Actualitate
FOTO| România – reprezentată la „GASTRO FEST 2024”, în Serbia. Deveanul Mircea Toderaș, parte din juriu, alături de președintele A.C.E.E.A. – Iulia Drăguț
România a fost reprezentată la „GASTRO FEST 2024”, competiție culinară cu tradiție organizată recent la Nis, în Serbia. Bucătari aspiranți și profesioniști s-au întrecut, timp de două zile, în cele mai gustoase preparate, în patru categorii de concurs. Deveanul Mircea Toderaș, alături de președintele Asociației Culturale Euro Est Alternativ – A.C.E.E.A., dr. Iulia Drăguț, au jurizat creațiile culinare ale concurenților. Echipa care a reprezentant țara noastră s-a întors acasă cu opt medalii, dintre care patru de aur, două de argint și alte două de bronz.
Evenimentul „GASTRO FEST 2024”, ajuns la ediția a XI-a, organizat de Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Zoran Mirašević – Niš (Serbia), a avut loc între 16 și 18 mai 2024, fiind unul dintre cele mai importante evenimente gastronomice din țara vecină.
La această competiție culinară, România a fost reprezentată de echipa A.C.E.E.A., formată din Elisa Șutu, Ionuț Șutu, Adrian Mihai Șutu, Adrian Șutu, Ioana Şutu – în calitate de competitori, și Dr. Iulia Drăguț, Președintele A.C.E.E.A., și Mircea Toderaș, din Deva – în calitate de jurați.
De menționat că, în fiecare an, încă de la prima ediție, A.C.E.E.A. susține prin participare evenimentul gastronomic organizat la Nis. Elisa Șutu, Ionuț Șutu, Adrian Mihai Șutu au participat la câte patru categorii de concurs (pește, carne, pasăre, paste, desert și pizza). Ioana și Adrian Şutu, proprietarii Restaurantului Colina din Bistrița, au participat la categoriile grill și bucătărie națională. Evenimentul a reunit un număr mare de participanți, iar printre cei care s-au întrecut în competiție au fost și mulți copii pasionați de gastronomie. Juniorii au impresionat cu preparatele lor culinare etalate în farfurii, care mai de care mai creative.
Preparate jurizate, cu profesionalism, de dr. Iulia Drăguț, Președintele A.C.E.E.A România, și Mircea Toderaș – din Deva
Deveanul Mircea Toderaș și dr. Iulia Drăguț, Președintele A.C.E.E.A România, au făcut parte din comisiile de jurizare pentru categoriile pizza, pește, pasăre și carne, din cadrul competiției. Membrii juriului au fost profund impresionați de gustul și povestea preparatelor pe care le-au degustat.
„A fost un eveniment foarte reușit, organizat foarte bine, și mă bucur că am avut prilejul, ca și la această ediție, să fac parte din juriu, alături de dr. Iulia Drăguț, Președintele A.C.E.E.A România. Concursul a reunit bucătari foarte buni. Mărturisesc că m-au impresionat foarte mult juniorii, copii până în 15 ani care au gătit, cu atât de multă pasiune, preparate extraordinare. A fost o experiență foarte frumoasă din toate punctele de vedere, iar pentru mine o nouă oportunitate de a transmite pasiunea mea pentru bucătărie. Chiar și din postura de jurat tot timpul mai sunt foarte multe de învățat”, a declarat Mircea Toderaș, care s-a aflat, pentru al doilea an consecutiv, la masa juriului – la categoria pizza, a acestui eveniment gastronomic organizat la Nis, în Serbia.
Deveanul, campionul României la Campionatul Național de Pizza și Paste în 2019, proprietarul Pizzeriei Etna, face parte de mai mulți ani din A.C.E.E.A. – cea mai mare organizație gastronomică din țara noastră. El este cunoscut pentru participările sale la numeroase competiții și festivaluri gastronomice din țară și de peste hotare, alături de faimoși bucătari de pe întreg mapamondul, anul trecut, în 2023, fiind singurul român invitat la Expo-Pizza în Las Vegas – Statele Unite ale Americii.
În prezența Consulului General al României la Zajecar
Manifestarea de la Nis a îmbinat educația culinară cu promovarea produselor, iar prezența la acest eveniment culinar a Consulului General al României la Zajecar –Mara Ștefan, a însemnat un adevărat suport pentru echipa A.C.E.E.A. și reprezentarea României în acest context.
Totul s-a desfășurat, pe parcursul celor două zile, în aer liber, premiile fiind acordate în cadrul unei festivități organizată la final.
Rezultatele celor două zile de competiție s-au concretizat în opt medalii importante câștigate de echipa A.C.E.E.A.. Adrian Mihai Șutu a obținut aur la categoriile pește și paste și bronz pentru desert și pizza, Ionuț Valentin Șutu – argint pentru pizza, paste, pasăre, și bronz la categoria desert, Adrian Șutu și Ioana Șutu – aur pentru grill și aur la categoria bucătăria națională, iar Elisa Maria Șutu, la numai 11 ani, a câștigat Cupa pentru cea mai bună pizza și medalia de aur.
Demersul echipei A.C.E.E.A., de a face cunoscută România pe plan internațional, la a XI-a ediție a competiției de gătit de la Nis 2024 – a fost susținut prin produsele locale oferite de Turma, Șapte Spice -Mai mult decât morărit, făina Castelana, ferma Vinca Lact, Pizzeria Etna (Deva). La categoria “masa națională” au fost prezentate bucate și băuturi din zona Bistrița – Năsăud.
„S-a încheiat încă o competiție, încă un demers de promovare a României peste hotare, recunoașterea noastră pe plan internațional fiind realizată prin calitatea prezentării în cadrul competiției, prin organizarea mesei tradiționale, prin rezultatele obținute de concurenți, toate acestea formând motivația de a merge mai departe, de a face mai mult și mai multe la nivelul diplomației informale, activitate pe care Asociația Culturală Euro Est Alternativ o desfășoară de mai bine de 15 ani în competiții, forumuri, conferințe, congrese la nivel mondial”, a declarat Iulia Drăguț, Președintele A.C.E.E.A. România.
A.C.E.E.A. România, cea mai mare organizație gastronomică din țara noastră, are ca scopuri principale promovarea sectorului culinar, formarea și instruirea personalului calificat pentru competiții și expoziții naționale și internaționale, reprezentarea României la manifestări internaționale, pregătirea juniorilor, promovarea bucătăriei tradiționale, organizarea de acțiuni și concursuri cu specific culinar. În prezent A.C.E.E.A. deține cel mai mare portofoliu de proiecte culinare din Europa de Est, iar activitățile sale sunt recunoscute în peste 80 de state de pe mapamond.
Sursa foto: A.C.E.E.A. România
Actualitate
Jiul și Minerul încheie anul în deplasare
În acest weekend se desfășoară meciurile etapei a XV-a a sezonului regular din Liga 3 de fotbal, ultima programată în acest an. Cele două echipe hunedorene din acest eșalon, Jiul Petroșani și Minerul Lupeni, vor evolua în deplasare.
Petroșaniul la Horezu, iar Lupeniul la Pecica
În seria 8, Jiul Petroșani, a cincea clasată, cu 17 puncte, va juca pe terenul “lanternei roșii’, Sparta Horezu (X, 9p). Meciul este programat vineri, 6 decembrie, de la ora 14:00, atunci când se vor mai disputa și partidele Unirea Bascov (III, 24p) – Aro Câmpulung (IX, 11p) , ACSO Filiași (II, 27p) – Gilortul Târgu Cărbunești (VII, 14p, golaveraj – 11) și Viitorul Dăești (VIII, 14p, – 14) – Speed Bradu (VI, 16p). Ultimul meci al etapei, Vulturii Fărcășești (IV, 22p) – SCM Râmnicu Vâlcea (I, 36p) este programat duminică, 8 decembrie, de la ora 14:00. În seria IX, Minerul Lupeni, locul IV, ultimul care duce în play-off, cu 22 de puncte, joacă, în derby-ul rundei, pe terenul celei de-a treia clasate, Progresul Pecica (26 de puncte și golaveraj + 3). Meciul este programat sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 14:00, tot atunci mai disputându-se și întâlnirea Poli Timișoara (V, 22p) – Avântul Periam (X, 7p). Celelalte meciuri ale rundei, respectiv CSC Peciu Nou (I, 27p) – Viitorul Arad (VI, 19p), Gloria Cermei (VIII, 16p, – 9) – CSC Ghiroda (II, 26, +7) și Lotus Felix (VII, 16p, – 5) – Timișul Șag (IX, 13p) se joacă vineri, 6 decembrie, de la ora 14:00. Ultimele trei runde ale sezonului regular se vor juca anul viitor, prima dintre acestea fiind programată la începutul lunii martie 2025.
Actualitate
Moș Nicolae cu realizări pentru administrația din Orăștioara de Sus
Situată în Munții Orăștiei, comuna Orăștioara de Sus are o populație de peste 2.000 de locuitori, fiind considerată o așezare rurală de dimensiuni medii la această categorie din județul Hunedoara. Comuna are o suprafață de aproape 23.000 de hectare, ceea ce înseamnă o întindere foarte mare, și are în componență opt sate, respectiv Bucium, Costești, Costești – Deal, Grădiștea de Munte, Ludeștii de Jos, Ludeștii de Sus, Ocolișu Mic și localitatea de reședință, Orăștioara de Sus.
A început marea asfaltare
În ultima perioadă în comuna Orăștioara de Sus au început lucrările efective la un proiect extrem de important, ce vizează modernizarea infrastructurii rutiere. „Pot să anunț că au început lucrările la un proiect depus pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”. Acest proiect are o valoare de peste 2,5 milioane de euro și prevede modernizarea drumurilor interioare din localitatea de reședință și din satul aparținător Bucium. Iar dacă acest proiect este la început, un alt proiect important pentru comunitatea locală a fost finalizat de puțin timp. Este vorba despre sistemul de supraveghere video, lucrările din cadrul acestui proiect fiind recepționate”, a declarat Vasile Marian Inășescu, primarul comunei hunedorene Orăștioara de Sus.
Vești bune pentru copii
Și copiii au parte de vești bune, mai ales că astăzi îl sărbătorim pe Moș Nicolae. „Cu siguranță elevii din comună ne vor pregăti, ca de obicei, un spectacol de colinde, pe care îl așteptăm cu nerăbdare. Copiilor le transmit că Moș Crăciun va fi, și el, prezent la acest spectacol, și nu va veni cu mâna goală, fiecare elev urmând a primi un cadou, conform tradiției, din partea administrației. Tot pentru copii, dar și pentru părinți, mai transmit că anul viitor vom beneficia și de un microbuz electric pentru transportul elevilor”, a precizat primarul din Orăștioara de Sus, Vasile Marian Inășescu.
Așteaptă sărbătorile
Și reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Orăștioara de Sus se pregătesc de venirea sărbătorilor de iarnă. „Din păcate, actualele prevederi legale nu ne permit nouă, ca administrație, să organizăm tradiționalul concert de colinde de Crăciun, dar acest lucru nu înseamnă că nu ne pregătim de Sărbători. Astfel, în fiecare sat va fi împodobit câte un brad, iar în zilele următoare va fi pusă în funcțiune și instalația de iluminat festiv”, a spus Vasile Marian Inășescu, primarul din Orăștioara de Sus.
Pregătiți de iarnă
Pe de altă parte, administrația publică locală din Orăștioara de Sus nu se pregătește doar de sărbători, ci și de eventualele ninsori, însă acestea nu îi vor lua prin surprindere pe edilii din comună. „Am asigurat stocul de materiale antiderapante în caz de intervenții. Aceste intervenții le vom face în regie proprie, cu utilajele pe care le avem în dotare, pe raza comunei fiind o rețea de drumuri pe care le avem în administrare de 40 de kilometri. De asemenea, au fost asigurate lemnele necesare încălzirii pentru unitățile școlare și celelalte instituții publice de pe raza comunei. Deci iarna nu ne va lua prin surprindere”, a afirmat primarul comunei hunedorene Orăștioara de Sus, Vasile Marian Inășescu.
Locuri ce merită a fi văzute
Comuna Orăștioara de Sus este una plină de vestigii istorice, pe raza sa aflându-se trei dintre cele șase Cetăți Dacice incluse în Patrimoniul Mondial Cultural UNESCO. Mai exact, pe raza comunei întâlnim reședința regală a Statului Dac, cetatea Sarmizegetusa Regia, din satul Grădiștea de Munte, care face parte din patrimoniul UNESCO, acolo mai fiind și un castru roman, precum și mai multe situri arheologice. Celelalte două cetăți din patrimoniul UNESCO, Blidaru și Cetățuie, se află pe teritoriul satului Costești, tot aici mai aflându-se și o fortificație dacică. De asemenea, în comună mai avem și alte vestigii istorice de factură dacică și romană. Astfel, la Ocolișu Mic este o fortificație dacică, iar la Bucium și Costești – Deal sunt castre romane, la fel ca și în locurile numite Comărnicel, Muncel – Godeanu și Dealul Șesului.
Actualitate
S-au aprins luminițele de sărbători și s-a deschis „Târgul de Iarnă”, la Deva
Luminițele de sărbători au fost aprinse la Deva, joi seară, în Ajun de Moș Nicolae, când a avut loc și deschiderea „Târgului de Iarnă”, amenajat în Piața Unirii, din centrul istoric al orașului.
„Astăzi, am aprins luminițele care aduc magia Crăciunului în orașul nostru. Vă invităm să vă bucurați de Târgul de Crăciun și să trăiți fiecare moment de poveste al acestei perioade speciale”, a transmis Lucian Ioan Rus, primarul municipiului Deva.
Până pe 7 ianuarie 2025, târgul va fi deschis zilnic, expozanți din județ și din alte zone ale țării țării fiind prezenți cu produse și bucate tradiționale specifice sărbătorilor de iarnă. Pe scena amplasată în Piața Unirii vor avea loc concerte de colinde și cântece de Crăciun susținute de ansambluri și interpreți renumiți din zonă și din țară. În perioada 14-15 decembrie și 21-22 decembrie, târgul va găzdui spectacole de colinde, iar în 19 decembrie 2024, va avea loc un concert de colinde la Catedrala Adormirea Maicii Domnului.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu de proporții la Vulcan
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Spectacolul ,,Acum, în prag de sărbători” de la Deva, anulat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
„Târgul de Iarnă” de la Deva se deschide joi, 5 decembrie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Doi pompieri hunedoreni, decorați de președintele României
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Simpozion ITM Hunedoara pe tema protecției lucrătorilor expuși la agenți chimici periculoși
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Două arme și mai multe proiectile, ridicate din locuința unui hunedorean
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Fapte bune de la cei mici: Grădinița PP7 Deva donează peste 900 kg de fructe și legume persoanelor vulnerabile
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Expoziție de cabaline și ovine la Hațeg, pe 6 decembrie