Connect with us
Data: 19/04/2025
.

Actualitate

Hramul Schitului “Sfântul Nectarie” din Nandru, comuna Pestișu Mic

Publicat

pe

O mare de oameni a umplut, pe 9 noiembrie, împrejurimile schitului „Sfântul Nectarie” din satul Nandru, aparținător de comuna hunedoreană Pestișu Mic. Prezența acestora s-a datorat sărbătoririi hramului shitului, Sfântul Nectarie fiind considerat ocrotitorul bolnavilor de cancer.

Înalte fețe bisericești

La evenimentul ecumenic au fost prezente înalte fețe bisericești, pentru a săvârși slujba religioasă. „Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei și cu soborul de preoți și diaconi la Altarul de vară al Schitului Nandru, care și-a sărbătorit hramul. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul a pus la sufletele credincioșilor câteva aspecte din viața cea minunată și plină de smerenie a Sfântului Ierarh Nectarie. La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită slujba Parastasului pentru Episcopul Gurie Georgiu și pentru binefăcători ai așezământului monahal, trecuți la cele veșnice. La finalul slujbei Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a rostit un cuvânt de binecuvântare, mulțumind ctitorilor și binefăcătorilor pentru susținerea lucrărilor desfășurate la Schitul de la Nandru. Preasfinția Sa a hirotesit întru arhimandrit pe Preacuviosul Părinte Nifon Goangă, starețul așezământului monahal, oferindu-i și distincția eparhială „Ordinul Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop”, în semn de apreciere pentru lucrarea pastoral-misionară și administrativă pe care o desfășoară”, a făcut o scurtă prezentare a evenimentului primarul comunei hunedorene Pestu Mic, Daniel Saul Dobruțchi.

Minunile sfântului

Lăcașul de cult a început să funcționeze în urmă cu zece ani, dar veștile despre puterile tămăduitoare ale Sfântului Nectarie, ocrotitorul bolnavilor de cancer, au ajuns repede la urechuile multot credincioși. Aceștia vin, zilnic, în umăr foarte mare, la moaștele Sfântului Nectarie din Schitul de la Nandru pentru a se ruga. În România, moaște ale Sfântului Nectarie, ocrotitorul celor bolnavi de cancer, de mai găsesc, în doar alte trei locuri, la Patriarhie și alte două mănăstiri, din București și Brașov. Sfântul Nectarie, un călugăr grec relativ contemporan cu noi, deoarece a trecut la cele veșnice în 1920, fiind canonizat de curând, este considerat ca unul făcător de minuni. Călugării de la Schitul din Nandru spun că sfântul a făcut deja o minune. Astfel, la doar o săptămână de la începerea construcției așezământului monahal, într-o noapte de marți spre miercuri, o femeie din Arad, cu o fată bolnavă de cancer, l-ar fi visat pe Sfântul Nectarie și acesta îi spunea să facă o donație către o mănăstire care poartă hramul cu numele său. Femeia s-a dus ziua următoare la Epicopia Aradului și a povestit unui cleric de acolo visul ce l-a avut. Printr-o fericită coincidență, preotul îl cunoștea pe unul dintre călugării de la Peștișu Mic și l-a pus în legătură cu acesta. Mama tinerei bolnave de cancer a donat, în cursul zilei de vineri, imediat după ce fiica sa please la un nou control medical, în străinătate, o sumă de bani către Schitul Sfântul Nectarie de pe Valea Roatei, pentru achiziționarea unui iconostas. Primele materiale au ajuns sâmbătă, iar duminică femeia din Arad i-a anunțat pe călugării din satul Nandru că fata s-a întors de la medici cu o veste neașteptată: era perfect sănătoasă! Sute de persoane, și nu doar hunedoreni, vin aici în fiecare duminică și în zilele de sărbătoare. La schit se oficiază două slujbe pe zi, Sfânta Liturghie, de dimineață, de la 8.00, iar spre seară, de la ora 17.00, vecernia”, a mai menționat Daniel Saul Dobruțchi, primarul comunei hunedorene Pestișu Mic.

Acces facil

La Schitul Sfântul Nectarie de la Valea Roatei – Nandru accesul este foarte simplu. La lăcaşul de cult se ajunge din DN7 Simeria-Deva, de la Sântuhalm, pe drumul ce duce spre municipiul Hunedoara. Din această arteră rutieră există, pe ambele sensuri de mers, indicatoare care semnalează drumul ce duce atât spre satele Nandru şi Valea Nandrului, cât şi spre schit, distanţa de parcurs fiind de vreo kilometri.

Particularitățile comunei

Valea Roatei, zona în care este situat schitul, este cunoscută și de amatorii de motociclism, iar comuna Pestișu Mic mai oferă și alte atracții turistice. Astfel, în Almaşu Mic se pot vedea ruinele unei biserici din lemn, ridicată la 1634, lăcaşul de cult fiind deosebit de altele construite în Transilvania în acea perioadă prin faptul că avea doar un naos alungit şi o absidă pătrată pentru altar, iar pronaosul lipsea. Ar mai fi de văzut, în comună, Peştera Curată şi Peştera Spurcată, din Nandru. De asemenea, în hotarul localităţii există două zone de interes arheologic – Dealul Peşterilor şi La Dos. Ambele se află pe malul pârâului Valea Roatei. Astfel, în punctul La Dos, situat pe malul înalt al apei, la sud-est de sat, s-a descoperit o aşezare preistorică de circa 10 hectare, care poate fi încadrată culturii Turdaş. La Cărămide – punct aflat la circa doi kilometri în amonte de Valea Nandrului – au fost găsite materiale atribuite epocii romane. Tot în această zonă, pe drumul spre Răcăştie, a fost descoperit un altar votiv roman. În plus, pe valea Roatei, în amonte de satul Nandru, se află Peştera de la Dumbrava. Aceasta a fost locuită încă din epoca neolitică., Deci cam fiecare sat al comunei are ce arăta, iar la acest aspect se mai pot adăuga și altele. Bunăoară, în comună sunt puncte gastronomice locale, dar și o mulțime de crescători de albine, fiind înregistrat cel mai mare număr de apicultori pe metru pătrat din țară. Important este şi faptul că toţi crescătorii de albine din comuna Peştişu Mic sunt apicultori cu acte în regulă, fiind membri ai asociaţiilor de profil din judeţ şi din ţară. Şi, poate lucrul cel mai important, mierea produsă în stupii de aici este, cu siguranţă, una „bio”, fără adaosuri şi alte „îmbunătăţiri”, aşa cum, din păcate, se mai întâmplă.

Sursa foto: Episcopia Devei și Hunedoarei

Actualitate

Tradițiile pascale din Țara Hațegului: credință, obiceiuri și identitate locală

Publicat

pe

Redactat de

În inima județului Hunedoara, Țara Hațegului își păstrează cu sfințenie tradițiile pascale, oferind o imagine vie a unei comunități profund legate de valorile creștine și de identitatea sa culturală.

Sărbătorile de Paște sunt întâmpinate aici cu obiceiuri autentice, transmise din generație în generație, ce dau culoare și sens uneia dintre cele mai importante sărbători ale anului.

Noaptea de Înviere
În noaptea sfântă a Învierii, locuitorii se adună în jurul bisericilor, purtând în mâini lumânări aprinse cu „lumină de la Ierusalim”. După slujba religioasă, credincioșii înconjoară biserica de trei ori, un gest simbolic al purificării, reînnoirii și comuniunii cu divinul. Această procesiune nocturnă devine, an de an, o expresie profundă a credinței și a apartenenței la comunitate.

Obiceiuri din prima zi de Paște
Dimineața Paștelui este deschisă de un ritual plin de semnificație: spălatul pe față cu apă de izvor în care se află un ou roșu și un ban de argint. Acest gest simbolizează dorința de sănătate, noroc și belșug în noul an.

Tot în prima zi, are loc tradiționalul ciocnit al ouălor roșii, însoțit de urarea „Hristos a înviat!” și răspunsul „Adevărat a înviat!”, un obicei care întărește legătura dintre oameni, familie și comunitate.

Masa festivă
După momentul solemn al slujbei, casele din Țara Hațegului se umplu de miresmele bucatelor tradiționale: drob de miel, friptură, pască și cozonac. Acestea sunt pregătite cu grijă în Săptămâna Mare, folosind rețete moștenite din bătrâni și respectând rânduiala postului și a sărbătorii.

Advertisement

Sărbătorile pascale din Țara Hațegului sunt mai mult decât o celebrare religioasă – ele sunt un prilej de reafirmare a identității locale, o punte între trecut și prezent și o dovadă vie că tradițiile, atunci când sunt respectate și transmise, pot rămâne o sursă de coeziune și speranță pentru comunități întregi.

FOTO: conacularchia.ro

Citeste mai mult ...

Actualitate

Pompierii recomandă măsuri de siguranță pentru Sărbătorile Pascale, pentru prevenirea incendiilor

Publicat

pe

Redactat de

Pompierii au lansat o serie de recomandări pentru asigurarea siguranței în perioada Sărbătorilor Pascale, având în vedere afluxul mare de credincioși care vor participa la slujbele religioase și la procesiunile din lăcașele de cult. În această perioadă, este esențial ca măsurile de prevenire a incendiilor să fie respectate cu strictețe pentru a evita orice incidente.

Printre recomandările adresate preoților și credincioșilor se numără menținerea ușilor de acces și evacuare deschise pe timpul slujbelor religioase, precum și desemnarea unor persoane responsabile de supravegherea atentă a activităților din interiorul bisericilor și de intervenție operativă în caz de urgență. Aceste persoane trebuie să fie echipate cu mijloace de stingere a incendiilor, cum ar fi stingătoare sau hidranți.

Pompierii subliniază, de asemenea, importanța utilizării cu prudență a lumânărilor, mai ales în mulțime. Lumânările trebuie depuse doar în locuri special amenajate, cum ar fi tăvi metalice umplute cu nisip, aflate la distanțe de siguranță față de elementele combustibile. După terminarea slujbelor religioase, clerul trebuie să se asigure că toate lumânările sunt stinse, iar resturile acestora sunt evacuate în locuri sigure, departe de biserică. De asemenea, este important ca aparatele electrice și instalațiile de iluminat să fie deconectate după încheierea activităților.

Un alt aspect esențial este parcarea autoturismelor participanților, care trebuie să fie organizată astfel încât să nu obstrucționeze accesul autospecialelor de intervenție sau să împiedice accesul la hidranții exteriori.

În ceea ce privește gospodăriile hunedorenilor, pompierii recomandă ca lumânările să nu fie lăsate nesupravegheate sau în apropierea materialelor ușor combustibile. De asemenea, este important ca acestea să fie stinse înainte de a merge la culcare, pentru a preveni riscurile de incendiu. Părinții sunt sfătuiți să nu lase copiii nesupravegheați în casă și să se asigure că nu au acces la chibrituri, lumânări sau brichete. Suporturile de lumânări incombustibile trebuie să fie utilizate pentru a preveni orice eveniment nedorit.

Pompierii reamintesc că, în cazul în care se produce un incendiu, trebuie anunțat imediat la numărul de urgență 112 și se va acționa pentru stingerea focului cu mijloace de primă intervenție.

Advertisement

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA ORAȘULUI CĂLAN

Citeste mai mult ...

Actualitate

Povestea Iepurașului de Paște – simbolul care aduce bucurie și speranță

Publicat

pe

Redactat de

Cu fiecare primăvară, sărbătoarea Paștelui aduce în casele oamenilor nu doar ouă roșii și cozonaci, ci și imaginea unui personaj îndrăgit mai ales de cei mici: iepurașul de Paște. Devenit simbol universal al reînnoirii și fertilității, iepurașul are o poveste care s-a conturat de-a lungul secolelor, purtând cu sine tradiții, legende și semnificații culturale profunde.

Originea iepurașului de Paște este atribuită în mare parte culturii germane. Primele mențiuni apar în secolul al XVII-lea, când în anumite regiuni ale Germaniei se vorbea despre un „Osterhase”, un iepure magic care aducea ouă colorate copiilor cuminți, ascunzându-le prin grădină sau în casă. Imigranții germani au dus această tradiție în America de Nord, unde s-a transformat treptat într-un fenomen comercial și cultural răspândit pe tot globul.

În mitologia populară, iepurele simbolizează fertilitatea, viața nouă și primăvara – toate elemente asociate cu sărbătoarea Învierii Domnului. Deși nu are legături biblice directe, iepurașul a fost adoptat de comunitățile creștine ca un simbol complementar al bucuriei pascale.

În prezent, iepurașul de Paște este nelipsit din tradițiile de primăvară. El apare sub formă de jucării, decorațiuni, figurine din ciocolată sau mesager al cadourilor ascunse în grădini. În unele familii, copiii participă la adevărate „vânători de ouă”, într-un joc vesel și plin de emoție, organizat în dimineața de Paște.

Dincolo de aspectul ludic, povestea iepurașului de Paște rămâne o invitație la bucurie, speranță și renaștere – valori esențiale ale acestei sărbători. Într-o lume agitată, el aduce o clipă de magie și copilărie, o punte între generații și o ocazie de a celebra împreună primăvara sufletului.

FOTO: FREEPIK.COM

Advertisement
Citeste mai mult ...

ANGAJARE

Alpaccess angajeaza schelari in Deva. Oferim: contract pe durata nedeterminata, tichete de masa. Relatii la telefon: 0752.421.764.

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate