Actualitate
„Împreună pentru Pediatria Deva” – campania Rotary Club Deva Castrum dă rezultate – Aparatură nouă pentru Secția de Pediatrie, paturi și frigidere, achiziționate cu sprijinul unor oameni cu suflet mare
Un monitor performant a intrat, ieri, în posesia medicilor din cadrul Secției de Pediatrie din Deva. Campania „Împreună pentru Pediatria Deva”, organizată de Rotary Club Deva Castrum, a avut ecou în rândul oamenilor cu suflet mare. Astfel că, prin intermediul evenimentelor caritabile organizate, s-a reușit strângerea unei importante sume de bani (25.000 de lei – n.red.) și au fost achiziționate un monitor performant, cu imprimantă și accesorii, ce permite monitorizarea micuților bolnavi, dar și 10 frigidere.
„Este un monitor performant de care aveam nevoie de mult timp. Avem unul, dar este foarte vechi și nu ne ajută prea mult. Acesta ne ajută pentru că monitorizează foarte multe lucruri, respectiv puls, temperatură, tensiune, frecvența respiratorie, saturația în oxigen. Pentru un copil care are probleme mai grave de sănătate, acești parametri trebuie urmăriți îndeaproape, iar noi conectăm la acest aparat mai multe cabluri și avem în permanență datele despre copilul respectiv. De asemenea, există senzori care ne alarmează dacă anumiți parametri se modifică în rău. Este un lucru care ne ajută foarte mult, pentru că nu avem personal suficient, plus că nici nu este normal ca o persoană să stea în permanență lângă un copil. Astfel că, prin intermediul acestui monitor vom fi avertizați în timp real dacă ceva nu este în regulă și mergem imediat în salonul respectiv și luăm măsurile ce se impun. Mulțumim Clubului Rotary Castrum Deva care s-a ocupat foarte mult pentru ca acest monitor să ajungă la noi. Membrii Clubul s-au implicat și se implică în continuare în sprijinirea noastră, următorul eveniment fiind vineri, în 9 iunie”, a declarat medicul Mihaiela Paul, șeful Secției de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Deva.
„Este foarte importantă achiziționarea acestui aparat, pentru că se va debloca partea de activitate, în sensul că toate funcțiile care sunt monitorizate de el, nu mai necesită prezența umană, în sensul că o asistentă trebuie să vină să îi ia copilului tensiunea sau temperatura periodic. Nu putem fi decât mulțumiți de sprijinul oferit și vom încerca să facem, ce ține de noi, pentru completarea dotărilor în ceea ce privește aparatura medicală, vom acorda sprijin, și vom participa la Balul organizat la finalul acestei săptămâni”, a precizat Gabriel Berceanu, managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență Deva.
Rotary va oferi și 10 frigidere
Chiar dacă, în prezent, în Secția de Pediatrie există câteva frigidere, fiind foarte cald, este nevoie de mai multe, pentru ca mămicile să depoziteze mâncarea celor mici. „Am înțeles că săptămâna aceasta vom primi și câteva frigidere. A venit vara și avem nevoie de mai multe frigidere pentru ca mămicile internate aici, împreună cu copiii lor, să își poată păstra hrana în condiții optime”, a adăugat doctor Mihaiela Paul.
Mai e nevoie și de pătuțuri pentru micuții pacienți
La Secția de Pediatrie au mai fost achiziționate, în acest an, cu sprijinul altor importanți sponsori, 50 de paturi cu saltele, cu grilaje pentru protecție, suport pentru perfuzie și noptiere. Acestea au înlocuit noptierele pline de rugină și vechi de zeci de ani. „Vrem să achiziționăm și pătuțuri pentru cei mici, încă acestea sunt și de două-trei ori mai scumpe decât un pat normal. Dacă am putea completa saloanele și cu pătuțuri pentru copii, ar fi minunat”, a conchis doctor Mihaiela Paul. Un astfel de pătuț ajunge până la 6.000 de lei.
Bal caritabil – vineri, 9 iunie, de la ora 18:30. Cântă Cezar Ouatu Un nou eveniment destinat colectării de fonduri pentru sprijinirea și dotarea Secției de Pediatrie are loc vineri, în 9 iunie, de la ora 18:30,la Restaurantul Bliss din Sântuhalm, nr. 29. Invitat special este interpretul român de operă, Cezar Ouatu. „Unul dintre proiectele Rotary Club Deva Castrum este „Împreună pentru Pediatria Deva”, proiect în cadrul căruia ne dorim dotarea acestei secții cu aparatura medicală și non-medicală necesară. Am achiziționat până în prezent un monitor IM 60 cu imprimantă și accesorii și sunt în curs de achiziționare 10 frigidere. Sperăm ca după următorul eveniment să putem să oferim spitalului un EKG special pentru copii. Balul caritabil are loc vineri și sperăm ca oamenii din comunitate să fie receptivi și, prin participarea la acest eveniment, să sprijine proiectul nostru”, a declarat Camelia Teau, membru al Rotary Club Deva Castrum.
Actualitate
Corvinul – FC Bihor în Cupa României

Marți, 1 aprilie, cu începere de la ora 14:00, se vor disputa meciurile din sferturile de finală ale Cupei României la fotbal pentru juniori U15, fază a competiției în care este calificată și Corvinul Hunedoara.
Sferturile se joacă în manșă unică, iar hunedorenii vor întâlni, pe terenul II al stadionului Corvinul, pe FC Bihor Oradea. Cele două echipe conduc în seriile Campionatului Național în care evoluează. Hunedorenii, care au stat în ultima etapă, întrucât Viitorul Târgu Jiu, s-a retras, sunt primii în seria 5, cu 39 de puncte, cu opt mai multe decât a doua clasată, CSM Târgu Jiu. La rândul lor, cei de la FC Bihor, care au învins, în etapa de la finele săptămânii trecute, acasă, cu 2-0, pe LPS Cluj, conduc în seria 7, cu 45 de puncte, cu două mai multe decât are următoarea clasată, Sporting Cluj. Până a ajunge aici, Corvinul, antrenată de Mircea Alic jr., a trecut, cu 4-3, acasă, de CSM Reșița, cu 3-0, tot pe teren propriu, de Viitorul Arad, și cu 10-9, după penalty-uri, în deplasare, de Luceafărul Turnu Severin. Cei de la FC Bihor au învins cu 6-0 pe Transilvania Oradea, cu 4-0 pe SCM Zalău și cu 6-0 pe LPS Cluj, jucând toate aceste meciuri acasă. Celelalte meciuri din sferturi sunt CSM Slatina – Aerostar Bacău, ACS Târgu Mureș – Oțelul Galați și Kinder Brașov – Știința București.
Actualitate
“Rabla pentru sobe”: Primăriile din 55 de comune hunedorene, eligibile pentru acest program

Programul „Rabla pentru sobe”, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), a început. Primăriile din 55 de comune hunedorene sunt eligibile și pot depune, începând de astăzi, 31 martie 2025, cererile de înscriere și documentația aferentă.
„Rabla pentru sobe” este un program care se adresează exclusiv locuitorilor din 27 de judeţe ale țării, între care și Hunedoara, situate în zona montană a României. Statul va finanţa 70 la sută din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă din punct de vedere energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei. Pentru fiecare unitate administrativ – teritorială este alocată suma de maximum 560.000 lei.
„Fiecare primărie de comună va accesa, prin programul „Rabla pentru Sobe”, până la 560.000 de lei, bani ce vor ajunge la oamenii care locuiesc în cele aproximativ 900 localități din zonele de munte din țara noastră. Estimăm finanțarea a aproximativ 50.000 de sobe cu maximum 10.000 de lei. Programul promovat de AFM are beneficii atât asupra mediului, având în vedere că sobele moderne consumă mai puțin lemn și asigură o ardere mai eficientă, cât și pentru gospodăriile care vor avea un confort termic mult mai bun”, a precizat președintele AFM, Florin Bănică.
Până pe 11 aprilie
Nu mai puțin de 55 de comune hunedorene sunt eligibile pentru acest program. Unitățile administrativ-teritoriale eligibile, din județul nostru, pot depune cererile de înscriere și documentația aferentă prin intermediul unei aplicației informatice, pusă la dispoziție de AFM, până la data de 11 aprilie 2025, ora 23:59. Conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor, pentru localităţile din zona montană pentru solicitanții unități administrativ-teritoriale. Contractele de delegare vor fi încheiate între AFM și unitățile administrativ-teritoriale, iar lista cu UAT-urile, care au încheiat contracte de delegare va fi publicată pe site-ul www.afm.ro. Ulterior finalizării acestei etape, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate.
Programul are caracter multianual şi se aplică în unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, incluse în Lista localităţilor din zona montană, stabilite conform Legii muntelui nr. 197/2018
Apelul prefectului județului Hunedoara, Constantin Fulga
Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga a făcut un apel către unitățile administrativ – teritoriale eligibile să se înscrie în acest program, să depună actele necesare în următoarele două săptămâni și astfel să ofere posibilitatea cetățenilor din comunitățile pe care le reprezintă să poată beneficia de finanțările disponibile prin acest program. “Implementarea unui asemenea program este foarte important pentru județul Hunedoara, fiindcă nu doar că vizează îmbunătățirea condițiilor de trai ale locuitorilor din zonele montane, dar o astfel de oportunitate poate contribui la reducerea impactului asupra mediului, prin promovarea unor soluții de încălzire mai eficiente și mai ecologice. Locuințele aflate în zonele montane, din cauza altitudinii și condițiilor climatice specifice, se confruntă adesea cu temperaturi scăzute pe aproape tot parcursul anului. Acest lucru pune o presiune semnificativă asupra gospodăriilor, în special asupra celor cu venituri mai mici, care întâmpină dificultăți în a face față costurilor ridicate pentru încălzirea locuințelor. Prin acordarea unui sprijin financiar substanțial, acest program vine în întâmpinarea oamenilor din zonele montane ale județului nostru, care va ajuta la achiziționarea de aparate de încălzire moderne, eficiente și prietenoase cu mediul.”
Lista localităților din județul Hunedoara, eligibile pentru a participa la acest program
Actualitate
Trei școli din județul Hunedoara, incluse în programul național pentru reducerea abandonului școlar

Ministerul Educației și Cercetării a publicat lista celor 379 de școli eligibile pentru finanțare în cadrul celei de-a doua runde a Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), seria a IV-a. Unitățile de învățământ selectate vor putea accesa fonduri de până la 300.000 de euro pentru implementarea unor măsuri de sprijin dedicate elevilor și comunităților lor.
Cu un buget total de 113,7 milioane de euro, programul va finanța activități menite să combată riscul de abandon școlar, printre care asigurarea mesei la școală, excursii și tabere educaționale, burse și premii pentru elevii din proiect, consiliere psihologică și logopedică, cursuri de formare pentru profesori, precum și activități de sprijin destinate părinților și comunității.
Din județul Hunedoara, trei unități de învățământ au fost incluse pe lista celor eligibile: Școala Gimnazială Densuș, situată în mediul rural și cu un risc ridicat de abandon școlar, Școala Gimnazială Lunca Cernii de Jos, tot din mediul rural, dar cu un risc mediu, și Școala Gimnazială „Ion Desideriu Sîrbu” Petroșani, care, deși în mediul urban, se confruntă cu un risc mediu de abandon școlar.
Pentru a accesa finanțarea, școlile și administrațiile locale trebuie să depună proiectele până în luna aprilie. Conform calendarului stabilit, contractele de finanțare vor fi semnate până la 31 mai 2025.
FOTO: ARHIVĂ
- Actualitatecu 2 zile in urma
Podul de acces în Castelul Corvinilor, refăcut. Spectaculosul monument medieval poate fi vizitat din nou
- Actualitatecu 2 zile in urma
“ONE MORE STEP”: Mihai Roșu, tânărul care pornește într-o provocare extremă – 763 de kilometri pe jos, în 14 zile. Va trece și prin Deva
- Actualitatecu 8 ore in urma
Interviu cu dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în gineco-oncologie și cu subspecializare în estetică ginecologică
- Actualitatecu o zi in urma
Tragic: O femeie a murit intoxicată cu fum, în urma unui incendiu care i-a cuprins casa
- Actualitatecu o zi in urma
Șofer prins băut la volan, după o urmărire în trafic
- Actualitatecu 3 zile in urma
Parcul Corvin din Hunedoara va fi modernizat cu fonduri europene
- Actualitatecu o zi in urma
Succes la scor pentru Corvinul
- Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu într-o clădire din Petrila. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale