Connect with us
Data: 22/07/2024
.

Actualitate

Hunedoreanul Petru Mateș, ultimul meșter fluierar din Țara Zarandului, declarat „Tezaur Uman Viu”

Publicat

pe

Petru Mateș, din satul Dumbrava de Sus, comuna Ribița, județul Hunedoara, ultimul meșter fluierar din Țara Zarandului, a primit titlul de „Tezaur Uman Viu”, acordat de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial. Din mâinile pricepute ale lui „Nea’ Pătruț”, cum îl știu cunoscuții, ies fluiere, dar și obiecte din lemn decorate, cu mult talent, prin tehnici tradiționale.

Ministerul Culturii, prin Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, a acordat, în cadrul celei de a XII-a ediţii a Programului „Tezaure Umane Vii, titlul onorific de „Tezaur Uman Viu” unui număr de 14 persoane purtătoare, creatoare şi păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial, printre acestea aflându-se și hunedoreanul Petru Mateș, ultimul meșter fluierar din Țara Zarandului.

Al cincilea hunedorean care primește acest titlu onorific

Meșterul fluierar Petru Mateș, din localitatea Dumbrava de Sus, comuna Ribița, este cel de-al cincilea hunedorean care primește acest titlu onorific, după faimosul taragotist Pera Bulz, primul hunedorean declarat „Tezaur Uman Viu” în anul 2012, profesorul hunedorean Mircea Lac, care a primit acest titlu onorific, din partea Ministerului Culturii, în 2018, Cosana Vinca, din satul Cerișor, rapsod popular și cântăreață neprofesionistă de muzică vocală tradițională, declarată „Tezaur Uman Viu”, în cursul anului 2021, și meșterul olar Petru Borza din satul Obârșa, comuna Tomești, declarat „Tezaur Uman Viu” în 2022.

Pornit ca o iniţiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial, programul face parte din măsurile luate de Ministerul Culturii în conformitate cu Legea nr. 26/2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial.

Programul urmărește identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.

Advertisement

Titlul de „Tezaur Uman Viu” este viager, personal şi netransmisibil şi se acordă de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

Sursa foto: Petru Mateș/Facebook

Actualitate

Pompierii români, în sprijinul colegilor lor din Franța în stingerea incendiilor de vegetație. Printre ei, trei sunt din județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Cei 40 de pompieri români, trimiși în Franța pentru a-și ajuta colegii lor în lupta cu incendiile de vegetație uscată, au fost alertați astăzi și au intervenit în localitatea Elne.

Printre salvatorii din țara noastră, prezenți la misiunea din Franța, sunt și trei pompieri hunedoreni. Este vorba despre cpt. Petru Cibian – ofițer de legătură, sg.maj. Daniel Lupu și sg. maj. Adrian Mihăilă- conducători autospeciale.

Începând cu ora 16:40 (17:40 RO), modulul național specializat în stingerea incendiilor de pădure a fost alertat de către omologii francezi pentru a interveni la stingerea unui incendiu de vegetație, în sprijinul CIS Elne, la aproximativ 10 km față de locația unde colegii noștri sunt pre-poziționați. Când salvatorii români au ajuns la locul de manifestare a incendiului, acesta era deja localizat de către echipajele locale de intervenție, iar pentru optimizarea misiunii de răspuns, componenții modulului au fost angrenați în dispozitivul de intervenție pentru alimentarea cu apă a mijloacelor tehnice utilizate de colegii francezi”, a informat, luni, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Potrivit informațiilor transmise, astăzi, 22 iulie a.c, nivelul riscului de producere a incendiilor de vegetație este moderat spre crescut, din cauza vântului.

„Începând cu ora 13:30, modulul României a fost dislocat în localitatea ELNE, cu posibilitate de relocare în localitatea Argeles sur Mer”, a mai transmis IGSU.

Advertisement

Reamintim faptul că, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), participă, în perioada 01 – 31 iulie 2024, cu un modul național specializat de stins incendii de pădure la un program de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților franceze în gestionarea acestui tip de risc.

„Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante. Activarea si operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Franței, în locațiile stabilite de partenerii francezi”, a mai transmis IGSU.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Tineri din Deva și Hunedoara, prinși cu substanțe interzise

Publicat

pe

Redactat de

Mai mulți tineri, din Deva și Hunedoara, cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani, au fost prinși de polițiști cu substanțe interzise.

Patru dintre aceștia au fost opriți de oamenii legii, în toiul nopții, într-o stație de autobuz din municipiul Deva. La vederea polițiștilor, unul dintre ei ar fi aruncat din mână, în zona verde, un dispozitiv tip „grinder”.

“La data de 20 iulie 2024, în jurul orei 03.50, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Deva au depistat, într-o stație de autobuz, din municipiul Deva, patru tineri, cu vârste între 16 ani și 18 ani, toți din municipiul Deva, care la vederea polițiștilor unul dintre tineri, având asupra sa un dispozitiv de mărunțit tip “grinder”, ce prezenta fragmente vegetale uscate, cu miros specific, l-ar fi aruncat din mână, într-o zonă verde, aflată în apropierea sa. În cauză, a fost întocmit un dosar penal, cercetările fiind preluate de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Hunedoara, conform competenței”, a informat Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

Și la Hunedoara, polițiștii au depistat alți trei tineri, în interiorul unui autoturism lângă care aceștia se aflau, oamenii legii descoperind și două pungi ce conțineau substanță vegetală.

“La data de 20 iulie 2024, în jurul orei 23.00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Hunedoara au depistat la intersecția străzilor Victoriei cu strada Chizid, trei tineri, cu vârste între 17 și 20 ani, care se aflau lângă un autoturism. În urma controlului efectuat de către polițiști asupra autoturismului, ce aparținea unui tânăr, de 20 ani, din municipiul Hunedoara, au fost descoperite în interiorul acestuia pe bancheta din spate o pungă de culoare verde conținând un mugur de substanță vegetală de culoare verzuie cu miros înțepător, o cutie de foițe pentru țigarete, un grinder de culoare verde, ce prezenta resturi de substanță vegetală, precum și un cântar electronic. De asemenea sub bancheta din partea dreaptă față a autoturismului a fost descoperită o pungă transparentă ce conținea aproximativ 20 de muguri de substanță vegetală de culoare verzuie. În cauză, a fost întocmit un dosar penal, cercetările fiind preluate de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Hunedoara, conform competenței”, a mai informat IPJ Hunedoara.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Mașină furată din fața unui bloc din Vulcan, găsită de polițiști

Publicat

pe

Redactat de

Un autoturism a fost furat, noaptea trecută, din fața unui bloc din municipiul Vulcan. Proprietarul a sesizat dispariția mașinii astăzi dimineață. Polițiștii au reușit, după câteva ore, să găsească autoturismul. Oamenii legii au identificat și suspecții furtului.

La data de 22 iulie 2024, în jurul orei 08:00, Poliția Municipiului Vulcan a fost sesizată direct de către un bărbat de 39 ani, din municipiul Vulcan cu privire la faptul că, în noaptea de 21/22.07.2024, în interval orar 21:30-07:30, persoane necunoscute i-au sustras autoturismul proprietate personală, care era situat în fața unui bloc de pe strada Aleea Trandafirilor, din municipiul Vulcan. Din momentul primirii sesizării, polițiștii efectuează activități și cercetări specifice de căutare pentru depistarea autoturismului. La data de 22 iulie 2024, în jurul orei 14:00, în urma activităților desfășurate de către polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Vulcan, aceștia au identificat autoturismul în cauză, precum și identificarea a unui tânăr de 25 ani și respectiv a unui bărbat de 33 ani, ambii din municipiul Vulcan, ca fiind prezumtivii autori ai faptei”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

În acest caz, polițiștii au întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate