Connect with us
Data: 29/06/2024
.

Actualitate

Hramul Bisericii Greco-Catolice „Sfântul Ilie Tesviteanul”din Orăștie, sărbătorit de credincioși

Publicat

pe

A fost prilej de sărbătoare, duminică, pentru comunitatea greco-catolică din Orăștie. Câteva zeci de locuitori au participat la Hramul Bisericii Greco- Catolice „Sfântul Ilie Tesviteanul” din municipiu. Evenimentul deosebit s-a desfășurat în fața unui număr mare de enoriași, care au asistat la slujba oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu vicarul general al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, monseniorul Angelo Pop. Acesta a venit în Parohia Orăștie, la invitația părintelui paroh Siviu Bindea.

Piatra de temelie a Bisericii Greco- Catolice „Sfântul Ilie Tesviteanul”din Orăștie a fost pusă în 4 iunie 2000, de către Prea Sfinţitul Alexandru Mesian, Episcop Greco-Catolic de Lugoj.

Oamenii s-au adunat, de dimineață, în curtea lăcașului de cult, situat pe strada Pricazului din oraș, și au așteptat, în liniște, să înceapă slujba. Îmbrăcat în straie populare, părintele paroh Siviu Lucian Bindea, i-a întâmpinat pe credincioșii care au venit să participe la Sfânta Litughie. „Ne aflăm la Biserica Greco-Catolică din Orăștie, o biserică nouă. Am reînviat comunitatea greco-catolică din Orăștie în anii ’90. Înaintea mea au mai fost alți doi preoți, eu sunt aici din 1999. Un an mai târziu, în 2000 am început

Părintele paroh Siviu Lucian Bindea i-a întâmpinat pe credincioși îmbrăcat în straie populare. „Port aceste straie pentru că mie îmi este drag portul popular și simt așa o bucurie atunci când îmbrac hainele populare”, a adăugat acesta.

construcția bisericii, iar în 2003, în Joia Patimilor, a fost prima Liturghie celebrată în biserică, care era atunci „în roșu”. În 2010 a avut loc sfințirea bisericii. În Orăștie este o comunitate frumoasă de greco-catolici, suntem cam 1.000 de credincioși la număr, iar duminica este o participare frumoasă. În fiecare an, sărbătorim hramul bisericii, ocrotitor fiind Sfântul Ilie Tesviteanul. Pot spun că, am adus oarecum un obicei din Banat. Se știe că, la ruga din Banat, sunt invitați și interpreți de muzică populară și așa facem și noi, aici la Orăștie. După Sfânta Litughie va fi și un program folcloric și o agapă frățească”, a spus părintele paroh Silviu Bindea, Protopop de Orăștie. „Port aceste straie pentru că mie îmi este drag portul popular și simt așa o bucurie atunci când îmbrac hainele populare”, a adăugat acesta.

Gheorghe Firczak, printre enoriașii prezenți

Alături de cei prezenți a fost și dr. Gheorghe Firczak

Ca de fiecare dată, alături de cei prezenți, a fost și dr. Gheorghe Firczak. „Este o sărbătoare importantă pentru comunitatea greco-catolică, Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică este trup din trupul țării, după părerea mea. Eu am convingerea fermă că, Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică este sora cu Biserica Ortodoxă Română. Ambele au contribuit la afirmarea ființei naționale a românilor. Ce a putut fi mai frumos că Iuliu Hosu și Miron Cristea, la Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia au fost împreună secretari și cele două confesiuni românești au reușit să aibă o contribuție importantă la desăvârșirea unității naționale a românilor. Lucrurile acestea nu trebuie uitate niciodată, dimpotriva ele trebuie dezvoltate în continuare”, a declarat dr. Gheorghe Firczak, fost deputat.

De asemenea, în mijlocul enoriașilor s-a aflat și un reprezentant al autorității publice locale, viceprimarul Alin Țambă. „Orăștie este un oraș multicultural, multietnic. Avem o comunitate importantă de maghiari, ortodocși, neoprotestanți, reformați, greco-catolici, toți ne înțelegem bine între noi, fiind printre puținele comunități care încă mai păstrează acea săptămână ecumenică de rugăciune și nu puteam să nu venim la invitația părintelui protopop Bindea, de a serba împreună hramul acestei biserici. În final, Dumnezeu este sus ne privește pe toți și indiferent de religie, cred că, omenia, bunătatea sunt cele mai importante lucruri care unesc o comunitate. Prezența mea aici arată tocmai această unitate și bună înțelegere care există din partea autorității locale și sprijinul, totodată, pentru toate cultele religioase. Și în acest an, toate cultele, inclusiv cel greco-catolic, au primit din partea noastră ajutorul de care aveau nevoie”, a afirmat, la rândul său, Alin Țambă, viceprimar al municipiului Orăștie.

Slujba deosebită a început la ora 11:00, când enoriașii s-au așezat pe scaune și au asistat, cu evlavie, la Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoți, condus de monseniorul Angelo Pop, vicarul general al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj. „Într-adevăr, ziua de astăzi este un prilej de sărbătoare pentru întreaga comunitate greco-catolică din Orăștie și nu numai, ci și pentru întreg Protopopiatul și Episcopia Greco-Catolică de Lugoj (…). În mod normal, sărbătoarea este de Sfântul Proroc Ilie, în data de 20 iulie, dar pentru a putea participa cât mai mulți credincioși s-a decalat. În calitate de vicar general, am venit aici din însărcinarea Preafințitului Episcop Alexandru Mesian care, din motive de sănătate, nu a putut să fie prezent, de data aceasta, în mijlocul credincioșilor, dar m-a însărcinat pe mine să transmit binecuvântarea sa arhierească, și în același timp să îi asigur pe toți enoriașii că este alături de ei (…) Hramul unei biserici este un prilej de aducere aminte a înaintașilor comunității respective, în cazul de față, ne aducem aminte, cu mult respect, de cei care au păstorit această parohie, în mod special, de Protopopul Valer Paveloniu și de Episcopul martir Valeriu Traian Frențiu. Nu ne rămâne decât să încercăm să urmăm exemplul înaintașilor noștri. În același timp, să urmăm și exemplul sfântului care este patron al acestei biserici, Sfântul Ilie Tesviteanul care oferă, fiecăruia dintre noi, un exemplu de viață și de manifestare și mărturisire a credinței noastre”, a spus monseniorul Angelo Pop, vicarul general al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj.

Advertisement

Actualitate

Consumul de alcool în județul Hunedoara, cifre îngrijorătoare

Publicat

pe

Redactat de

Consumul excesiv de alcool rămâne o problemă critică în județul Hunedoara, conform datelor statistice referitoare la impactul sănătății.

Numărul internărilor în spitale din cauza consumului de alcool a variat în ultimii ani, înregistrând 296 de cazuri în 2023 și 299 în 2018.

Boala Alcoolică a ficatului figurează printre principalele afecțiuni asociate consumului cronic de alcool, cu o fluctuație semnificativă a cazurilor noi în ultimii ani: de la un vârf de 88 de cazuri în 2017 la 36 în 2018 și 48 în 2023.

Ciroza și alte forme de hepatite cronice, influențate negativ de consumul excesiv de alcool, au înregistrat o ușoară variație în numărul de cazuri raportate în județul Hunedoara. În 2020, au fost înregistrate 6.946 de cazuri, în creștere la 7.531 în 2023.

Aceste date subliniază importanța continuă a eforturilor de educație și prevenire în comunitatea hunedoreană pentru a reduce impactul negativ al consumului de alcool, precum și necesitatea de a oferi suport medical adecvat pentru cei afectați de afecțiuni asociate acestui obicei.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Locurile de parcare de pe drumurile naționale, amenajate

Publicat

pe

Redactat de

În această perioadă drumarii execută o serie de lucrări în ceea ce privește amenajarea și întreținerea locurilor de parcare de pe drumurile naționale din județul Hunedoara.

Astfel în unele zone se montează mobilier nou, iar în alte zone se execută lucrări de întreținere ale mobilierului existent.

”Amenajare și întreținere locuri de parcare pe drumuri naționale din județul Hunedoara”, informează reprezentanții DRDP Timișoara.

FOTO: FACEBOOK DRDP TIMIȘOARA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Minora din Mărtinești plecată voluntar de la domiciliu, depistată de polițiști în Dâmbovița

Publicat

pe

Redactat de

Minora din Mărtinești plecată voluntar de la domiciliu, depistată de polițiști în Dâmbovița.

Ca urmare a activităților investigative și de căutare întreprinse de către polițiștii hunedoreni, pe baza schimbului de informații și a cooperării cu polițiștii din cadrul IPJ Dâmbovița, în cursul nopții trecute, minora în vârstă de 15 ani, din comuna Mărtinești, care a plecat voluntar de la domiciliu în data de 28 iunie 2024 (a se vedea știrea de presă anterioară) a fost depistată pe raza comunei Glod, județul Dâmbovița.

Pe durata plecării voluntare, aceasta se pare că s-a aflat la locuința unui prieten pe care l-a cunoscut în mediul online, din primele verificări rezultând că nu a fost victima vreunei infracțiuni. După ce a fost audiată de polițiști, minora a fost internată temporar într-un centru de primire a minorilor din județul Dâmbovița.

Recomandările Poliției pentru prevenirea plecării voluntare a copiilor de acasă: 

1. Mențineți o comunicare deschisă și sinceră cu copiii. Ascultați-le problemele și oferiți-le sprijinul necesar. Asigurați-vă că știu că pot veni la voi cu orice problemă, fără teama de a fi judecați sau pedepsiți.

2. Fiți atenți la activitățile și cercurile de prieteni ale copiilor. Cunoașteți-le prietenii și familia acestora și fiți la curent cu locurile pe care le frecventează.

Advertisement

3. Stabiliți reguli clare și realiste privind orele de venire acasă, utilizarea internetului și a rețelelor sociale. Asigurați-vă că copiii înțeleg importanța respectării acestor reguli.

4. Încurajați copiii să fie precauți în mediul online. Explicați-le riscurile pe care le implică dezvăluirea informațiilor personale și stabilirea contactelor cu persoane necunoscute.

5. Oferiți un mediu familial armonios și stabil. Evitați conflictele deschise și certurile în prezența copiilor și încurajați un stil de viață echilibrat și sănătos.

6. Fiți atenți la schimbările de comportament ale copiilor. Retragerea, tristețea sau schimbările bruște de comportament pot fi semnale de alarmă că ceva nu este în regulă.

7. Încurajați copiii să participe la activități extrașcolare care le plac și care le pot oferi oportunități de socializare sănătoasă și dezvoltare personală.

Advertisement

8. Dacă observați că copilul trece prin momente dificile, nu ezitați să solicitați ajutorul unui psiholog sau al unui consilier școlar.

IPJ HUNEDOARA își reafirmă angajamentul de a asigura siguranța copiilor și de a colabora cu părinții, educatorii și comunitatea pentru a preveni plecarea voluntară a copiilor de acasă. În caz de nevoie, nu ezitați să contactați autoritățile competente, iar în cazul dispariției minorilor, apelați numărul de urgență 112 sau adresați-vă celei mai apropiate unități de Poliție.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate