Actualitate
FOTO| România – reprezentată la „GASTRO FEST 2024”, în Serbia. Deveanul Mircea Toderaș, parte din juriu, alături de președintele A.C.E.E.A. – Iulia Drăguț

România a fost reprezentată la „GASTRO FEST 2024”, competiție culinară cu tradiție organizată recent la Nis, în Serbia. Bucătari aspiranți și profesioniști s-au întrecut, timp de două zile, în cele mai gustoase preparate, în patru categorii de concurs. Deveanul Mircea Toderaș, alături de președintele Asociației Culturale Euro Est Alternativ – A.C.E.E.A., dr. Iulia Drăguț, au jurizat creațiile culinare ale concurenților. Echipa care a reprezentant țara noastră s-a întors acasă cu opt medalii, dintre care patru de aur, două de argint și alte două de bronz.
Evenimentul „GASTRO FEST 2024”, ajuns la ediția a XI-a, organizat de Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Zoran Mirašević – Niš (Serbia), a avut loc între 16 și 18 mai 2024, fiind unul dintre cele mai importante evenimente gastronomice din țara vecină.
La această competiție culinară, România a fost reprezentată de echipa A.C.E.E.A., formată din Elisa Șutu, Ionuț Șutu, Adrian Mihai Șutu, Adrian Șutu, Ioana Şutu – în calitate de competitori, și Dr. Iulia Drăguț, Președintele A.C.E.E.A., și Mircea Toderaș, din Deva – în calitate de jurați.
De menționat că, în fiecare an, încă de la prima ediție, A.C.E.E.A. susține prin participare evenimentul gastronomic organizat la Nis. Elisa Șutu, Ionuț Șutu, Adrian Mihai Șutu au participat la câte patru categorii de concurs (pește, carne, pasăre, paste, desert și pizza). Ioana și Adrian Şutu, proprietarii Restaurantului Colina din Bistrița, au participat la categoriile grill și bucătărie națională. Evenimentul a reunit un număr mare de participanți, iar printre cei care s-au întrecut în competiție au fost și mulți copii pasionați de gastronomie. Juniorii au impresionat cu preparatele lor culinare etalate în farfurii, care mai de care mai creative.
Preparate jurizate, cu profesionalism, de dr. Iulia Drăguț, Președintele A.C.E.E.A România, și Mircea Toderaș – din Deva
Deveanul Mircea Toderaș și dr. Iulia Drăguț, Președintele A.C.E.E.A România, au făcut parte din comisiile de jurizare pentru categoriile pizza, pește, pasăre și carne, din cadrul competiției. Membrii juriului au fost profund impresionați de gustul și povestea preparatelor pe care le-au degustat.
„A fost un eveniment foarte reușit, organizat foarte bine, și mă bucur că am avut prilejul, ca și la această ediție, să fac parte din juriu, alături de dr. Iulia Drăguț, Președintele A.C.E.E.A România. Concursul a reunit bucătari foarte buni. Mărturisesc că m-au impresionat foarte mult juniorii, copii până în 15 ani care au gătit, cu atât de multă pasiune, preparate extraordinare. A fost o experiență foarte frumoasă din toate punctele de vedere, iar pentru mine o nouă oportunitate de a transmite pasiunea mea pentru bucătărie. Chiar și din postura de jurat tot timpul mai sunt foarte multe de învățat”, a declarat Mircea Toderaș, care s-a aflat, pentru al doilea an consecutiv, la masa juriului – la categoria pizza, a acestui eveniment gastronomic organizat la Nis, în Serbia.
Deveanul, campionul României la Campionatul Național de Pizza și Paste în 2019, proprietarul Pizzeriei Etna, face parte de mai mulți ani din A.C.E.E.A. – cea mai mare organizație gastronomică din țara noastră. El este cunoscut pentru participările sale la numeroase competiții și festivaluri gastronomice din țară și de peste hotare, alături de faimoși bucătari de pe întreg mapamondul, anul trecut, în 2023, fiind singurul român invitat la Expo-Pizza în Las Vegas – Statele Unite ale Americii.
În prezența Consulului General al României la Zajecar
Manifestarea de la Nis a îmbinat educația culinară cu promovarea produselor, iar prezența la acest eveniment culinar a Consulului General al României la Zajecar –Mara Ștefan, a însemnat un adevărat suport pentru echipa A.C.E.E.A. și reprezentarea României în acest context.
Totul s-a desfășurat, pe parcursul celor două zile, în aer liber, premiile fiind acordate în cadrul unei festivități organizată la final.
Rezultatele celor două zile de competiție s-au concretizat în opt medalii importante câștigate de echipa A.C.E.E.A.. Adrian Mihai Șutu a obținut aur la categoriile pește și paste și bronz pentru desert și pizza, Ionuț Valentin Șutu – argint pentru pizza, paste, pasăre, și bronz la categoria desert, Adrian Șutu și Ioana Șutu – aur pentru grill și aur la categoria bucătăria națională, iar Elisa Maria Șutu, la numai 11 ani, a câștigat Cupa pentru cea mai bună pizza și medalia de aur.
Demersul echipei A.C.E.E.A., de a face cunoscută România pe plan internațional, la a XI-a ediție a competiției de gătit de la Nis 2024 – a fost susținut prin produsele locale oferite de Turma, Șapte Spice -Mai mult decât morărit, făina Castelana, ferma Vinca Lact, Pizzeria Etna (Deva). La categoria “masa națională” au fost prezentate bucate și băuturi din zona Bistrița – Năsăud.
„S-a încheiat încă o competiție, încă un demers de promovare a României peste hotare, recunoașterea noastră pe plan internațional fiind realizată prin calitatea prezentării în cadrul competiției, prin organizarea mesei tradiționale, prin rezultatele obținute de concurenți, toate acestea formând motivația de a merge mai departe, de a face mai mult și mai multe la nivelul diplomației informale, activitate pe care Asociația Culturală Euro Est Alternativ o desfășoară de mai bine de 15 ani în competiții, forumuri, conferințe, congrese la nivel mondial”, a declarat Iulia Drăguț, Președintele A.C.E.E.A. România.
A.C.E.E.A. România, cea mai mare organizație gastronomică din țara noastră, are ca scopuri principale promovarea sectorului culinar, formarea și instruirea personalului calificat pentru competiții și expoziții naționale și internaționale, reprezentarea României la manifestări internaționale, pregătirea juniorilor, promovarea bucătăriei tradiționale, organizarea de acțiuni și concursuri cu specific culinar. În prezent A.C.E.E.A. deține cel mai mare portofoliu de proiecte culinare din Europa de Est, iar activitățile sale sunt recunoscute în peste 80 de state de pe mapamond.
Sursa foto: A.C.E.E.A. România
Actualitate
Salvital Hunedoara organizează acțiuni gratuite de testare a sănătății în Simeria și localitățile învecinate

Asociația Salvital Hunedoara, în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Simeria, desfășoară o serie de acțiuni de testare gratuită a sănătății pentru locuitorii din mai multe localități.
Calendarul testărilor:
1 aprilie 2025
Simeria Veche – la sediul Școlii, între orele 09:00-11:30
Săulești – între orele 12:00-16:00
2 aprilie 2025
Orașul Simeria – la Parcul de Afaceri, între orele 09:00-16:00
3 aprilie 2025
Localitatea Uroi – între orele 09:00-14:00
Investigațiile medicale disponibile:
Electrocardiogramă (EKG) – pentru identificarea problemelor cardiovasculare
Spirometrie – pentru diagnosticarea afecțiunilor pulmonare
INR – test din sânge pentru pacienții aflați sub tratament cu anticoagulante
Măsurarea glicemiei și a tensiunii arteriale
Hemoglobina glicozilată – monitorizarea controlului glicemic
Indice braț-gleznă – screening pentru boala arterială periferică (BAP), care poate crește riscul unui infarct miocardic sau accident vascular cerebral
Osteodensitometrie – test pentru depistarea problemelor legate de densitatea osoasă
Acțiunile desfășurate de Salvital Hunedoara au scopul de a sprijini prevenția medicală și de a oferi acces gratuit la investigații esențiale pentru sănătate. Locuitorii sunt încurajați să profite de această oportunitate și să participe la testările organizate în localitatea lor.
FOTO: FACEBOOK SALVITAL HUNEDOARA
Actualitate
87 de ani de la înființarea pompierilor militari din Deva – Ziua Porților Deschise la ISU Hunedoara

Astăzi, 1 aprilie, pompierii Detașamentului Deva marchează 87 de ani de la înființarea Unității de Pompieri Militari din Garnizoana Deva, un moment important în istoria serviciilor de intervenție din județul Hunedoara.
Înființată în 1938, unitatea a preluat misiunea de la formația de pompieri voluntari, devenind un pilon esențial al siguranței comunității. De-a lungul anilor, pompierii deveni s-au remarcat prin devotament și profesionalism, intervenind rapid și eficient în situații de urgență pentru a proteja vieți și bunuri.
Pentru a celebra această aniversare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara organizează astăzi „Ziua Porților Deschise” la sediul unității din Deva, între orele 09:00 și 14:00. Cei interesați pot descoperi detalii despre meseria de pompier, tehnica modernă utilizată în misiunile de salvare și importanța pregătirii pentru situații de urgență.
Evenimentul oferă o oportunitate unică pentru vizitatori, în special pentru copii și tineri, de a interacționa direct cu salvatorii și de a înțelege complexitatea intervențiilor în caz de incendii, accidente sau alte situații critice.
FOTO: ISU Hunedoara
Actualitate
Castelul Corvinilor, deschis până la ceas de seară. Programul de vizitare, modificat de astăzi

Castelul Corvinilor poate fi vizitat, începând de astăzi, 1 aprilie, după un alt program, de vară. Spectaculosul monument medieval își închide porțile mai târziu, astfel că turiștii care îi trec pragul vor avea mai mult timp la dispoziție să-l admire în toată splendoarea lui.
Administrația monumentului istoric a anunțat că, începând cu data de 1 aprilie, Castelul Corvinilor trece la programul de vară, fiind deschis publicului vizitator în zilele de luni, între orele 12:00 și 20:00, iar de marți până duminică, în intervalul orar 09:00 -20:00. “Circuitul de vizitare cuprinde: Castelul Corvinilor, Casa Breslelor și Expoziția de Arheologie, ultimele două fiind amplasate în Curtea Husarilor. Vă așteptăm cu drag!”, au transmis reprezentanții Muzeului Castelul Corvinilor.
- Actualitatecu o zi in urma
Interviu cu dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în gineco-oncologie și cu subspecializare în estetică ginecologică
- Actualitatecu 3 zile in urma
Podul de acces în Castelul Corvinilor, refăcut. Spectaculosul monument medieval poate fi vizitat din nou
- Actualitatecu 3 zile in urma
“ONE MORE STEP”: Mihai Roșu, tânărul care pornește într-o provocare extremă – 763 de kilometri pe jos, în 14 zile. Va trece și prin Deva
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tragic: O femeie a murit intoxicată cu fum, în urma unui incendiu care i-a cuprins casa
- Actualitatecu 2 zile in urma
Succes la scor pentru Corvinul
- Actualitatecu 2 zile in urma
Șofer prins băut la volan, după o urmărire în trafic
- Actualitatecu 20 de ore in urma
“Rabla pentru sobe”: Primăriile din 55 de comune hunedorene, eligibile pentru acest program
- Actualitatecu 24 de ore in urma
Petrila, mai curată: Campania de primăvară continuă cu implicarea cetățenilor