobilizate pentru a asigura protecția a celor 524 de secții de votare din județul Hunedoara, a transporturilor de materiale electorale și a spațiilor de depozitare a buletinelor de vot.

Forțele de ordine vor asigura măsurile de ordine publică în proximitatea secțiilor de votare și vor interveni prompt în cazul sesizărilor privind posibile fapte care încalcă legislația electorală.

Au fost intensificate acțiunile de patrulare în zonele aglomerate, pentru a descuraja orice tentativă de tulburare a ordinii publice.

Orice încălcare a legislației va fi tratată cu maximă seriozitate, iar echipele de intervenție sunt pregătite să răspundă prompt oricăror solicitări.

Totodată, se va asigura fluidizarea traficului rutier în zonele din apropierea secțiilor de votare, pentru a preveni blocajele rutiere.

Advertisement

În ceea ce privește prevenirea incendiilor, echipe specializate de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” al Județului Hunedoara au efectuat verificări prealabile în secțiile de votare, pentru a se asigura că acestea respectă normele de siguranță.

La alegerile prezidențiale, pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani.

Alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, precum și persoanele aflate în arest la domiciliu, reținute, deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale pot vota prin intermediul urnei speciale, dacă au depus cerere în acest sens în termen legal.

În ceea ce privește atribuțiile Ministerului Afacerilor Interne cu privire la alegeri, principalele misiuni ale efectivelor M.A.I. mobilizate vizează paza și protecția secțiilor de votare, asigurarea măsurilor de ordine publică, cu accent pe zona localurilor de vot și verificarea tuturor sesizărilor privind posibile contravenții sau infracțiuni electorale.

Președintele biroului electoral al secției de votare ia toate măsurile de ordine în localul de vot și în jurul acestuia.

Advertisement

În această zonă de protecție a secțiilor de votare este interzisă staționarea oricărei persoane mai mult decât timpul necesar pentru a vota.

Excepție fac membrii biroului electoral al secției de votare, operatorii de calculator, persoanele însărcinate cu menținerea ordinii, candidații, persoanele acreditate, dar și altele prevăzute expres de lege.

Persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

Cu aceeași amendă se pedepsește comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, în ziua votării, în intervalul orar 7.00-21.00, precum și continuarea propagandei electorale şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Advertisement

Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Vă reamintesc că și la aceste alegeri se folosește Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Violarea, prin orice mijloace, a secretului votului se pedepsește cu amendă. Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

”Efectivele Ministerului Afacerilor Interne din județul Hunedoara sunt pregătite să gestioneze cu profesionalism orice incident sau eveniment grav care ar putea apărea până la finalul procesului electoral.

Advertisement

Polițiștii, jandarmii, pompierii și celelalte efective ale M.A.I. vor acționa conform atribuțiilor legale ce le revin, cu maximă rigurozitate și echidistanță.

Facem un apel către toți cetățenii să respecte regulile de ordine publică și să semnaleze imediat autorităților orice incidente sau nereguli constatate. Prin colaborarea tuturor, ne asigurăm că procesul electoral se va desfășura în cele mai bune condiții”, arată IPJ Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Vot pentru Cotroceni. Circa 365.000 de hunedoreni sunt așteptați la urne, duminică, în primul tur al alegerilor prezidențiale

Publicat

pe

Redactat de

Zi importantă, duminică, pentru România. Alegătorii sunt chemați la urne pentru a-l desemna pe viitorul șef al statului pentru următorii cinci ani. Numărătoarea inversă a început, iar cetățenii cu drept de vot sunt așteptați, peste două zile, la urne, să aleagă pe unul dintre cei 13 candidați care se luptă pentru funcția supremă în stat: nouă propuși de către partide, iar patru independenți. Ca de obicei, secțiile de votare se vor deschide la prima oră a dimineții, la 07:00, și se vor închide seara, la ora 21:00.

 

Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 va avea loc duminica aceasta, pe 24 noiembrie. În județul Hunedoara, sunt așteptați la urne 365.456 de locuitori. Aceștia își vor putea exprima opțiunea electorală în cele 524 de secții de votare, amenajate pe raza județului Hunedoara.

Cei mai mulți alegători, din tot județul, sunt înscriși pe liste în municipiul Hunedoara (57.356 de persoane), în vreme ce, cei mai puțini, în comuna Bătrâna (89).

În reședința de județ, la Deva, sunt așteptați la urne 55.217 de alegători, la Petroșani -32.874, la Vulcan -21.736, Lupeni – 20.350, Orăștie – 17.275, Brad -12.522, Petrila – 18.865, Simeria – 11.012, Călan – 10.514, Hațeg – 8.481, Uricani – 7.323, Geoagiu – 4.652, Aninoasa -3.530 alegători.

Advertisement

Autoritățile județului s-au pregătit pentru scrutinul electoral ce va avea loc. Mai multe sesiuni de instruire a președințiilor și locțiitorilor secțiilor de votare din județ s-au desfășurat zilele trecute, prefectul județului Hunedoara, Florina Doris Visirin, subliniind importanța pregătirii riguroase a personalului implicat în procesul electoral.

13 candidați, în cursa prezidențială

Au rămas 13 aspiranți la funcția supremă în stat, după ce Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, și-a anunțat, la începutul acestei săptămâni, retragerea din cursa pentru Cotroceni, în favoarea Elenei Lasconi. Astfel, vor intra în primul tur al alegerilor prezidențiale: Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvaţi România (USR), George-Nicolae Simion – Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), Ion-Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat (PSD), Nicolae-Ionel Ciucă – Partidul Naţional Liberal (PNL), Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), Mircea-Dan Geoană – candidat independent, Ana Birchall – candidat independent, Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională (ADN), Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie (PNR), Călin Georgescu – candidat independent, Cristian Diaconescu – candidat independent, Cristian-Vasile Terheş – Partidul Naţional Conservator Român (PNCR), Silviu Predoiu – Partidul Liga Acţiunii Naţionale (PLAN). Unul dintre aceștia îl va înlocui pe Klaus Iohannis, aflat în fruntea țării vreme de un deceniu.

Al nouălea scrutin prezidențial, de după Revoluție

Votarea va începe la ora 07:00 și se va încheia la ora 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se vor afla la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se vor afla la rând în afara sediului secţiei pentru a intra în localul de vot vor putea să îşi exercite dreptul de a alege până cel mult la ora 23:59.

Advertisement

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale se va încheia mâine dimineață, pe 23 noiembrie 2024, la ora 07:00.

Acesta este al nouălea scrutin prezidențial de după Revoluție și a doua mare bătălie politică de anul acesta, după alegerile locale din vară. În situația în care niciunul dintre candidați nu va întruni majoritatea de voturi valabil exprimate ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, se va organiza al doilea tur de scrutin, programat pentru data de 8 decembrie 2024. Atunci, se vor „duela” primii doi candidați în ordinea numărului de voturi valabil exprimate obținute.

După votul de duminica aceasta, pe 1 Decembrie, de „Ziua Națională”, românii sunt chemați din nou la urne, de acea dată, pentru a-i alege pe viitorii reprezentanți ai Parlamentului.

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate