Connect with us
Data: 31/03/2025
.

Actualitate

FOTO| Un tânăr din Deva creează papuci antici, în miniatură sau numai buni de purtat. „Carbatinele” meșterite de Cristian Damiean, cadoul perfect de sărbători

Publicat

pe

Un tânăr din Deva aduce mai aproape istoria antică și a încălțămintei purtată de civilizații trecute. Cristian Damiean, căci despre el este vorba, are un hobby mai puțin obișnuit și care nu este practicat de foarte multă lume. El meșterește, cu mult drag și migală, papuci unici, inspirați din antichitate. Este printre puținii artizani din țară care face acest gen de încălțăminte. În miniatură sau mai mari, încălțările pe care le realizează, doar manual și în întregime din piele de animale, arată exact ca și cele pe care le purtau oamenii în urmă cu 2000 de ani. Fiecare pereche are în spate o documentare istorică solidă, provenită din surse de specialitate, și „vine la pachet” cu povestea ei din urmă.

Foto: Laura Oană

Cristian Damiean poate transforma o bucată simplă de piele într-un model de încălțăminte desprins din vremuri demult apuse. Papucii inediți pe care acesta îi meșterește, în miniatură sau mai mari – numai buni de purtat de iubitorii de istorie, sunt reconstituiri a celor din perioada antică. Munca nu este deloc ușoară, mai ales în cazul celor la scară redusă, cea mai mică pereche având în jur de patru cinci centimetri. Chiar dacă sunt de mărimea unei nuci mai mari, sunt realizați perfect și cu multă strădanie. Pe lângă răbdare și migală, pasiunea se reflectă în opincuțele ce iasă din mâinile tânărului artizan. Totul se face manual, iar povestea „carbatinelor”, cum sunt numite acestea, realizate în miniatură, a pornit de la fetița sa, Alexia.

„Carbatine” pentru fetița lui și păpușile acesteia

<Tati, nu faci și tu o pereche de papuci pentru păpușile mele?>, m-a întrebat Alexia. Așa a apărut prima pereche mai mică. Practic, de la Alexia a plecat totul”, povestește tânărul artizan din Deva.

În vară, a început să lucreze la opincuțele de dimensiuni reduse, înainte realizând doar papuci antici mai mari. Încălțările inedite sunt realizate numai din piele naturală, de bună calitate, pe care tânărul o procură la kilogram, de la o firmă de specialitate.

„Carbatinele” în miniatură sunt reconstituiri după modele antice, deloc ușor de realizat la scară mică, astfel că reproducerea lor la dimensiune redusă presupune multă implicare, realizarea lor fiind o adevărată artă. „Sunt denumite ,,Carbatinae”, o denumire generică pentru papuci făcuți dintr-o singură bucată de piele, fără talpă, cu multe cusături. Eu realizez modele de „carbatine” documentate, găsite, mai mult sau mai puțin întâmplător, „pe bătrânul continent”. Acestea sunt recunoscute de către istorici și arheologi că fiind încălțăminte de origine celtică, cu posibilitatea ca și războinicii daci să fi purtat o astfel de încălțăminte”, a explicat tânărul artizan.

Cristian face parte dintr-o asociația de reconstituire istorică, de mai bine de zece ani, fiind cunoscut prin aparițiile sale la festivaluri de profil, în postură de dac. Alături de trupele de reenactment istoric, a învățat pielăria, fiindu-i alimentată și mai mult pasiunea pentru istorie. „Fiind membru „Terra Dacica Aeterna”, mi-am făcut singur echipamentul”, a adăugat tânărul artizan, ale cărui creații se bucură de foarte multă admirație din partea oamenilor.

Până acum, Cristian a făcut peste 150 de perechi de încălțări antice, mai mici sau mai mari, cele mai multe în miniatură. „Eu nu vreau să le fac mai sofisticate, vreau să le las așa cum erau ele acum 2000 de ani”, mai spune Cristian Damiean.

Chiar dacă are doar opt ani, Alexia, fiica acestuia, împărtășește pasiunea tatălui ei, fiindu-i alături atunci când el lucrează la un model de încălțăminte antică. „Alexia mă ajută. Se implică foarte mult. Nu prea am foarte mare încredere să o las să taie pielea (n.red. zâmbește), am mai lăsat-o pe ici, colo, dar se implică la tras șnurul, la realizarea cutiei”. Atât pentru „carbatine”, cât și pentru încălțăminte romană, fiecare pereche ajunge la doritori într-o cutie personalizată, lucrată tot manual. „De la mine, pleacă toate și cu povestea lor, pe de o parte. Consider că, fără poveste nu ar avea aceeași valoare. Ar fi doar o pereche de opinci și atât. Când cumperi ceva lucrat manual, cumperi mai mult decât un obiect. În fiecare bucățică realizată de către un artizan se regăsesc ore de muncă, încercări, o parte din inima și sufletul acestuia”, mai spune tânărul artizan.

Brăduțul împodobit cu… „carbatine”

Advertisement

În pasiunea sa de a crea papuci antici în miniatură, Cristian se bucură de sprijinul total al soției sale. Și, pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, soția și fetița lui au complotat și i-au făcut acestuia o surpriză foarte plăcută: au împodobit brăduțul doar cu „carbatine” în miniatură lucrate de el manual.

Momentan, tânărul artizan din Deva vinde încălțămintea antică doar online. Cea de dimensiune mai mare, potrivită de purtat de către iubitorii de istorie, este realizată numai pe bază de comandă. Creațiile sale pot fi admirate pe pagina de pe rețeaua de socializare „Încălțăminte antică”. Tot acolo, se pot și comanda.

Sursa foto: Încălțăminte antică/Facebook

Tânărul devean, pasionat de istorie, nu vrea să se oprească aici și are planuri pentru anul care urmează. El și-a propus și început să lucreze și la alte suveniruri deosebite. Pregătesc acum suveniruri cu și despre legătura Devei și Cetatea, din lut. Acum lucrez la unul dintre ele, din lut, care reproduce Cetatea Devei prin secolul 17. Intenționez să fac mult mai multe, reproducerea unor blazoane ale familiilor care au stăpânit Cetatea Devei. Fiecare blazon în parte are povestea lui și voi proceda exact la fel ca și cu papucei. Lângă ele, voi atașa și povestea, fiindcă altfel nu vor avea aceeași valoare”, a conchis deveanul Cristian Damiean.

 

Advertisement

Actualitate

Corvinul – FC Bihor în Cupa României

Publicat

pe

Redactat de

 

Marți, 1 aprilie, cu începere de la ora 14:00, se vor disputa meciurile din sferturile de finală ale Cupei României la fotbal pentru juniori U15, fază a competiției în care este calificată și Corvinul Hunedoara.

Sferturile se joacă în manșă unică, iar hunedorenii vor întâlni, pe terenul II al stadionului Corvinul, pe FC Bihor Oradea. Cele două echipe conduc în seriile Campionatului Național în care evoluează. Hunedorenii, care au stat în ultima etapă, întrucât Viitorul Târgu Jiu, s-a retras, sunt primii în seria 5, cu 39 de puncte, cu opt mai multe decât a doua clasată, CSM Târgu Jiu. La rândul lor, cei de la FC Bihor, care au învins, în etapa de la finele săptămânii trecute, acasă, cu 2-0, pe LPS Cluj, conduc în seria 7, cu 45 de puncte, cu două mai multe decât are următoarea clasată, Sporting Cluj. Până a ajunge aici, Corvinul, antrenată de Mircea Alic jr., a trecut, cu 4-3, acasă, de CSM Reșița, cu 3-0, tot pe teren propriu, de Viitorul Arad, și cu 10-9, după penalty-uri, în deplasare, de Luceafărul Turnu Severin. Cei de la FC Bihor au învins cu 6-0 pe Transilvania Oradea, cu 4-0 pe SCM Zalău și cu 6-0 pe LPS Cluj, jucând toate aceste meciuri acasă. Celelalte meciuri din sferturi sunt CSM Slatina – Aerostar Bacău, ACS Târgu Mureș – Oțelul Galați și Kinder Brașov – Știința București.

Citeste mai mult ...

Actualitate

“Rabla pentru sobe”: Primăriile din 55 de comune hunedorene, eligibile pentru acest program

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Programul „Rabla pentru sobe”, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), a început. Primăriile din 55 de comune hunedorene sunt eligibile și pot depune, începând de astăzi, 31 martie 2025, cererile de înscriere și documentația aferentă.

 

Rabla pentru sobe” este un program care se adresează exclusiv locuitorilor din 27 de judeţe ale țării, între care și Hunedoara, situate în zona montană a României. Statul va finanţa 70 la sută din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă din punct de vedere energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei. Pentru fiecare unitate administrativ – teritorială este alocată suma de maximum 560.000 lei.

Advertisement

Fiecare primărie de comună va accesa, prin programul „Rabla pentru Sobe”, până la 560.000 de lei, bani ce vor ajunge la oamenii care locuiesc în cele aproximativ 900 localități din zonele de munte din țara noastră. Estimăm finanțarea a aproximativ 50.000 de sobe cu maximum 10.000 de lei. Programul promovat de AFM are beneficii atât asupra mediului, având în vedere că sobele moderne consumă mai puțin lemn și asigură o ardere mai eficientă, cât și pentru gospodăriile care vor avea un confort termic mult mai bun”, a precizat președintele AFM, Florin Bănică.

Până pe 11 aprilie

Nu mai puțin de 55 de comune hunedorene sunt eligibile pentru acest program. Unitățile administrativ-teritoriale eligibile, din județul nostru, pot depune cererile de înscriere și documentația aferentă prin intermediul unei aplicației informatice, pusă la dispoziție de AFM, până la data de 11 aprilie 2025, ora 23:59. Conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor, pentru localităţile din zona montană pentru solicitanții unități administrativ-teritoriale. Contractele de delegare vor fi încheiate între AFM și unitățile administrativ-teritoriale, iar lista cu UAT-urile, care au încheiat contracte de delegare va fi publicată pe site-ul www.afm.ro. Ulterior finalizării acestei etape, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate.

Programul are caracter multianual şi se aplică în unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, incluse în Lista localităţilor din zona montană, stabilite conform Legii muntelui nr. 197/2018

Apelul prefectului județului Hunedoara, Constantin Fulga

Advertisement

Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga a făcut un apel către unitățile administrativ – teritoriale eligibile să se înscrie în acest program, să depună actele necesare în următoarele două săptămâni și astfel să ofere posibilitatea cetățenilor din comunitățile pe care le reprezintă să poată beneficia de finanțările disponibile prin acest program. “Implementarea unui asemenea program este foarte important pentru județul Hunedoara, fiindcă nu doar că vizează îmbunătățirea condițiilor de trai ale locuitorilor din zonele montane, dar o astfel de oportunitate poate contribui la reducerea impactului asupra mediului, prin promovarea unor soluții de încălzire mai eficiente și mai ecologice. Locuințele aflate în zonele montane, din cauza altitudinii și condițiilor climatice specifice, se confruntă adesea cu temperaturi scăzute pe aproape tot parcursul anului. Acest lucru pune o presiune semnificativă asupra gospodăriilor, în special asupra celor cu venituri mai mici, care întâmpină dificultăți în a face față costurilor ridicate pentru încălzirea locuințelor. Prin acordarea unui sprijin financiar substanțial, acest program vine în întâmpinarea oamenilor din zonele montane ale județului nostru, care va ajuta la achiziționarea de aparate de încălzire moderne, eficiente și prietenoase cu mediul.”

 

Lista localităților din județul Hunedoara, eligibile pentru a participa la acest program

Citeste mai mult ...

Actualitate

Trei școli din județul Hunedoara, incluse în programul național pentru reducerea abandonului școlar

Publicat

pe

Redactat de

Ministerul Educației și Cercetării a publicat lista celor 379 de școli eligibile pentru finanțare în cadrul celei de-a doua runde a Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), seria a IV-a. Unitățile de învățământ selectate vor putea accesa fonduri de până la 300.000 de euro pentru implementarea unor măsuri de sprijin dedicate elevilor și comunităților lor.

Cu un buget total de 113,7 milioane de euro, programul va finanța activități menite să combată riscul de abandon școlar, printre care asigurarea mesei la școală, excursii și tabere educaționale, burse și premii pentru elevii din proiect, consiliere psihologică și logopedică, cursuri de formare pentru profesori, precum și activități de sprijin destinate părinților și comunității.

Din județul Hunedoara, trei unități de învățământ au fost incluse pe lista celor eligibile: Școala Gimnazială Densuș, situată în mediul rural și cu un risc ridicat de abandon școlar, Școala Gimnazială Lunca Cernii de Jos, tot din mediul rural, dar cu un risc mediu, și Școala Gimnazială „Ion Desideriu Sîrbu” Petroșani, care, deși în mediul urban, se confruntă cu un risc mediu de abandon școlar.

Pentru a accesa finanțarea, școlile și administrațiile locale trebuie să depună proiectele până în luna aprilie. Conform calendarului stabilit, contractele de finanțare vor fi semnate până la 31 mai 2025.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate