Connect with us
Data: 20/06/2024
.

Actualitate

FOTO| Deva „altfel” – prin ochii pictorului basarabean Vlad Tabac. Culoare și emoție pe simezele Galeriei Naționale de Artă „Forma”

Publicat

pe

O expoziție de pictură deosebită, plină de emoție, culoare și sensibilitate, care are ca temă reședința județului Hunedoara, poate fi admirată la Galeria Națională de Artă „Forma” din Deva. Iubitorii de frumos sunt invitați să vadă Deva „altfel”, prin ochii pictorului Vlad Tabac, din Republica Moldova. Expoziția reunește 33 de lucrări, care surprind prin cromatică, realizate de artistul plastic basarabean.

Intitulată „UnDEVA”, expoziția personală de pictură a artistului Vlad Tabac, din Republica Moldova, a fost vernisată luni, 20 martie, la Galeria Națională de Artă „Forma” din Deva, începând cu ora 17:00, în prezența a numeroși iubitori de artă.

Lucrările expuse au ca temă principală municipiul Deva, o parte dintre acestea fiind realizate de către artist, în toamna anului trecut, „en plein air” (în aer liber), chiar pe străzile din oraş, unde pictorul şi-a scos şevaletul și a așternut pe pânză locuri care l-au inspirat.

O parte dintre lucrările expuse au fost realizate de artistul plastic Vlad Tabac în toamna anului trecut, în aer liber, în diferite locuri din oraș care l-au inspirat. Foto: Vlad Tabac -Ovidiu Munteanu

În toamna anului precedent, am vizitat Deva (…) Obișnuiesc peste tot unde am ocazia să călătoresc, să mai şi pictez. Adică, să ies într-o manieră aşa mai „bătrânească”, cu şevaletul, în stradă, şi să pictez acolo o pânză – două, în aer liber. Tot atunci s-a întâmplat că Uniunea Artiștilor Plastici (UAP) mi-a oferit, în planul calendaristic, un „ochi” pentru a expune lucrările, la Deva. Pe lângă cele pe care le-am făcut în stradă, în această jumătate de an, am reușit să mai realizez şi altele dedicate oraşului Deva, în aşa fel încât să nu vin cu mâna goală aici”, a declarat artistul plastic Vlad Tabac.

Expoziția „UnDEVA” este organizată de Consiliul Județean Hunedoara și Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara, în parteneriat cu Filiala Deva a Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din România.

Este un eveniment important pentru comunitate. Artistul plastic Vlad Tabac vine cu o expoziție deosebită, inedită pentru noi, poate că, am putea spune că, ne-a suprins pentru că a venit cu lucrări care au ca tematică municipiul Deva. Este o expoziție care atrage atenția, interesul, comunitatea este prezentă și participă activ la ceea ce înseamnă acest act artistic şi ne bucurăm că putem fi gazdele unui asemenea eveniment cultural”, a declarat Radu Barb, directorul DGAMPT Hunedoara.

M-am bucurat să fiu la vernisaj, să-l cunosc pe artistul plastic Vlad Tabac din Republica Moldova, să-i strâng mâna și să-i admir lucrările. Consiliul Județean Hunedoara, prin Direcția Generală Administrare Monumente și Promovare Turistică, susține cultura hunedoreană, sub orice formă, în cadrul așa-numitei „Ofensive culturale”, care își propune modernizarea județului Hunedoara prin constituirea unei alternative turism-cultură”, a declarat Costel Avram, administratorul public al Consiliului Județean (CJ) Hunedoara.

Artistul Vlad Tabac a mulțumit tuturor celor care au contribuit la organizarea acestei expoziții și celor care au participat la vernisaj. “Aceste lucrări cumva nu mai depind acum de mine. (…) Ce am reușit să fac am făcut în spatele șevaletului”, a mai spus, cu multă modestie, artistul plastic Vlad Tabac.

Iubitorii de artă sunt invitați la un periplu în universul artistic al pictorului Vlad Tabac

Expoziția „UnDEVA” – deschisă până pe 7 aprilie

Artistul Vlad Tabac s-a născut la Corneşti, Republica Moldova, în anul 1970. A studiat la Școala Republicană de Arte Plastice din Chișinău, apoi la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din capitala Republicii Moldova. Din anul 1996, participă la expoziții, saloane naționale și internaționale. Are peste 40 de expoziții personale și de grup în Republica Moldova, România, Franța, Marea Britanie. El abordează diverse tehnici, precum ceramică, grafică și pictură. A participat la simpozioane internaționale, iar în prezent este profesor la Școala de Arte Plastice din Chișinău.

Lucrările artistului Vlad Tabac pot fi admirate până în data de 07 aprilie 2023, la Galeria Națională de Arte „Forma” din Deva, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 10:00 – 18:00.

Advertisement

Actualitate

Situația locurilor de muncă vacante

Publicat

pe

Redactat de

Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) anunță faptul că în acest moment sunt disponibile 43.724 locuri de muncă la nivel național.

Mai mult decât atât angajatorii din Spațiul Economic European oferă, prin intermediul rețelei EURES România, 158 locuri de muncă vacante.

”Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), sunt disponibile 43.724 locuri de muncă la nivel naţional. De asemenea, angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 158 locuri de muncă vacante”, informează ANOFM.

FOTO: FACEBOOK ANOFM/ FII INFORMAT

Citeste mai mult ...

Actualitate

Puncte de distribuire a apei potabile și de prim – ajutor, la Deva

Publicat

pe

Redactat de

Două puncte de distribuire a apei potabile (containere modulare), dotate cu aer condiționat, au fost amenajate de Primăria Municipiului Deva, pentru a veni în sprijinul cetățenilor pe durata caniculei.

Punctele de distribuire a apei potabile îmbuteliate sunt amenajate pe Bulevardul Decebal – intersecție cu Bulevardul Iuliu Maniu (zona Bisericii Ortodoxe ”Buna Vestire”) și pe Bulevardul 22 Decembrie – intersecție cu Bulevardul Mihail Kogălniceanu (zona DSP Hunedoara).

Sursa: Primăria Deva

Tot la cele două puncte amenajate, cetățenii vor putea beneficia de primul ajutor în caz de nevoie, acordat de asistente medicale de la Direcția de Asistență Socială (DAS) Deva.

Măsura a fost instituită de autoritățile publice locale pentru diminuarea efectelor caniculei și a disconfortului termic.

Punctele de distribuire a apei potabile sunt funcționale doar atunci când Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a Județului Hunedoara va anunța Cod portocaliu de caniculă.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Județul Hunedoara rămâne sub Cod portocaliu de caniculă. “Valul de căldură va persista”

Publicat

pe

Redactat de

Județul Hunedoara se va afla și vineri, 21 iunie, sub Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat.

„Valul de căldură va persista, astfel încât în Banat, în sudul Olteniei, în sud-vestul Munteniei, precum și în sudul Transilvaniei și al Crișanei se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade”, a informat Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

ANM notează că în zilele viitoare valul de căldură se va extinde și intensifica.

Citeste mai mult ...

Actualitate