Actualitate
FOTO| Un tânăr din Deva creează papuci antici, în miniatură sau numai buni de purtat. „Carbatinele” meșterite de Cristian Damiean, cadoul perfect de sărbători
Un tânăr din Deva aduce mai aproape istoria antică și a încălțămintei purtată de civilizații trecute. Cristian Damiean, căci despre el este vorba, are un hobby mai puțin obișnuit și care nu este practicat de foarte multă lume. El meșterește, cu mult drag și migală, papuci unici, inspirați din antichitate. Este printre puținii artizani din țară care face acest gen de încălțăminte. În miniatură sau mai mari, încălțările pe care le realizează, doar manual și în întregime din piele de animale, arată exact ca și cele pe care le purtau oamenii în urmă cu 2000 de ani. Fiecare pereche are în spate o documentare istorică solidă, provenită din surse de specialitate, și „vine la pachet” cu povestea ei din urmă.
Cristian Damiean poate transforma o bucată simplă de piele într-un model de încălțăminte desprins din vremuri demult apuse. Papucii inediți pe care acesta îi meșterește, în miniatură sau mai mari – numai buni de purtat de iubitorii de istorie, sunt reconstituiri a celor din perioada antică. Munca nu este deloc ușoară, mai ales în cazul celor la scară redusă, cea mai mică pereche având în jur de patru –cinci centimetri. Chiar dacă sunt de mărimea unei nuci mai mari, sunt realizați perfect și cu multă strădanie. Pe lângă răbdare și migală, pasiunea se reflectă în opincuțele ce iasă din mâinile tânărului artizan. Totul se face manual, iar povestea „carbatinelor”, cum sunt numite acestea, realizate în miniatură, a pornit de la fetița sa, Alexia.
„Carbatine” pentru fetița lui și păpușile acesteia
„<Tati, nu faci și tu o pereche de papuci pentru păpușile mele?>, m-a întrebat Alexia. Așa a apărut prima pereche mai mică. Practic, de la Alexia a plecat totul”, povestește tânărul artizan din Deva.
În vară, a început să lucreze la opincuțele de dimensiuni reduse, înainte realizând doar papuci antici mai mari. Încălțările inedite sunt realizate numai din piele naturală, de bună calitate, pe care tânărul o procură la kilogram, de la o firmă de specialitate.
„Carbatinele” în miniatură sunt reconstituiri după modele antice, deloc ușor de realizat la scară mică, astfel că reproducerea lor la dimensiune redusă presupune multă implicare, realizarea lor fiind o adevărată artă. „Sunt denumite ,,Carbatinae”, o denumire generică pentru papuci făcuți dintr-o singură bucată de piele, fără talpă, cu multe cusături. Eu realizez modele de „carbatine” documentate, găsite, mai mult sau mai puțin întâmplător, „pe bătrânul continent”. Acestea sunt recunoscute de către istorici și arheologi că fiind încălțăminte de origine celtică, cu posibilitatea ca și războinicii daci să fi purtat o astfel de încălțăminte”, a explicat tânărul artizan.
Cristian face parte dintr-o asociația de reconstituire istorică, de mai bine de zece ani, fiind cunoscut prin aparițiile sale la festivaluri de profil, în postură de dac. Alături de trupele de reenactment istoric, a învățat pielăria, fiindu-i alimentată și mai mult pasiunea pentru istorie. „Fiind membru „Terra Dacica Aeterna”, mi-am făcut singur echipamentul”, a adăugat tânărul artizan, ale cărui creații se bucură de foarte multă admirație din partea oamenilor.
Până acum, Cristian a făcut peste 150 de perechi de încălțări antice, mai mici sau mai mari, cele mai multe în miniatură. „Eu nu vreau să le fac mai sofisticate, vreau să le las așa cum erau ele acum 2000 de ani”, mai spune Cristian Damiean.
