Connect with us
Data: 18/03/2025
.

Actualitate

FOTO| Spațiu de relaxare, liniștire și învățare – G.R.L.I., la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 7 din Deva

Publicat

pe

Grădinița cu Program Prelungit Nr. 7 (din spate de la Patria) din municipiul Deva are… o Grădină de Relaxare, Liniștire și Învățare. Este vorba despre un spațiu viu colorat, împărțit în trei zone, în care micuții preșcolari, sub îndrumarea atentă a cadrelor didactice, au posibilitatea de a desfășura diferite activități frumoase, în aer liber. G.R.L.I., cum se numește, pe scurt, grădina dedicată celor mici, a fost amenajată în cadrul unui proiect-pilot, desfășurat la nivel național, în care a fost implicat întreg colectivul instituției de învățământ preșcolar, alături de micuți și părinți.

Cauciucuri vopsite, băncuțe și măsuțe din paleți, butuci colorați, pietre pictate de mâini mici și mari, dar și alte aranjamente vesele, se găsesc în grădina G.R.L.I., amenajată la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 7 din Deva.

Spațiul se întinde pe mai bine de un sfert din curtea interioară a instituției de învățământ preșcolar și a fost pregătit cu multă responsabilitate, atenție și dăruire pentru copii, de întreg colectivul de cadre didactice. La amenajarea acestuia au contribuit inclusiv cei mici. Toată lumea a pus umărul la pregătirea grădinii G.R.L.I., inaugurată, vineri, 10 iunie, în prezența preșcolarilor.

Zona „Pereții care ne surprind”

G.R.L.I. a apărut în cadrul unui proiect -pilot desfășurat la nivel național, la care Grădinița cu Program Prelungit Nr. 7 din Deva s-a înscris. În cele trei zone în care a fost împărțit spațiul, de relaxare, de liniștire și de învățare, amenajate sub coroanele verzi ale unor copaci, copiii pot să asculte povești, pot picta, dar pot desfășura și alte activități frumoase.

Pentru a face o legătură directă cu natura, majoritatea aranjamentelor ce se regăsesc în această grădină au fost realizate din materiale naturale: lemn, nisip, plante. Pe lângă cele trei zone, G.R.L.I. mai are încă una, intitulată „Pereții care ne surprind”, în cadrul căreia educatoarele au amplasat câteva table pe care micuții își pot da frâu liber imaginației, realizând desene, sau unde creațiile lor pot fi expuse pentru a fi admirate.

Pregătirile pentru amenajarea acestui spațiu inundat de culoare au început în urmă cu câteva luni. Întreg colectivul din unitate a fost în totalitate implicat, grădina devenind un loc îndrăgit deopotrivă de copii și cadre didactice.

Cadrele didactice de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 7 Deva nu se opresc aici și și-au propus să îmbunățească și mai mult, în viitor, acest spațiu G.R.L.I. astfel încât, împreună cu cei mici, să petreacă cât mai multe activități plăcute și relaxante, în aer liber.

Proiectul-pilot „Grădina de Relaxare, Liniștire și Învățare” – G.R.L.I. se desfășoară în mai multe unități de învățământ din 26 de județe ale țării, între care și Hunedoara, fiind inițiat de Asociația „Creștini” din Craiova, în parteneriat cu Ministerul Educației.

Actualitate

În Stare de Bine la 6 ani: Intervenții în profunzime care au făcut comunitățile de pe Valea Jiului mai sănătoase

Publicat

pe

Redactat de

  • În Stare de Bine, unul dintre cele mai mari programe de finanțare privată anuală din România, implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) cu sprijinul Kaufland, sărbătorește 6 ani de existență. În acest timp, programul a oferit granturi nerambursabile în valoare de 6.2 milioane de euro ONG-urilor din România, pentru intervenții în profunzime în comunități vulnerabile;

  • Intervențiile au vizat 3 domenii de activitate: cultură, sport și viață sănătoasă. Activitățile culturale, educațional-recreative, sportive, medicale sau de educație pentru sănătate s-au desfășurat pe durata a peste 45.000 de ore, durata ocolului Pământului pe jos, în pas lejer, de 4-5 ori.

  • Cele 184 de proiecte finanțate au organizat un total de 8.000 de ateliere și peste 1.600 de evenimente pentru publicul larg. Dacă ar fi fost organizat câte un eveniment pe zi, ar fi acoperit aproape trei decenii de activitate continuă ;

  • Aproape un sfert din populația României – 4.6 milioane de persoane –, a beneficiat de pe urma inițiativelor finanțate prin În Stare de Bine. Mai mult, numărul persoanelor implicate direct în proiectele finanțate ar umple de peste 3 ori Arena Națională;

  • În Valea Jiului, 7 proiecte au sprijinit comunitățile din 10 orașe, implicând tot atâtea instituții publice, pentru a îmbunătăți calitatea vieții și reduce inechitățile socialee.

Program de amploare națională: 4.6 milioane de beneficiari ai inițiativelor susținute prin În Stare de Bine

De-a lungul celor 6 ani, În Stare de Bine a mobilizat resurse importante și mii de oameni, care s-au unit în misiunea de a transforma comunitățile vulnerabile din toată țara, reducând inegalitățile sociale, pentru ca România să fie mai bine. Programul a oferit granturi nerambursabile în valoare totală de peste 6.2 milioane de euro către ONG-uri din România, atingând peste 4.6 milioane de persoane, aproape un sfert din populația țării.

Programul a contribuit la dezvoltarea societății civile și a comunităților din România, sprijinind inițiative ce reduc inegalitățile sociale, prin apeluri anuale de proiecte, în trei domenii de intervenție: cultură, sport și viață sănătoasă.

În urma apelurilor de finanțare, 147 de organizații au derulat 184 de proiecte în toate județele țării, 51% dintre activități fiind desfășurate în mediul rural. Numărul persoanelor implicate direct ar umple de peste 3 ori Arena Națională, depășind 185.000. Activitățile culturale, educațional-recreative, sportive, medicale sau de educație pentru sănătate s-au desfășurat pe durata a peste 45.000 de ore – durata ocolului Pământului pe jos, în pas lejer, de 4-5 ori.

Impactul În Stare de Bine a fost unul național, cu evenimente organizate în toate județele țării. Cele mai multe dintre inițiativele derulate au avut loc în București (35% din proiecte), urmat de județe ca: Iași (16% din proiecte), Cluj (14% din proiecte), Constanța (13% din proiecte), respectiv Timiș (12% din proiecte).

Mai mult, proiectele finanțate prin În Stare de Bine care au presupus intervenții în profunzime în Hunedoara au sprijinit comunitățile din Deva, Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni, Uricani și Brad. Activitățile au implicat peste 10 instituții publice din județ. Au fost organizate spectacole de muzică clasică în spații neconvenționale (la Mina Petrila), dar și ateliere și grupuri de suport pentru femei victime ale violenței domestice. O altă inițiativă a organizat antrenamente de patinaj adaptat pe gheață și viteză pentru tineri cu Sindrom Down, ce au contribuit la creșterea portofoliului de sporturi adaptate pentru Fundația Special Olympics. Pe durata pandemiei, alte organizații au furnizat combinezoane de protecție, fabricate în România, către Spitalul Județean de Urgență Deva, Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Brad și Mina Petrila, contribuind, toate, la comunități mai sănătoase pe termen lung.

Advertisement

În total, au fost organizate peste 1.600 de evenimente deschise publicului larg și aproape 8.000 de ateliere. Proiectele finanțate au presupus și implicarea a peste 700 de instituții publice, dintre care 288 de școli, peste 70 de spitale, respectiv primării sau consilii locale, 47 de centre sociale sau de plasament și peste 200 de alte instituții.

„Programul <<În Stare de Bine>> este mai mult decât o sursă de finanțare – este un motor al solidarității comunitare și un spațiu unde inițiativele care răspund nevoilor reale ale oamenilor sunt susținute și încurajate. De-a lungul anilor, programul a sprijinit o varietate de proiecte care au făcut o diferență concretă în viața oamenilor. De la îmbunătățirea accesului la servicii medicale pentru grupuri vulnerabile, la crearea unor oportunități de incluziune prin cultură și sport, de la proiecte care au ajutat viitoare mame din comunități izolate să își monitorizeze pentru prima dată sarcina, până la proiecte care au oferit servicii medicale și de igienă persoanelor fără adăpost, au creat contexte în care copiii cu deficiențe de auz au putut juca într-o piesă de teatru sau au făcut posibil ca sportivii în scaun rulant sau cu alte tipuri de dizabilități să participe la competiții naționale dedicate acestora.

Ne dorim ca diversitatea umană să fie văzută ca o normalitate, iar accesul la servicii esențiale să fie adaptat fiecăruia. Organizațiile neguvernamentale joacă un rol esențial în atingerea acestui obiectiv, iar dedicarea și implicarea lor fac o diferență reală în comunități. Le mulțumim tuturor celor care, prin munca lor, contribuie la o societate mai incluzivă și mai echitabilă”, a declarat Laura Cireașă, Coordonatorul programului „În Stare de Bine” și membru FDSC.

În Stare de Bine a mobilizat toată România, prin intervenții în domenii în general sub-finanțate: cultură, sport și viață sănătoasă

Peste 2 milioane de oameni, echivalentul populației Bucureștiului, au fost beneficiarii celor 38 de proiecte finanțate în domeniul Culturii. În 163 de localități din țară, au fost organizate peste 360 de evenimente publice – echivalentul unui eveniment pe zi, timp de un an.

Proiectele finanțate în domeniul Sport au avut peste 282.000 de beneficiari de cele 26 de inițiative organizate în 103 localități. În total, activitățile sportive s-au desfășurat timp de peste 5.500 de ore – de două ori durata Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2022.

Advertisement

82 de proiecte au fost finanțate în domeniul Viață Sănătoasă, dintre care 22 au fost dedicate subiectului egalității de șanse. Numărul beneficiarilor depășește 1.5 milioane – de 5 ori populația Timișoarei. În cadrul acestor proiecte au fost organizate peste 30.000 de ore de activități de educație pentru sănătate, educațional-recreative și de recuperare medicală sau psihologică.

„În cei 6 ani de program, am demostrat, alături de organizațiile non-guvernamentale, că putem genera schimbări tangibile și sistemice, la nivel local și național. În tot acest timp, În Stare de Bine a arătat, încă o dată, că o societate sănătoasă se ridică de jos în sus, cu răbdare și cu atenție la fiecare verigă, și pune în lumină comunitățile curajoase, care sunt dispuse să-și arate vulnerabilitățile. Binele are nevoie de toată susținerea pentru a crește, iar, cu fiecare acțiune a noastră, putem face lumea un loc mai bun, așa cum facem prin toate programele noastre dedicate sprijinirii ONG-urilor și comunităților în general, a declarat Katharina Scheidereiter, Manager CSR Kaufland.

Intervenții speciale în contextul pandemiei și a războiului din Ucraina

Ca răspuns punctual la anumite situații de criză, apelul special #ÎnStareSăAjut a avut în 3 ediții (2020, 2022, 2023), iar din 2023 este o componentă constantă a proiectului În Stare de Bine. Contextul pandemiei a generat prima ediție a apelului #ÎnStareSăAjut, urmată în 2022 de situația războiului din Ucraina.

Prin cele trei ediții de până acum, au fost finanțate 36 de proiecte de care au beneficiat peste 460.000 de persoane. În timpul pandemiei, 65 de unități medicale și spitalicești au fost dotate cu echipamente și consumabile. În contextul războiului din Ucraina, peste 36.000 de refugiați au fost sprijiniți prin intermediul proiectelor finanțate și au fost oferite peste 22.000 de mese calde, mobilizând 350 de voluntari în acest sens.

Despre În Stare de Bine

Programul de granturi pentru ONG-uri În Stare de Bine este destinat organizațiilor neguvernamentale și este finanțat integral de Kaufland România, cu un buget care se ridică la 1 milion de euro anual. Obiectivul său principal este reducerea inegalităților sociale prin intermediul activităților culturale, sportive și de viață sănătoasă derulate pentru grupuri sau comunități vulnerabile, precum și susținerea inițiativelor ce vizează dezvoltarea organizațională a sectorului neguvernamental din România. Punem accentul pe intervenții comunitare care au ca obiectiv implicarea activă a comunităților în rezolvarea problemelor locale.

Advertisement

Acest program este implementat de FDSC și se derulează anual prin două sau trei apeluri de proiecte, în funcție de nevoile identificate. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.550 de magazine în 8 țări, peste 155.000 de angajați de angajați și o rețea care a ajuns în prezent la 188 de magazine în România.

Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații neguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari.

Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro. Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați: presa@kaufland.ro

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC)

Astăzi, la 30 de ani de la înființare, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este recunoscută ca o forță motrică în sectorul neguvernamental nu numai în România, dar și în regiune și pe plan european. Prin munca sa, a reușit să susțină nu doar dezvoltarea ONG-urilor, ci și a unei societăți civile mai largi, capabilă să răspundă provocărilor sociale și să promoveze drepturile omului, transparența și participarea civică.

Advertisement

Mai multe detalii sunt disponibile la www.fdsc.ro.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Sediul Tribunalului Hunedoara și al Judecătoriei Deva va fi inaugurat. Ministrul Justiției, doi membri ai CSM și reprezentanți ai CNI, la eveniment

Publicat

pe

Redactat de

 

Sediul Tribunalului Hunedoara și al Judecătoriei Deva, reabilitat și modernizat, va fi inaugurat, marți, în prezenţa ministrului Justiţiei, Radu Marinescu, a doi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Gheorghe-Liviu Odagiu și Narcis Erculescu, și reprezentanți ai Companiei Naționale de Investiții (CNI).

“Ministrul Justiției, Radu Marinescu, doi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Gheorghe-Liviu Odagiu și Narcis Erculescu, și reprezentanți ai Companiei Naționale de Investiții (CNI), vor efectua marți, 18 martie 2025, o vizită, la Tribunalul Hunedoara și Judecătoria Deva, ca urmare a finalizării lucrărilor de reparații capitale și modernizare a sediului celor două instanțe”, a informat Tribunalul Hunedoara.

Clădirea din centrul istoric al municipiului Deva, veche de peste un secol, în care își desfășurau activitatea Tribunalul Hunedoara și Judecătoria Deva a fost reabilitată și modernizată.

Lucrările, începute în 2021

Advertisement

Lucrările de reabilitare și modernizare a sediului vechi al Tribunalului Hunedoara și Judecătoriei Deva, au fost demarate în urmă cu aproximativ patru ani. În vara lui 2021, ambele instanțe au fost mutate, până la finalizarea lucrărilor, într-un imobil situat pe Calea Zarandului, nr. 73 (fosta Strada Dorobanţilor, nr. 34), din municipiu.

Lucrările de reparații capitale și modernizare a sediului celor două instanțe au fost încheiate. Reprezentanții Curții de Apel Alba -Iulia, căreia îi sunt arondate instanțele din județul Hunedoara, informau în urmă cu câteva săptămâni, că în acest an clădirea Palatului Justiției din Deva va fi dată în folosință.

Clădirea Tribunalului Hunedoara și Judecătoriei Deva a fost construită în 1897. Construcţia a fost realizată în stil baroc, pe care îl mai păstrează şi în prezent. Imobilul a fost construit ca sediu de instanţă judecatorească, funcţionând cu această destinaţie până în anul 1963, când a intrat în folosinţa Comitetului Judeţean de Partid Hunedoara. Începând cu luna mai 1990 clădirea a revenit în administrarea Ministerului Justiției – Tribunalul Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Salbă de medalii pentru Elite Center Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Municipiul Râmnicu Vâlcea a găzduit, la sfârșitul săptămânii trecute, Campionatul Național (CN) de karate shotokan. Competiția a reprezentat primul CN care a unit toate comisiile naționale de karate shotokan din țarǎ şi anume ESKU, SKIF și WSF.

Patru titluri naționale

În atare condiții, la Râmnicu Vâlcea au fost prezenți aproximativ 800 de karateka de la peste 90 de cluburi din țară, printre aceștia numărându-se și 20 de sportivi legitimați la CS Elite Center Hunedoara. Așa cum ne-au obișnuit de ani buni, karateka pregătiți de Eric Șoș au obținut rezultate de excepție, acestea fiind concretizate prin patru medalii de aur, tot atâtea de argint și 18 de bronz. Au cucerit medalii de aur, devenind campioane naționale, Mara Sălăgean, la categoria de vârstă de sub 10 ani (U10) și la cea de greutate de sub 30 de kilograme (-30 kg), triplă laureată la Kumite Shobu Ippon, Kumite Shobu Nihon și Joc Tehnic, precum și Alexia Hornea (cadeți, +61 kg), la Kumite Shobu Nihon.

Alte 22 de clasări pe podium

Titluri de vicecampioni naționali au obținut, pentru CS Elite Center Hunedoara, Ana Tiuntiuc (juniori, +66), la Kumite Shobu Nihon, Luca Sălăgean (U12, +45kg) la Kumite WKF și Eduard Pavel (U10, -40 kg), la Kumite Shobu Nihon, precum și trioul format din Mara Sălăgean, din nou pe podium, Patricia Badea și Sarah Rezmiveș, la Kumite echipe U10. Este de remarcat și buna comportare a celor ce au adus medalii de bronz în panoplia cu trofee a celor de la CS Elite Center Hunedoara. Astfel, Victor Mogoi (U12, -35kg) a fost triplu medaliat, la Shobu Nihon, Shobu Ippon și la Kumite echipe, alături de colegii săi David Dobai și Nicolas Rădoi. David Dobai a mai fost pe podium și la Shobu Ippon (U10, -35 kg), dubli medaliați cu bronz pentru clubul de pe malurile Cernei mai fiind Ana Tiuntiuc (juniori, +66 kg) la Shobu Ippon și Kumite WKF, și Alexandru Hornea (U12, +45kg), la Shobu Nihon și la Shobu Ippon. De asemenea, au cucerit alte medalii și Sarah Rezmiveș (U10, -25kg) la Shobu Ippon, Luca Sălăgean (U12, +45kg) la Shobu Nihon, Mara Sălăgean (U10, -30kg) la Kumite WKF, Patricia Badea (U10, +40kg) la Kumite WKF, Alexia Hornea (cadeți, +61kg) la Kumite WKF și Eduard Pavel (U10, -40kg) la Shobu Ippon. Pe locul al treilea la nivel național s-au mai clasat Cătălin Prodan (cadeți, -57kg) la Shobu Nihon, Alessio Creangă (U10, -25kg), Karina Pop (juniori, -66kg) la Shobu Nihon și Nicole Iacob (U14, +52kg) la Kumite WKF.

Advertisement
Citeste mai mult ...

ANUNȚ ANGAJARE

Ne marim echipa !!!

Crama Murfatlar Deva (Str. Mihai Viteazu Nr. 2) angajeaza gestionar – vanzator.

Cerinte minime :
– domiciliul Deva
– cunostinte operare PC si casa de marcat
– persoana sociabila, comunicativa si responsabila

Cv-ul se poate depune in Crama Murfatlar Deva sau la adresa de e-mail : fabimarsrl@yahoo.com

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate