
Cetatea din Deva a intrat într-un amplu program de reabilitare care include lucrări de renovare a incintelor doi şi trei. Proiectul derulat prin Programul Operaţional Regional va avea o valoare de 24,6 milioane de lei şi urmează să se încheie peste un an. Toate lucrările ce urmează a fi executate vor fi realizate sub strictă supraveghere arheologică.
Bastionul semicircular Bethlen, ce poate fi observat uşor din oraş, va fi consolidat, iar platforma de la partea superioară a acestuia va fi amenajată ca punct de observaţie. Intrarea în bastion va fi protejată de apele pluviale, iar spaţiul interior va fi închis cu tâmplărie din lemn de stejar
Instalaţie de iluminat, drumuri şi încăperi reparate
Reabilitarea celei de-a treia incinte, construită în secolul al XVIII-lea, va include mai multe lucrări la cele două porţi din piatră, la ziduri, drumul de acces şi bastionul de artilerie. Vegetaţia va fi îndepărtată de pe ziduri, vor fi efectuate plombări şi completări de ziduri, iar bolţile porţilor de intrare vor fi refăcute. Proiectul prevede şi montarea unor porţi masive din lemn, înalte de 3,6 metri, acestea fiind prevăzute cu uşi pentru acces normal. De asemenea camera artileriştilor va fi renovată, va avea un acoperiş nou şi va fi transformată într-un spaţiu de expunere a unor arme medievale şi loc de repaos pentru turişti.
În cazul celei de-a doua incinte, construită în secolul al XVI-lea, sunt prevăzute lucrări aproape similare celor de la incinta a treia. Încăperile vor fi încălzite şi iluminate.
Proiectul mai include iluminarea căilor de acces cu o instalaţie montată pe stâlpi metalici, iar drumurile de acces spre Dealul Cetăţii vor fi refăcute. Pentru a afacilita accesul turiştilor la cetate a fost gândit şi elaborat un circuit turistic prevăzut cu alei, spaţii de refugiu şi alte facilităţi.
În prezent, Cetatea Deva poate fi vizitată doar în incinta unu aflată în partea superioară a dealului. Accesul turiştilor se face doar cu telecabina, de la poalele dealului, deoarece drumul de piatră a fost închis pentru efectuarea unor descărcări arheologice.