Actualitate
Handbalistele de la Petroșani, în semifinalele naționale la junioare IV

Sala Sporturilor din Deva a găzduit Turneul Regional 5 din cadrul Campionatului Național de handbal pentru junioare IV. La competiție au participat 13 echipe din județele Arad, Caraș Severin, Timiș și Hunedoara.
Singurele din județ care merg mai departe
Participantele au fost împărțite în patru grupe, trei cu câte trei echipe și una de patru. Conform regulamentului, câștigătoarele celor patru grupe s-au calificat în semifinale, dar vor continua competiția și în faza națională. În grupa a IV-a, cea cu patru echipe, au fost trei echipe hunedorene și una din Caraș. Pe primul loc s-a situat CSȘ Petroșani, care a învins cu 23-10 pe CFR Simeria, cu 26-13 pe CSȘ Hunedoara și cu 24-10 pe Golden Kids Bocșa. Locul al doilea, la golaveraj, a revenit celor de la CSȘ Hunedoara, care au depășit, grație numărului mai mare de goluri înscrise, pe CFR Simeria, 55 față de 60. Cele două echipe din județul nostru au remizat între ele, scor 22-22, și au învins ultima clasată, echipa din Bocșa, Simeria cu 23-12 și Hunedoara cu 24-13. Gazdele de la CSM Deva au jucat în grupa a III-a, pierzând cu 29-11 de la Millenium Giarmata (Timiș) și cu 32-9 de la CSM Reșița. Grupa a fost câștigată de Millenium Giarmata, care a învins, cu 19-13 pe CSM Reșița. Grupa a II-a a fost câștigată de Unirea Sântana, arădencele trecând cu 27-16 de CS Giroc Chișoda, din Timiș, și cu 22-17 de conjudețenele de la Frontiera Curtici. Locul al doilea a revenit fetelor de la Curtici, care le-au învins pe cele de la Giroc cu 28-26. În fine, Grupa I a revenit celor de la Dominicii Timișoara, care au trecut cu 22-13 de cărășencele de la Hercules Herculane și cu 25-19 de concitadinele de la Școala Generală 7. Pe doi a terminat Școala 7, care a depășit, la golaveraj, echipa din Herculane, meciul dintre acestea încheindu-se la egalitate, scor 20-20.
Urmează să își afle adversarele
Cele patru câștigătoare de grupe, care s-au calificat pentru primele turnee semifinale naționale, au jucat pentru stabilirea ierarhiei finale a întrecerii de la Deva. În semifinale, CSȘ Petroșani a învins, cu 22-20, pe Unirea Sântana, iar Dominicii Timișoara a trecut, cu 20-16, de Millenium Giarmata. Locul al treilea a revenit celor de la Millenium Giarmata, care au trecut, cu 29-24, de Unirea Sântana, iar turneul de la Deva a fost câștigat de Dominicii Timișoara, 22-15 în finala cu CSȘ Petroșani. Fetele de la CSȘ Petroșani, pregătite de profesorul Alexandru Rotaru, așteaptă să afle componența grupei semifinale din care fac parte, acest lucru urmând a fi stabilit de Federația Română de Handbal.
Junioarele II merg la Sighișoara
Nu doar junioarele IV de la CSȘ Petroșani sunt în primele turnee semifinale naționale, ci și junioarele II. Acestea vor juca, în grupa 7, în perioada 25-27 aprilie, cu gazdele de la CSȘ Sighișoara, cu CSM Slatina și LPS Bistrița. Primele două clasate vor continua lupta pentru locurile 1-16, iar celelalte pentru pozițiile 17-32.
Actualitate
Avem fotbal și în weekend-ul de Paște

Fotbalul nu intră în vacanță în județul Hunedoara, fiind programate meciuri și în weekend-ul de Paște. Este drept că nu se joacă duminică, dar pentru vineri și sâmbătă există o ofertă atractivă.
Corvinul se vede pe Youtube
Balul este deschis de divizionara secundă Corvinul Hunedoara, care va primi vizita celor de la Metalul Buzău. Partida contează pentru etapa a IV-a a grupei A din play-out, este programată vineri, 18 aprilie, începând cu ora 11:00, și va fi transmisă în direct pe canalul de Youtube al Corvinului. Corvinul conduce în grupă, cu 35 de puncte și nu mai are grijile retrogradării Buzoienii sunt pe trei, cu 29 de puncte, și mai au nevoie de unul singur pentru a evita orice alte calcule în privința retogradării.
Meci tare la Lupeni
Tot vineri, 18 aprilie, dar de la ora 17:00, Minerul Lupeni va primi vizita celor de la Politehnica Timișoara, într-un meci contând pentru etapa a V-a din play-off-ul seriei 9 din Liga 3. Trupa din Vale ocupă poziția secundă, cu 38 de puncte, iar bănățenii sunt primii, cu 44, aceste locuri asigurând, după cele nouă etape din play-off, calificarea în semifinalele barajului de promovare în Liga 2. La ora începerii acestei partide, va fi știut rezultatul meciului Progresul Pecica (34 de puncte) – CSC Ghiroda (35), care se joacă de la ora 14:00. În seria 8, dar în play-out, în etapa a cincea, ultima a turului, Jiul Petroșani, care este pe primul loc, cu 30 de puncte, se deplasează la Viitorul Dăești, locul 3, cu 24 de puncte, meciul fiind programat tot vineri, de la ora 17:00. Se mai joacă, de la ora 15:00, partida Aro Câmpulung (22p) – Vulturii Fărcășești (29), iar Gilortul Cărbunești (18p) stă. De aici retrogradează ultima clasată, dar e posibil ca și penultima să ia drumul eșalonului inferior.
Finală în Liga 4
Sâmbătă, 19 aprilie, de la ora 11:00, sunt programate meciurile din ultima etapă a sezonului regular din Liga 4. Capul de afiș este finala pentru locul 4, care duce în Final Four, de unde câștigătoarea va reprezenta județul în barajul de promovare în Liga 3 cu Mehedințiul, Retezatul Hațeg, cu 38 de puncte, va primi vizita celor de la Dacia Orăștie, care au 37. Liderul Unirea DMO, joacă la Șoimul Băița, iar a doua clasată, Gloria Geoagiu, primește vizita echipei de pe trei, Aurul Brad, formațiile de pe podium fiind, deja, calificate în Final Four. Runda mai programează meciurile CFR Simeria – CSM Vulcan, Inter Petrila – CSM Deva și Minerul Uricani – Victoria Călan.
Actualitate
Tradiția și datinile românești pentru încondeierea ouălor de Paște – artă, credință și identitate

În cultura populară românească, oul de Paște nu este doar un simbol al Învierii, ci și o adevărată operă de artă. Încondeierea ouălor, practicată de sute de ani în satele din Bucovina, Maramureș, Țara Hațegului, dar și în alte zone etnografice ale țării, este una dintre cele mai rafinate și spectaculoase tradiții românești legate de Sărbătorile Pascale.
Această îndeletnicire presupune nu doar îndemânare și simț artistic, ci și o profundă încărcătură simbolică și spirituală. Fiecare linie, fiecare motiv desenat pe coaja oului are o semnificație. De exemplu, crucea simbolizează jertfa lui Hristos, spirala semnifică eternitatea, iar brâul sau „calea rătăcită” – drumul vieții. Culorile nu sunt nici ele alese întâmplător: roșul evocă sângele Mântuitorului, negrul suferința, galbenul lumina divină, iar verdele renașterea naturii.
Tehnica tradițională folosește ceară de albine, pensule fine sau „chișițe” (instrumente speciale de încondeiat), și vopsele naturale. Oul este încondeiat în mai multe etape, prin aplicarea succesivă a cerii și scufundarea în culori din ce în ce mai închise. La final, ceara este îndepărtată, lăsând la vedere un model delicat și plin de semnificație.
Pe lângă frumusețea estetică, încondeierea ouălor este și un ritual de purificare și comuniune. În multe sate, femeile se adună în Joia Mare sau Sâmbăta Paștelui și lucrează împreună, într-o atmosferă de liniște, rugăciune și respect pentru moștenirea strămoșească. Transmiterea meșteșugului de la bunici la nepoți este o parte esențială a acestei tradiții, iar în unele localități se organizează și ateliere sau târguri dedicate artei ouălor încondeiate.
Astăzi, ouăle încondeiate au depășit granițele țării, fiind apreciate și expuse în muzee internaționale sau colecții private. Cu toate acestea, ele rămân, în esență, mărturii vii ale identității românești, dovezi ale unei legături profunde între om, credință, natură și frumos.
În fiecare ou încondeiat se ascunde o poveste – despre sacrificiu, iubire, speranță și renaștere. O poveste care, de Paște, ne aduce mai aproape de ceea ce înseamnă cu adevărat să fim români.
Când se vopsesc, de fapt, ouăle de Paște? Tradiții, simboluri și semnificații din Joia și Vinerea Mare
În inima tradiției ortodoxe, ouăle de Paște capătă o simbolistică profundă, iar momentul vopsirii lor nu este lăsat la întâmplare. Potrivit obiceiurilor străvechi, Joia Mare din Săptămâna Patimilor este ziua rânduită pentru această activitate, fiind asociată nu doar cu pregătirea gospodăriei, ci și cu o curățenie lăuntrică a sufletului.
Joia Mare – între curățenie, rugăciune și culoare
În Joia Mare, zi ce amintește de Ultima Cină și instituirea Sfintei Împărtășanii, credincioșii obișnuiesc să se dedice curățeniei în casă, pregătirii mâncărurilor tradiționale și, mai ales, vopsirii ouălor. Tradiția spune că ouăle vopsite în această zi sunt binecuvântate, având o rezistență sporită – până la 40 de zile – dar și puteri tămăduitoare.
În mediul rural, dar și în multe familii din mediul urban care păstrează obiceiurile, femeile încep dis-de-dimineață pregătirea ouălor. Se folosesc vopsele naturale – din coji de ceapă, sfeclă roșie, frunze de nuc sau cimbrișor – iar unele gospodine aleg să încondeieze ouăle cu ceară de albine, păstrând motive tradiționale transmise din generație în generație.
Vinerea Mare – zi de doliu, nu de sărbătoare
În contrast, Vinerea Mare, cunoscută și ca Vinerea Patimilor, este o zi de profundă tristețe, în care Biserica amintește de Răstignirea și moartea Mântuitorului. Este o zi în care creștinii postesc cu strictețe, participă la slujbele Deniei și se cufundă în reculegere.
Din acest motiv, tradiția interzice orice activitate considerată festivă, printre care și vopsirea ouălor. Actul vopsirii, plin de culoare, speranță și simboluri pascale, nu se potrivește cu atmosfera de doliu profund al Vinerii Mari. Astfel, cei care respectă datinile evită cu strictețe această practică în această zi.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Programul Piețelor Agroalimentare din Deva, în perioada sărbătorilor de Paști

Serviciul Administrare Piețe din cadrul Primăriei Municipiului Deva anunță programul de funcționare a piețelor din oraș.
Piața Agroalimentară Centrală, Piața Cioclovina și Piața Kogălniceanu vor fi deschise după următorul program:
• Sâmbătă, 19 aprilie 2025– între orele 7:00-14:00
• Duminică, 20 aprilie 2025– ÎNCHIS
• Luni, 21 aprilie 2025 – ÎNCHIS
Începând de marți, 22 aprilie 2025, programul de funcționare a piețelor revine la normal.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Devean condamnat la închisoare pentru refuzul prelevării de probe biologice, depistat și încarcerat de polițiști
- Actualitatecu 2 zile in urma
Transport agabaritic de 530 de tone, în drum spre Termocentrala Mintia: restricții de trafic pe DN 7 și A1
- Actualitatecu 2 zile in urma
Municipiul Deva are și al doilea viceprimar. Irinel Faur (PNL), ales în această funcție
- Actualitatecu o zi in urma
Percheziții în mai multe localități din județ, într-un dosar privind nerespectarea regimului armelor
- Actualitatecu 2 zile in urma
VIDEO: Reținut de polițiști, sub aspectul comiterii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice
- Actualitatecu 3 zile in urma
Program special de Paște la „Aqualand” Deva: Facilități pentru toate vârstele în minivacanța de sărbătorile pascale
- Actualitatecu 3 zile in urma
Concursul Internațional “Tinerii în pădurile Europei – YPEF”: Record de echipe participante în acest an la faza judeţeană
- Actualitatecu 2 zile in urma
Viteză, alcool și droguri la volan: peste 8.300 de sancțiuni în județul Hunedoara. Poliția intensifică acțiunile pentru prevenirea accidentelor grave