Actualitate
Hunedorenii, obligați să scape de ambrozie, altfel sunt amendați
Una dintre cele mai alegrene plante din România, ambrozia, s-a dezvoltat și înmulțit foarte mult și de teritoriul județului Hunedoara. În comuna Vețel, deja au fost amplasate mai multe afișe, prin care oamenii sunt înștiințați că trebuie să scape de această plantă. „În vederea combaterii ambroziei, considerată planta cea mai alergenă din România, aveți obligația, conform Legii 62/2018, ca fiecare pe terenurile deținute în proprietate să luați măsuri pentru combaterea acestei plante. Cei care nu-și îndeplinesc această obligație vor primi avertisment scris și dacă nu se conformează vor fi amendați cu amenzi de la 750 de lei la 5.000 de lei persoanele fizice și între 5.000 și 20.000 de lei persoanele juridice”, se arată în anunțul făcut de reprezentanții Primăriei Comunei Vețel. Ambrozia creează probleme din ce în ce mai mari în România, în special în zona de vest. Este una dintre buruienile dificil de combătut, deoarece necesită un complex de măsuri, care să includă tratamente cu produse specifice de combatere, rotația adecvată a culturilor și menținerea unor tehnologii agricole bune. De aceea, pentru a combate ambrozia cu eficiență, se impune utilizarea unei scheme de erbicidare care să includă atât erbicide preemergente, cât și postemergente. O singură plantă de ambrozie produce mii de semințe.
Provoacă alergii severe
Cea mai mare problemă legată de această buruiană invazivă este faptul că provoacă alergii severe. Ambrozia se mai numește popular „iarba pârloagelor”. Apărea pe terenurile nelucrate. În urmă cu 10 ani de zile existau foarte puține detalii despre infestarea cu ambrozie în culturi. Nu era o buruiană invazivă și, mai mult, nu era considerată o buruiană problemă în județele din vestul României. Un motiv este că la vremea respectivă suprafețele de floarea-soarelui sau soia erau mult mai mici.
Actualitate
Două incendii de vegetație uscată în satele Rușor și Ohaba de sub Piatră: Pompierii ISU Hunedoara au intervenit prompt
Două incendii de vegetație uscată au izbucnit în această seară în satele Rușor (comuna Pui) și Ohaba de sub Piatră (comuna Sălașu de Sus), provocând îngrijorare în rândul comunităților locale. Pompierii militari din cadrul subunităților ISU Hunedoara au intervenit de urgență pentru a stinge flăcările care au cuprins suprafețe considerabile de teren.
La Rușor, incendiul s-a manifestat pe o linie de foc de aproximativ un kilometru, afectând 2,5 hectare de vegetație uscată și mărăciniș. Echipele Detașamentului de Pompieri Petroșani au acționat rapid, reușind să localizeze și să lichideze flăcările, prevenind astfel extinderea acestora.
Un alt incendiu, izbucnit în localitatea Ohaba de sub Piatră, a afectat aproximativ 8 hectare de teren. Pompierii din Baru și Totești, sprijiniți de două autospeciale de stingere, au intervenit pentru limitarea și stingerea flăcărilor. Datorită intervenției prompte, a fost salvat un saivan situat în imediata apropiere a incendiului, prevenindu-se astfel pierderi materiale semnificative.
Cauzele producerii celor două incendii sunt în curs de investigare. Autoritățile reamintesc cetățenilor importanța respectării măsurilor de prevenire a incendiilor, mai ales în această perioadă cu risc ridicat de propagare a flăcărilor.
FOTO: ISU HUNEDOARA
Actualitate
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, i-a cerut demisia directorului Muzeului Național de Istorie a României
Ministrul Culturii, Natalia -Elena Intotero, a anunțat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că i-a solicitat demisia de onoare directorului Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, în contextul scandalului furtului artefactelor dacice de la Muzeul Drents din Olanda.
”Astăzi i-am solicitat domnului director general al Muzeului Național de Istorie să-și prezinte demisia de onoare (…) A refuzat. În consecință, eu am mers mai departe, conform prevederilor legale în vigoare, am procedat la denunțarea contractului de management. (…) Va fi un termen de 15 zile de preaviz. Deci dacă dânsul nu a dorit să-și depună demisia de onoare vom respecta acest termen de 15 zile de preaviz”, a spus ministrul Culturii, Natalia -Elena Intotero, în cadrul conferinței de presă.
Actualitate
Senatorul PNL Călin Petru Marian: „Județul Hunedoara are nevoie urgentă de o reformă administrativă”
Județul Hunedoara are nevoie urgentă de o reformă administrativă, având în vedere depopularea masivă și constantă din ultimii ani, consideră senatorul PNL Călin Petru Marian.
Senatorul liberal a dat exemplu județul Bihor unde, sub conducerea lui Ilie Bolojan, actualmente președinte al Senatului, a fost implementată cu succes o reformă instituțională în cadrul Consiliului Județean.
“Județul Hunedoara are nevoie urgentă de o reformă administrativă, având în vedere depopularea masivă și constantă din ultimii ani. În același timp, observăm o supradimensionare a aparatului administrativ al unor instituții publice, cum este cazul Consiliului Județean Hunedoara. La Bihor, Ilie Bolojan, actualul președinte al Senatului, a implementat cu succes o reformă instituțională în cadrul Consiliului Județean, demonstrând că se poate obține performanță administrativă fără o structură supradimensionată și birocratică. Comparația dintre județele Bihor și Hunedoara arată diferențe semnificative: Județul Hunedoara are o suprafață de 7.063 km² și o populație de 361.657 de persoane (conform ultimului recensământ). În acest context, Consiliul Județean Hunedoara are 178 de posturi, dintre care 155 sunt ocupate. Pe de altă parte, județul Bihor, cu o suprafață de 7.544 km² și o populație de 551.297 de persoane, are un aparat administrativ mult mai eficient, cu doar 99 de angajați la Consiliul Județean. Așadar, așteptăm implementarea unei reforme administrative la Consiliul Județean Hunedoara, care să fie bazată pe actualele realități socio-economice și să putem să vorbim în același timp despre eficiența aparatului administrativ județean”, a notat, pe pagina sa de Facebook, senatorul PNL de Hunedoara, Călin Petru Marian.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Povestea brățărilor spiralice din aur de la Sarmizegetusa Regia. Descoperite și furate din „pământul dacilor”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 27 – 31 ianuarie, în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
CSM Deva pregătește viitoarele campioane ale gimnasticii
-
Actualitatecu o zi in urma
Amplasarea parapetului axial pe DN 66 pentru siguranța rutieră
-
Actualitatecu o zi in urma
Șoferi prinși băuți la volan în Brad, Lupeni și Hațeg
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Corvinul, victorie în primul amical al anului
-
Actualitatecu o zi in urma
UEFA Conference League: Rezultate, clasament și program
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Curs de schi în Parâng pentru studenții UNEFS București