Actualitate
Fostul liberal Ioan Cristea a ajuns liderul PNR Hunedoara
Alegeri judeţene
Acesta a fost deputat PNL între 2007 şi 2008 şi este proaspăt membru al partidului condus de Mihail Neamţu
Neorepublicanii hunedoreni au, de săptămâna trecută, o nouă conducere judeţeană. Aceasta a fost desemnată în cadrul unor alegeri ce au avut loc la Deva, în prezenţa membrilor şi simpatizanţilor Partidului Noua Republică (PNR) din judeţul Hunedoara.
Vor să se extindă în judeţ
În urma scrutinului intern, noul preşedinte al Organizaţiei Judeţene Hunedoara a PNR este Ioan Cristea, fost deputat PNL în perioada 2007 – 2008. Noul lider PNR Hunedoara va fi secondat de doi vicepreşedinţi, Voicu Ienci, şeful filialei din Brad şi Horaţiu Năznean, cel care conduce organizaţia din Deva. Ca membri ai Preşedinţiei Judeţene a PNR au fost desemnaţi Valeriu Teodorescu din Brad, Cosmin Rusu din Simeria şi deveanul Andrei Rosetti. Conducerea nou aleasă mai cuprinde 9 membri ai Comitetului Executiv Judeţean, neorepublicani din Deva, Petroşani, Orăştie, Lupeni. În cadrul alegerilor de săptămâna trecută, au mai fost stabilite şi componenţele Comisiei Judeţene de Control şi a celeide Integritate şi Arbitraj.
Pentru că în luna noiembrie va avea loc congresul naţional al PNR, o delegaţie a organizaţiei judeţene Hunedoara a acestui partid a participat în week-end, la Bran, la o întâlnire pregătitoare. Noua Republică are prioritatea extinderii teritoriale, pentru a deveni un competitor real în judeţul Hunedoara. „Mesajul nostru va ajunge în tot arealul hunedorean. Proiectul unei noi Românii pentru copiii noştri dar şi pentru cei nenăscuţi încă, presupune şi o viziune de dezvoltare a regiunii hunedorene”, precizează npua echipă de conducere a PNR Hunedoara.
Actualitate
Concursul de fotografie „Pădurile și hrana” și-a desemnat câștigătorii

Administrația Parcului Național Retezat a anunțat încheierea concursului de fotografie „Pădurile și hrana”, organizat cu ocazia Lunii Pădurii. Evenimentul a atras numeroși participanți pasionați de natură, iar juriul a selectat zece câștigători, în ordine alfabetică: Andreea Olteanu, Andrei Georoceanu, Carmen Anabelle Cornean, Dalia Braun, Daniel Braun, Florin Micu, Gircsis Emeric, Ioan Bodean, Mihai Fechete și Paul Herbei.
Reprezentanții parcului au transmis mulțumiri tuturor participanților pentru fotografiile și poveștile împărtășite, subliniind că dragostea pentru natură este un element esențial în protejarea mediului.
Luna Pădurii este sărbătorită anual între 15 martie și 15 aprilie, având rolul de a evidenția importanța pădurilor în menținerea echilibrului ecologic și de a sensibiliza atât publicul, cât și autoritățile cu privire la necesitatea protejării acestora.
Parcul Național Retezat, situat în județul Hunedoara, face parte din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, fiind recunoscut pentru biodiversitatea sa impresionantă și peisajele spectaculoase.
FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT
Actualitate
Piste de biciclete pe principalele bulevarde din Deva: proiect finanțat prin fonduri europene

Primăria Municipiului Deva anunță implementarea unui proiect de infrastructură destinat mobilității sustenabile, care vizează construirea unor piste de biciclete pe Bulevardul Decebal, Bulevardul 22 Decembrie și zona adiacentă. Inițiativa se derulează în două etape, fiind finanțată prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, cod SMIS 125413 – Etapa I, și Programul Regional Vest 2021-2027, cod SMIS 323711 – Etapa II.
Scopul principal al proiectului este reducerea emisiilor de carbon în municipiu, prin oferirea unei alternative nepoluante la transportul auto. Astfel, administrația locală își propune să stimuleze utilizarea mijloacelor de transport nemotorizate și să crească ponderea acestora în deplasările urbane.
Prin dezvoltarea noii infrastructuri velo, Deva se aliniază orașelor europene care promovează transportul ecologic și sustenabil, oferind cetățenilor o soluție modernă și eficientă pentru deplasările zilnice.
”Construirea traseului pentru bicicliști pe Bulevardul Decebal, Bulevardul 22 Decembrie și zona adiacentă
UAT Municipiul Deva derulează proiectul „Construirea traseului pentru bicicliști pe Bulevardul Decebal, Bulevardul 22 Decembrie și zona adiacentă”, cod SMIS 125413 – finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Etapa I și cod SMIS 323711 – finanțat prin Programul Regional Vest 2021-2027, Etapa II.
Obiective:
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin oferirea unei alternative nepoluante pentru mobilitatea cetățenilor în cadrul municipiului Deva, prin dezvoltarea unui sistem de transport nemotorizat și creșterea ponderii acestor moduri în distribuția modală a călătoriilor, în defavoarea transportului cu autovehiculul personal.
Activitățile și rezultatele principale:
Prin implementarea proiectului se vor atinge următoarele rezultate: Rezultat 1 Scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră (tone echiv CO2/an), Rezultat 2 Creșterea estimată a numărului de persoane care utilizează traseele/zonele pietonale/semipietonale construite/modernizate/extins ( nr. persoane), Rezultat 3 – lungimea/suprafața traseelor/zonelor pietonale/semipietonale construite/modernizate/extinse (km/kmp), Rezultat 4 Sistem de închiriere biciclete, Rezultat 5 Creșterea estimată a numărului de persoane care utilizează traseele/zonele pietonale/semipietonale (nr.persoane), Rezultat 6 Sistem supraveghere video a pistelor/ traseelor pentru biciclete construite/ modernizate/ extinse (nr. camere video).
Durata de implementare:
Data începerii: 31.03.2020
Data de finalizare: 20.06.2025
Grupul țintă vizat de proiect/beneficiarii finali:
Grupul țintă vizat de proiect este reprezentat atât de cetățenii municipiului Deva, inclusiv ai localităților aparținătoare, cât și de turiștii care vor beneficia de îmbunătățirea factorilor de mediu din zona centrală prin reducerea emisiilor de carbon, care se vor deplasa în siguranță, îmbunătățindu-li-se starea de sănătate prin încurajarea mersului pe jos sau cu bicicleta.
Având în vedere obiectivele de investiții incluse în proiect, care vor contribui la dezvoltarea unui sistem de transport nemotorizat în ansamblu, se consideră că facilitățile create prin proiect vor deservi întreaga populație a municipiului Deva.
Implementarea proiectului va facilita orientarea călătorilor către utilizarea modurilor de transport nemotorizate, prietenoase cu mediul. De asemenea, va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul transporturilor.
„Construirea traseului pentru bicicliști pe Bulevardul Decebal, Bulevardul 22 Decembrie și zona adiacentă” este un proiect de investiție de utilitate publică, deoarece asigură accesul nediscriminatoriu și deservește întreaga comunitate.
Valoarea proiectului:
Valoarea totală: 19.232.253 lei
Cofinanțarea Uniunii Europene: 14.821.290 lei
tadiul implementării proiectului: lucrările din cadrul proiectului ating în prezent procentul financiar de 81,08%.
Programul Regional Vest este principalul instrument de finanțare din fonduri europene care sprijină creșterea economică și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din Regiunea Vest.”
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană, prin ADR Vest în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest 2021-2027. Pentru informații detaliate despre program, accesați www.vest.ro”.
Proiectul cu titlul „Construirea traseului pentru bicicliști pe Bulevardul Decebal, Bulevardul 22 Decembrie și zona adiacentă” a fost finanțat prin REGIO – Programul Operațional Regional 2014-2020 – etapa 1 și prin Programul Regional Vest 2021-2027 – etapa 2. Pentru informații detaliate despre Programul Regional Vest, accesați www.vest.ro”, arată documentul prezentat de reprezentanții administrației locale de la Deva.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
Actualitate
Detonări controlate în poligonul Bârcea Mică

Primăria Municipiului Deva informează cetățenii că Unitatea Militară 01794 Deva va desfășura, în data de 3 aprilie 2025, între orele 09:00 și 14:00, o serie de exerciții specifice de detonare a unor încărcături explozive în poligonul cu destinație specială din zona Bârcea Mică.
Potrivit autorităților, toate activitățile vor fi realizate cu respectarea strictă a normelor de siguranță, sănătate și protecția mediului, conform reglementărilor în vigoare. În acest context, accesul persoanelor neautorizate în zona poligonului va fi interzis pe durata desfășurării operațiunilor.
Reprezentanții unității militare îi sfătuiesc pe locuitorii din apropiere să nu intre în panică la auzul exploziilor, acestea făcând parte dintr-un exercițiu planificat și controlat.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
- Actualitatecu 2 zile in urma
Eleve de la Liceul de Arte “Sigismund Toduță” din Deva, rezultate remarcabile la Concursul de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu”
- Actualitatecu 2 zile in urma
Vaporașele de la Șoimuș revin curând pe râul Mureș. Plimbările de agrement ar putea fi reluate înainte de sărbătorile pascale
- Actualitatecu 19 ore in urma
Avem hunedoreni la mondialele de fudokan
- Actualitatecu o zi in urma
Percheziții în Hunedoara: Produse susceptibile a fi contrafăcute, ridicate de polițiști
- Actualitatecu 23 de ore in urma
Final tragic. Bărbatul dispărut în urmă cu aproape două luni în zona comunei Bătrâna, găsit fără suflare într-o râpă
- Actualitatecu 2 zile in urma
Polițiștii fac verificări pentru depistarea unei minore de 15 ani
- Socialcu o zi in urma
A început distribuirea ajutorului financiar pentru pensionarii cu venituri mici
- Actualitatecu 2 zile in urma
Au dus România pe primul loc la cel mai mare concurs din lume. Medalii pentru schiorii de la CSȘ Petroșani