Chiar dacă are doar opt ani, Alexia, fiica acestuia, împărtășește pasiunea tatălui ei, fiindu-i alături atunci când el lucrează la un model de încălțăminte antică. „Alexia mă ajută. Se implică foarte mult. Nu prea am foarte mare încredere să o las să taie pielea (n.red. zâmbește), am mai lăsat-o pe ici, colo, dar se implică la tras șnurul, la realizarea cutiei”. Atât pentru „carbatine”, cât și pentru încălțăminte romană, fiecare pereche ajunge la doritori într-o cutie personalizată, lucrată tot manual. „De la mine, pleacă toate și cu povestea lor, pe de o parte. Consider că, fără poveste nu ar avea aceeași valoare. Ar fi doar o pereche de opinci și atât. Când cumperi ceva lucrat manual, cumperi mai mult decât un obiect. În fiecare bucățică realizată de către un artizan se regăsesc ore de muncă, încercări, o parte din inima și sufletul acestuia”, mai spune tânărul artizan.
Brăduțul împodobit cu… „carbatine”
În pasiunea sa de a crea papuci antici în miniatură, Cristian se bucură de sprijinul total al soției sale. Și, pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, soția și fetița lui au complotat și i-au făcut acestuia o surpriză foarte plăcută: au împodobit brăduțul doar cu „carbatine” în miniatură lucrate de el manual.
Momentan, tânărul artizan din Deva vinde încălțămintea antică doar online. Cea de dimensiune mai mare, potrivită de purtat de către iubitorii de istorie, este realizată numai pe bază de comandă. Creațiile sale pot fi admirate pe pagina de pe rețeaua de socializare „Încălțăminte antică”. Tot acolo, se pot și comanda.
Sursa foto: Încălțăminte antică/Facebook
Tânărul devean, pasionat de istorie, nu vrea să se oprească aici și are planuri pentru anul care urmează. El și-a propus și început să lucreze și la alte suveniruri deosebite. „Pregătesc acum suveniruri cu și despre legătura Devei și Cetatea, din lut. Acum lucrez la unul dintre ele, din lut, care reproduce Cetatea Devei prin secolul 17. Intenționez să fac mult mai multe, reproducerea unor blazoane ale familiilor care au stăpânit Cetatea Devei. Fiecare blazon în parte are povestea lui și voi proceda exact la fel ca și cu papucei. Lângă ele, voi atașa și povestea, fiindcă altfel nu vor avea aceeași valoare”, a conchis deveanul Cristian Damiean.
Actualitate
Stranierii Hunedoarei iau lecții de limba română
Jucătorii străini sosiţi în această vară la Corvinul Hunedoara, respectiv croatul Predrag Vladic, nord – macedoneanul Kristijan Ackovski, belgianul Mehdi Lehaire și nigerienii Goodnews Chuku, Jimmy Otega și Odejobi Babatunde, au început, în această săptămână, cursuri de limba română.
Acest lucru se face pentru ca acomodarea lor să decurgă mult mai repede şi mult mai bine şi pentru ca ei, stranierii Corvinului, să se simtă, realmente, #AcasălaHunedoara. “Prilej cu care le mulţumim pentru deschidere şi disponibilitate doamnei directoare Dana Vişovan şi colectivului de profesori de la Şcoala Gimnazială Nr. 1. Aceştia se vor asigura că Predrag, Kristijan, Mehdi, Chukwu, Jimmy şi Odejobi vor comunica mult mai uşor şi, sperăm noi, cât mai fluent, în limba română. Spor băieţi”, au scris, pe pagina lor oficială de Facebook, cei de la FC Corvinul 1921 Hunedoara.
Foto: Facebook FC Corvinul 1921 Hunedoara
Actualitate
37 de trenuri electrice noi vor intra în circulație. Vor deservi și rute din județ
Un număr de 37 de trenuri electrice vor intra în circulație, începând din noiembrie 2024, a anunțat Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Noile trenuri electrice vor circula și pe rute din județul Hunedoara.
ARF a anunțat că a semnat un act adițional ce modifică prevederile contractului aferent proiectului care prevede achiziționarea a 37 de rame electrice interregionale noi, denumite RE-IR și achiziționarea serviciilor de mentenanță și reparații necesare funcționării respectivelor trenuri, încheiat între Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), în calitate de autoritate contractantă, pe de o parte, și Alstom Ferroviaria S.p.A., în calitate de furnizor, pe de altă parte.
“Documentul în cauză modifică elementele legate de durata contractului și prevede unele clauze contractuale care să permită punerea, temporară, în funcțiune cu călători a RE-IR TS3, ce va fi livrată de Alstom și face obiectul CSP aprobat prin HG nr.1328/28.12.2023, în vederea circulației temporare cu călători pe calea ferată din România. Astfel, trenurile livrate de Alstom sunt preconizate a intra în circulația cu călători, în baza livrării întregului lot de 37 de trenuri și obținerii autorizațiilor de tip și de introducere pe piața din România, în perioada noiembrie 2024 – decembrie 2025”, se arată într-o informare a ARF.
Serviciile de mentenanță vor fi prestate pe o durată de 15 ani începând cu data recepției fiecărei rame electrice.
Contract de 1,7 miliarde de lei
ARF reamintește că valoarea totală a contractului de finanțare este de 1.708.996.863,41 lei, finanțarea fiind distribuită după cum urmează: 1.213.523.359,27 lei – valoarea eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor( FEDR); 214.151.181,05 lei – bugetul propriu al beneficiarului; 281.322.323,09 lei – cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA.
Pe ce rute vor circula
Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: București Nord – Constanța, București Nord – Brașov – Arad – Timișoara, București Nord – Brașov – Cluj, București Nord – Brașov – Deda – Cluj, București Nord – Brașov, București Nord – Iași, București Nord – Suceava, București Nord – Galați, București-Nord – Craiova – Târgu Jiu- Petroșani – Simeria, București Nord-Craiova-Timișoara-Arad, Cluj-Timișoara, Cluj-Suceava-Iași.
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, prin Programul Transport 2021-2027.
Sursa foto: Autoritatea pentru Reformă Feroviară – ARF/Facebook
Actualitate
Cod galben de vânt în sudul județului. Ploi, în următoarele zile
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de vânt. Avertizarea, care vizează și zona de sud a județului Hunedoara, intră în vigoare la noapte, la ora 23:00, și este valabilă până mâine seară (4 octombrie), la ora 21:00.
„Vântul va avea intensificări în Banat, sudul Crișanei și în Carpații Meridionali, cu viteze în general de 55…65 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 70…80 km/h”, a informat ANM.
Meteorologii anunță și ploi, în următoarele zile. „Până în dimineața zilei de sâmbătă (05 octombrie), temporar va ploua la început în Banat, Crișana și Maramureș, apoi în Transilvania, Oltenia și nord-vestul Munteniei. Sâmbătă (05 octombrie) vor fi ploi în majoritatea regiunilor, iar duminică (06 octombrie), în jumătatea de est a teritoriului. Vor fi averse, însoțite pe spații mici de descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 20…30 l/mp și pe arii restrânse peste 40…50 l/mp. În regiunile vestice, sud-vestice și estice vântul va avea intensificări temporare cu viteze în general de 40…50 km/h”, a mai informat ANM.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Evenimente deosebite în comuna Vața de Jos
-
Actualitatecu o zi in urma
Podiumuri la un concurs național pentru dansatorii deveni
-
Actualitatecu o zi in urma
Liga 5 de fotbal Hunedoara are un nou lider
-
Actualitatecu o zi in urma
Tentativă de înscenare a unui viol, dejucată de polițiști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat găsit căzut pe marginea drumului, la Cristur. Ar fi fost lovit de o mașină – șoferul vinovat, căutat de poliție
-
Actualitatecu o zi in urma
Casa Județeană de Pensii Hunedoara: Peste 4000 de pensionari au ieșit din categoria celor care beneficiau de indemnizația socială minimă
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Lucrări programate. Se sistează apa pe mai multe străzi din Deva, în noaptea de 2 spre 3 octombrie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Predare de ștafetă” la Biroul de Presă al IPJ Hunedoara